Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   ARCHÍV FÓR

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

ARCHÍV=> Star Trek Into Harkness

Spravuje: Yakuzza
Počet příspěvků: 132
Star Trek Into Darkness - pro ty, co film viděli před CZ premiérou


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 113 - 132 / 132Starší   Nejstarší

Telemachus Rhade - 03. červen 2013 20:30sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Zephram: Souhlas.

Snad jen technická - Mudd je v Abramsově univerzu žena. Bajoranka.
Razer - 03. červen 2013 19:20sipka
ZAMĚŘIT
Razer
AVip:
mirror Picarda

Tu roli už má prej zamluvenou Vin Diesel.
Lt.Shark - 03. červen 2013 19:09sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
Zephram:
- Těhotný Gorn mne pobavil z interních důvodů.

What? Že bych u toho usnul? Nevybavuju si žádného Gorna...
MickTheMage - 03. červen 2013 18:31sipka
ZAMĚŘIT
MickTheMage
K tym domorodcom, niektori ludia maju iny nazor... Inak tiez celkom podarena review filmu :)
AVip - 03. červen 2013 18:25sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Zephram: Co dodat? Souhlas z nějakých 95% procent... a u těch zbylých pěti si nejsem jist, jestli nejde o šum vzniklý sledováním camripu na mé straně.

Pár poznámek ode mne:
Ad Prime Directive - jediný správný "by the book" postup je samozřejmě nechat tu sopku vybuchnout a nedělat nic. Ale to jen pro úplnost.
Dál mi vadí, jak je ten vesmír strašně malý a jak jsou klingoni "slepí a hluší", že se jim promenuje na zápraží cizí loď.
No a konečně Khan... Cumberbatch je tragicky "miscastnut" svým zjevem i dikcí by se dokonale hodil na... mirror Picarda (nebo jakoukoli variaci na dané téma). Ale na Khana fakt ne-e.
Zephram - 03. červen 2013 16:46sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Takže abych shrnul co se mi na tom filmu nelíbilo a líbilo... Přičemž se soustředím na věci, které zatím moc nepadly. Takové ty zjevné jsou výborně shrnuté zde (i když s pár chybami).
- Úplný začátek se mi líbil (když nepočítám logo EU a propagaci evropské filmové kultury ještě před samotným filmem). Pěkně, nápaditě udělaná planeta s červenou vegetací, dobře graficky udělaní domorodci. Ovšem chaotické zdrhání před jejich oštěpy a šípy, kdy K+S balancovali na hraně pravděpodobnosti zásahu už ne. Taková ta laciná napětí rádoby vyvolávající scéna, kdy je něco o zlomek sekundy nebo o milimetry a nikdo soudný by se do takového rizika nepustil.
- Enterprise, která je schopna vydržet a fungovat pod vodou. - hodně velký nesmysl. (Snad by tam dokázala s vypětím všech silových polí nějaký čas přežít bez vnější pomoci, ale normálně fungovat těžko.)
- Věc, která mne neskutečně naštvala, bylo jak si udělali legraci ze základní směrnice a ze Spocka udělali "zábavného idiota", který nechápe jak je Kirk úžasně praktický a cool. Celá ta jejich konverzace, kdy jsem si dokola říkal, že Spock má pravdu a Kirk je naprostý vůl... Mohla to být pěkná ukázka vyváženého sporu mezi principy, regulacemi, rigidními pravidly na jedné straně a nutností improvizovat, emocemi, soucitem a praktičností na straně druhé. Ale celé to vyznělo tak, že základní směrnice je prostě nějaká omezující kravina, které se drží jen Spock (nebo teoretici sedící kdesi daleko v bezpečí) i když všichni kolem nesouhlasí. A že její porušení je vlastně sranda, která vede jen k zábavnému křepčení domorodců nad obrázkem Enterprise v písku. Chyběla mi tam scéna, kdy třeba jeden z domorodců se odmítne obrázku v písku poklonit a ostatní jej pomalu a krvavě umučí. Chyběly mi tam prostě ukázky tragických důsledků porušení základní směrnice nebo alespoň jejich náznak. Tohle bylo jakoby se nás Abrams snažil přesvědčit, že se vlastně nic neděje. Vadí mi to nejen proto, že zrovna tohle jsou mé hodnoty, ale proto, že to porušuje zaběhnutou logiku Startreku a jeho hodnoty. (Stejným způsobem mi třeba ve filmu Avatar chyběla poslední úplně opačně pojatá scéna s nápisem "O 6 měsíců později" s nukleárními hřiby rozesetými po celé Pandoře.)
- Samotná myšlenka bomby nebo zářízení, které mrazí a odčerpává energii ze svého okolí aniž by ji někam odvádělo je vysloveně absurdní. Druhý zákon termodynamiky je dost základní. A když to nazvali studenou fúzi to už jsem skutečně nevěřil svým uším. Jakoby Abrams chtěl vzít veškeré koncepty, které jej někde povrchne zaujaly, a okopírovat je bez toho, aby strávil alespoň pár měsíců důkladnou a podrobnou vědeckou přípravou.
- Potěšil mne Pike jak konečně vynadal Kirkovi. S ním jsem mohl jen souhlasit a na rozdíl od Spocka z něj nedělali idiota. Jinak ale ta snaha vnutit nám, že Kirk má vlastně pravdu a udělal "správnou věc" tam stále byla. Proto jsem před scénou v baru, kdy Pike Kirkovi řekl, že mu sebrali Enterprise, měl chuť se zvednout a odejít. Neodpustil jsem si polohlasem pronesenou poznámku: "Tak. Teď by pro mne ten film mohl skončit a byl bych celkem spokojený." Bohužel jsem tušil, že vzhledem k zbývajícímu času filmu si "ve jménu záchrany lidstva" zase nějaký důvod Kirkovi Enterprise vrátit vymyslí.
- Vadil mi tam ten USA přístup a USA tématika. Když jsme pod útokem, tak můžeme všechno. A nebyl to jen Marcus, kdo se takhle choval. Kdyby Kirka naverbovali do Sekce 31 a pod jejím krytím jej někam vyslali,dalo by se to s přimhouřením očí chápat. Ale používat průzkumnou a vojenskou organizaci pro policejní práci a honu na jednotlivce? Inspirace bin Ladinem byla příliš zjevná.
- Jeden z nejsvětlejších momentů filmu byl Pikeův stůl s modely lodí. Osobně mne potěšil Phoenix, ale to byla už jen třešnička na dortu.
- Abrams totálně shodil Hvězdnou flotilu a udělal z nich bandu neschopných amatérů. Tajná základna Sekce 31 je tak špatně hlídaná? Žádné senzory výbušnin, mizerná kontrola jednotlivců, povolen přístup někomu, kdo ustoupí ze své přísahy důstojníka hvězdné flotily tak snadno? Zasedání velení na nehlídaném místě, loď, která se nepozorovaně přiblíží a není zadržena, reakční doba policie 23. století v desítkách sekund až v minutách místo řádově vteřin. (Úplně jsem nepochopil, kde Harrison vzal tu loď a jak se dostal na Kronos [navíc tak rychle], ale asi jsem byl příliš rozrušen předchozími scénami a nedával pozor.)
- No a Pikea zabili... Ale tak stane se. Kirk měl zase neuvěřitelné štěstí a jeho MaCGyverovsko-JamesBondovský přístup byl velmi nevěrohodný.
- Líbil se mi samozřejmě Scoty, když odmítl vzít torpéda na palubu, i když za jeho vysvětlení s magnetickým polem či co by se snad musel stydět i absolvent základního kurzu warpové fyziky pro mateřské školy.
- Kirk konečně trochu dal na Spocka a rozhodl se Harrisona zatknout místo pomstychtivě popravit. Ale rozhovor Kirka s Uhourou ve výtahu zase vypadal jako to "Kirk má vlastně pravdu, i Uhura to uzná". Úplně jsem se bál, že se Uhura vrhne Kirkovi kolem krku. To se naštěstí nestalo a scéna později v Muddově raketoplánu dala Spockovi šanci se obhájit.
- Klingoni... Snahu, aby prostě vypadali "nějak zajímavě", bych ještě bral. Ale udělat z nich boje neschopné invalidy, které pobije jeden muž... OK, Harrison je supermuž. Ale jeho schopnosti byly hodně přehnané. Tohle by nezvládl sand ani Dat. Každopádně průměrný Klingon je silnější než průměrný člověk. Dovedu si představit, že überKirk by dokázal s průměrným Klingonem remizovat. Ale aby Kirk zvládl v boji 4-5 Klingonů? No way!
- Těhotný Gorn mne pobavil z interních důvodů.
- Divil jsem se, že Harrisonovi vůbec šlo vzít krev, při jeho tuhosti a drsnosti. Že bude ve filmu narážka na Khana nebo že tam bude mít nějaké cameo jsem už pár hodin předem tušil. Ale že hlavního záporák přímo bude Khan a že to takto neoriginálně zkopírují, to jsem se skutečně neudržel s poznámkou "No to si snad dělají prdel!" Jak Nero ovlivnil rasu člověka zmraženého již ?300?! let taky nechápu.
- No a pak těch neoriginálních narážek začalo notně přibývat. Rogue admiral = Insurrection, Crash lodě = Generations.
- Poměrně uvěřitelná byla Khanova motivace/manipulace. Líbilo se mi, jak spolupracovali s Kirkem při letu vakuem.
- Naopak zcela nevěrohodné bylo, že část flotily si kdesi staví obrovskou loď a nikdo si toho nevšime. Sondy, pozorovací satelity, nic. Když Wesley Crusher dělal svůj hvězdný manévr, tak se samozřejmě záznam našel. Utajit něco takového jako stavbu lodě (kapitální lodě) by vyžadovalo naprosto rozbordelařenou flotilu. Zabezpečení takové lodi, nevšimnutí si přilétajícího Scotyho a jeho snadná infiltrace byly taky dost nesmyslné.
- Kdesi při nastavování kurzu zaznělo něco jako 183 na 473 (stupňů). Úhlové stupně nad 360, to už chce opravdu velkou ignoranci.
- Rozhovor Marcuse s Kirkem se mi líbil. Rozdělení rolí sice jako při Insurrection, ale zápletka a motivace jiná. Marcusův konec ovšem inspiraci Doughertym nezapřel.
- Rychlost, se kterou dochází k dekompresi při otevření airlocku je nesmyslně vysoká a navíc naprosto nekonzistentní z tím, co jsme ve Startreku viděli dříve.
- Částice, které po sobě zanechává vstup do warpu mne zaujaly. Asi jsou poněkud umělecky zvýrazněné, ale smysl to dává. Naopak přestřelka a manévrování lodí ve warpu mi z hlediska fyziky 23. století smysl nedává vůbec.
- Odolnost Enterprise a snadnost opravy warp jádra je neuvěřitelná. Oproti tomu možnost používat manévrovací trysky a impulsní motory by snad na warp jádře neměly záviset. Pokud už bylo tak zle, tak by vypadla i gravitace, podpora života, pole strukturální integrity (i když loď, co přežije ve vodě...).
- Opět vykreslení flotily jako naprosto neakceschopné (i bez admirality, i s nutností řešit Londýn). Na orbitě je přestřelka, padá jedna z nejznámějších lodí, a nikdo nereaguje. Takto to vypadá, že Klingoni by klidně mohli přiwarpovat z Kronosu až k Zemi a nikdo by si po dlouhé desítky minut ničeho nevšiml.
- Pád USS Vengeance z oběžné dráhy... úplný nesmysl. Buď by shořela/explodovala nebo při dopadu měla takovou kinetickou energii, že by z ní nic nezbylo. Mám pocit, že do štábu pronikli příznivci konspiračních teorií z 9/11 a chtěli ukázat své teze, jak by útok na Pentagon letadlem skutečně vypadal a kolik by toho muselo zbýt.
- Pokud je Khan tak dobrý, tak by Spocka vyřídil mnohem rychleji. To co tam oba zvládali bylo opět dost divné. Zázračná schopnost Khanovy krve, která jistě změní medicinu ve všech navazujících filmech byla ještě horší.
- Scény ve warp jádře byly vysloveně trapné a parodie na scény z ST:II megatrapné (pokud to bylo myšleno vážně) a nedůstojné filmu, který se nepovažuje za fanfilm nebo za amatérské divadlo, pokud se Abrams najednou rozhodl udělat z toho parodii a vážně to myšleno nebylo. Sám jsem se moc nesmál, spíše jen ušklíbal a nevěřícně zíral. Ale přiznám, že z výbuchů smíchu v sále jsem měl škodolibou radost. Některé narážky ve filmu přitom byly decentní a dobré (Mudd, neber si červené tričko, návaznost na ST:XI)
- Hodně mne zklamalo obrácení Spocka na "správnou Kirkovskou víru". A to dokonce i toho starého. Celý film tak podle mne vyslal poselství "Je v pořádku lhát a podvádět, pokud je to pro dobro věci a zachráníte svět. Rozhodovat by neměli generálové (šéfové, politici), ale pěšáci (řadoví zaměstnanci co jsou "v kontaktu s realitou", obyčejní lidé)". Což je něco, co je nesmírně populární, přinese nadšené tleskání mas a je to tedy podporované většinou filmové tvorby, ale zrovna od Startreku bych čekal odvahu říci, že to může být správně i naopak.
- Závěr, že při boji se zlem si musíme dát pozor, abychom se mu nezačali podobat, byl celkem dobrý, ale na spravení dojmu už to nestačilo. Tak nějak mám pocit, že to opět nebylo myšleno obecně, ale cílilo omezeně na současnou americkou válku proti terorismu.

- Asi se mi líbí hudba. Momentálně si to ověřuji a srovnávám s ST:XI.
AVip: Valí se mi to do sluchátek :-].
AVip - 03. červen 2013 07:28sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Válí se na uloz.to... nebo aspoň ještě včera tam byl, když jsem se díval.
Zephram - 02. červen 2013 22:42sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
btw. dá se někde sehnat soundtrack? Ten nebyl šptaný. :-]
AVip - 02. červen 2013 19:30sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Zephram:
a považoval to za špatný vtip.

Tak on ten film je jeden velký špatný vtip... (a ano, udělal jsem si "elektronické preview", jako ostatně u spousty jiných filmů v minulosti, když jsem si nebyl jistý... no a teď už si jistý jsem, na tenhle film "za svý" rozhodně nepůjdu).
Zephram - 02. červen 2013 18:48sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Já jsem tu zavítal až po včerejší předpremiéře a spoilerům jsem se celkem úspěšně vyhýbal. Akorát těsně před filmem, ke konci Warpu, mi někdo vyspoiloval, zmínil objevení jisté neoriginální postavy. Ale tomu jsem moc nevěřil a považoval to za špatný vtip.
Razer - 02. červen 2013 16:30sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Já hlavně nechápu proč vůbec někdo tenhle klub zakládal, jako chápu, že opravdu všichni nemusí mít stejné názory jako já.

Ale je to úplně stejně logické jako zakládat klub speciálně o spoilerech Rychle a Zběsile 7...
lagga - 02. červen 2013 16:26sipka
ZAMĚŘIT
lagga
thank you for all the spoilers - I loved it, bitches :P
Yakuzza - 27. květen 2013 11:04sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
TelemachusRhade:
- Cameo starého Spocka je trapné až na půdu a ještě výš.
- Umělá kopie scén Khanova hněvu, a to leckdy doslovná, působila velmi lacině.
- Spockovo "KHAAAAAAN!" bylo vrcholem trapnosti a pokud se o původních hercích říkalo, že přehrávají, tak nevím, co slušného bych mohl říct o těchto nových.


S tím musím rozhodně souhlasit.

Jinak co se logických kopanců týče, já jsem se na ten film díval s tím, že smysl dávat nebude, takže jsem v tomhle hledisku až tak zklamaný nebyl.
Telemachus Rhade - 27. květen 2013 10:39sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
No, tak to dokončím..

- Trestná výprava na Kronos (Qo'noS se už asi nenosí) by ještě celkem šla, ale nechápu proč to tam musí vypadat jako na borgském smětišti.
- Klingonci samotní jsou snědí gay popeláři s piercingovými návrty do kraniálních výčnělků. Asi je to kůl - mně to tak nepřijde.
- Klingonština je zřejmě beze změny, ale proč s nima Uhura mluvila, mi zůstává skryto.
- Khan se nechá zmlátit a zajmout.
_______________

Odsud film nedává smysl...
_______________

- U.S.S. Venegeance je 2x větší než ENT a obsluhuje jí 10 lidí, včetně černého pasažéra Scottyho, který se na ní prostě nalodil.
- Khan souhlasí, že pomůže Kirkovi. Když bylo jeho cílem nalodit se na Vengeance, proč to neudělal jako Scotty??? To jsou logické kopance, že by se Braga divil.
- Cameo starého Spocka je trapné až na půdu a ještě výš.
- V téhle chvíli jsem úplně přestal chápat motivaci obou záporáků.
- Aha, my už jsme u země.
- Loď s názvem "Startkopancem" měl už Star Wreck - jak prorocké :-)
- Umělá kopie scén Khanova hněvu, a to leckdy doslovná, působila velmi lacině.
- Hnusnější interiéry vesmírné lodě jsem neviděl. I Nostromo bylo možná hezčí.
- Spockovo "KHAAAAAAN!" bylo vrcholem trapnosti a pokud se o původních hercích říkalo, že přehrávají, tak nevím, co slušného bych mohl říct o těchto nových.
- Resurektování Kirka snad ani za komentář nestojí.
- Sejmutí Alcatrazu, aneb scény ala Jádro byly out už i tehdy.
- Vizuál San Francisca nebyl špatný.
- Honička na červených drezínách děsná.
- Proslov neproslov následovaný remakem/okopírováním konce 2009.

Ve výsledku je to pro mě ještě horší film než 2009 a oba záporáci jsou ještě horší a ploší než Nero, což jsem myslel, že už nejde.

Vzhledem k praktické absenci Karla Urbana ho nemůžu hodnotit a tak jediným pozitivem zůstává Alice Eve, což je dost možná jediný důvod proč se podívám na trojku.

Asi tomu dám až 30 %, ale to je možná vlastně to nejhorší hodnocení, protože je to děsná nuda, ale ještě to není tak šílené, abych se tomu mohl vyloženě smát.

Abrams je sračkař a E7 nedopadne jinak.
Yakuzza - 25. květen 2013 13:02sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Je pravda, že když se objevil v záběru Spock v té čepce, začal jsem se fakt smát.
Yakuzza - 25. květen 2013 12:56sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Nyní je zde nová anketa.
S.S.Enterprise - 25. květen 2013 12:56sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
TelemachusRhade:
hmm no ty čepice jsou snad v nejlepším duchu TOS...
... ale ano, mě víc připomínají totalní nádech hvězdné pěchoty a vzhledem k abramsovu sklonu vše kopírovat si aji myslím, že to tak i Abrams chtěl.. tj. aby to připomínalu tu pěchotu..
Telemachus Rhade - 25. květen 2013 12:38sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
No já začnu postupně, protože to projistotu odkoukávám ještě jednou.

- Celkem mi vadí jak je přestříhaný začátek oproti IMAXu. Tam byl rozhodně lepší.
- Zamrznutí sopky? :) Jinak ale výlet na hladinu a zmizení, uctívači a šmouha do warpu se mi líbí dost.
- Následné kecy o hlavní směrnici jsou dost mimo a Syler je děsně protivnej. Jestli mi něco vadí, tak je to Quinto. Já prostě nejsem schopnej ho vystát.
- Pike a konference dobrý, i když jsem nečekal, že ho zabijou tak brzo.
- Ty severokorejské čepice jsou směšné.
- Pochopil jsem správně, že se Harrison transportoval na Qu'noS rovnou??
- Noel Clarke je supr, ale že by vyhodil do vzduchu tajné laborky Federace, aby přežila jeho dcera, kterou už nikdy neuvidí? To neabsolvoval psychotesty? Nevim, to mi moc nesedí.
- Celkem se mi líbí, že si Pike vzal Kirka jako FO, ale ta mixáž hodností je teda šílená :) "Vrátíte se na Akademii a budete kadet." "Jste FO, tudíž jste komandér, pane Kirku."
S.S.Enterprise - 25. květen 2013 12:20sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Yakuzza:
Tos mohl klidně napsat do BOOOBZ!!! ...
Yakuzza - 24. květen 2013 13:58sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Tak v prvé řadě to byla mnohem menší sračka, než jsem čekal. Než na děj samotný bych se zaměřil spíš na to, jak film celkově působil.
- Hodně se mi líbilo, že to mělo docela dost 'trekovou duši', ale v dobrém slova smyslu.
- A to především díky postavám, které se podle mě podařilo zvládnout mnohem líp, než v jedničce. Anebo to je tím, že si na protagonisty člověk už zvykl, ale to si nemyslím.
- Protože třeba za jeden z největších failů celého filmu považuju Zacharyho Quinta v roli Spocka. Už jsem to tady psal, vadil mi i v traileru a v celém filmu to bylo ještě o hodně horší. Ať jsem se snažil sebevíc, Spocka jsem v něm prostě neviděl ani náznakem.
- Jinak ale docela fajn. Chris Pine trochu přibral, takže už nevypadá jak chlapec z titulní stránky gay časopisu a Kirka jsem mu docela věřil. Urban jako McCoy naprosto perfektní, zcela jednoznačně nejlepší výkon. Simon Pegg vtiskl Scottymu podle mě úplně nový charakter. Chováním bych ho přirovnal spíš ke staršímu Scottymu z filmů, každopádně mladého Scottyho mi nepřipomínal prakticky vůbec. Uhura out-of-character zcela stejně jak v jedničce. Chekov a Sulu neměli žádný prostor, což bylo možná i dobře, vpodstatě to korespondovalo s TOSkou.
- Akčních scén by mi bohatě stačila polovina, ale tak je třeba to brát jako akční film. Jak už jsem zmínil ve vedlejším klubu, spousta scén na mě působila hodně Star Warsově :) Ale opět v dobrém.
- Co mi přišlo dost zbytečné, byla celkově Kirkova smrt a veškeré scény okolo toho. Vždyť to bylo úplně zbytečné. Kor scéna přs kopírák (nebo spíš zrcadlo) ze Star Treku II, ještě s ani ne trochu uvěřitelným Spockem, bez toho bych se obešel, a hlavně by se bez toho obešel příběh. Ještě něco mi tam připadalo podobně prvoplánové, ale už si nepamatuju, co.
To jsou asi tak nejzásadnější postřehy, možná mě ještě něco napadne. Těším se určitě, až na to mrknu víckrát, hlavně samozřejmě v kině.

Nejnovější   Novější 113 - 132 / 132Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV ]


Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o