Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Původní Star Trek (TOS & TAS)

Spravuje: Mvek
Počet příspěvků: 7326
Tématem tohoto fóra je vše týkající se seriálů: Odkazy:

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 6815 - 6834 / 7326Starší   Nejstarší

Dimik - 21. září 2002 22:38sipka
ZAMĚŘIT
Dimik
Valeris - 21. září 2002 16:59: Bambinot? :-)

Jinak souhlasim s Drakulkou. Prave mutace a neustale variace genetickeho kodu zarucuji preziti druhu prip. fragmentu druhu. Pokusy o rizene slechteni at uz lidi, zvirat nebo rostlin mnohdy koncivaji spise neblaze.

IMHO je kontroverznim tematem soucasnosti trochu neco jineho a to lekarska fertilizace normalne jiz neplondych jedincu. Nehodlam tu ovsem vyrknout zadny soud, nebot jde prilis slozity medicinsky a eticky problem, nez abych si na nej troufl.

draculka - 21. září 2002 20:30sipka
ZAMĚŘIT
draculka
Mimochodem, mutace je zakladnim hybnym procesem evoluce .)
JohnyDog - 21. září 2002 17:58sipka
ZAMĚŘIT
JohnyDog
Valeris: to ale nejsou dedicne choroby, to jsou mutace. A ty se objevuji jako prirozeny evolucni proces, u kazdeho ditete je takova pravdepodobnost. Geneticky kod rodicu se nemuze pouzit - to je milion variaci prinejmensim. Propocitat vyvoj se da az po tom co se geneticky kod ditete dotvoril a bunky plodu se zacnou delit.
Valeris - 21. září 2002 16:59sipka
ZAMĚŘIT
Valeris
harry_x: no, TNG usla jako pokracovani ST, ale jako samostatny serial by podle me neuzivila, prijde mi moc neoriginalni. To je podle me obecne problem modernich ST - vsechny jsou stejny, snad jen s vyjimkou DS9, a ten jeste proto, ze se inspiruje Babylonem. Star Trek by potreboval nejakej cerstvej vitr do plachet, neco uplne jinyho...

Johny: mas pravdu, ze ne vse se automaticky projevuje u deti. Az moc casto se ale stava, ze se spatne geny po nekolik generaci vubec neprojevi, jen se predavaji dal. Lidi, kteri si poridi dite i kdyz vedi, ze maji v rodine dedicne choroby, je bohuzel snad az moc. Oni vsichni doufaji, ze u jejich deti se to neprojevi, a treba i maji pravdu - jenomze potom se za dve nebo tri generace z niceho nic dvema uplne zdravym rodicum narodi dite, kteremu napriklad chybi dva krcni obratle a srdce ma jen jednu komoru.
Zajimave reseni by mozna byla modelace budouciho cloveka na zaklade odebranych genetickych vzorku rodicu - ze by rodice prisli k doktorovi, dali DNA a pocitac by jim "spocital" dite. Ale obavam se ze i tahle technologie je zatim totalne mimo nase moznosti.
JohnyDog - 21. září 2002 15:52sipka
ZAMĚŘIT
JohnyDog
Valeris: Jo ale ja se ti snazim rict ze jich neni ani zdaleka tolik kolik si myslis - ano, lekari zachranuji ty co by neprezili ale drtiva vetsina pripadu jsou choroby ziskane/vypestovane nebo ruzna zraneni. A pak vrozene != automaticky dedicne - vzdycky je to otazka pravdepodobnosti, nekde vic nekde min. Navic to muzeme dnes pomerne presne predvidat, samozrejme existuji vyjimky jak uvadis, lidi kteri si budou porizovat deti i s tim ze budou mit dedicnou chorobu, ale tech je zase naprosta mensina.

Ad geneticka manipulace - no klonovani je zase uplne neco jineho nez samotna geneticka manipulace, ale proto rikam desitky az stovky let - potrva jeste dlouho nez budeme moct s jistotou simulovat pripadne zmeny organismu pri odebrani/pridani skupiny genu treba i zdanlive inertnich.
harry_x - 21. září 2002 15:38sipka
ZAMĚŘIT
harry_x
Valeris: TNG podle mne usla a imho by se klidne udrzela na TV, protoze TNG rozhodne patri k tomu lepsimu mezi treky. Ale rozhodne by se diky TNG nestal trek tim, co je dnes... Ale je samozrejme ze nebyt nalepky Star Trek, tak by to pokracovatele TOS meli o hodne slozitejsi.
Valeris - 21. září 2002 15:07sipka
ZAMĚŘIT
Valeris
Andulka: kocka je snedla, voda je odnesla, voli je vypili :) A jinak jsou zase zpatky na sve domene http://www.voyager.cz/.

JohnyDog: nerikam ze lidstvo zdegeneruje kvuli tomu, ze nechava prezit postizene. Nejde tu o postizene, protoze spousta postizeni je zpusobena nemoci nebo zranenim - jde o vrozene chyby v genofondu, ktere se predavaji dal, misto aby byly vymyceny. Napriklad dite s geneticky zpusobenou vrozenou srdecni vadou by se bez transplantace srdce nedozilo deseti let, ale s dnesnimi metodami se dozije plnoletosti, ma deti... a ty deti predavaji dal onu dedicnou srdecni vadu, maji vlastni deti, atd atd. A zavadne geny se timto zpusobem siri celou populaci. A protoze stale vic lidi, kteri by jinak zemreli, je modernimi lekarskymi postupy zachraneno, je mezi lidmi stale vetsi procento poskozenych genu. Castokrat je to ciste jen kvuli sobectvi rodicu. Je mi znam treba pripad zeny s dedicnou degeneraci delohy, ktera o sve vade vedela a presto si nechala provest mimodelozni oplodneni - a ocividne ji bylo jedno, ze gen, ktery ji zpusobil tolik problemu, bude v jejim vajicku predan dal.
Je fakt, ze geneticke inzenyrstvi by mohlo spoustu techto problemu vyresit - ale neprinese jich to ve finale jeste daleko vic? Soucasne klony maji alarmujici mnozstvi abnormalnich a poskozenych genu v dusledku manipulace s DNA - budeme nekdy schopni udelat to spravne?
Anonym: Andulka - 21. září 2002 14:28sipka
ZAMĚŘIT
0
lidi nevite kam zmizeli stranky Star Trek - Sickbay ktery byly na domene www.startrek.cz? diky
JohnyDog - 21. září 2002 14:23sipka
ZAMĚŘIT
JohnyDog
Valeris: Lidstvo nedegraduje. To ze se objecuje hodne chorob jako rakovina zavisi na spouste faktoru ale dedicnost v nem hraje jenom nepatrnou roli. Samozrejme nektere formy rakoviny a jinych nemoci jsou dedicne v tom pravem slova smyslu (tj. zakladaji temer 100% pradevdepodobnost ze se nemoc projevi i u potomku), ale to je jen zlomek procenta z celkove nemocnych. Drtiva vetsina lidi size ma dane geneticke predispozice ke vzniku rakoviny, ale ty se pohybuji pouze v jednotkach procent a prenaseji se uz tisice let. To co zpusobuje ze se nyni rakovina projevuje u spousty lidi jsou faktory vnejsi - strava, zivotni styl, to ze se lide dozivaji daleko vyssiho veku nez pred parset lety, a treba znecisteni. Jinak lidstvo nezdegeneruje jenom proto ze nechava prezit postizene - to je z duvodu toho ze skutecne v dnesni dobe muzou prezit a maji spolecnosti i co dat, a neni to nijak PROTI evoluci. A samozrejme dalsi vec je ze lidstvo za par desitek nebo stovek let bude umet degenrativni prvky z genoveho fondu kompletne odstranit genetickym inzenyrstvim.
Valeris - 21. září 2002 13:08sipka
ZAMĚŘIT
Valeris
harry_x: ja nicmene nesouhlasim s nazorem, ze vedeckotechnicky pokrok je pokrokem lidstva. Vidim ho spis jako pocatek evoluce civilizace stroju, ktera nastoupi po nas... takze v konecnem dusledku opet degradace lidstva :)
S temi ST mas pravdu - kazdy si nasel svoje divaky. Ale myslim si, ze jen svezeni se na popularite znacky Star Trek dovolilo, aby TNG misto klasicke sci-fi predvadela to, co predvadela. Nebyt popularity znacky Star Trek, Nova generace se se svou deravou premisou a absolutne chybejicim napadem nikdy ani nedostala do vysilani a tudiz by ani neziskala ty divaky, kteri dnes fascinovane sleduji moderni serie a nad klasickym Trekem ohrnuji nos. Jen a jen diky popularite znacky Star Trek nemaji nove serie ani ten nejmensi problem s propagaci: protoze to jmeno se prodava samo bez ohledu na obsah.
harry_x - 21. září 2002 11:59sipka
ZAMĚŘIT
harry_x
no, rekl bych ze je nutne rozlisovat dve veci. Pokrok lidstva (vedecky), ktery neustale narusta a s dobou rozhodne nestagnaje, ba naopak, je cim dal tim vice prekotnejsi. To ovsem souvisi s prostredky ktere mame a obecne s vetsi vyspelosti civilizace po teto strance...
Druha vec je ovsem to, ze vedecky/technicky pokrok umoznuje prezivat i tem jedincum, kteri bez nej nedokazali prezit a to by se snad dalo v urcitem slovasmyslu chapat jako degradace...;)
valeris: ja myslim, ze i ostatni treky by se taky prosadily, i kdyz ne tak moc. kazdy z treku si sve fanaticke fanousky nasel, ze o nekterych z treku ma jina skupina ne zrovna pekne mineni, to je vec jina:)
Valeris - 21. září 2002 11:18sipka
ZAMĚŘIT
Valeris
Btw: "Neni to Star Trek, dokud ja nereknu ze je to Star Trek" - Gene Roddenberry
TO je dulezite. To, jestli nekdo koupil obchodni znacku Star Trek, naopak dulezite neni. Podstatu dila jako takoveho muze definovat jen autor.
Valeris - 21. září 2002 11:08sipka
ZAMĚŘIT
Valeris
Anonym: Evoluce si nevybira podle geniality, ale podle zivotaschopnosti. Nemusi se ti to libit, me se to taky nelibi, ale je to proste tak, takze me prosim nenapadej za neco, co si vymyslela priroda. Lidstvo pomalu ale jiste smeruje k tomu, aby se stalo narodem fyzickych trosek - ale genialnich Stephenu Hawkingu v takovem lidstvu nebude o nic vic nez ted. Bude pouze vic bezmocnych.

A po pravde receno, Stephen Hawking ukazal tvari v tvar evolucnimu procesu a navzdory sve nemoci natolik neuveritelnou zivotaschopnost, ze si zaslouzi sve misto na svete vic nez kdokoliv z nas tady na Starnetu. On nejen svou nemoc prezil - on nasel zpusob jak vyniknout i navzdory ni. A nechci se te dotknout, ale nemoc, ktera mu zpusobila soucasne problemy, u nej propukla az dlouho po narozeni, takze kdyz ho srovnavas s detmi, ktere maji poskozeny mozek kvuli porodnim komplikacim, urazis ho. Predpokladam, ze ti to ale nevadi, protoze se ti ten clovek hodi do kramu jako argument proc na me utocit.
Valeris - 21. září 2002 10:48sipka
ZAMĚŘIT
Valeris
Ad muj prispevek z 10:30 - dukazy vidis na Enterprise: nema jmeno Star Trek a proto musi byt odlisne pojatym, tak trochu jinak orientovanym serialem. Bohuzel ma porad jeste vadne geny jako jeho rodice, takze tak trochu pokulhava - ale jestlize prezije a bude mit deti, je nadeje, ze ho to zoceli, ze svou vynucenou odlisnosti (tzn. evolucnim vyvojem) ziskane pokroky prinese do celkoveho genofondu ST.
A vis ty, co je nejvetsi ironie? Ze Enterprise se ve snaze prekonat sve dedicne spatne geny vydala cestou priblizeni se k pojeti klasickeho Star Treku. Nemyslis, ze to ukazuje na evolucni spravnost klasickeho ST? :)
Anonym: - 21. září 2002 10:41sipka
ZAMĚŘIT
0
Jasne, takze Stephen Hawking je z hlediska lidstva vlastne nezadouci objekt, stejne jako dalsi lidi. Ty si padlej na hlavu, ale totalne...

Proc je Star Trek Star Trek si vyres s duchem bozskyho Gena, ktery za prachy svy dilo prodal.
Valeris - 21. září 2002 10:40sipka
ZAMĚŘIT
Valeris
A ohledne te domeny, osobne si myslim, ze svou domenu si zaslouzi kazdy kvalitne pojaty a originalni projekt bez ohledu na svuj rozsah. Jenomze prusvih je, ze domenova jmena jsou unikatni - na mobil.cz se ti taky vejde bud jen stranka o mobilnim umeni (znas to, ty pohyblive sochy), nebo stranka o mobilnich telefonech. Na Lupa.cz taky neprotlacis zaroven internetovy zpravodaj a zaroven stranku obchodnika s optikou. Z jedne domeny rovnocennym zpusobem neuzivis dve stranky, ani kdybys stokrat chtela - jedine nejakym takovym rozcestnikem, ale ten jsi pokud vim odmitla.
Aktualizace Sickbay behem onech letnich mesicu jiste nebyly nedostatecne. Aktualizace StarTrek.CZ ovsem v te dobe nedostatecne byly. Neudelali jste nic jineho nez ze jste pokracovali v aktualizaci sveho vlastniho webu - tedy nic nez to, co byste udelali tak jako tak. Dokonce i ten rozcestnik na ceske a cizi stranky na Sickbayi byl uz predtim - akorat jste ho predelali do textove formy.
Valeris - 21. září 2002 10:30sipka
ZAMĚŘIT
Valeris
Hypo: omyl, devce, lidstvo uz nekolik generaci soustavne degeneruje. Se stale pokrocilejsimi lekarskymi metodami se mezi lidi dostava stale vetsi procento geneticky poskozenych a mutantnich jedincu, kteri by za normalni situace zemreli bud jeste pred narozeni, nebo kratce po nem. V konecnem dusledku pocet lidi stale stoupa, ale celkova kvalita lidskeho genofondu stale klesa, protoze mezi lidmi je stale vic a vic dedicnych chorob. Co myslis, ze jsou vsechny ty alergie? Co myslis, ze jsou vsechny ty nedonosene deti, ktere musi lezet v inkubatorech? Co myslis, ze je to stale stoupajici procento rakoviny? Dusledky zasvineneho genofondu. Kdyby se lidstvo skutecne vyvijelo, tedy ve smyslu evoluce, prezivali by ti nejschopnejsi k preziti, zatimco ti nemocni a poskozeni by zahynuli nebo by se vubec nenarodili.

A u Star Treku je to naprosto totez: Jediny Star Trek, ktery si evolucne zaslouzil svou existenci, je ten puvodni, ktery si sve misto vybojoval. Vsechny ostatni se pouze svezly na jim vytvorenem fenomenu, trebaze samy nebyly zivotaschopne. Jmeno Star Trek v jejich pripade fungovalo stejne jako moderni lekarske postupy v pripade nedonosenych deti: umoznily jim prezit to, co by je za normalnich okolnosti v evolucne zdravem biologickem systemu melo zahubit. Ano, ted uz jsou dospele a dokazi prezit, dokonce i mit deti - ale tem detem predavaji sve spatne geny (autory a namety), ktere zpusobily jejich zdegenerovanost. Nastesti je tu nas inkubator, tedy nalepka se jmenem Star Trek, ktera dokaze evolucnimu procesu (divakovi) zalepit oci na dost dlouho, aby defektni jedinec prezil a ujal se a mel dalsi deti. Star Trek tak, jak ho zname, mel podle vsech pravidel evoluce zahynout uz v roce 1990 - a take by se tak stalo, kdyby byl natocen bez nazvu Star Trek. A po pravde receno si myslim, ze by mu absence znacky Star Trek jen a jen prospela - musel by se s evoluci poprat na vlastni pest a mozna by se tak vyvinul v neco jedinecneho, misto aby jen predaval dal spatne geny.

(Tento prispevek je formulaci soukromeho nazoru prispevatele)
Hypospray - 21. září 2002 08:15sipka
ZAMĚŘIT
Hypospray
Valeris: nove super bomba stranky jste chystali vy, my ne. Nam byla poskytnuta domena s prikazem, aby se na ni neco delo. A to jsme splnili. Nebo se domnivas, ze byly aktualizace Sickbay nedostatecne? Ja si myslim, ze jsme dodrzeli, co se od nas zadalo. O uplne novych strankach rec nikdy nebyla a jak jsem pochopila, ty by si v nich stejne nepokracoval...
Domenu si zaslouzi kazdy clovek, ktery by na ni delal stranky bez ohledu, jak si slovo "Star Trek" vyklada zrovna on. V Americe je pod heslem Star Trek bran cely fenomem celeho serialu... to jen ty a hrstka TOSaru chce stary serial vyvysovat nad ostatni. Podle tve definice by deti nikdy nemohly byt lepsi nez jejich rodice a degenerovali bychom s kazdou dalsi generaci... Ale tak to neni, lidstvo se vyviji, i kdyz se to nekterym jedincum stare doby nezamlouva...
Valeris - 21. září 2002 02:59sipka
ZAMĚŘIT
Valeris
Hypo: - mno, na rovinu priznavam, ze psat ti vysvetleni ohledne prevzeti me fakt nenapadlo. Jednak mi prislo, ze uz na Euroconu jasne padlo, ze se vratim co nejdriv, a jednak mi pripadalo, ze by to udelalo vic skody nez uzitku (sama jsi videla citat z meho nezverejneneho clanku a ted si predstav, ze bys nasla ve schrance dopis v podobnem vysvetlujicim stylu)...
- "Ozivit domenu" a "vyuzit domenu jako presmerovani na svou vlastni stranku" mi nepripada jako uplne presne totez. To prvni totiz vyzaduje praci, zatimco to druhe zvladne kdejaky hacker za ctvrt hodiny. At hledam jak hledam, nenachazim krome hlavni stranky vubec nic, cim by byla nova Sickbay odlisna od stare...
- Aaaano, Sickbay je dobra stranka. Ale je to jen jedna z mnoha databazovych stranek na internetu, ktere se vyrojily po startu ST.CZ. Proc si podle tebe tu domenu nezaslouzi kuprikladu Al Batani nebo CZ Kontinuum? A nerikej proboha, ze proto, zes ji videla prvni :)
A opravdu se na me nezlob, ale nemuzu se porad zbavit presvedceni, ze na zamereni serveru st.cz na _STAR_TREK_ neni vubec nic spatneho... konec koncu je to jediny serial, ktery se tak jmenuje... a kdyz porad tolik fanousku ST trva na tom, ze s modernimi Star Treky nema nic spolecneho, tak proc jim mam mermomoci vnucovat opak? Zkus mi to argumentacne vyvratit, kdyz budes mit naladu - ale opatrne, nevytahuj "TOS", protoze ja uz predem odpovim "TOS? Co je TOS? V titulcich je napsano, ze ten serial se jmenuje Star Trek, a tvrdi to ostatne i Ceska televize!" :)
Hypospray - 18. září 2002 00:06sipka
ZAMĚŘIT
Hypospray
Valeris: ja jsem odmitla vysvetlujici email, ve kterem bych se docetla o pozadi celeho problemu? Psala jsem ti snad z Chorvatska? V den navratu z dovolene by se zprava od tebe docela sikla... i kdyz, to mluvim za sebe, ty si treba nejistotu s zmeny nazoru uzivas...

Pokud jde o podstatu stranek na ST.cz - slo o to, ze Sickbay povazuji za tak dobrou stranku, ze si na hlavni domene byt zaslouzi... nic jineho v tom nehledej... nebylo mi naznaceno, ze toto je tah spatnym smerem... naopak, jedina podminka byla ozivit domenu spolu s nalinkovanim na tve projekty... a tak se stalo.
Kdyby si se mnou o navrhu zmen na ST.cz chtel jednat treba uz v cervnu, moc dobre vis, kde bydlim, nebo taky existuji inet-kavarny, knihovny apod. zalezitosti a stara znama osvedcena emailova komunikace...
Vis,... proc bych pomahala s TOSovou strankou, kdyz jste chystali super tajny bombasticky projekt, se kterym jsem rozhodne vypomahat nemela? Jak jsem mela vedet, ze zmenis nazor a vratis se k jedne ze svych ctyrech stranek... taky jsem si mohla vybrat spatne a starat se o tu nespravnou :))

Nejnovější   Novější 6815 - 6834 / 7326Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o