Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Původní Star Trek (TOS & TAS)

Spravuje: Mvek
Počet příspěvků: 7326
Tématem tohoto fóra je vše týkající se seriálů: Odkazy:

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 925 - 944 / 7326Starší   Nejstarší

Trip - 21. listopad 2012 10:28sipka
ZAMĚŘIT
Trip
Mvek:
jinak bych řekl, že opakování je dneska úplně stejně běžné, ale zpravidla to nejsou tak výrazné motivy, aby si je člověk uvědomil, jak se opakují.

S tím naprosto souhlasím děje se tak v mnoha filmech/serálech (a to hudbě nerozumím ani co by se za nehet vešlo:-) je to jen můj subjektivní názor, který jak se zdá se shoduje s tvým:-)

Mvek - 20. listopad 2012 22:05sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
TelemachusRhade:
Charlie X - Need I say more? - 1/5

No:-). I když ta epizoda by nebyla tak blbá, kdyby tam nebyl ten Charlie:-D. Ten herec a podání té postavy mi bylo od prvního okamžiku tak strašně nesympatické... odjakživa. A navíc mi z nějakého důvodu připomínal slabě Ondřeje Havelku, kterého jsem jako malý neměl rád.


Balance of Terror mě taky moc nebaví. Myslím, že ani pro milovníky válečných ponorkových filmů nebude, protože je na to moc naivní. A navíc padající omítka na romulanské lodi je velice vtipná.

Nicméně co se týče hudby, k té mám kolísavý vztah. Dříve mi přišlo, že se strašně opakuje, pak jsem byl ujištěn, že tam je tak moc motivů, že to ani není v té době zvykem. Nevím, je fakt, že je tak výrazná, že když se opakuje, člověk si to lehce uvědomí, jinak bych řekl, že opakování je dneska úplně stejně běžné, ale zpravidla to nejsou tak výrazné motivy, aby si je člověk uvědomil, jak se opakují.

Ne, že by to omlouvalo subjektivní dojem:-). Nicméně když jsem onehdy slyšel "TOSku" co do hudby, šel jsem se podívat a táta se díval na válečný film z 60. nebo počátku 70. let, takže to době bude odpovídat.
Telemachus Rhade - 20. listopad 2012 16:18sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Charlie X - Need I say more? - 1/5

Ballance of Terror - Tak jsem si myslel jak se to zvedne a ono ne :) Jak poručík Stiles hovoří o jejo příbuzných za romulanské války, tak ti jsou v knize popsáni, což je milé. Jinak je to ale přehlídka podivností, kde logika úplně strašlivě absentuje na obou stranách. Za tu stěžejnost a poměrné detaily dám 3/5.

PS: Znám dobře jinou tvorbu té doby a jako sorry, ale ta hudba se prostě nedá vystát. Autor nemůže zahrát téma znovu 7 sekudn po jeho skončení. A ještě několikrát za sebou :-/
Mvek - 19. listopad 2012 20:46sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Nj, to je ale už moc známé, aby mě to napadlo.
AVip - 19. listopad 2012 20:28sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Lt.Shark: Abych tak řekl, mezi substancemi s názvem "lithium" a "dilithium" je jistý rozdíl... :-D

Lt.Shark - 19. listopad 2012 19:27sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
AVip: jakej...? kopanec...
AVip - 19. listopad 2012 18:59sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek:
To má být námět na otázku do archivovaného kvízu?:-)

Třeba... :-)
Mvek - 19. listopad 2012 14:22sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
AVip:
povedl se tam i parádní kopanec

To má být námět na otázku do archivovaného kvízu?:-)
AVip - 19. listopad 2012 13:18sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Ad Mudd's Women. Z nějakých důvodů mám problém tuto episodu brát úplně vážně.

Další věcí je ještě dost nedotažený svět ST, kde sice na jednu stranu tato episoda přináší spoustu drobných detailů, ale na straně druhé, povedl se tam i parádní kopanec a účinky té drogy je taky lepší moc nepitvat, nebo s z toho jednoho začne bolet hlava.
AVip - 19. listopad 2012 13:16sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Ad Enemy Within - problematický námět i zpracování, historky ála Doktor Jekyll a pan Hide jsou taky provařená záležitost a bohužel, prakticky do bezvědomí vytěžená už R.L.Stevensonem.

Špatná výprava to jen podtrhuje.
AVip - 19. listopad 2012 13:14sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Ad The Man Trap - tady se zastanu "airdate order" pro sledování. Protože tahle episoda nejlíp funguje na začátku seriálu, když ještě člověk (teoreticky) neví, že je McCoy regulérní postava.

Jinak je to celkem běžná historka o vesmírné příšeře, kterých v tehdejší SF byly tucty... což je taky přesně to, co divák od SF seriálu očekává, abych tak řekl.
AVip - 19. listopad 2012 13:10sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek:
Je spíš zvláštní, že když už na to navazovali v TNG, tak to udělali naprosto stejně.

Bohužel to udělali ještě hůř. V TOS aspoń posádka předstírala, že používá nějaké "hazmat suits". V TNG se neobtěžovali ani s tím.
(ne, že by na tom ta episoda stála a padala, ale přece jen, s odstupem dvaceti let by člověk čekal trošku... jak to říct... sofistikovanější přístup).
Telemachus Rhade - 19. listopad 2012 11:40sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Yakuzza:
pokud epizoda nedává smysl, nebo je celý příběh prostě hrozně nelogický, to už je něco, co se nedá omluvit rokem 1966. A tady nejde o to hledat v tom chyby za každou cenu, to jsou prostě věci, kterých si člověk pomocí selského rozumu všimne na první chvíli.
Ano, přesně.

Mvek: Výpravu u The Man Trap nekritizuju, líbí se mi - jeden z důvodů proč epizoda dostala dva body. Ale na tom to celé stát nemůže, proto 2/5 a ne víc. Jak mám McCoye jinak rád, tak tady byl strašně zabedněný.
Yakuzza - 19. listopad 2012 11:22sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Zastaralé a špatně vypadající efekty, třeba i zvukové, jsou jedna věc. Ale pokud epizoda nedává smysl, nebo je celý příběh prostě hrozně nelogický, to už je něco, co se nedá omluvit rokem 1966. A tady nejde o to hledat v tom chyby za každou cenu, to jsou prostě věci, kterých si člověk pomocí selského rozumu všimne na první chvíli.

Napadla mě ale jedna věc, povídky jsem četl před shlédnutím epizod a mám pocit, že byly asi nějak upravené, protože si nepamatuju, že by mi přišlo, že něco nedává smysl apod. Ale nevím, už to je dávno, a v blízké době si je číst neplánuju. A stejně bych už asi byl ovlivněný tím, že jsem ty epizody viděl v TV verzi.

Mvek: Co se reálií, které zmiňuješ, týče, jo, z toho mám taky vždycky radost. Mám ale pocit, že to jsou vždycky dost jednorázové záležitosti.
Mvek - 19. listopad 2012 11:12sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Ale jinak The Naked Now beru jen jako oddychové pobavení, a to i věcmi, které neměly pobavit, jako dramaticky hodinu autogenem řezající Scotty do panelu.
Mvek - 19. listopad 2012 11:11sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
TelemachusRhade:

Enemy Within - ta se mi líbila pouze v povídkové podobě, netuším proč, ještě jsem si repete nedal, ale pasáž, kdy Spock s Kirkem pátrají po Kirkovi v té strojovně nebo kde, pro mě měla zajímavou atmosféru. To je však asi všechno. A ano, raketoplány mě taky neuvěřitelně s*aly.


Mudd's Women - taky jsem nepochopil, co na tom má být dobrého, ačkoliv jsem měl dojem, že je to nějak významná nebo oblbíená epizoda. Ale vzhledem k TOSce a době je tu aspoň trocha "reálií" na palubě, tedy konferenční místnost a použití počítače. A to je plus, které se u TOS počítá.


The Man Trap - ale tady už nesouhlasím. Tuhle epizodu mám někde v top 10 první řady, a to kvůli atmosféře a samozřejmě taky McCoyovi. Planeta a vůbec výprava mi tu přijde na poměry velmi slušná, dokonce jakási přestřelka a padající trosky. Netvrďte mi, že to vše je špatné na tehdejší TV produkci?
A opět vidíme více interiérů Ent.

4/5


The Naked Time - Myslím, že kritizuješ něco, co prostě není fér. Ano, není to dokonalé, ale myslím, že by vizuální chování té tekutiny nemělo shazovat epizodu. Navíc se to dá hodně volně okecat: prostě tu kapalinu přitahovalo kdoví co, na začátku byla asi smísená s krví, třeba ji přitahovala kapalina v našem těle, proto tekla do kopce.
Naproti tomu chřestění si vysvětluju jako výrazový prostředek pouze pro diváky, aby to pochopili. Asi jako když ve filmu zní dramatická hudba, a tak divák ví o pár sekund dříve, že teď se stane něco nečekaného. Nemyslím si, že by bylo zamýšleno, že to chřestění je slyšet. Nikdo na něj nereagoval.
Časový warp je hlavně zbytečnost, ale jak uvádí různé zdroje, měla na to navazovat Tomorrow is Yesterday, posádka se měla dostat do minulosti.
Jo a ten bezejmenný praporčík je přece O'Rilley, který se nám ještě vrátí.
Je spíš zvláštní, že když už na to navazovali v TNG, tak to udělali naprosto stejně.
Yakuzza - 18. listopad 2012 18:50sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
TelemachusRhade:
Mudd's Women

Ano, ten placebo efekt na konci zabil i poslední náznaky, že by to aspoň trochu mohlo dávat smysl :)

The Enemy Within

Začínám si vzpomínat, proč jsem měl problém brát TOSku vážně, i když jsem se sebevíc snažil :) Jak mi pak Mirak kdysi u piva řekl, že se na TOSku dívá vždycky když se vrátí z hospody, zjistil jsem, že to je ideální stav, kdy na to koukat :)
Telemachus Rhade - 18. listopad 2012 17:44sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Takže..
Mudd's Women - Hmm, Uhura pořád ve žlutém.. Jinak sračka, no. Ať mi nikdo netvrdí, že tohle bylo OK i ve své době :) Jindra Bahno alias galaktický bukanýr, který dopravuje ošklivky Katky za hornické plotny. Ale budiž - i to bych ještě překousnul - kdyby ovšem na konci nebyl ten placebo efekt, kde zkrásněla sama sebe. Měl-li bych to hodnotit, tak asi 0,75 %.

The Enemy Within - Námět není špatný, ale to zpracování.. :) Bill byl krutopřísný - zatímco v případě jeho hodného já hraje dobře, v případěho zlého já jsem měl často chuť zvolat "Danny Crane!". Co mě ale úplně dostalo byl arkticky odolný Japonec Sulu, který tedy aby se neřeklo oblékl v -40°C lehkou deku s tím, že to asi nebude příjemná noc. Po šesti hodinách a -80°C už pociťoval zimu, nicméně ani -120°C ho nesložilo a pouze mu zamrzlo obočí. Zajímalo by mě při kolika stupních to vzdal Chuck Norris. Absenci vnitřních senzorů bych i odpustil, ale absenci raketoplánů, se kterými se počítalo už při výrobě modelu v roce '64, to už ne. - 2,5/5

The Man Trap - Premisa OK, zbytek KO. Znovu mě tu dostal velice decentní remastr; krom něj ovšem aby Terran pohledal. Žádná vyloženě tragédie, ale nebavilo mě to. - 2/5

The Naked Time - Dobrá blbost, která nedávala smysl vůči sobě ani na 5 minut. Z nějaké červené skvrny přešla na praporčíka (asi) krev sama proti (sílící) gravitaci. Ta se poté za zvuku chřestění chřestýšího ocasu a vůně kolínské, šíří dotekem. Praporčík Jouda Bezejmenný ve zhuleném stavu obsadí strojovnu, ovšem je natolik při smyslech, že odstaví pouze ty nejdůležitější systémy potřebné pro danou chvíli. Princip časový warpu kulhá jak Spock v Kleci, mno ale dejme tomu. Famózní je, jak je Kirk otřesně nekompetentní kapitán. Byť nezamýšleně jsem se dobře pobavil, když už nic jiného. - 2/5
Mvek - 06. listopad 2012 14:09sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
TelemachusRhade: Jj, na lidi i ve vestě nebo čem, jak lítají na chodbě vždy vzpomínám:-). Co lidí tam při poplachu běhá po chodbách...
Telemachus Rhade - 06. listopad 2012 13:11sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
The Corbomite Maneuver

Obrovský, ale obrovský rozdíl oproti oběma pilotům. Najednou je to normální, klasický Star Trek, který neuvěřitelně dobře funguje. Iterakce Kostra+Jim+Spock jede naplno od prvního momentu. Nikdy dřív jsem si toho takhle moc nevšiml, ale je to tak, tohle zvládli na výbornou, ať je to staré jak chce.

Dějově skok o další rok, máme tedy druhý rok pětiletky a ENT dostala krom další rotace důstojníků i nový outfit. Mnohem hezčí tedy. Díky novým uniformám už ani ta červená všude v interiéru nevadí. Pobavila mě neuvěřitelně znuděná Uhura - ta byla perfektní, mimojiné ve žluté uniformě a klátící se dav na chodbě. Příběhově opět velmi dobré, ale za konec by zasloužili nafackovat už ve své době. - 3/5

Remaster je naprosto FANTASTICKÝ!

Nejnovější   Novější 925 - 944 / 7326Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o