Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

2) Ostatní filmy a seriály => Battlestar Galactica

Spravuje: Seven
Počet příspěvků: 2102


Pokud máte zbytečný peníze, můžete se z nich nechat vyždímat od organizátorů Fedconu. Společná fotka se všemi hvězdami BSG jen za pouhých 450EUR za kus. A to se vyplatí!

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1 - 20 / 2102Starší   Nejstarší

kapitan Pike - 02. leden 2024 22:47sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
AVip: Ano, to na tom určitě vidět je. Určitě tomu nevyčítám snahu být klonem Star Wars (ono by bylo divné, kdyby se někdo o něco takového nepokusil), ale přijde mi, že původní premisa (tj. zničení 12 kolonií) seriálu moc velkou službu nedělá a nějaký více flexibilní a méně deterministický set-up by byl lepší. Na druhou stranu, nějaká výprava za poznáním vesmíru by spíše připomínala klon TOSky. Ale ztrácel jsem se především v plánu Cylonů. Usilují o vyhlazení všech lidí, nebo pouze původních obyvatel 12 kolonií? Přišlo mi totiž, že obyvatelé kolonií, na které Galactica narazí, žijí především svými parciálními problémy a Cyloni je "pouze" příležitostně zotročují.
AVip - 31. prosinec 2023 10:08sipka
ZAMĚŘIT
AVip
kapitan Pike: Problém se starou BSG je ten, že je evidentní, že to produkce totálně flikovala za pochodu (rozkaz zněl jasně: spáchat klon Star Wars* pro televizi) a taky ten, že se nedokázala rozhodnout, co se vlastně bude natáčet - jestli v rámci TV rozpočtu a námětu relativně seriózní Sci-Fi nebo jestli to má být spíš vysokorozpočtový dětský seriál...
A je to na tom vidět.

*k tomu samozřejmě přistupuje i to, že v té době ani Star Wars neměly zcela jasno, jak se budou profilovat, bavíme se o roku 1978, kdy existoval akorát původní film Star Wars (ještě bez podtitulu) a pak už jen jejich knižní adaptace, dále první SWEU kniha Splinter of the Mind's Eye a pak už jen poměrně pitomé SW komiksy od Marvelu (opět, adaptace prvního filmu + pár splácaných vyložených braků).
kapitan Pike - 30. prosinec 2023 20:51sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Na druhou stranu, stará BSG obsahuje i sequel k epizodě TOSky Patterns of Force, minimálně co se uniforem týče :-D
AVip - 30. prosinec 2023 18:03sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Já starou BSG nakoukal poměrně záhy (někdy v době 1. až 2. sezóny nBSG) a ano, chce to místy hodně velké sebezapření.
Ale dal jsem ji myslím dvakrát, vybrané klíčové díly i vícekrát (takové, na které odkazuje nBSG atp.).

Telemachus Rhade:
Myslím, že ve staré není větší prvek, který bys nenašel v nové.

Přesně tak. Občas je to až otravné (protože člověk si tak nějak dokázal domyslet co se asi bude dít).

Galacticu 1980 jsem dokonce dal tehdy taky... jen jednou. :-) A se sebezapřením ještě větším. :-D
kapitan Pike - 30. prosinec 2023 16:44sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Telemachus Rhade: 1980 na SkyShowtime zatím není. Možná je to tak lepší :-D
Telemachus Rhade - 30. prosinec 2023 16:00sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Myslím, že ve staré není větší prvek, který bys nenašel v nové. Ale jako obdivuju tě, že jsi do toho šel. Já si tehdy půjčil DVD od Molira a bylo to teda utrpení odkoukat :) Hodláš pokračovat Galacticou 1980? :-D
kapitan Pike - 30. prosinec 2023 15:41sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Dvojepizoda s Pegasem byla zatím jednoznačně nejlepší. Vůbec jsem netušil, že Pegasus se objevil už v 1978. Zatímco Cainová v nové BSG byla fanatik, který nechá rozstřílet půlku stíhaček kvůli v naprosto nevýznamné bitvě, Cain ve starší verzi je spíše reinkarnací generála z válečných filmů té doby. Tj. drsný, ale v jádru racionální a ochotný nějakého kompromisu, i když samozřejmě ho pak pojal trochu po svém. Ale jinak mě ve výsledku byl mnohem sympatičtější. Asi hrálo roli i to, že Adama má v původní verzi vyšší hodnost.
kapitan Pike - 22. prosinec 2023 16:54sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Pustil jsem si pár epizod a přijde mi to slabší, než jsem čekal. Prakticky tomu chybí atmosféra, přijde mi, že zničení těch kolonií je bráno jako "no big deal". Postavy jsou hodně nesympatické, ale to může být ovlivněno i dabingem. Na druhou stranu mi přijde zajímavý element osídlení galaxie lidskými koloniemi.
kapitan Pike - 09. prosinec 2023 19:48sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Zdá se to jenom mně, nebo jsou na SkyShowtime nějak divně rozházené episody? Pilot je tam až v sezóně 2.
anubis - 09. prosinec 2023 19:12sipka
ZAMĚŘIT
anubis
SkyShowtime dabing
S.S.Enterprise - 13. únor 2022 11:12sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Že je RDM "silný katolík" jsem nevěděl. Pokud závěr BSG říká, že jsou lidé (diváci) i potomci Cylonů, vysvětluje tím, proč můžou někteří lidé zažívat zjevení.

No ve vztahu k seriálu to může znamenat i to, že i lidé v BSG mají z malé části "umělé" předky, aniž by o tom věděli. Tak je možné vysvětlit prezidentčiny vidiny a Baltarovo vidění Capricy.

Kobolské svitky, obsah prezidentčiných vidin a znalosti Capricy z Baltarova vidění je pak třeba hledat v minulosti:
Schválně jsem se podíval a radioaktivní postapo země je ta stejná planeta, jako Země na konci seriálu (byť prezidentka říká něco jiného a adm. Adama si to vlastně asi taky myslí). Poslední skok Galacticy byl tedy asi nějak ovlivněn singularitou a způsobil cestu zpět v čase (raptor co bombradoval Cylonskou kolonii tedy musel Kařiny koordináty znát taky a předat je zbytku flotily).

Vyplývá mi z toho tedy, že BSG se odehrává v daleké budoucnosti. 13. (cylonský) kmen musel na Zemi dorazit dlouho po té, co se naší (divácké) civilizaci podařilo dosáhnout Kobolu. Každopádně vidím prostor pro navázání nového BSG projektu.

Ale nevím, jak do toho zapadá ten starý seriál, protože hned v první epizodě tam přiletěli lidé na naší současnou Zemi. To mi nedává smysl.
AVip - 13. únor 2022 08:14sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Už jsem to tu psal před více než 10 lety... nBSG dost často chybí "finální rewrite" (a čím blíže ke konci, tím je to horší), který by dal do pucu dialogy a kde by byla šance hodně věcí prostě okecat (a to by teda byla, včetně 12 resp. 13 znamení).
"Lazy writing" at its worst, plain and simple.

A do toho tu máme seriál, který si hraje se symbolikou toho, co ukazuje na obrazovce - a zároveň si není schopen ohlídat trikaře, aby "pardon my french" něco vyloženě nepos*ali (a když už to pose*ou, tak aby si za to posypali hlavy popelem a ne, aby místo toho vynadali divákům, že měli tu drzost si toho všimnout).
Telemachus Rhade - 12. únor 2022 23:33sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak: Viděl jsem to celý 3x, Leoben někde v 1x07 vykecá něco ze čtvrtý řady, Maelstrom má Kara v bytě už od Kobolu, atd... Random vaty je tam všude doslova požehnaně, ale zrovna podle mě vymyslel konec jako první a pak se roubovalo a natahovalo. Ono ostatně 20 na řadu byl výmysl SyFy.
Mirak - 12. únor 2022 22:47sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Telemachus Rhade: Finále BSG udělalo ten kardinální zločin, který u seriálových finále nesnáším úplně nejvíc. Silně odporovalo tomu, jak se většinu času (minimálně v nejlepších pasážích) seriál prezentoval. Dokonalé finále považuju za to nejtěžší v seriálovým bizu a viděl jsem jich tak 5-6. BSG finále řadím tak na level Dextera, jako jedno z nejhorších ever (v tom "how we started, how we finished" kontextu) :)

Ani na vteřinu nevěřím tomu, že RDM takhle seriál plánoval ukončit, když vymýšlel minisérii / první řadu.

Třeba na LOST se zejména kvůli finále taky znova jen tak nepodívám, ale mám vůči němu podstatně smířlivější postoj.
Telemachus Rhade - 12. únor 2022 18:52sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
RDM je docela silný katolík a podle toho to vypadá. "Boží plán", dva (až tři) "andělé" a ovečky v marném boji proti pomíjivosti skončí jako šukací materiál pro opice. V jádru dobrý seriál, i finále má své objektivní kvality, ale to vyznění je strašlivě pitomé.
Mirak - 12. únor 2022 16:49sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Finále je to, co mě od rewatche jednoznačně odrazuje :) Už jsem toho viděl fakt tuny a máloco mělo tak strašidelný kvalitativní propad (a to teď ani neřeším fakt, že čtyřka byla slabá celkově) jako finále BSG.
S.S.Enterprise - 12. únor 2022 12:37sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Dnes jsem dokoukal 1. rewatch vč. Krve a chromu, Razoru, webizod a Plánu. Caprica byla nekoukatelná.

Seriál super, nejslabší byla druhá půlka 3. a první půlka 4. sezóny - prostě to uměle natahovali. Závěr byl trošku podivnej to ano, ale aspoň to bylo originální :)

V zásadě jsem nepochopil, jestli "znovuzrozená" Kara Thrace byla skutečná a nebo všichni jeli v nějaké kolektivní halucinaci? Ve spojení se starými svitky předpovídajícími události seriálu to celé vypadá jen na nějakou simulaci vesmíru - nakonec v posledních minutách seriálu hovoří duchové Capricy a Baltara o tom, že po nekonečném opakování složitého systému se nakonec zákonitě vyvine v něco jiného....
kapitan Pike - 17. listopad 2021 19:22sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
V Enterprise to byla zrovna jedna z těch slabších episod :-)
Pozemstan - 17. listopad 2021 19:17sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Hrál i v SG.
Seven - 17. listopad 2021 09:15sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Hrál v Enterprise :D

Nejnovější   Novější 1 - 20 / 2102Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o