Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

2) Ostatní filmy a seriály => Seriály: sci-fi & fantasy

Spravuje: Telemachus Rhade
Počet příspěvků: 4928

Památné citáty
"Copak budu dělat o volném víkendu. Už vím, podívám se znova na Torchwood." - Nikdo, nikdy
"Třetí řada Andromedy je má nejoblíbenější." - Nikdo, nikdy

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 2241 - 2260 / 4928Starší   Nejstarší

Mirak - 25. prosinec 2013 16:58sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
1x11 - War Stories
- Opět se mi líbí, že činy posádky mají skutečně nějaký dopad. Tj. ukradli jsme léky, potřebujeme je prodat. Nasrali jsme Nisku, takže je potřeba se s ním vypořádat.
- Mám Washe rád, ale někdy jsou jeho kecy a chování prostě napřesdržku. Tady prakticky celou epizodu, ten jeho humor mi přijde až moc otravný.
- Dost mě zatím v seriálu zklamaly přestřelky, což vzhledem k westernové stylizaci nepovažuju za zanedbatelnou věc. Jako představoval bych si něco trochu lepšího, než že Niskovi hrdlořezové budou proti posádce nabíhat "jaffa style".
- Moc se mi ani nelíbilo, že Niska dopadl tak neslavně. Btw. všudemožně po internetech se píše, že Niska má český přízvuk, já to tam teda moc neslyším, ale nevím.
- Lesbishow byla samozřejmě nice, ale nějak jsem moc nepochopil důvod, proč to v epizodě bylo.
- Pár pěkných scén tu bylo, např. Zoe vařící Washovi večeři (viz. Our Mrs. Reynolds) nebo scéna s River.

3/5

Downtime
- 9stránkový komiks, ve kterém Serenity uvízne na planetě ve sněhové bouři.
- Je to taková miniepizodka, kde nejzajímavější je dost mrazivá scéna s River a následně její kraťoučký rozhovor s Bookem.

1x12 - Trash
- Další fajnová epizoda, trochu mě teda obtěžovalo celá ta "jsem zlobivá, ale jinak mám srdíčko na pravým místě" póza, ale naštěstí to bylo součástí jejího plánu. Stejně tak fakt, že ten její bejvalej nebyl úplnej idiot.
- Akorát se mi teda vůbec nelíbilo (respektive jsem to vůbec nepochopil), že v momentě, kdy Saffron na Mala vytasí bambitku a Mal ji pak stejně vyšachuje, tak na ni stejně pořád čeká a nesnaží se utéct dřív. Bylo by mnohem logičtější, kdyby ji tam nechal.
- Opět mě to příjemně překvapilo, gambit s Inarou jsem si už vůbec nepamatoval a tu epizodu to na poslední chvíli hodně vylepšuje. Stejně tak krátká scéna mezi Simonem a Jaynem, je fajn, že se to dořešilo.
- Planeta s těma lítacíma vilama vypadala super.

4/5
Mirak - 24. prosinec 2013 23:38sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
1x09 - Out of Gas
- Random epizodní porucha? Ani náhodou. Na vadnou kompresní cívku si už Kaylee v seriálu několikrát stěžovala. Tenhle level kontinuity je naprosto unikátní!
- Luxusně vystrukturovaná epizoda. Tři skvělé dějové linie, které nejsou předvídatelné.
- Flashback byl vynikající, ale po hříchu kraťoučký! Strašná škoda, protože každá scéna byla super. Bylo to sice hutné, ale jednoznačně to chtělo víc Bestera :-) Jediné, co mě sralo bylo to světlé nasvícení, to v některých scénách vypadalo strašně.
- Další pěkná ukázka nemilosrdného univerza Firefly. Záchrana v podobě hrozby - to u tohoto typu epizod také není úplně obvyklé.
- Ten kapitán druhé lodi vypadal jako Michael Biehn.

5/5

1x10 - Ariel
- Pěkná variace na Ocean's Eleven, ale jinak síla téhle epizody spočívá v jiných věcech.
- Do toho zvratu, kdy Jayne zavolá federály je to příjemná a zábavná epizoda, ale pak je to ještě lepší. Divák samozřejmě čeká, že se něco pokazí, ale tohle asi ne.
- No, už bylo myslím na čase aby Jayne udělal nějakou pořádnou sviňárnu, protože zatím se o tom krom pár náznaků spíš jenom mluvilo. Navíc mi přišlo super, že se to provalilo, protože to hodně vypadalo, že mu to projde.
- Nejsem si stopro jistý, ale zdálo se mi, že Wash našel (a posléze zahodil) na skládce tu součástku, kterou v minulé epizodě tak zoufale potřebovali. Dobrý moment :-)
- Poslední scéna s Malem a Jaynem je podle mě zatím nejlepší dosavadní scéna.
- Jediné, co mi přišlo trochu laciné bylo vyškrtnutí Booka z téhle epizody, protože to je podle mě jediná postava, která by proti krádeži v nemocnici něco namítala. Zajímalo by mě jestli to byl skutečně ten důvod.
- Musím pochválit velice sympaticky vypadající CGI.

4,5/5
Telemachus Rhade - 24. prosinec 2013 09:29sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak: Oboje, ale to vysvobození mě vždycky dostane.

Our Mrs. Reynolds - 5/5
Jaynestown - 5/5
Mirak - 24. prosinec 2013 01:10sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
1x07 - Our Mrs. Reynolds
- Spousta sci-fi seriálů by zcela nepokrytě vystavěla úplně celou zápletku bez toho zvratu jako regulérní díl. Jsem rád, že Firefly není jeden z nich. Upřímně, před tím zvratem to bylo až na pár slušných (a pár ne až tak dobrých) hlášek a vtípků trochu přihlouplé.
- Ale jinak je ten zvrat naprosto perfektní, zcela otevřeně přiznávám, že jsem Saffron ani na vteřinu nepodezříval.
- Saffron je další z řady vedlejších postav, které si člověk velmi dobře pamatuje i po letech. Christina Hendricks bývá teď rok co rok nominována na Emmy za vedlejší roli v Mad Men a nutno podotknout, že zcela oprávněně. Vím, že Saffron je herecky vděčně napsaná postava, ale i tak v tomhle dílu zcela zastiňuje kompletní devítičlený main cast.
- Ještě jeden malý detail, strašně se mi nelíbí zvuky, které vydávají palné zbraně. Chvílemi to vypadá, že mávají kapslovkami :-)

3,5/5

1x08 - Jaynestown
- Nápad vskutku za milion. Podpořené písničkou je to ještě geniálnější.
- Planeta, kde se "těží bahno" skvěle zapadá do špinavého univerza Firefly.
- Sice to nebije do očí až tak moc, ale Jayne Cobb je lepší postava, než je Adam Baldwin herec.
- Možná se někdo podivuje, proč je Firefly tak hypeován, když tady nedávám jedno absolutní hodnocení za druhým, ale je potřeba si uvědomit několik věcí: 1.) Firefly is much better than sum of its parts. 2.) Firefly nemá žádnou epizodu, o které by se dalo říct, že je objektivně špatná. 3.) ŽÁDNÝ relativně epizodní seriál není ve své první (a žel poslední) sezóně tak neskutečně silný. Stačí se zamyslet nad jakýkomkoliv ST v jeho první (a klidně i druhé) sezóně a ta konzistence tam prostě není. Srovnávat s první řadou BSG se asi příliš nedá, tam už je příběh přecejen více kontinuální (ale musel bych si asi osvěžit).

4,5/5
Mirak - 23. prosinec 2013 15:02sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
TelemachusRhade:

Safe - 4/5 - Tahle má nádherný konec!


Jako ta večeře? Nebo to osvobození?

Ale je to v zásadě fuk, ani jedno mi nepřišlo nijak významně dobré.
Telemachus Rhade - 23. prosinec 2013 13:27sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Aniž bych to nějak sálodlouze komentoval..

Serenity - 4/5 a 5/5
The Train Job - 4/5 - Koncepčně geniální počin.
Bushwhacked - 3/5
Shindig - 5/5 - srdcovka
Safe - 4/5 - Tahle má nádherný konec!
Mirak - 23. prosinec 2013 13:09sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
1x06 - Safe
- Je skvělý, že tahle epizoda navazuje hned na tu předchozí, kdy posádka Serenity skutečně přepraví dobytek, který minule nalodila.
- Ale jinak mi to přišlo takové neučesané, Simonovy flashbacky se mi většinou zdály tak trochu out of place, Zac Efron byl creepy. Obecně mi flashbacky nevadí, ale tady se mi zdály nějak narychlo poskládané a v zásadě toho neřekly moc nového.
- Některé dialogy ze začátku epizody mi malinko šustily papírem. Rozhovor Simona, Kaylee a Inary v obchodě mi přišel hrozně nepřirozený.
- Nejhorší byla ta vidlácká komunita ortodoxních křesťanů. Všechny ty bláboly o bohu, čarodějnicích atd. se mi sem vůbec nehodily a působilo to na mě velice genericky. Mohli přijít s něčím originálnějším.
- Ale líbilo se mi, že Mal se hned bláznivě nehnal zachránit Simona a River, ale že ho až později nahlodalo svědomí. Jayne, který hned krade věci sourozenců taky dobrý.
- Prvních pět epizod byla Bookova postava nepříliš zajímavá a zbytečná, ale tahle epizoda to celé změnila.

3/5
Lt.Shark - 23. prosinec 2013 07:20sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
aha
Mirak - 23. prosinec 2013 00:04sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Lt.Shark: Zkus si to přečíst ještě jednou.
Telemachus Rhade - 23. prosinec 2013 00:03sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Lt.Shark:
Mvek: má to hodinu 23 minut

Zkus o pročíst znovu :)
Lt.Shark - 22. prosinec 2013 23:38sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
23 minut? To je blbost ne? Ano, 01-Serenity je úvodní díl seriálu a pak je film Serenity navazující na seriál, ale epizody seriálu jsou snad klasickejch 40něco minut, ne?
Mirak - 22. prosinec 2013 18:00sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Mvek: Jo. Já sem pak nahodím i nějaký (do budoucna i pro své potřeby) nějaký watch/reading order canon věcí.
Mvek - 22. prosinec 2013 17:33sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak: Ahá, takže pokud mám cosi, co se jmenuje 001, 002. Serenity a má to hodinu 23 minut, tak budu předpokládat, že to je pilot a tím můžu začít.
Mirak - 22. prosinec 2013 17:13sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
1x05 - Shindig
- I třetí regulérní epizoda nabízí v rámci seriálu opět jiný typ příběhu, než první dvě. Je to obyčejná epizoda, ale některé dialogy a hlavně souboj v závěru a "ušetření" oponenta zvedají hodnocení do příjemného nadprůměru. Ještě bych vyzdvihnul osnování plánu, který je nakonec zbytečný a odhalení nákladu v závěru.
- Hned úvodní scéna potěší svou neotřelostí. Nejsou to místní hospodští pobudové, kteří vyvolají pěstní potyčku, ale Mal, který jednomu z nich ukradne peníze. Tohle se prostě nevidí.
- Rané využití kontinuity je taky dobrým znamením (nutno si uvědomit, že seriál je z preLOSTovské éry, kdy se to zkrátka téměř nenosilo). Pokoutný byznysman Badger je další skvělá postava, i když tady to připisuju hlavně herci, který má v pozdější kariéře další skvělé seriálové role (např. excentrický obhájce Romo Lampkin z BSG a hlavně role démona Crowleyho ze Supernatural). Planeta Persephehone pak vypadá jako z mixu Straczynského B5 a Jeremiaha.
- Drobnosti typu, že Mal po dvou varováních v předchozích epizodách konečně zaklepe Inaře na dveře jsou taky fajn.
- btw. Morena Baccarin je nejkrasnější seriálová herečka a to, že umí hrát je jen příjemný bonus.
- Menší zamyšlení: Seriál má čtyři ženské postavy a žádná z nich není protivná, ukňučená, úplně blbá, submisivní nebo špatně zahraná (u Summer Glau si teda ještě s verdiktem počkám). A k tomu jsou všechny čtyři svým způsobem krásné. Zeptám se takhle - Není to nějaký rekord?

3,5/5 (je to spíš na 3/5, ale faktor zábavnosti to čistě pro mě o půl bodu zvedá)
Yakuzza - 22. prosinec 2013 12:54sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Train Job mě ještě bavila, pak už jsem se do dalšího sledování musel vyloženě nutit.
Mirak - 22. prosinec 2013 12:45sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Mvek: Pilot i navazující film se oba jmenují Serenity.

Nevím, proč se pilot nejmenuje třeba Still Flying, což by k tomu podle mě sedělo mnohem víc. No, každopádně je v tom bordel.
Mvek - 22. prosinec 2013 12:34sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Takže Serenity je skutečně pilot? Měl jsem kdysi dojem, že je to až dodatečně natočený film.
Jen se chci ujistit, že tedy bude správné tím začít, chystám se na Firefly brzy.
Mirak - 22. prosinec 2013 12:23sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
1x03 - The Train Job
- Tohle je skvělá epizoda, která naplno využívá prvky sci-fi a westernu.
- Zároveň taky funguje jako výborná ukázka Malova morálního kompasu, protože v pilotu to asi působilo, že je větší hajzl.
- Adelai Niska a jeho hitman Crow jsou perfektní gangsteři, škoda, že Niska nebyl v epizodě víc.
- Líbí se mi, jak okrajové planety jsou takové analogie pro městečka divokého západu typu Deadwood.
- Cold opening, kde je vchod do místní zaplivané nálevny asi tak 15 metrů od útesu mi přišel poněkud přísný :-)
- Opět se podařilo do děje zakomponovat celou posádku, což ne nic snadného (vím, že tohle běželo jako původní pilot a musím říct, že opakování informací z pilotu naštěstí nepůsobilo nijak násilně.
- Závěr epizody s příslibem zajímavého story-arcu potěšil

4/5

1x04 - Bushwacked
- U klasického sci-fi seriálu by tohle byla epizoda s nějakým parazitem/virem/nemocí čemuž se Firefly naštěstí krásně vyhýbá.
- Hororová první polovina epizody je super, po prvních třech dílech bych takovýto typ atmosféry nečekal.
- Po příletu Aliance to jde trochu dolů, ale pořád se jedná o dobrou epizodu. Líbí se mi, že byť je to stand-alone epizoda, tak se nejedná o žádný typický filler.
- Koncept Reaverů mi přijde trochu přitažený za vlasy, minimálně v téhle epizodě.

3,5/5
Mirak - 22. prosinec 2013 11:03sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
1x01 & 02 - Serenity
- Před lety mi pilot připadal sice dobrý, ale občas poněkud utahaný. No, napodruhé už to bylo lepší, ale těžko říct, je to asi způsobené tím, že vím, co bude dál.
- Pilot rozhodně odvádí řemeslně dobrou práci s postavami. Na to, že má seriál úctyhodných devět hlavních postav, tak se mu u každé z nich daří naprosto bez problémů ji představit, dát dostatek screen timeu a demonstrovat jakou má na palubě úlohu (Možná kromě River). Konkrétně toho o postavách ale jinak pilot moc neprozradí, což považuju spíše za plus.
- Děj pilotu je úplně obyčejný a víceméně ušitý na míru postavám. Ke stylu seriálu se to ale hodí. Vtípků bylo tak akorát, člověk se občas zasmál, ale nikdy se z toho nestala fraška.
- Co se informací kolem univerza týče tak je to poměrně strohé i na nějaká obecná fakta, ale Whedon asi něchtěl diváky příliš zahltit. Potěší příjemné detaily jako čínština, praktický lodní záchod nebo ticho ve vesmíru. Zato anonymní loď Reaverů mi přijde až moc samoúčelná, vím že je to téma prozkoumané dobře později, ale tady mi moc nesedělo.
- Největší problém jsem měl s jednou technickou záležitostí. Přijde mi skoro trestuhodné pouštět znělku (a ještě tu, kterou má Firefly) v pilotu. Člověk hned vidí všechny hlavní postavy a poměrně velká část překvapení je prostě fuč. Divák pak automaticky ví, že žádná z těchto postav nezařve a to je zrovna u tohoto pilotu docela problém, protože třeba smrt Kaylee byla naznačena hned několikrát. I Stargate Atlantis byla dostatečně moudrá na to, aby znělku v pilotu vynechala.

Co si pamatuju, tak v rámci Firefly je to tak na 3,5/5 možná malinko výš.
Telemachus Rhade - 15. prosinec 2013 16:24sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak: Good idea!

Nejnovější   Novější 2241 - 2260 / 4928Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o