Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

2) Ostatní filmy a seriály => Seriály: sci-fi & fantasy

Spravuje: Telemachus Rhade
Počet příspěvků: 4928

Památné citáty
"Copak budu dělat o volném víkendu. Už vím, podívám se znova na Torchwood." - Nikdo, nikdy
"Třetí řada Andromedy je má nejoblíbenější." - Nikdo, nikdy

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1326 - 1345 / 4928Starší   Nejstarší

AVip - 22. listopad 2016 09:09sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Tak nám skončil ser iál Kosmo... a já na svém názoru, který jsem napsal už před nějakou dobou, nedokážu nic změnit.

Bylo by bohužel naivní doufat, že Kosmo vrátí Baldýnského zpátky na zem, na to má ke škodě nás všech až příliš mnoho nekritických fanoušků - na druhou stranu, Kosmo ukázalo pravděpodobný důvod, proč Comeback nedostal plánované celovečerní finále. Baldýnský neumí pracovat se svou vlastní kontinuitou - a to tak, že vůbec (ona je kontinuita "kupodivu" nezbytná i u komedií).
Pozemstan - 15. listopad 2016 09:07sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Damar: Ano, "absurdní humor" asi vystihuje mnohé scény. Jinak třeba závěrečnou hudbu 4. dílu lze asi obtížně vnímat jako humor nebo satiru, zvláště na Slovensku, i když to v kontextu děje význam mělo a snad je i dobře, že se nepokoušeli o nějakou parodii, která už by mohla být chápána jako hanobení...
Damar - 15. listopad 2016 08:18sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Kosmo začína prechádzať do absurdného humoru, ktorý je už nevtipný. Posledný diel bol už trocha cez čiaru, čo je škoda, pretože politická satira v druhej časti sa mi veľmi pozdávala. Ale však už to dopozerám...
Pozemstan - 14. listopad 2016 11:57sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Zephram: To ano, řemeslně tu parodii herečka zvládá skvěle, to zase ano a je fakt, že jisté prvky tohoto chování lze vypozorovat i u žen relativně inteligentních, ale tady to jde jako v mnohém v tomto seriálu už poněkud za hranu, resp. to není to, proč bych zrovna tento seriál vyhledával, i když se i u scén s ní občas zasměji... -) V kontextu (ne)rozpoznávání čísel mě u ní ve čtvrtém dílu překvapily náznaky gramotnosti a dokonce znalosti pravopisu... -)

TelemachusRhade: Tak podle mě se na to dívat dá a konkrétně vizuální stránka je slušná. Překvapilo mě, že v některých scénách docela dobře zvládli i imitaci pohybu ve stavu beztíže. -)
Zephram - 14. listopad 2016 11:47sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Pozemstan: Postava Adély je parodií na určitý typ žen. Stejně jako třeba ministr je parodií na určitý typ mužů. Ale nízká kvalifikace v podobě *10 - je tam nějaké číslo, 9 - teď je tam jiné číslo, 5 - hele pětka, to znám!* to už je moc i na "blbou kosmonautku".
Telemachus Rhade - 14. listopad 2016 11:32sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Yakuzza:
Btw ono se na to da opravdu divat?

Nedá ;)
Pozemstan - 14. listopad 2016 11:17sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Ano, ve čtvrtém díle Kosma už byl vzhled *polské lodě připomínající celou raketu Sojuz*, navíc se stále spuštěnými motory, typickou ukázkou kosmonautického nesmyslu, byť se to hodilo k vysvětlení utajení rakety *maskováním jako kostel. Další nesmysl je samozřejmě úvaha, že by kosmonauti ve skafandrech mohli přežít několik dní, když dnešní výstupy do volného prostoru trvají maximálně asi 8 hodin*. Jestliže byl předchozí díl ostrý vůči Číňanům, tento zase šel za hranu vůči Polákům, byť také parodoval české předsudky a využíval stereotypy českého chování... Ale některé scény byly hodně vtipné, třeba reportáž ČT Sport, i když *i ta je samozřejmě z kosmonautického hlediska nesmyslná - takové záběry by bez další lodě s kamerou získat nešlo. Navíc by její existence zřejmě bránila ději ukázky z dalšího dílu na konci*. Ale tak je to seriál, který není myšlen smrtelně vážně...

Zephram 275638: Postava Adély je poněkud trapná parodie útočící na ženy. Pokud se ale pozastavuješ nad její kvalifikací, tak ve druhém díle je jasně řečeno, že *byla vybrána sponzorem velkodrůbežářem Hrabišem coby Miss Kurník*... -)
Zephram - 14. listopad 2016 10:11sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Přes to všechno to stojí za to. :-)))
Yakuzza - 14. listopad 2016 10:00sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Btw ono se na to da opravdu divat? Z toho, co jsem cetl, mi zatim prijde, ze to nutne musi byt vylozene utrpeni.
Zephram - 14. listopad 2016 08:33sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Jo a nesmysly z hlediska kosmonautiky byly taky už příliš přepilované. ... Ono to jako celovečerní film (pravda, v podobě 5 dílů promítaných za sebou) běželo v kině.
kapitan Pike - 14. listopad 2016 08:13sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Kosmo přidáno do záhlaví.
AVip - 14. listopad 2016 07:40sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Kosmo má dva problémy
- jednak Baldýnský občas neodhadl, že méně bývá více a v některých situacích tlačí až nepřiměřeně na pilu, čímž původní vtip zabíjí, nebo spíš přebíjí variacemi na dané téma, jenže jak známo, opakovaný vtip nebývá vtipem
- režie je strašně toporná, možná by s tím šlo něco časem udělat ve střižně a sestříhat to na direct-to-TV/video" "celovečerák".
Zephram - 13. listopad 2016 22:30sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Naopak čtvrtý díl byl dost slabý.
Zephram - 13. listopad 2016 09:47sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Třetí díl Kosma jsem viděl až včera. Musím celkově velmi ocenit, že si ten seriál dělá legraci opravdu napříč státy a tématy. Z Ruska i z Číny i z USA. Ze Zemana i z feministek. Ovšem míra toho humoru a satiry jde občas za hranice absurdity. Linka s básničkami v zákonech by snad mohla být narážkou na přílepky. Ovšem dělání si legrace z neodbornosti posádky, které jde až po to, že někdo vážně nenapočítá do více než do pěti (je tem číslo, teď je tam jiné číslo)... to by opravdu nešlo.
Ovšem nasmál jsem se dost. Člověk se asi musí soustředit na věci, které mu přijdou vtipné a nenechat se otrávit věcmi, které mu připadají trapné (někomu možná i urážlivé). Právě díky širokému záběru těch narážek si tam snad každý najde dost prvního i druhého. Satiru (téměř) bez hranic, nezaměřenou jednostranně, podle mne v současné době potřebujeme jako (Českou) sodu a potřebovat ještě budeme.
AVip - 07. listopad 2016 18:22sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Jak jsem napsal, kdyby si to autoři nechali buď od cesty, nebo kdyby to pojali vtipněji (přímo se nabízel ten vtip s "checkered flag" z automobilových závodů, kterou kdysi opravdu kdesi opravdu použil místo české vlajky, ale samozřejmě nejen toto - co se dalo použít místo vlajek Gruzie a Nepálu už nechám na fantazii laskavého čtenáře - a že by bylo co!), tak to nijak neřeším.

Ona pointa je, že hlavně svět ani skoro čtvrt století po rozdělení Československa toto rozdělení nějak extra nezaznamenal, takže zrovna podobné vtipy opravdu vyznívají velice hluše.
Pozemstan - 07. listopad 2016 18:10sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
AVip: Jasně, ale slovenská vlajka u Česka na začátku měla snad ukazovat na despekt Číny (potažmo obecně velkých národů) vůči nám, což do jisté míry platí (ano, do jisté míry jde o český národní "mindrák", možná zveličovaný "kavárnou", ale i jejími odpůrci)... Jinak se na startovních skafandrech podobných ruským Sokolům a jejich čínským "derivátům" (pod ramenem ze strany na paži i na rukavici) a také uvnitř lodi vyskytovaly skutečné české vlajky... -)
Telemachus Rhade - 07. listopad 2016 17:48sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Vidíte, kolik nervů jsem si ušetřil, když jsem nepokročil za pilot? :)
AVip - 07. listopad 2016 17:48sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Pozemstan:
poměr stran očividně neodpovídá vlajce

Upřímně, kdyby si autoři odpustili ten "hihi-haha" ftípek s vlajkou na začátku, tak bych to neřešil. Ale vzhledem k tomu, že si ho od cesty nenechali (a šlo to řešit vtipněji, mimochodem), tak to jen zapadá do typického oikofobního přístupu pseudointelektuálské lumpenkavárny (;-D), který se ostatně vine jak červená nit celým tímto ser iálem.

Pozemstan:
že mezi tvůrci byl alespoň někdo se základní znalostí kosmonautiky.

A tím to taky hasne.

Bohužel, drtivá většina problémů tohoto dílka jde za režisérem, který evidentně nemá na takto velký projekt. Dá-li se věřit ČSFD, jeho jediný další větší projekt byl sitkom "Marta a Věra", kde mimochodem režie taky docela skřípala, ale tam se to naštěstí díky snaze představitelů hlavních rolí jakž takž vsáklo.
Pozemstan - 07. listopad 2016 17:42sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Omlouvám se za mírné spoilery níže... -)
Pozemstan - 07. listopad 2016 17:39sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
AVip: " tu protektorátní vlajku na ramenou posádky" Vida, vnímal jsem to jen jako červený a bílý pruh, dekorativní prvek, možná ve staré tradici symbolů Čech, ale nyní vidím, že tam skutečně byl ještě pruh modrý, splývající s barvou pracovní uniformy. Nicméně, rozebíráme-li takové detaily, tak bych upozornil, že poměr stran očividně neodpovídá vlajce, tudíž jde o českou trikolóru neboli státní barvy ČR, s čímž rozhodně problém nemám. Důležité je právě pořadí barev odlišné od trikolóry ruské, francouzské či nizozemské. Mimochodem, v jedné divadelní hře před lety použilo liberecké divadlo omylem české trikolóry pro představitele Francouzů, a to pak tu hru hrálo i v Německu... -)

Otázkou je, zda 3. díl nešel v politické nekorektnosti vůči feministkám, potažmo všem ženám a také vůči ČLR až za hranu. Jakési peří na uniformě a podléhání starým kultům myslím do čínské armády nepatří, nemluvě o despektu k čínské technice, nesmyslném názvu kosmodromu "Čajkonur" či českém překladateli zřejmě, ale možná se mýlím, v oděvu čínské muslimské menšiny, ve kterém by možná měl problém vstoupit do vojenského objektu (parodie překladatelů včetně narážky na cenu jinak nebyla nejhorší, byť opět poněkud nefér)... -)

Pokud Číňanům vadil dalajláma, po tomto by museli požadovat mnohem větší omluvu... -) Např. zápletky se slepicí, kartonovými náhradníky politiků nebo básničkami v zákonech jsou pak sice zajímavé, byť nejméně jedna z nich je neoriginální už od dob starého Říma, ale jaksi, pokud vím, nemají nejmenší oporu v reálné české politice...

Ale jako odlehčená šílenost možná trochu blízká Červenému trpaslíku to nebylo nejhorší... Oceňuji design rakety i kosmické lodi/tramvaje. Opravdu je vidět, že mezi tvůrci byl alespoň někdo se základní znalostí kosmonautiky.

Nejnovější   Novější 1326 - 1345 / 4928Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o