Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

2) Ostatní filmy a seriály => Seriály: sci-fi & fantasy

Spravuje: Telemachus Rhade
Počet příspěvků: 4928

Památné citáty
"Copak budu dělat o volném víkendu. Už vím, podívám se znova na Torchwood." - Nikdo, nikdy
"Třetí řada Andromedy je má nejoblíbenější." - Nikdo, nikdy

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 996 - 1015 / 4928Starší   Nejstarší

Seven - 01. říjen 2017 23:38sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Lt.Shark: normalne sbirka generickych Star Trek klise postav.

Jinak 1x04 - hodne TOSka. Ale alespon to nemyslej vazne.
Mvek - 01. říjen 2017 21:39sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Pozemstan: Druhá epizoda Orville je možná spíše inspirována epizodou TAS: The Eye of the Beholder, kterou jsem při přednáškách vyzdvihoval jako jednu z těch, které stojí za to z TAS. Tam jsou někteří členové posádky vězněni v luxusní zoo druhem, který nás považuje tak za domácí mazlíčky. Ale dost dalších věcí je tam také jiných jako v Cage, např. k řešení myslím pomůže Spockova telepatie, kdy vsugeruje mláděti cizího druhu, že potřebuje komunikátor, nebo tak něco. Ale nějak si to už zas nepamatuji, a to jsem to viděl vloni:).
leena - 01. říjen 2017 20:19sipka
ZAMĚŘIT
leena
Marshall 290444: ze jo! :)
Marshall - 01. říjen 2017 20:15sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Sakra! Proč zrušili Almost Human???? Dyť je to tak dobrý. Chjo!
Lt.Shark - 01. říjen 2017 18:11sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
tak napodobenejch postav je tam víc... třeba pilot průserář, kterej nesměl lítat a kapitán si ho přivede s sebou na loď - Paris, ten umělej člen posádky - Dat, Bortus nebo jak se jmenuje ten jednopohlavní důstojník mi chováním dost připomína Worfa...
Seven - 01. říjen 2017 17:45sipka
ZAMĚŘIT
Seven
To, že se doktorka bojí výšek,je taky obšlehnutý z TNG...

(i když není jisté, jestli se jich Beverly bála než slítla do tý díry a zlámala si všechno možný)
Mirak - 01. říjen 2017 17:23sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Pozemstan:
v čele lodi dva důstojníci odlišného pohlaví bok po boku

Ano, tohle stoprocentně museli okopírovat z Voyageru :)
Pozemstan - 01. říjen 2017 17:14sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Orville se mi zatím líbí. Samozřejmě je od začátku patrná velmi silná inspirace ST, hlavně TOS (včetně TMP) a TNG (částečně VOY - v čele lodi dva důstojníci odlišného pohlaví bok po boku), od kterého se to liší jen místy větší nadsázkou a přisprostlým humorem (a někdy možná i větší logikou). Až se trochu bojím, aby nedošlo na žalobu ze strany CBS, i když se všechno svým vzhledem a názvy od ST liší. Rozhodně to ale nelze označit za čistou parodii.

V úvodní epizodě je podobnost příletu na loď s TMP dotažena do takových detailů, že zazní podobné nástroje jako v Goldsmithově hudbě. Jindy zazní spíše náznak znělky TNG. Zápletka pak trochu připomíná mj. film STB. Nápad se sekvojovcem (nebylo už něco takového třeba v Červeném trpaslíku?) byl pěkný, i když by samozřejmě šlo pochybovat, zda by se celý strom vešel do časového pole, nemluvě o zdroji hmoty, ale to jsou detaily, které v lehké nadsázce seriálu není třeba tolik řešit. Zaujal mě zvláštní způsob manévrování v boji s větší lodí. To je něco, co v ST moc nevidíme. -)

Druhá epizoda asi nejvíce "vykrádá" The Cage, i když zde je ZOO poněkud rozsáhlejší. I mimozemšťané (jinak tedy jejich technologie nepůsobí nějak nadřazeně) mají trochu podobný tvar hlavy jako ti v Kleci, byť jinou barvu. Rozuzlení, byť asi také není originální, je docela zajímavé.

Třetí epizoda ukazuje při vší podobnosti s TOS či TNG větší kontinuitu. Podobný typ zápletky (osud dítěte při střetu odlišných kultur) se opět vyskytl jak v ST, tak i B5. Nemyslím, že by tady šlo jen o lacinou plavbu na vlně transgenderových otázek. Využívá to toto téma, ovšem za odlišných okolností, kdy jde o záležitost vynucovanou většinovou společností. Jestli to dobře chápu, změna pohlaví zde ale znamenala kompletní genetickou a potažmo psychickou úpravu. Nejednalo se o uvěznění ženy v mužském těle, ani o návrat muže z vězení v těle ženském (u tak malého dítěte by to asi ani čtením myšlenek nemohli ověřit). Operovaný ovšem přichází o možnost žít s pohlavím, se kterým se narodil. Ve světle tamní společnosti mohou skutečně působit vhodně přirovnání k úpravě vrozené ortopedické vady, popř. obřízce apod. Neoperovaný by čelil jak sociálnímu vyloučení, tak fyzickému hendikepu v silně průmyslové společnosti.

Na Zemi to lze ale snad srovnat se situací albínů nebo homosexuálů v některých zemích, nebo černochů za apartheidu/segregace. Možnost úplné "léčby" nějakou operací by se mnohým režimům líbila.

Ukázaná fakta v podstatě zpochybňují povahu onoho druhu jako jednopohlavního (byť ženy k reprodukci nepotřebuje). Je to jen tvrzení, jako když Írán prohlašuje, že nemá žádné homosexuály. "Sexuální/genderová menšina" se rodí (a to asi častěji, než jednou za asi 75 let, jak uvedli v předchozím díle), ale je okamžitě "napravována"...

Tento díl zároveň ukazuje na podobnost spíše TOS než TNG (kromě pozdějšího období války s Dominionem, kdy byl Federaci dobrý každý nový člen). -) Členská planeta té jejich Unie má docela velkou autonomii a z hlediska environmentální i lidskoprávní politiky je zjevně v rozporu s principy, které zastávají důstojníci jejich flotily a které bychom chápali jako, s prominutím "pokrokové" myšlení vyspělejší budoucnosti... -)

Čtvrtá epizoda je zřejmě inspirována Pikem zmíněným dílem TOS Neboť svět je dutý a já se dotkl nebe. Provedení se mi celkově hodně líbilo. Atmosféra je i přes pokračující téměř všudypřítomný humor opět relativně vážná. Možná to trochu připomíná SG. Téměř pozemské vybavení mimozemšťanů je opět hodně "toskové".
Telemachus Rhade - 01. říjen 2017 09:27sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Lt.Shark: Jo, byl to on. V příští epizodě *Charlize Theron* ;)
Lt.Shark - 01. říjen 2017 09:10sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
Telemachus Rhade:
Celou dobu jsem si říkal "to je prostě paráda" a nakonec, když celou dobu říkají, jak byl ten Dorahl děsně důležitej, a šup - *...*! Takhle se to dělá :)

Takže to byl on? Sem si t oříkal, ale nějak se mi to nechtělo věřit :-)
Telemachus Rhade - 01. říjen 2017 01:20sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Propad sledovanosti Orville oproti minulému týdnu není nikterak velký a na čtvrteční večer jsou to docela v pohodě čísla. ...Pokud budou za něco stát DVR ratingy, ale tam zatím nejsou čísla ani z minula.
Telemachus Rhade - 30. září 2017 23:22sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
kapitan Pike:
Robert Knepper potěšil.
No jo, abys ho nezmínil :)

Celou dobu jsem si říkal "to je prostě paráda" a nakonec, když celou dobu říkají, jak byl ten Dorahl děsně důležitej, a šup - *Liam Neeson*! Takhle se to dělá :)
kapitan Pike - 30. září 2017 21:32sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Orville 1x04
- Zatím nejlepší episoda.
- Zajímavá zápletka, celkem podobná *For The World Is Hollow And I Have Touched The Sky*.
- Robert Knepper potěšil.
- Po stránce humoru se mi to taky líbilo zatím nejvíce.
Telemachus Rhade - 30. září 2017 18:51sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Orville 1x04 - Ja jsem naprosto spokojeny. Ta V'Ger hudba, kdyz leteli vstric te obri lodi :) No a cameo bylo hodne necekane.
Lt.Shark - 30. září 2017 18:09sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
1x04 - ale jo :-)
Mirak - 30. září 2017 12:25sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Nevím, ale viděl jsem jeho názory zmíněné tady a na Lopuchu.

Jak jsem psal, přijde mi to podobně směrodatné, jak kdyby na jeho Kingdom Come napsal recenzi třeba Richard Krajčo :)
Telemachus Rhade - 30. září 2017 11:31sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak: Aha. A on se pasoval do nějaké role seriálového recenzenta?
Mirak - 30. září 2017 11:09sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Telemachus Rhade: Tvůrce Mafie a nadcházejícího Kingdom Come: Deliverance.
kapitan Pike - 30. září 2017 08:44sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Orville 1x02 byla relativně ok episoda. Líbila se mi hlavně scéna z jídelny,
*kde bylo oznámeno, že letí kapitána a prvního důstojníka zachránit*.

1x03 mě tedy moc nebavilo. Je pravda, že Trek kdysi dávno uměl vytahovat kontroverzní témata, o kterých se moc nemluvilo. Ale dneska už je přece jenom jiná doba a řešení *změny pohlaví* v seriálu už beru jen jako snahu svézt se na módní vlně. Navíc to bylo založené na opakování všem dávno známých argumentů. No vydržet se to dalo, ale určitě to nebylo nic extra.
Telemachus Rhade - 30. září 2017 07:50sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak: Tak jo. Kdo je Vavra?

Nejnovější   Novější 996 - 1015 / 4928Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o