Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

2) Ostatní filmy a seriály => Seriály: sci-fi & fantasy

Spravuje: Telemachus Rhade
Počet příspěvků: 4928

Památné citáty
"Copak budu dělat o volném víkendu. Už vím, podívám se znova na Torchwood." - Nikdo, nikdy
"Třetí řada Andromedy je má nejoblíbenější." - Nikdo, nikdy

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 984 - 1003 / 4928Starší   Nejstarší

Seven - 06. říjen 2017 15:47sipka
ZAMĚŘIT
Seven
The Orville 1x05
- v jednu chvíli mi tam přišel hudební motiv jak vystřižený z Voyageru. Obecně, hudba povedeně Star Treková
- stále mám pocit, že by to spíš mělo být ve "Star Trek bez CBS a Paramountu"
- zápletka klasika :)
Mirak - 05. říjen 2017 23:30sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Happy! Trailer: Christopher Meloni Kicks Butt, Picks Up an Imaginary Friend in Syfy's Craziest. Show. Ever.

I mean... :)
Mvek - 05. říjen 2017 20:21sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Telemachus Rhade 290394:
Ta V'Ger hudba, kdyz leteli vstric te obri lodi :)

Přesně tak, musím si porovnat tu hudbu, protože to nebyla jen chvíle toho motivu, ale snad celá skladba.
Tohle se mi líbí, že je tam zatím minimálně podruhé, možná i víckrát.

tz - 03. říjen 2017 11:29sipka
ZAMĚŘIT
tz
Orville 1x04 supr. Doufám, že to po první sérii nezrušej.
Seven - 02. říjen 2017 16:40sipka
ZAMĚŘIT
Seven
"Několika zároveň a většina z nich jsou předělaný scénáře phase II, co byly přepsaný do TNG jen aby se staly součástí první série DS9."
Lt.Shark - 02. říjen 2017 16:31sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
Navrhuju v tomto klubu po každé nové epizodě Orville hodnotit, které ST epizodě se to nejvíc podobá... :-)))
Telemachus Rhade - 02. říjen 2017 10:10sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak: Podívej se na to, pak to sepiš. Jestli je 1x02 inspirována Eye of the Beholder, nebo Cage, jemi upřímně úplně jedno, hlavně že to vzniklo ;)

Můžeš ohledně toho třeba MacFarlanovi poslat dopis a zeptat s ho, určitě ti odpoví :-D
Mirak - 02. říjen 2017 10:03sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
kapitan Pike: Zrovna na tebe jsem ale úplně nereagoval. Je jedna věc říct, že ti nějaká epizoda připomíná jinou. Mně se to stává prakticky u každé epizody Eureky :)

Druhá věc je tvrzení, že když jsou dva nejvyšší důstojníci muž a žena, tak je to inspirace Voyagerem nebo že se scénáristi inspirují epizodou z vesměs zapomenutého kresleného seriálu :)

Ale ona ta tendence vidět neexistující narážky apod. patří ke koloritu Starnetu :)
kapitan Pike - 02. říjen 2017 09:35sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mirak: Já třeba svoje hodnocení nemyslím tak, že by Orville úmyslně vykrádala zápletku z TOSky. Podobnost tam je, ale vzhledem k tomu, že Trek má přes 700 episod, tak asi není úplně jednoduché vymyslet něco, co by se žádné z nich nepodobalo. A taky mám tu episodu aktuálně v hlavně, protože jsem ji viděl před 3 týdny a teď mám rozečtenou Ex Machina (tuším dokonce, že na tvé a Eodeonovo doporučení).
Mirak - 02. říjen 2017 09:30sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
kapitan Pike: Nope, ale na to abych věděl, že MacFarlane cíleně nevykrádá TASku to úplně nepotřebuju :)
kapitan Pike - 02. říjen 2017 09:10sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mirak: A už jsi Orville vlastně viděl? :-)
Mirak - 02. říjen 2017 00:18sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Druhá epizoda Orville je možná spíše inspirována epizodou TAS: The Eye of the Beholder

:) Jako ta epizoda není zas taková erupce originality, že by se jí někdo musel inspirovat. Většina těch "konkrétních inspirací", o kterých tu mluvíte jsou strašně obecné věci, které byly v té nebo oné podobě prostě všude možně (a spousta z nich určitě nebyla poprvé ani v Treku).
Seven - 01. říjen 2017 23:38sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Lt.Shark: normalne sbirka generickych Star Trek klise postav.

Jinak 1x04 - hodne TOSka. Ale alespon to nemyslej vazne.
Mvek - 01. říjen 2017 21:39sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Pozemstan: Druhá epizoda Orville je možná spíše inspirována epizodou TAS: The Eye of the Beholder, kterou jsem při přednáškách vyzdvihoval jako jednu z těch, které stojí za to z TAS. Tam jsou někteří členové posádky vězněni v luxusní zoo druhem, který nás považuje tak za domácí mazlíčky. Ale dost dalších věcí je tam také jiných jako v Cage, např. k řešení myslím pomůže Spockova telepatie, kdy vsugeruje mláděti cizího druhu, že potřebuje komunikátor, nebo tak něco. Ale nějak si to už zas nepamatuji, a to jsem to viděl vloni:).
leena - 01. říjen 2017 20:19sipka
ZAMĚŘIT
leena
Marshall 290444: ze jo! :)
Marshall - 01. říjen 2017 20:15sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Sakra! Proč zrušili Almost Human???? Dyť je to tak dobrý. Chjo!
Lt.Shark - 01. říjen 2017 18:11sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
tak napodobenejch postav je tam víc... třeba pilot průserář, kterej nesměl lítat a kapitán si ho přivede s sebou na loď - Paris, ten umělej člen posádky - Dat, Bortus nebo jak se jmenuje ten jednopohlavní důstojník mi chováním dost připomína Worfa...
Seven - 01. říjen 2017 17:45sipka
ZAMĚŘIT
Seven
To, že se doktorka bojí výšek,je taky obšlehnutý z TNG...

(i když není jisté, jestli se jich Beverly bála než slítla do tý díry a zlámala si všechno možný)
Mirak - 01. říjen 2017 17:23sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Pozemstan:
v čele lodi dva důstojníci odlišného pohlaví bok po boku

Ano, tohle stoprocentně museli okopírovat z Voyageru :)
Pozemstan - 01. říjen 2017 17:14sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Orville se mi zatím líbí. Samozřejmě je od začátku patrná velmi silná inspirace ST, hlavně TOS (včetně TMP) a TNG (částečně VOY - v čele lodi dva důstojníci odlišného pohlaví bok po boku), od kterého se to liší jen místy větší nadsázkou a přisprostlým humorem (a někdy možná i větší logikou). Až se trochu bojím, aby nedošlo na žalobu ze strany CBS, i když se všechno svým vzhledem a názvy od ST liší. Rozhodně to ale nelze označit za čistou parodii.

V úvodní epizodě je podobnost příletu na loď s TMP dotažena do takových detailů, že zazní podobné nástroje jako v Goldsmithově hudbě. Jindy zazní spíše náznak znělky TNG. Zápletka pak trochu připomíná mj. film STB. Nápad se sekvojovcem (nebylo už něco takového třeba v Červeném trpaslíku?) byl pěkný, i když by samozřejmě šlo pochybovat, zda by se celý strom vešel do časového pole, nemluvě o zdroji hmoty, ale to jsou detaily, které v lehké nadsázce seriálu není třeba tolik řešit. Zaujal mě zvláštní způsob manévrování v boji s větší lodí. To je něco, co v ST moc nevidíme. -)

Druhá epizoda asi nejvíce "vykrádá" The Cage, i když zde je ZOO poněkud rozsáhlejší. I mimozemšťané (jinak tedy jejich technologie nepůsobí nějak nadřazeně) mají trochu podobný tvar hlavy jako ti v Kleci, byť jinou barvu. Rozuzlení, byť asi také není originální, je docela zajímavé.

Třetí epizoda ukazuje při vší podobnosti s TOS či TNG větší kontinuitu. Podobný typ zápletky (osud dítěte při střetu odlišných kultur) se opět vyskytl jak v ST, tak i B5. Nemyslím, že by tady šlo jen o lacinou plavbu na vlně transgenderových otázek. Využívá to toto téma, ovšem za odlišných okolností, kdy jde o záležitost vynucovanou většinovou společností. Jestli to dobře chápu, změna pohlaví zde ale znamenala kompletní genetickou a potažmo psychickou úpravu. Nejednalo se o uvěznění ženy v mužském těle, ani o návrat muže z vězení v těle ženském (u tak malého dítěte by to asi ani čtením myšlenek nemohli ověřit). Operovaný ovšem přichází o možnost žít s pohlavím, se kterým se narodil. Ve světle tamní společnosti mohou skutečně působit vhodně přirovnání k úpravě vrozené ortopedické vady, popř. obřízce apod. Neoperovaný by čelil jak sociálnímu vyloučení, tak fyzickému hendikepu v silně průmyslové společnosti.

Na Zemi to lze ale snad srovnat se situací albínů nebo homosexuálů v některých zemích, nebo černochů za apartheidu/segregace. Možnost úplné "léčby" nějakou operací by se mnohým režimům líbila.

Ukázaná fakta v podstatě zpochybňují povahu onoho druhu jako jednopohlavního (byť ženy k reprodukci nepotřebuje). Je to jen tvrzení, jako když Írán prohlašuje, že nemá žádné homosexuály. "Sexuální/genderová menšina" se rodí (a to asi častěji, než jednou za asi 75 let, jak uvedli v předchozím díle), ale je okamžitě "napravována"...

Tento díl zároveň ukazuje na podobnost spíše TOS než TNG (kromě pozdějšího období války s Dominionem, kdy byl Federaci dobrý každý nový člen). -) Členská planeta té jejich Unie má docela velkou autonomii a z hlediska environmentální i lidskoprávní politiky je zjevně v rozporu s principy, které zastávají důstojníci jejich flotily a které bychom chápali jako, s prominutím "pokrokové" myšlení vyspělejší budoucnosti... -)

Čtvrtá epizoda je zřejmě inspirována Pikem zmíněným dílem TOS Neboť svět je dutý a já se dotkl nebe. Provedení se mi celkově hodně líbilo. Atmosféra je i přes pokračující téměř všudypřítomný humor opět relativně vážná. Možná to trochu připomíná SG. Téměř pozemské vybavení mimozemšťanů je opět hodně "toskové".

Nejnovější   Novější 984 - 1003 / 4928Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o