Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

2) Ostatní filmy a seriály => Seriály: sci-fi & fantasy

Spravuje: Telemachus Rhade
Počet příspěvků: 4928

Památné citáty
"Copak budu dělat o volném víkendu. Už vím, podívám se znova na Torchwood." - Nikdo, nikdy
"Třetí řada Andromedy je má nejoblíbenější." - Nikdo, nikdy

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 607 - 626 / 4928Starší   Nejstarší

S.S.Enterprise - 22. červen 2018 16:29sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Mirak:

Terra Nova byla udělaná stylem devadesátkových seriálů jako StarGate SG-1 nebo SeaQuest a byla IMHO i stejně dobrá. No a proto ale v době jejího vzniku už neměla šanci na úspěch.
Mirak - 22. červen 2018 16:19sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
No, stačila zmínka o "švihu" :)
Telemachus Rhade - 22. červen 2018 16:01sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
Dávat Terra Novu jako nějak vzor kvality je taky dost bizár
Což jsem neudělal.
Mirak - 22. červen 2018 15:59sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Dávat Terra Novu jako nějak vzor kvality je taky dost bizár, možná to stálo hodně, ale vypadalo to naprosto otřesně. Epizodní zápletky byly strašný a ústřední linka se táhla jako sopel. Pár zajímavých motivů tam bylo, ale jinak to byl naprosto oprávněnej propadák.
Telemachus Rhade - 22. červen 2018 15:20sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Pozemstan: Čtu si tyhle tvoje reporty všechny a dozvídám se z nich vlastně přesně to, co jsem čekal, že se stane :) A věřím, že je to i kvalitní, ale celkem jasně vidím, že by mě to nebavilo.
Telemachus Rhade - 22. červen 2018 15:18sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
A i první půli Counterpartu... To mě překvapivě docela chytlo. Víc než SF je špionážní a všechny tři hlavní postavy (x2 :) ) mi velmi sedí.

Sara Serraiocco asi nebude nijak zvlášť dobrá herečka - myšleno, že třeba romantická poloha IMHO nebude její parketa, ale tady je nacastovaná fakt dobře.
Telemachus Rhade - 22. červen 2018 15:08sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mám za sebou první půlku S1 Lost in Space - je to low-costovější varianta Terra Novy s horším castingem :) Jako opravdu nechápu jak může někdo v roce 2018 tohle myslet vážně. Terra Nova měla alespoň švih, nějaké to tajemno a docela fajn kulisy.

Tohle si na SF prostředí hraje zabarvením trávy do fialova nebo rozházením bromélií po vancouverském lesíku.

Navíc jediná sympatická postava je tam Penny (Mina Sundwall) - ostatní jsem se naučil celkem rychle nesnášet. Ještě tak možná Toby Stephens se dá vystát.

Ale jinak se to moc vystát nedá.
Pozemstan - 21. červen 2018 23:23sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
5. díl 4. řady PoI přináší svým způsobem jedno z klasických politicko-geografických témat (volební geografie). Sci-fi prvky již dosahují téměř vrcholu. Navíc se dozvídáme, že hodně sci-fi byl v této časové linii už rok 2001. Je osvětleno, proč Finch vypadá a často jedná ustrašeněji, než by i na danou šílenou dobu bylo zdrávo... Zajímavé a docela "silné" jsou dva jeho dialogy s Root, kde *konečně projevuje vůči Root až nebývalou empatii, poté jí ale odhaluje své obavy a zároveň je konfrontován s její až fanatickou vírou ve Stroj jako "bohyni" (srovnatelnou s Greerovou vírou v Samaritána). Přesto Finch vyslovuje Root, která si zase uvědomuje tíhu svých dřívějších zločinů, že si nezaslouží dobrý konec, velké uznání. On, který zároveň často projevoval také docela bezmeznou víru úmyslu Stroje chránit lidi (vlastně i v díle, kde měli zabít senátora, to vysvětloval hrozbou mnohem většího počtu obětí, byť se Stroji vzepřel a nějaký čas pak trucoval) odhaluje, že možná stačí málo, aby mezi Strojem a Samaritánem nebyl morální rozdíl. To ale poněkud narušuje základní premisu seriálu, byť se změnily podmínky, když se Stroj "osvobodil"...*
Telemachus Rhade - 18. červen 2018 23:19sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Na dvojku se asi časem mrknu, ale rewatch určitě nedám. Jednak se mi to nijak zvlášť nelíbilo a potom, z mně neznámých důvodů, mám celou řadu vypálenou v hlavě a furt vím, komu se co v jaké časové rovině stalo.

A stejně mě furt štve rozboření té restaurace :)
Mirak - 18. červen 2018 22:51sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
No, já dal rewatch té první (a musím říct, že bych měl problémy se ve dvojce orientovat, kdybych to neudělal).
AVip - 18. červen 2018 22:37sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Obávám, že mne v dohledné době nemine "binge watch" obou sezón... bude to nutné.
Marshall - 18. červen 2018 22:13sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Marshall: * "ta devítka" myslel jsem tenhle díl, nějak se mi to číslování míchá :)

AVip: No to já taky!
Mirak - 18. červen 2018 22:10sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
2x09 jsem zatím neviděl, ale 2x08 byla výtečná. Bylo to dost nečekaný, ale ne dky nějakým zběsilým zvratům, ale tím, jak to bylo podaný, která postava se zcela nečekaně dostala do spotlightu atd.
AVip - 18. červen 2018 22:06sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Já jsem teda akorát zvědavej, jak to hodlaj rozetnout... ale líbí se mi, že se tam objevují i motivy z Futureworldu...
Marshall - 18. červen 2018 22:02sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Jinak dneska jsem zase chvíli přemýšlel, kde to točí.
HBO's 'Westworld' Filming Locations You Can Visit
Marshall - 18. červen 2018 21:53sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Mirak: Souhlas, já jsem odkazoval na kontrast s Expanse, kde ty pomalé scény jsou jen vizuální onanie. We Westworldu právě pomalé dialogy nabízejí možnost k vychutnání si a popřemýšlení nad tím co vlastně ty postavy říkají a jak to říkají. Ta desítka se blížila nerdgasmu asi jako Telemachův popis The Emissary.

Fakt, poslední dva díly jsem měl pocit "Kurňa to bylo dobrý!" :)
Mirak - 18. červen 2018 21:48sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Marshall: Mě teda Westworld suverénně nejvíc baví v těch pomalých pasážích, často tam, kde je třeba jen dialog dvou postav.
Marshall - 18. červen 2018 21:43sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Westworld S02E19 - 100% Tohle je ukázka, že i pomalé věci mohou být dobré!
Pozemstan - 16. červen 2018 01:46sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Třetí řada PoI se mi celkově velice líbila, uzavřela se jedna dějová linie, aby se naplno rozjela již připravovaná další, klíčová... Pěkný vývoj prodělala zejména postava Root, ale vlastně i ostatní v přístupu k ní... Závěrečné díly jsou docela depresivní, směřující k nevyhnutelnému zvratu. 3x20 nebo 3x23 by klidně mohly fungovat i jako poněkud smutné finále celého seriálu, byť s nadějí...

Na druhou stranu jsem měl místy pocity podobné tomu, co níže popisuje Marshall u Expanse (kterou jsem ještě neviděl). Aby se hrdinové seriálu dostali do úzkých a příběh vygradoval, dělají chyby, najednou jim nevychází to, co by jindy hravě zvládli. Částečně to lze vysvětlit jejich omezenými fyzickými kapacitami, dlouhým hledáním cesty k sobě (Root a Finch), což je ale zcela logické vzhledem k jejich historii a odlišné povaze, nebo naopak trucováním některých postav po pro ně nepřijatelném vývoji (Reese a krátce poté paradoxně sám Finch)... Postavy jsou hnány do dilemat, zda hájit vyšší dobro společnosti, nebo jednotlivce, přičemž nakonec jednají slovy Spocka "jako lidi" (tedy individualisté oproti kolektivistům -)), čímž si zachovávají či zlepšují morální kredit, ale zpečeťují osud "světa"... Za jiných okolností či s větší trochou trpělivosti by ale mohli zvládnout obojí.

Root např. v 3x17 *místo zabránění krádeži čipu pro Samaritána (konkurenční umělá inteligence) raději zachraňuje nevinného, který se bojí zbraní, tak, že jej sama beze zbraně vyvede z přestřelky . Na druhou stranu tím alespoň částečně splácí dluh z minulosti, kdy to byla ona, která dotyčnému coby nájemná vražedkyně zabila přátele a zničila kariéru... Opravdu ale musela Fuscovi odevzdat zbraně a nemohli se rozdělit efektivněji? Možná by se ale šlo vyhnout celé situaci, pokud by o pokusu o krádež čipu dostaly včas vědět příslušné vládní agentury. Ostatně tady de facto šlo o věc národní bezpečnosti...*

Představy o fungování OSN resp. UNHCR v 3x18 jsou (doufám) docela svérázné. -)

V 3x20 je tým dohnán do situace *, kdy po něm Stroj chce zavraždit vlivného senátora, který by mohl prosadit podporu Samaritána... Pointa je ztvárněna pěkně efektně, kdy se dlouho zdá, že i přes Finchovo jasné odmítnutí návrhu Stroje, Reese se Shaw "popravu" vykonali... Jenže i když se Finch nakonec pokusil se senátorem vyjednávat, kdyby se Reese od začátku nechoval spíše něž jako "skalpel" jako "kladivo", kterým měla být podle srovnání v jednom z předchozích dílů Shaw, mohli se senátorem jednat relativně v klidu a ne z pozice podezřelých únosců, i když vzhledem k omezeným informacím od Stroje museli nejprve identifikovat hrozbu...*

Samozřejmě by šlo polemizovat o samotném závěrečném zlomu a jemu předcházejícím dění. V 3x19 *je to vlastně paradoxně Finch, kdo nechtěně dodává teroristům z Vigilance/Bdělosti důkazy vedoucí k zastavení vládního programu se Strojem. Opravdu by se však americké tajné služby tak snadno zbavily celého programu, byť se členové jejich vedení a politici báli o kariéru?*

A mohla by pak v následujících dílech projít, *byť pod velkým tlakem, po fingovaném teroristickém útoku atd., podpora ještě většího sledování, navíc v rukou soukromé firmy bez státní kontroly (což tedy zajímavě vysvětlují tím, že vláda získává možnost distancovat se a všechny přehmaty svést na onu společnost - Decimu)? Ta firma navíc sídlí či sídlila v Šanghaji... -) Bylo by možné, aby se vláda při betatestu zaměřila jen na likvidaci teroristů a neměla své pozorovatele i v operační místnosti, kde si Decima vyřizuje soukromé účty s hrdiny seriálu? Klidně by nechali soukromé agenty řádit v ulicích, dokonce napadnout policejní stanici? Po plném spuštění Samaritána už zjevně rozdíly neřeší, i členové "našeho týmu" jsou označeni za "devianty" likvidované již státními složkami... Do knihovny vniká zásahová jednotky NYPD...*

Potvrzuje se zvláštní vztah některých postav k umělé inteligenci. *U poněkud "ujeté" Root je víra ve Stroj ještě pochopitelná, navíc se jedná nejprve o zvědavost, později o osobní přátelství atd. V případě šéfa či představitele mocné nadnárodní korporace Greera je ale hodně zvláštní, že se snaží získat a zprovoznit umělou inteligenci, jen aby jí mohl sloužit. I když je fakt, že to lze vysvětlit Greerovým dětstvím v metru za bombardování Londýna ve 2. světové válce, snahou zabránit chaosu a nastolit řád... Opravdu by se ale tak mocný člověk doslova podřídil stroji (Samaritánovi) a místo vlastních příkazů si řekl o rozkazy? Každopádně by ale vládě či Stroji stačilo Greera trochu sledovat a už by měli dostatek důkazů k obvinění a likvidaci celé Decimy...*

Jinak je zajímavé, *že se zachraňují vytvořením sedmi pevných identit v sedmi upravených serverech, ale takové řešení by asi nemuselo obstát v případě HW či SW úprav. Velikost Samaritána je obrovská, má-li jít o sto velkých hal po celém světě - byl by tedy mnohem větší než dnešní superpočítače, ale i než "náš" Stroj... Přitom ale jeho deklarované superschopnosti jsou vlastně podobné těm Stroje, který je jen většinou (kromě např. komunikace s Root či "god modu") nevyužívá vlivem bezpečnostních pojistek...

Při vší síle Samaritána je zvláštní, že vlastně Decima musela spolupracovat s vládou, aby získala přístup ke státním zdrojům informací, když si Stroj tytéž informace udržel(a) i po skončení vládního programu...
*

Trochu zvláštní je i Greerův postup, kdy *se na jednu stranu snaží Root snad i naverbovat k sobě (může jít ale jen o lest), ale na druhou ji stejně zahrne mezi osoby určené k likvidaci. Zřejmě se ale již řídí pokyny Samaritána, který po spuštění IT experty moc nepotřebuje a chce se zbavit hrozeb pro vlastní existenci... Greere by býval mohl zkusit získat i Finche, ale z jeho výslechu asi pochopil, že pro něj pracovat nebude, a navíc se dozvěděl/věděl příliš mnoho, ačkoli se později myslím ještě setkají, aniž by jej chtěl Greere hned zabít...*
Mirak - 15. červen 2018 09:25sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Myslím, že jestli chcou reálně Z filmovat všech 9 knih, měli by zvážit 2 knihy per season.

Nejnovější   Novější 607 - 626 / 4928Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o