Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Voyager

Spravuje: kapitan Pike
Počet příspěvků: 4902
O seriálu
Děj se odehrává v letech 2371 až 2378.
Vesmírná loď USS Voyager NCC-74656 je při pronásledování makistické lodě vtažena do delta kvadrantu bytostí zvanou Ochránce. Seriál popisuje cestu Voyageru zpět do prostoru Federace. Posádku lodi tvoří členové hvězdné flotily a Makistů.
Seriál má sedm sezón a je čtvrtým hraným seriálem z vesmíru Star Treku. V seriálu se objevuje řada nových druhů (Kazoni, Vidiáni, Hirogeni, Malonové atd.), posádka se opakovaně utkává i s Borgy.
Star Trek: Voyager byl fanoušky přijat poměrně rozporuplně, o čemž je možné se přesvědčit i v tomto fóru.

Herecké obsazení
Kate Mulgrew (Kathryn Janeway), Robert Beltran (Chakotay), Roxann Biggs-Dawson (B'Elanna Torres), Jennifer Lien (Kes), Robert Duncan McNeill (Tom Paris), Ethan Phillips (Neelix), Robert Picardo (Doktor), Tim Russ (Tuvok), Jeri Ryan (Sedmá z Devíti), Garrett Wang (Harry Kim)

Internetové zdroje o seriálu
Memory Alpha | Wikipedia | Ex Astris Scientia | IMDB.com | Jammer's Reviews
Další zajímavosti
Popis cesty Voyageru | Hodnocení jednotlivých episod od TR

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 330 - 349 / 4902Starší   Nejstarší

Mirak - 21. červen 2020 20:55sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Fail ne, jen mi to přijde, jako kdyby v TNG byl mezi hlavníma postavama Vulkánec.
S.S.Enterprise - 21. červen 2020 20:25sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Mirak: snad jen ještě k B´Elaně, jeji přitomnost zas takovej fail není...
Mirak - 21. červen 2020 18:45sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Mě by zajímalo, kolik lidí to přepnulo.
Mvek - 21. červen 2020 16:46sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Holofarma mě děsně nudila a otravovala. Zajímalo by mě, kolika divákům (a jakým) se to líbilo.
S.S.Enterprise - 21. červen 2020 14:47sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Mirak:
- pěkně sepsáno, snad jen Ochránce není až tak všemocný jako Q, jinak se vším souhlas
- Makisté do uniformy nepatří, vzpomínka na mrtvé členy posádky chybí, měli nám ukázat regulérní pohřeb s vystřelením těl do vesmíru..
Mirak - 21. červen 2020 14:28sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
1x01 & 1x02 Caretaker
- Caretaker je celkově povedený a myslím že jako samostatné dobrodružství funguje ze všech trekových pilotů asi nejlépe, ale zároveň je to tak trochu mikrokosmos celého seriálu, protože i když je pilot fajn, tak ten potenciál tam byl mnohem větší. Bohužel místy scénáristům chyběla odvaha a místy i talent, takže mnoho věcí se povedlo tak nějak napůl.
- Teaser je super, líbilo se mi opětovné použití běžícího textu pro prvotní uvedení do děje (stejně jako v DS9) s následnou vydařenou akční scénou se soubojem mezi Makisty a lodí Gula Eveka. Je škoda, že Evek tu má pouze kraťoučké cameo, ale o tom se zmíním až později.
- Následná příprava na expedici do Badlands netrvá příliš dlouho, na můj vkus to bylo až příliš uspěchané. Přišlo mi zvláštní, že tu úvodní část pilotu prakticky sledujeme z pohledu Parise, který je přítomen snad ve všech scénách. Scéna v Quarkově baru s klasickým Quarkovým pokusem o podvod rozhodně potěšila. Odlet z DS9 mohl mi přišel málo působivý (a opět uspěchaný), sedlo by mi sem ještě cameo (klidně jen hlasové) Kiry nebo Dax, které by daly povolení k odletu. Škoda.
- Samotné vtáhnutí do Delta kvadrantu bylo udělané dobře, stejně jako prvotní pohled na obří stanici Ochránce. Zabití několika vyšších důstojníků dává z hlediska premisy jednoznačně smysl, ale tady podle mě pilot udělal první větší chybu. Je možné, že už je můj pohled zkreslený, ale přišlo mi, že snad s výjimkou betazoidské navigátorky Stadi (Alicia Coppola), je úplně jasné, které postavy zemřou (šéflékaři nedal scénář pro jistotu ani jméno). To je špatně. Scénář dělá z prvního důstojníka Cavita a šéflékaře nesympatické postavy a spíš si myslím, že by tam měla být snaha o přesný opak.
- Další nešťastné rozhodnutí bylo, že posádka ani divák se v Delta kvadrantu ještě nestačí ani pořádně rozkoukat a už jsou nuceni sledovat naprosto bizarní dění na holografické farmě. Tvůrci děj přemístí 70 tisíc světelných let od známého vesmíru, jen abychom si vzápětí mohli užít hraní na banjo, citronovou limonádu, kukuřici a kyprou selku s vidlemi. Chápal bych tu snahu o vyobrazení Ochránce v nějaké abstraktní formě, ale tohle je všechno úplně špatně. I sedm let staré scény s postapokalyptickým soudem z TNG The Encounter at Farpoint byly působivější. Stejně tak abstraktní scény s Proroky z DS9 Emisarry.
- Pokud divák tenhle šílený segment vydrží, tak už je ve zbytku pilotu odměněn solidním dobrodružstvím se svižným tempem. Ochráncem prováděné genetické testy na posádce jsou správně creepy a následná návštěva planety Ocampů nabízí jeden z nejlepších exteriérových (scény v poušti) a interiéových (vskutku futuristicky vypadající komplex Ocampů) vizuálů, jaké jsem v Treku viděl.
- Vím, že Kazoni obecně nejsou moc populární, ale osobně mi přjdou jako nepřátelé do prvních dvou sezón vhodní a to přesně v té roli, kterou sehráli v pilotu (děj vůbec není o nich a jsou pouhým katalyzátorem zajímavějších událostí). Naopak se mi líbí nápad, že se Voyager dostal do oblasti Delta kvadrantu, která technologicky nepatří mezi ty nejvyspělejší.
- Příběh o Ochránci starajícím se o Ocampy, kterým omylem zničil atmosféru jejich planety, mi přišel velmi dobrý. I tak mi přišlo riskantní, že po Q se tvůrci rozhodli představit další všemocnou bytost. Taky se mi líbilo, že se do zápletky povedlo implementovat etické dilema se Základní směrnicí a s rozhodnutím Janewayové zničit stanici i za cenu toho, že si tím znemožní cestu domů. Opět mi to ale přišlo polovičaté, protože zde bych přesně čekal výraznější konflikt mezi členy Hvězdné flotily a Makisty. A co takhle nějaký epilog s opuštěnými Ocampy, na které se na konci v podstatě zapomnělo. Stejně tak se zapomnělo na všechny mrtvé členy posádky, kterým Janewayová v závěrečném proslovu nevěnovala ani slovíčko.
- Na celé epizodě je ale vůbec nejhorší závěrečné převlečení Makistů do uniforem Hvězdné flotily. Nechápu, proč by vlastně Makisté měli nosit uniformy Flotily? Není to snad zbytku Delta kvadrantu úplně jedno? Vždyť Neelix a Kes je taky nedostali. Tvůrci si napříč třemi seriály dali s vytvořením Makistů tolik práce, jenom aby to pak v podstatě pohřbili jediným zbabělým rozhodnutím. Osobně bych šel naopak ještě dál a nechal v Delta kvadrantu uvíznout i Evekovu loď. Z produkčního hlediska by bylo asi příliš drahé mít v každé epizodě několik postav s cardassijskými maskami, tak bych nechal z celé lodi přežít třeba jen jednoho šťastlivce a toho zařadil mezi hlavní postavy. Jak by se asi Cardassian tvářil na to, když by mu Janewayová nařídila obléknout uniformu Flotily?
- Design Voyageru se mi docela líbí, ale pozlátka typu náklanějící se gondoly, nový efekt transportéru nebo trikobaltová torpéda mi přišla spíš úsměvná. I scéna v raketoplánu, kde Stadi vychvaluje nové systémy Voyageru byla nezávižná. Nepotěšilo mě použití ošklivých "staničních" uniforem, dříve nastavený koncept mi vyhovoval víc. Další důvod, proč nepřevlékat Makisty do uniforem Flotily byl pak jednoznačně Ayalův outfit :)
- První dojmy z castu:
- Janewayová: Zatím naprosto neutrální pocit z chování postavy i hereckého výkonu Mulgrew. Jen mě tedy zarazil ten její hlas, který je mi protivný.
- Chakotay: On tam byl? Nevýrazný a mdlý projev, z kterého ale viním spíše scénář. Jeho dialogy s Parisem o tom, kdo komu dluží život, byly neskutečně lame.
- Paris: Asi nejprominentější postava. Jeho floutkovství mi přišlo strašně nucené. Jeho cesta za nápravou charakteru a vykoupením v podstatě končí už v závěru pilotu. Nechápu proč. Krom toho, že by potřeboval ostříhat, se měl také jmenovat Locarno.
- Kim: Tabula rasa. Je tam potenciál na Bashir-like character arc, ke kterému ale myslím nedojde. Jinak je Wangův projev sympatický.
- Tuvok: Celkově se mi líbil asi nejvíc. Po TNG a DS9 už myslím dozrál čas na to mít mezi hlavními postavami opět Vulkánce a možná je jenom dobře, že se jedná o normálního Vulkánce bez nějakého twistu.
- B'Elanna: Opravdu jsme potřebovali dalšího Klingona v main castu (z hlediska kontinuity je to ok, v DS9 The Maquis jsme Klingony mezi Makisty viděli)? Mám Klingony rád, ale myslím, že bychom se bez nich v Delta kvadrantu klidně obešli. Proč nejít cestou DS9 a nepokusit se spíše propracovat příslušníka nějakého dříve představeného druhu? Třeba Boliané se objevují už od první sezóny TNG a nevíme o nich prakticky vůbec nic.
- Doktor: Jo, je to skvělý nápad. V pilotu má minimum prostoru, ale dokáže zaujmout i tak. Je to samozřejmě tak trochu variace na Data, ale proč ne.
- Neelix: Tvůrci měli v tomto případě příležitost vytvořit jakoukoli novou postavu a rozhodli se pro vesmírného šmelináře. Nevím, jako guest star nebo i recurring postava postava fajn, ale do main castu podle mě nepatří. Promarněná příležitost.
- Kes: Překvapivě slušné a výrazné účinkování. Sráží jí akorát nesmyslná vazba na Neelixe. Jejich vztah je naprosto creepy. Podle mě byla chyba přidat na Voyager hned ze startu dvě postavy z Delta kvadrantu, které se navíc znají. Kes by bohatě stačila a někoho dalšího mohli přibrat v průběhu první řady. Jen ta její paruka je teda hrůzostrašná.

3,5/5
kapitan Pike - 15. červen 2020 12:52sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Tak zrovna u Parallax je číslo episody zajímavějším námětem k diskusi než cokoli z děje.
Telemachus Rhade - 15. červen 2020 12:33sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
S.S.Enterprise: Jo, to jen promluvila moje perverzní edukativní snaha přelomu století vysvětlit půlce internetu, jak se počítají dvojdíly, aneb Timeless je epizoda 100, nikoli 97 :-)
S.S.Enterprise - 15. červen 2020 11:51sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Telemachus Rhade: vsak raději sem napsal i název, protože číslo, které je na CSFD a které jsem použil, není asi úplně jednotné...
kapitan Pike - 14. červen 2020 20:05sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mně zrovna ty episody "anomaly of the week" přijdou v rámci Treku jako jedny z nejhorších a zrovna Parallax v tomto není výjimkou.
Telemachus Rhade - 14. červen 2020 19:57sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
S.S.Enterprise:
1x02 Parallax

1x03
S.S.Enterprise - 14. červen 2020 19:27sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
1x01
... nuda je hlavně v simulátoru, naštěstí tam nejdou dlouho, jinak se mi to líbí dodnes, no

1x02 Parallax je zábavnější
Mirak - 14. červen 2020 12:10sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Dneska začnu Voyager, modlete se za mě.
tuvok07 - 06. červen 2020 11:46sipka
ZAMĚŘIT
tuvok07
Mně nejvíc štvalo na Voy, že kolikrát poznali různý věci, co se jim mohly v budoucnu hodit, ale jako by na to prostě vždy zapoměli.
Mirak - 06. červen 2020 10:47sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Telemachus Rhade:
v paměti posádky zůstal

To je strašně málo.
Seven - 06. červen 2020 02:28sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Připomeňme si, že v 1999 k Voyageru přešel do scénaristického týmu po skončení DS9 Ron Moore a tamější atmosféra ho donutila po dvou epizodách na začátku sezóny vysmahnout...a napsat BSG.
tuvok07 - 06. červen 2020 00:12sipka
ZAMĚŘIT
tuvok07
Voyager už z principu nešlo pojmout stejně jako TNG, kde vlastně byli skoro celou dobu doma. Tam by ty větší a odvážnější scifi příběhy zazářily!
tuvok07 - 06. červen 2020 00:05sipka
ZAMĚŘIT
tuvok07
Byla tam znát chuť na tvorbu větších a odvážněji pojatých sci-fi příběhů. A také tam bylo strašně moc odporu ze strany Ricka Bermana stran akceptace těch příběhů, protože se pořád honil za stínem TNG, kdy nedovoloval VGR, aby se coby seriál rozvinul naplno. Hmm. Berman si evidentně neuvědomil, o čem byl TNG.... Toho nevyužitýho potenciálu u VOY, věčná škoda....
Telemachus Rhade - 05. červen 2020 23:47sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak: Dobrá otázka. Bereme-li jako platnou Before and After, tak Rok pekla v paměti posádky zůstal.
Mirak - 05. červen 2020 19:11sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
A byl by na konci reset button?

Nejnovější   Novější 330 - 349 / 4902Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o