Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Voyager

Spravuje: kapitan Pike
Počet příspěvků: 4902
O seriálu
Děj se odehrává v letech 2371 až 2378.
Vesmírná loď USS Voyager NCC-74656 je při pronásledování makistické lodě vtažena do delta kvadrantu bytostí zvanou Ochránce. Seriál popisuje cestu Voyageru zpět do prostoru Federace. Posádku lodi tvoří členové hvězdné flotily a Makistů.
Seriál má sedm sezón a je čtvrtým hraným seriálem z vesmíru Star Treku. V seriálu se objevuje řada nových druhů (Kazoni, Vidiáni, Hirogeni, Malonové atd.), posádka se opakovaně utkává i s Borgy.
Star Trek: Voyager byl fanoušky přijat poměrně rozporuplně, o čemž je možné se přesvědčit i v tomto fóru.

Herecké obsazení
Kate Mulgrew (Kathryn Janeway), Robert Beltran (Chakotay), Roxann Biggs-Dawson (B'Elanna Torres), Jennifer Lien (Kes), Robert Duncan McNeill (Tom Paris), Ethan Phillips (Neelix), Robert Picardo (Doktor), Tim Russ (Tuvok), Jeri Ryan (Sedmá z Devíti), Garrett Wang (Harry Kim)

Internetové zdroje o seriálu
Memory Alpha | Wikipedia | Ex Astris Scientia | IMDB.com | Jammer's Reviews
Další zajímavosti
Popis cesty Voyageru | Hodnocení jednotlivých episod od TR

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 144 - 163 / 4902Starší   Nejstarší

Mvek - 06. březen 2021 10:37sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Human Error je prostě lidská chyba - konkrétních lidí:-).

Nevím, jestli je Pike rád, za to slovo pikovina...:-)

Seven - 06. březen 2021 07:43sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Human Error je prostě pikovina na téma zachování status quo...
tuvok07 - 05. březen 2021 23:46sipka
ZAMĚŘIT
tuvok07
Ani Picard.
S.S.Enterprise - 05. březen 2021 20:00sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
VOY 7x18 Human Error

7z9 v díle tvrdí, že každý Borg má implantát naprogramovaný zabít ho při příliš emocionálních prožitcích.

Nicméně toto mi přijde jako nekonzistentnost, když jsme to viděli jen v případě 7z9... Typicky Janewaová, Tuvok a B´Elanna nic takového neměli..

Mirak - 04. březen 2021 22:14sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x06 Remember
- Vím, že se mi epizoda líbila už kdysi, ale paradoxně jsem si zrovna u ní téměř nepamatoval o čem byla. Po pravdě, většina kritiky týkající se zaměnitelnosti s TNG, kterou jsem zmínil u hodnocení The Chute, je lehce aplikovatelná i zde (taky je to původně námět pro TNG). Realita je ale taková, že silnějším scénářům tohle prostě rád odpustím. Dokonce mi nevadí ani skutečnost, že je to již několikátá epizoda, která se v nějaké formě zabývá holocaustem. Popírání holocaustu je bohužel stále relevantní téma.
- Tragický milostný příběh odehrávající se během hrůzné genocidy je jednoduchý, ale silný. Akorát mi příliš nesedl ten závěr, ve kterém Korenna zradí Dathana, protože mi to přišlo přehnaně uspěchané. Chápu, že Korenna byla mladá, naivní a lehce zmanipulovatelná, ale nechtělo se mi uvěřit, že by dokázala změnit názor na člověka, kterého miluje, během pouhých několika desítek vteřin. Vyhrocená scéna, ve které B'Elanna přede všemi odhalí utajovanou genocidu, mi taky přišla trochu přehnaná, ale pozdější scény se mi už líbily. Janewayová správně argumentuje, že jim do enaranských záležitostí zkrátka nic není. Finální předání vzpomínek jedné z Enaranek ale bylo super.
- Projekce vzpomínek prostřednictvím snu mi jako způsob vyprávění přišel cool. B'Elanna byla zajímavá volba, nicméně si myslím, že Kes se vzhledem k jejím telepatickým schopnostem nabízela jako vhodnější kandidát. Zde podezřívám tvůrce, že to měli původně v plánu, ale zbaběle to zavrhli kvůli jejímu creepy vztahu s Neelixem (sexuální sny o někom jiném by totiž byly hrozně amorální). Ono to ve výsledku nevadí, Roxann Dawson má již s dvojrolemi opakovanou zkušenost a herečka je to slušná. Enarané mají bohužel únavný low-cost vzhled a přišli mi jako chudí příbuzní Baneanů z Ex Post Facto. Jejich schopnost učit prostřednitvím telepatie mi ale pro změnu připadala originální. Harry Kim si prožije další bezkontaktní štěněčí lásku. Approaching La Forge territory.

4/5

3x04 The Swarm
- Škoda nevyužitého potenciálu. Je nám představen jeden z nejzajímavějších epizodních druhů so far, ale zároveň je děj naprosto nepochopitelně naředěn druhou zápletkou s Doktorem (která je navíc i navzdory názvu epizody, zápletkou hlavní). Moc tomu rozhodnutí nerozumím, protože VOY dvě zápletky v epizodě nevyužívá nějak dogmaticky a zrovna zde mi párování těchto dvou příběhů moc nesedělo a paradoxně bych si je oba dovedl představit jako samostatné epizody.
- Koncept roje mi přišel hodně zajímavý, ale přetavit ho do kvalitního zpracování se spíš nepovedlo. Roj podle Neelixe disponuje velkým územím a nikdo o nich nic neví (ani jak se jmenuje jejich druh). Divák si tedy bláhově myslí, že by s nimi Voyager mohl navázat kontakt a něco se o nich dozvědět. V reálu to však tvůrci pojali jako neambiciózní, pseudoakční epizodu proti bezejmennému nepříteli. Dost mi tady vadila Janewayová, která na Tuvokovu námitku, že nedovoleným průletem cizím územím porušují regule Flotily, reaguje tak, že jsou od Federace a jejích zákonů daleko. V dřívějších epizodách obdobnou argumentaci zavrhovala a najednou to nevadí? Tvůrci by měli být alespoň v takto zásadních věcech konzistentní. Když už Janewayová pravidla Flotily porušuje, tak je tam nutné to ve scénáři nějak uvědoměle reflektovat, ale místo toho její chování působí neskutečně pokrytecky.
- Druhá zápletka, ve které si Doktor prochází holografickou verzí Alzheimera, byla solidní. Myslím, že to drželo pohromadě lépe než populární Projections. VOY je zjevně posedlý dvojrolemi, takže zde Picardo "hostuje" jako holografický doktor Zimmerman. Ale nestěžuju si, bylo to fajn a Picardo má pro komedii cit. Závěr mi přišel prapodivně vágní. Doktor nepoznává Kes ani B'Elannu a jediná známka toho, že se mu celá paměť nesmazala je to, že si začne zpívat operu. Znamená to, že si bude vzpomínat postupně nebo že si pamatuje jen něco? *shrugs*

2,5/5
Telemachus Rhade - 03. březen 2021 11:48sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Cathexis aneb Neosamělý mezi námi
S.S.Enterprise - 02. březen 2021 20:14sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
hehe, nj, v te době byl agentem Talshiaru a měl operativne zkraceny uši :D
Mvek - 02. březen 2021 19:51sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Možná by nějaký tvůrce Flashbacku tvrdil, že ty chyby tam jsou schválně, když to jsou fiktivní vzpomínky, a kdoví, co vlastně Tuvok opravdu v té době zažil.:-)
Seven - 26. únor 2021 13:39sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Já si to pamatuju hlavně proto, že jsem se v recapu rozčilovala nad tím, jak nekonzistentní to je s jeho dosavadním chováním v předchozích epizodách.
Mirak - 26. únor 2021 13:37sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Seven: My bad :)
kapitan Pike - 26. únor 2021 13:16sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
A v S7 s ní odlétá pryč. :-)
Seven - 26. únor 2021 13:05sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Mirak 316707:
Poprvé vidíme Neelixovu loď, protože se tvůrci najednou rozhodli, že ji měl Voyager celou dobu v hangáru.


Pokud si vzpomínám, tak v Mraku/The Cloud než se Knedlix rozhodl, že je důstojníkem pro morálku, chtěl, aby mu Janewayová dala připravit jeho loď, aby mohl s Kes počkat venku, než Voyager "zahojí" trhlinu v "nemlhovině". A Janewayová mu řekla, že mu sere na to, aby mu připravovala loď pokaždý, když bude nějaká krize, a ať si ten zvůj šrot vezme a zůstane mimo anebo ať secvakne podpatky a zvykne si. Takže v návaznosti na to tam ta loď skutečně celou dobu je.
Mirak - 25. únor 2021 22:46sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Telemachus Rhade: K těmhle věcem jsem naštěstí naprosto slepý :)
Telemachus Rhade - 25. únor 2021 22:34sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
Produkční tým si zaslouží obrovskou pochvalu za to, že se opravdu snažili, aby byli maximálně věrní zdrojovému materiálu.

He he, tak to ani omylem :-) Vysvětlení zde:
Telemachus Rhade 252372:
Mirak - 25. únor 2021 22:29sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Telemachus Rhade:
(První půle S3 je strašné zlo.)

Včera jsem první půlku završil. Z 13 epizod tam byly dvě velmi dobré. Druhá řada byla taky otřesná, ale aspoň tam byla snaha o nějakou kontinuitu. Přešlapovat takovým způsobem na místě i během třetí řady je něco neskutečného. Prostě jedna generická stand-alone epizoda za druhou.
Mirak - 25. únor 2021 22:24sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x02 Flashback
- AKA poor man's Trials and Tribble-ations. A není to myšleno jako urážka, pořád je to velmi dobrá epizoda. Úspěšně se povedlo skloubit poctu původnímu Star Treku s detailní backstory pro Tuvoka. Zápletka s potlačenou vzpomínkou, která může mít vzhledem k vulkánské fyziologii potencionálně fatální následky, se mi až na samotný závěr, taky dost líbila. Byla to zajímavě podaná záhada a čekal jsem, že třeba na konci zjistí, že vzpomínka s holčičkou je pouhá analogie k jiné traumatické vzpomínce. Ovšem závěrečné odhalení, že se jednalo o virus, který vytváří fiktivní vzpomínky, mi přišel skoro až směšný. Je to sice v rámci sci-fi validní vysvětlení, ale jako divák jsem se cítil ošizen. Pro Tuvoka i pro diváka by bylo myslím zajímavější, kdyby ta potlačená vzpomínka byla skutečná.
- Vystavět zápletku na pozadí Star Treku VI je skvělý nápad a to, že to zvládli bez klišovitého cestování časem, je obzvlášť v případě VOY, opravdu chvályhodné. Produkční tým si zaslouží obrovskou pochvalu za to, že se opravdu snažili, aby byli maximálně věrní zdrojovému materiálu. Pasovat Tuvoka do role praporčíka sloužícího pod Suluem na Excelsioru, bylo geniální. Celkově je to asi nejlepší Tuvokova epizoda and it's not even close. Pozadí jeho odchodu z Flotily a následného návratu, patří mezi dosavadní nejsilnější scénáristké momenty VOY.
- Bylo hezké, že se i Sulu objevil (poprvé a naposledy) v moderním Treku a z tohoto hlediska se mi to líbilo moc. Nikdy jsem ale nepochopil ten hlad po seriálu s kapitánem Suluem. George Takei je snad ještě horší herec než Bill Shatner (a upřímně, je dost hrozný i v této epizodě). Vůbec si nedovedu představit, že by měl sám zaštiťovat celý seriál. Randovku jsem nikdy moc nemusel, ale proti její přítomnosti v této epizodě nelze nic namítat. Překvapivě se objeví i Kang, který má však pouze kraťoučké cameo. Škoda, ale lepší než nic.

4/5

3x03 The Chute
- VOY má spoustu problémů, ale zdaleka nejvíc mě vytáčí, když rezignovaně sklouzne do totální generičnosti. V čem přesně se tato epizoda liší od zápletek, které jsme viděli už v TNG? Podle mě v ničem. Je tato epizoda nějak specificky vázána na Delta kvadrant? Podle mě vůbec. Kim s Parisem jsou křivě obviněni za bombový útok a následně odsouzeni k doživotnímu vězení. Kolikrát byla téměř totožná šablona v Treku (ano, včetně VOY) použita? Janewayová po nich samozřejmě pátrá a vláda autoritářských Akritirianů jí háže klacky pod nohy. Akritiriané jsou (jak jinak) pouze další zaměnitělný humanoidní druh, který se od lidí téměř neliší.
- Nuže dobrá, tak alespoň máme možnost sledovat Parise a Kima v ryze nepřátelském prostředí, kde se vězni bez dozorců beztrestně navzájem okrádají a vraždí. Jejich chování ale není přirozené, protože všichni vězni dostanou implantát, který u nich zvyšuje agresivitu. Takže i když v epizodě dochází k vyhroceným situacím a Harry v jednu chvíli nemá daleko k tomu. aby zabil Parise, tak za své chování stejně není odpovědný, protože ho vlastně ovládá čip. So, what's the point? Paranoidní atmosféra ve vězení mě do děje vtáhnout nedokázala a nezměnilo na tom nic ani odhalení, že vězení je vesmírná stanice.
- Janewayová následně dopadne skutečné pachatele bombového útoku, byť úplně stejně jako v Resistance, je politická situace na Akritiri vykreslena velmi povrchně. Opravdu se mi nelíbilo, že se Janewayová uchýlila k vydírání zjevně zoufalých lidí, kteří bojují proti opresivnímu režimu. Ještě bych pochopil, kdyby se do lokální politiky vůbec nemíchala, ale už tak bylo dost přes čáru, když pro vládu, které nečiní problém nechat ve vězení nevinné, dobrovolně chytá její odpůrce. Zatím možná nejhorší vystoupení Janewayové v seriálu. Poprvé vidíme Neelixovu loď, protože se tvůrci najednou rozhodli, že ji měl Voyager celou dobu v hangáru.

2/5
Telemachus Rhade - 25. únor 2021 22:15sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
(První půle S3 je strašné zlo.)
Telemachus Rhade - 25. únor 2021 22:13sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
kapitan Pike: Yep. Abramsově prvnímu filmu vyčítali stěny z pohledového betonu, ale byla to právě S3 Voyageru, co představila jako kulisový materiál dokonce beton litý. A to ne jednou a klidně i u civilizací sotva držících klacek :)
S.S.Enterprise - 25. únor 2021 22:07sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Tak nejhorší z hlediska recyklace pro mě byl Critical Care v 7 sezoně, tak to bylo prostě jaksi nevkusné..
kapitan Pike - 25. únor 2021 21:31sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Kulisy u False Profits jsou skutečně tragické a navíc mám pocit, že ten set-up recyklovali u půlky episod sezóny :-)

Nejnovější   Novější 144 - 163 / 4902Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o