Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Voyager

Spravuje: kapitan Pike
Počet příspěvků: 4902
O seriálu
Děj se odehrává v letech 2371 až 2378.
Vesmírná loď USS Voyager NCC-74656 je při pronásledování makistické lodě vtažena do delta kvadrantu bytostí zvanou Ochránce. Seriál popisuje cestu Voyageru zpět do prostoru Federace. Posádku lodi tvoří členové hvězdné flotily a Makistů.
Seriál má sedm sezón a je čtvrtým hraným seriálem z vesmíru Star Treku. V seriálu se objevuje řada nových druhů (Kazoni, Vidiáni, Hirogeni, Malonové atd.), posádka se opakovaně utkává i s Borgy.
Star Trek: Voyager byl fanoušky přijat poměrně rozporuplně, o čemž je možné se přesvědčit i v tomto fóru.

Herecké obsazení
Kate Mulgrew (Kathryn Janeway), Robert Beltran (Chakotay), Roxann Biggs-Dawson (B'Elanna Torres), Jennifer Lien (Kes), Robert Duncan McNeill (Tom Paris), Ethan Phillips (Neelix), Robert Picardo (Doktor), Tim Russ (Tuvok), Jeri Ryan (Sedmá z Devíti), Garrett Wang (Harry Kim)

Internetové zdroje o seriálu
Memory Alpha | Wikipedia | Ex Astris Scientia | IMDB.com | Jammer's Reviews
Další zajímavosti
Popis cesty Voyageru | Hodnocení jednotlivých episod od TR

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 31 - 50 / 4902Starší   Nejstarší

Mirak - 29. listopad 2021 18:08sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Nejdebilnější scény jsou tradičně ty, kde se scénáristé snaží uměle vytvořit pro Neelixe screen time, i když pro to není žádný důvod.
Seven - 29. listopad 2021 16:50sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Mirak 321576:
. Scéna, ve které Neelix učí Sedmou jíst, jsem také vidět nemusel.

Nejdebilnejší scéna vůbec, polykací reflex je reflex a ne něco, co ti musí vysvětlovat Talaxian.
kapitan Pike - 29. listopad 2021 10:03sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mě na Scientific Method bavila hudba, která je na poměry seriálu určitě dobrá.

Na The Raven dokázali v páté sezóně dobře navázat, ale souhlasím, že umístění na začátek sezóny je trochu nešťasné.
leena - 29. listopad 2021 00:26sipka
ZAMĚŘIT
leena
Delam si opet takovy letem svetem rewatch Voy a teprve dneska mi doslo po kouknuti na imdb, ze Barclay je stejny herec, ktery hral toho silence v A-Teamu :D
Mirak - 28. listopad 2021 17:17sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
4x06 The Raven
- Obstojný origin story pro Sedmou. Hlavním problémem je, že prostě přichází zbytečně moc brzy. Sedmé se z dosavadních prvních šesti epizod štědře věnovalo hned pět. To u nové postavy s tak specifickým backgroundem určitě dává smysl, ale zatím to postrádá nějakou konzistentnější koncepci. Jak si u jiných postav stěžuji na pomalý (spíše žádný) vývoj, tak mi přijde, že v epizodách Revulsion a The Raven sešlápli plyn až k podlaze. Sedmá si zde prochází dosti významným emocionálním veletočem, ale podle mě si k ní většina diváků ještě nevytvořila natolik silné pouto, aby to to nějak významněji dokázali prožívat spolu s ní. A je to podle mě docela škoda, protože to jinak není vůbec špatné.
- A teď už konkrétně. Interakce mezi Sedmou a Janewayovou v Leonardově dílně mi přišla nucená. Já chápu ten point, že Sedmá je v některých ohledech vlastně dítě, ale kolik lidí si pod pojmem "zábava" představí hňápání hlíny. Nevím proč, ale celá ta náhlá pompézní fascinace Leonardem mi k Janewayové vůbec nesedí. Scéna, ve které Neelix učí Sedmou jíst, jsem také vidět nemusel. Zajímavé to začne být až poté, co se Sedmé spustí to naváděcí zařízení a aktivují se jí v těle nanosondy. Samotné flashbacky tedy nejsou nic moc. Možná mohli přijít s něčím zajímavějším, než že vize havrana (okamžitě mi to připomnělo Datovy sny z TNG Birthright) znamenají loď jménem Havran. Scény s Tuvokem a Sedmou už byly fajn, dokonce se mi líbilo, že se Tuvok naučil chovat alespoň částečně empaticky. Nález lodi Hansenových je překvapivý zvrat, který ale trochu kazí skutečnost, že se nikdo ani na chvíli nepozastavil nad tím, jak se tam USS Raven dostal. Samozřejmě, že je to vysvětlitelné, ale myslel bych si, že nad tím budou postavy spekulovat. Každopádně chválím nový přízemnější kostým.
- Dílčí zápletka s bezpečností posedlými B'omary a vyjednávání o průletu jejich územím asi docela šla, ale ultimátně to sloužilo spíše jako plot device pro hlavní zápletku, což tedy nevadí. B'omarové vypadali možná až příliš bizarně, ale pořád je to lepší, než to na co jsem byl zvyklý během prvních tří sezón.

3/5

4x07 Scientific Method
- Tak bohužel jsem tu čtvrtou řadu po prvních třech epizodách trochu přechválil, protože už se to zase sklouzává spíše do podprůměru. Skoro celou dobu jsem měl pocit, že sleduju směsici TNG epizod Allegiance a Schisms, která navíc není v žádném ohledu výrazně lepší. Dokonce na začátku nechybělo ani zrychlené stárnutí (ta Chakotayova maska byla děsná), kterým je celý Star Trek prošpikovaný skrz naksrz. Vím, že ty experimenty měly působit bizarně a creepy, ale mně to přišlo spíše směšné. Zjevně velmi vyspělý druh používá při experimentech nástroje, které by se daly najít i ve středověké mučírně. Asi nejzajímavější moment byl, když Janewayová konfrontuje hlavní vědkyni a řeší spolu amorálnost jejího výzkumu. Bohužel to ale bylo až příliš krátké a nějaký zajímavý payoff z toho ve výsledku stejně nebyl. Jako obvykle ta debata totiž byla vedena jen ve velmi obecné rovině, chyběl mi tam konkrétní motiv, jaký měli třeba Vidiiani. Závěr, ve kterém Janewayová chladnokrevně zadá kurz směr k pulsarům a Tuvok lakonicky spočítá šanci na přežití 1:20 (Spoiler alert: They made it!), na mě také příliš velký dojem neudělal. Proč ne rovnou 1:100? Bylo by to ještě mnohem víc napínavější.
- Docela se mi líbila chvilková spoulpráce Doktora a Sedmé, jejíž účinkování zde oproti předchozím dvěma epizodám hodnotím kladně. Pokračující vztah Parise a B'Elanny myslím vzali za správný konec. To, že je v kompromitující situaci nachytal zrovna Tuvok je sice low-hanging fruit, ale nebudu předstírat, že mě to nepobavilo. Zasmál jsem se také Tuvokově poznámce směrem k Janewayové, jestli má šéfy sekcí také nechat zbičovat. To, že o jejich tajném vztahu věděla už dobrá polovina lodi je také velmi realistická sonda do milostných vztahů v zaměstnání. Jen mi vadilo, že do toho na konci opět tahali vysvětlení "možná za naše chování mohou experimenty". Přišlo mi to laciné a zbytečné. To stejné ostatně platí i pro Janewayovou, která se necharakteristicky chová jako větší hard-ass, než Sisko při cholerickém záchvatu.
- body count: yellowshirt on da bridge (total: 14) ; zbývajících členů posádky: 140 (nebo 147 podle Displaced, můžete si vybrat)

2/5
leena - 19. listopad 2021 23:08sipka
ZAMĚŘIT
leena
Mirak 321371: dala bych like kdyby to slo...
Mirak - 19. listopad 2021 23:00sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Spousta neočkovaných tomu jde naproti, když se hrdě přirovnávají k židům za holocaustu.
Mvek - 19. listopad 2021 22:43sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak 321282:
Šíření nenávisti, propaganda nebo indoktrinace jsou i dnes velice relevantní

Jo, třeba nenávist vůči neočkovaným:-D.
Mirak - 17. listopad 2021 10:52sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Nápad s mimozemskou válkou ve Vietnamu je celkem cool, akorát se na to dost blbě dívá :) Veškerá interakce Chakatoye s domorodci je totiž hrozná (já vím, computer simulation).
S.S.Enterprise - 17. listopad 2021 10:15sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Seven:
4x04 Nemesis

Mě to tehdy taky přišlo hodně debilní, až loni při rewatchi sem si říkal, že to vlastně až tak blbý není, jet oprostě jen generická vyplňujicí neoriginální epizoda...
Telemachus Rhade - 17. listopad 2021 07:46sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
4x04 Nemesis
Na poměry seriálu to dobré je. Jen si mohli vybrat nějaký jiný druh než Nausicany, ale tak když jsou na každé druhé planetě lidi...

4x05 Revulsion
Závidím Seven, že si to nepamatuje. Už ČT věděla, že je to hnus.
Seven - 17. listopad 2021 07:14sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Mirak:
4x04 Nemesis
No tak zrovna tu si pamatuju jako hodně blbou už napoprvé.

4x05 Revulsion
A tohle si vůbec nepamatuju.
Mirak - 17. listopad 2021 00:37sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
4x04 Nemesis
- Zapamatovatelná epizoda, která se mi kdysi na první zhlédnutí líbila hodně, ale to už bude skoro 20 let a bohužel to nezestárlo příliš dobře. Přitom tematicky je to zajímavé. Šíření nenávisti, propaganda nebo indoktrinace jsou i dnes velice relevantní. Zpracování je takové těžkopádné a ke konci mi to přišlo i trochu zmatečné. Ten zvrat v závěru jsem si pamatoval jako skvělý, ale teď po letech už se mi zdál podstatně méně úderný. Celkově si myslím, že podobná zápletka by se hodila spíše do DS9 (zaměřená na O'Briena?), zejména tedy proto, že by z ní asi dokázali vytěžit podstatně více.
- Děj na planetě (well, v simulaci) není příliš zábavný a rychle se okouká i netradiční prostředí džungle. Slabé dialogy se samozřejmě dají omluvit tím, že je to celé součástí simulace, která se agresivně snaží působit na psychiku uživatele, ale to je slabá náplast. Nelíbilo se mi, že Voriové mají identický vzhled jako lidé (přitom by stačil asi obyčejný nosejob nebo foreheadjob). Vadí mi to skoro v každé epizodě, ale zde mi i vzhledem k zápletce přijde, že si to scénáristé až příliš usnadňují. Kradinové taky možná nemuseli vypadat skoro stejně jako Nausicaani. Naopak se mi docela se zamlouval ten spešl žargona Voriů. Beltran se sice snaží, ale Chakotayova postupně se prohlubující nenávist vůči Kradinům prostě není vykreslena nějak zvlášť realisticky. Tohle mi na epizodě ve výsledku možná vadilo nejvíc. Chápu, že za 45 minut se toho v tomto směru zas tak moc vykouzlit nedá, ale to je holt práce scénáristů a v mnoha obdobných případech jsme viděli, že nemožné to není. Ostatní postavy byly snadno zapomenutelné.
- Na palubu Voyageru se poprvé podíváme až někdy v polovině epizody, což je jedině dobře. Vlastně bych se bez toho až na samý závěr obešel úplně, ale tvůrci si těmi několika prostřihy potřebovali nachystat půdu pro ten finální zvrat. Zvrat je relativně ok, ale možná by bylo efektivnější, kdyby se kompletně zbavili toho nápadu se simulací na vymývání mozků a nechali prostě Chakotaye bojovat na té "špatné" straně (samozřejmě by se většina děje musela překopat). Proč Chakotay na konci v Tuvokovi viděl Kradina mi vlastně pořád není moc jasné. Trochu mě pak překvapilo, že v epizodě vůbec není Sedmá.

2,5/5

4x05 Revulsion
- Tak tohle byl výstřel totálně mimo terč. Snaha o psychologický horor je jistě chvályhodná, i když těch pár předchozích pokusů v Treku bylo přinejlepším sporných (vyjma fantastického Frame of Mind, of course), ale tohle z nějakého důvodu prostě vůbec nefungovalo. V prvé řadě si myslím, že nebylo úplně šťastné rozhodnutí odhalit Dejarena jako vraha hned na začátku. Podle mě se tím scénáristé zbytečně připravili o možnost potenciálně zajímavého zvratu. Zřejmě té premise museli hodně věřit. Možná si toho taky hodně slibovali od interakce mezi Doktorem a dalším podobně nezávislým hologramem, ale i to nabízí naprosté minimum zajímavých momentů. Zároveň si nejsem jistý, jestli Revulsion není až příliš podobná epizodě Alter Ego. Skoro bych řekl, že ano.
- Leland Orser podivíny hrát umí, takže jeho obsazení dávalo smysl, ale postava Dejarena mi přišla neuvěřitelně protivná. Vím, že to byl z větší části záměr, ale podle mě to zároveň chtělo, aby měl divák pro tu postavu i nějaké pochopení nebo s ní třeba soucitíl. Minimálně ve mně ale vzbuzoval veskrze negativní emoce. A vzhledem k tomu, že měl spoustu screen timu, tak to je opravdu problém. V epizodě zbyl čas i na drobný housecleaning. Tuvok je povýšen na nadporučíka (což mi opět připomnělo, že většinu první řady nosil na límci špatný počet pecek), Paris s B'Elannou mají talk o tom, co se stalo v Day of Honor (to, že od toho momentu uplynuly jen 3 dny mi vzhledem k Nemesis moc nesedí) a Paris po odchodu Kes opět pracuje na půl úvazku jako zdravotní bratr (To za ty 3 roky kromě jednoho z bridge officerů opravdu nedokázali zaučit někoho dalšího? Bad job by Janeway).
- Vedlejší zápletka byla taky dost špatná. Kimovy prkenné pokusy o humor byly sice hrůzostrašné, ale tak nějak mi k němu ta awkwardnost ještě sedí. To, že se ve svém čtvrtém vystoupení pokouší o nějakou formu humoru i Sedmá, mi však přijde mnohem horší. Stejně tak si myslím, že je v souladu s Kimovým charakterem, že se do Sedmé okamžitě zabouchne. V žádném případě to neznamená, že by mě bavilo se na ten cringe dívat, ale vůbec jsem neměl problém tomu v případě Kima uvěřit. Opět mi spíš nesedlo, že Sedmá pod záštitou pragmatičnosti Kimovi okamžitě nabízí sex. Působilo to na mě jako zfilmování nerdovského wet dreamu. Nevím, možná kdyby to nebylo tak prvoplánově (jinými slovy špatně) napsané. Sedmou jsem si zatím vesměs pochvaloval, ale tohle bylo úplně špatně.

1/5
Mirak - 06. září 2021 23:07sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Tipuju, že nebyl zájem ani z jedné strany, navíc hraní začátkem 90. let pověsila na hřebík. A Maldaur není Denise Crosby, o práci nikdy neměla nouzi. Po TNG dokonce stihla ještě obdržet dvě nominace na Emmy za hostování v seriálu LA Law.
S.S.Enterprise - 06. září 2021 18:57sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Ale je škoda, že sme Pulaski pak už nikdy neviděli...
Mirak - 05. září 2021 23:22sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Telemachus Rhade: Tak v DVD rozhovorech se na vyloženě upřímné názory moc nehraje a o hercích to platí dvojnásob :)

Z různých útržků na MA k jednotlivým epizodám je poměrně zřejmé, že stávající cast ji mezi sebe příliš nepřijal. Asi to nebylo nic dramatického a z větší části to bylo dáno tím, že všichni měli McFaddenku dost rádi a byli nasraní, že ji (tuším Justman) vyhodil. I k jejímu návratu velkým dílem přispěl svým orodováním Stewart a spol. Viděl jsem taky citaci z nějakého rozhovoru s Maldaur, kde TNG docela hejtovala v rámci srovnání s TOS.

Já její nepřijetí fanoušky z mnoha důvodů chápu a taky se mezi ně počítám, i když je to asi jenom z toho důvodu, že prvoplánový McCoy v sukni mi přišel jako trapný nápad.
Telemachus Rhade - 05. září 2021 23:01sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Z DVD rozhovorů si pamatuju, že tam byla ráda, ale docela se jí ulevilo, že dál už nemusela. Navíc vnímala, že její postava není úplně dobře přijata. (což dodnes nechápu)
Mirak - 05. září 2021 21:58sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
kapitan Pike: Pokud se nepletu, tak to bylo na žádost Diany Maldaur.
kapitan Pike - 05. září 2021 20:56sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Ale s Pulaski se natrvalo nikdy nepočítalo, ne? Byla vždycky jako Special Appearance.
Seven - 05. září 2021 20:39sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Mirak:
(Gates McFadden se do TNG po jednosezónní pauze vrátila, což je samo o sobě ještě vzácnější úkaz)

Oni vyhodili toho týpka, co ji vyhodil ;)

Nejnovější   Novější 31 - 50 / 4902Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o