Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Voyager

Spravuje: kapitan Pike
Počet příspěvků: 4902
O seriálu
Děj se odehrává v letech 2371 až 2378.
Vesmírná loď USS Voyager NCC-74656 je při pronásledování makistické lodě vtažena do delta kvadrantu bytostí zvanou Ochránce. Seriál popisuje cestu Voyageru zpět do prostoru Federace. Posádku lodi tvoří členové hvězdné flotily a Makistů.
Seriál má sedm sezón a je čtvrtým hraným seriálem z vesmíru Star Treku. V seriálu se objevuje řada nových druhů (Kazoni, Vidiáni, Hirogeni, Malonové atd.), posádka se opakovaně utkává i s Borgy.
Star Trek: Voyager byl fanoušky přijat poměrně rozporuplně, o čemž je možné se přesvědčit i v tomto fóru.

Herecké obsazení
Kate Mulgrew (Kathryn Janeway), Robert Beltran (Chakotay), Roxann Biggs-Dawson (B'Elanna Torres), Jennifer Lien (Kes), Robert Duncan McNeill (Tom Paris), Ethan Phillips (Neelix), Robert Picardo (Doktor), Tim Russ (Tuvok), Jeri Ryan (Sedmá z Devíti), Garrett Wang (Harry Kim)

Internetové zdroje o seriálu
Memory Alpha | Wikipedia | Ex Astris Scientia | IMDB.com | Jammer's Reviews
Další zajímavosti
Popis cesty Voyageru | Hodnocení jednotlivých episod od TR

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 15 - 34 / 4902Starší   Nejstarší

Mvek - 15. červen 2022 17:55sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
MickTheMage: Jako to je tak věrně udělané, že jsem to musel dokoukat:-).
MickTheMage - 11. červen 2022 22:26sipka
ZAMĚŘIT
MickTheMage
Voyager: The Animated Series A vyber epizody tiez stoji za to :)
Mirak - 29. květen 2022 20:40sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
4x12 Mortal Coil
- Sweet, další povrchní metafyzikální blbina a jako bonus tentokrát dokonce s Neelixem. Je pravda, že po příběhové stránce je to marginálně lepší, než poslední dva podobné pokusy z minulé sezóny (Sacred Ground a Coda), but yeah, not exactly high bar. Co si budeme povídat, epizoda by měla opodstatnění jenom pokud by v ní Neelix na konci doopravdy umřel. Dark, já vím. Asi by bylo férovější to psát častěji, ale rozhodně za to nemůže Ethan Phillips, který i zde podává zcela adekvátní výkon. A ve výsledku vlastně ani nemůžu říct, že by největším problémem Mortal Coil byla Neelixova otravnost.
- Ne, největším problémem epizody je to, že v ní absolutně nedává smysl Neelix v hlavní roli (a podobně špatně zacílený fokus není u VOY zrovna vzácnost). Ani jedinkrát jsem si v dosavadních cca 80 epizodách VOY nevšiml, že by byl Neelix nějak zvlášť spirituální jedinec. Najednou se nám ale seriál snaží namluvit, že Neelixova víra v pohádkový les, ve kterém se znovu shledá s mrtvou sestrou je vlastně to jediné, co ho drží při životě. Proč jsme tento sentiment neviděli už v epizodě Jetrel? Řečnická otázka. Kdyby tak jen VOY měl nějakou postavu, pro kterou je spiritualita středobodem jejího bytí. Oh, wait. Ano, kdyby byla epizoda v této podobě napsaná pro Chakotaye, tak to mohlo být naopak velmi dobré. Bohužel. Předpokládám, že zvítězila připosranost z toho, že by to obec domorodých Američanů mohla vnímat negativně. You cowards!
- Poprvé od epizody Deadlock se objevila malá Wildmanka (vůbec si nestěžuju). Nesmírně mě ovšem pobavilo, že pod záminkou "Ktariané rostou rychleji" okamžitě uplatnili "Soap Opera Rapid Aging Syndrome" trope. To samozřejmě nevěstí nic dobrého, protože nám tímhle tvůrci zcela jasně sdělují, že s ní mají do budoucna plány. Jinak její jediný účel v této epizodě bylo citové vydírání Neelixe a potažmo také diváka.

1,5/5

4x13 Waking Moments
- Z tohoto se ve výsledku vyklubalo docela příjemné překvapení. Ne, že by byl VOY už úplně neschopný vyprodukovat hodinu koukatelného sci-fi, ale při sledování prvních 10 minut jsem měl pocit, že jsem něco podobného v trekové frančíze viděl už asi stokrát (TNG Night Terrors for example). Celá posádka trpí bizarními nočními můrami, které mají společné to, že se v nich objevuje mimozemšťan, kterého předtím nikdo nikdy neviděl. Byl jsem z toho dost otrávený, protože jsem si myslel, že už mám celou zápletku přečtenou. Naštěstí jsem se mýlil a pokračovalo to úplně jiným směrem, než jsem čekal.
- Druh, který podstatnou část svého bytí prožívá ve snech je příjemně originální. Scénář sice příliš neřeší, proč se ten druh (bohužel je nameless) vyvinul zrovna tímto způsobem, ale je to dostatečně poutavé na to, že to na výsledný dojem nemá negativní dopad. Epizoda diváka udržuje v pozoru tradičními zvraty, kdy Chakotay neustále pochybuje o tom, jestli je vzhůru nebo je uvězněn v kolektivním snu. Nejsou to ale nějaká huge odhalení, se kterými celá epizoda stojí nebo padá, což je jedině dobře. Objevení obří jeskyně se spícími mimozemšťany bylo pretty cool. Je to spíš asi smutný testament VOY jako takového, ale moc zajímavějších druhů jsem v seriálu zatím neviděl.
- Potěšilo mě, že epizoda navzdory tématu a zaměření na Chakotaye nějak zvlášť neakcentuje spiritualistické pojetí snů. Ano, Chakotay zde využije svoji high-tech vision quest krabičku a chvíli po chodbách Voyageru loví jelena, ale vesměs jsme naštěstí ušetřeni existenčních ezo keců. Celkově je Chakotay v epizodě solidní. Nejbizarnější scéna byl Kimův sexuální sen se Sedmou. Nerd wet dream. Doslova.

3/5
S.S.Enterprise - 19. květen 2022 11:17sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
kapitan Pike:

Tak ale VOY má IMHO dost výpravnou úvodní epizodu. Pak už prostě šetřili.
Telemachus Rhade - 19. květen 2022 11:04sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
kapitan Pike:
Tohle je pro mě taky záhada

Dokumentární série Center Seat to vysvětlovala špatnými ratingy Voyageru té doby a celkově ne úplně hezkou situací UPN. DS9 si v syndikátním systému vedl toho času ve výsledku lépe.
kapitan Pike - 19. květen 2022 10:58sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mirak:
Opět pro mě bylo nepochopitelné, proč je produkční stránka VOY o tolik horší, než u jeho souputníka DS9. Venkovní kulisy vypadají snad ještě laciněji než kdy jindy. Kostýmy jsou buď bez nápadu nebo po xté recyklované z minulosti a o maskách není nutné mluvit, protože Mariové žádné nemají.

Tohle je pro mě taky záhada, přitom rozpočet na episodu byl AFAIK u obou sérií srovnatelný.

Concerning Flight
Tohle mě docela bavilo. Myšlenka umístit Leonarda da Vinciho do moderního světa je sice absurdní, ale přišlo mi to docela zábavné a tenhle nevážně pojatý dobrodružný žánr mi k celkovému pojetí seriálu docela sedí. Ale přiznávám, že jsem to nikdy neviděl v originále a da Vinci je v dabingu samozřejmě bez přízvuku.
Mirak - 15. květen 2022 11:42sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
4x10 Random Thoughts
- Koukatelná TNG epizoda. Námět s do extrému vyhnanou cenzurou je vskutku nadčasový a vzhledem k současnému rapidně rostoucímu důrazu na politickou korektnost je dnes možná ještě nadčasovější než před čtvrtstoletím. Zpracování je ucházející, což je však při potenciálu námětu spíše drobné zklamání. Ta zápletka určitě není špatná. Spíše mi vadilo, že se tu stěžejní ideu se zákazem násilných myšlenek nepovedlo v epizodě prodat přeci jen výrazněji. Chyběly tu údernější scény, které by celý námět lépe vypointovaly. Násilná smrt submisivní native blondýny, do které se Neelix zakouká, je poněkud málo.
- Překvapivě se z toho ale vyklubala solidní detektivka s inspektorem Tuvokem. Na jeho scény s policistkou Nimirou se dívalo dobře. Jeho ultra nenápadná infiltrace černého trhu s myšlenkami už byla úsměvnější, ale nápad s odvrácenou tváří marijské společnosti se mi líbil. V pořádné Tuvok-centric epizodě samozřejmě nesmí chybět splynutí mysli, což je vždycky cool. Janewayová mávnutím kouzelného proutku opět do puntíku dodržuje regule Hvězdné Flotily a je v krajním případě dokonce ochotná nechat B'Elannu podstoupit lobotomii s fancy názvem. Ok. Sedmá zde má sice jen asi dvě scény, ve kterých vede filozofické debaty o rozdílném přístupu Flotily a Borgů, ale obě mi přišly povedené.
- Opět pro mě bylo nepochopitelné, proč je produkční stránka VOY o tolik horší, než u jeho souputníka DS9. Venkovní kulisy vypadají snad ještě laciněji než kdy jindy. Kostýmy jsou buď bez nápadu nebo po xté recyklované z minulosti a o maskách není nutné mluvit, protože Mariové žádné nemají. Výkony vedlejších postav oscilují někde mezi těžkým podprůměrem (Guill) a průměrem (Nimira).

3/5

4x11 Concerning Flight
- Co to zase bylo? Vesmírní korzáři, kteří z Voyageru ukradnou technologie a pak je prodávají dál? To je viable koncept někdy pro první, možná druhou sezónu. Vlastně ani nevím, co víc bych k tomu napsal, protože je to samozřejmě pouhopouhý setup pro poťouchlé dobrodružství Janewayové a da Vinciho. Už jsem dříve zmiňoval, že mi vadily i relativně krátké scény s da Vincim ve dvojepizodě Scorpion (byť šlo primárně o jejich bizarní vliv na rozhodovací proces Janewayové), takže udělat z mistra Leonarda star celé epizody mě nepřekvapivě vůbec nebavilo.
- To, že se kvůli krádeži holoemitoru nějakým nedopatřením zhmotní Leonardo bych asi ještě přežil (still annoying though). Epizoda podle mě totálně přeskakuje žraloka ve chvíli, kdy Janewayová přesvědčí Tuvoka, že zůstane sama s Leonardem na planetě a budou společně pátrat po ukradeném procesoru. Jako ne, fakt to nedává vůbec žádný smysl. Opět to totiž slouží jako oslí můstek ke grandióznímu finále, kdy Janewayová s Leonardem společně odletí na větroni. Mám z toho přesně ten pocit, že zápletka celé epizody se odvíjela jen a pouze od toho, že tvůrci prostě chtěli vidět Janewayovou letět s Leonardem v letadle. So stupid.
- Náhlá snaha tvůrců dělat z Janewayové renesančního človíčka, který volné chvilky tráví jako pomocnice Leonarda da Vinciho, nevím no. Když si Picard hrál na Dixona Hilla nebo citoval Shakespeara, tak mi to přišlo jaksi přirozenější a uvěřitelnější. Janewayová je v ohrožení života na potenciálně nebezpečném území, ale stejně neváhá marnit čas tím, aby Lenonarda přesvědčovala, že by bylo fajn kdyby zůstal ve Florencii. John Rhys-Davies byl sice v pohodě, ale poslouchat 45 minut jeho hraný italský přízvuk mi taky nedělalo úplně dobře. Uznávám, že Tuvokův pokus o small talk byl pretty funny. Stejně tak se mi líbilo, že ukázali, jak už si Doktor na mobilní emitor zvykl a na ošetřovně se cítil uvězněný. V epizodě je taky krátká výplňová scéna s Kimem a Sedmou, u které jsem měl pocit, že ji snad vystřihli z Revulsion a umístili sem (ne, nestalo se to).

1,5/5
Star Trek.CZ - 13. duben 2022 12:18sipka
ZAMĚŘIT
Star Trek.CZ
Tim Russ a jeho najslávnejšia rola, ktorú by radšej zabudol
Star Trek.CZ - 13. duben 2022 12:17sipka
ZAMĚŘIT
Star Trek.CZ
Valentýnský speciál: Elogium aneb Kesina jednodílová puberta
tuvok07 - 06. prosinec 2021 15:36sipka
ZAMĚŘIT
tuvok07
Mirak: Ano, ty zmínky tam jsou, jen to nemá prostě takovej vliv na děj jajej bych si představoval, no :)
S.S.Enterprise: Discovery radši ani nekomentuju :D
S.S.Enterprise - 05. prosinec 2021 17:56sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Mirak:
no, tak Discovery je taky hodně vymydlená oproti TOSce, takže z tohoto pohledu není Vgr vyjímka
Mirak - 05. prosinec 2021 16:47sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
tuvok07: Zmínky o zásobování a shánění náhradních dílů jsou tam zase docela pravidelně, jen to má málokdy nějaký hmatatelný vliv na děj. Chápu, že je složité to nějak smysluplně a zábavně zakomponovávat do děje, ale to už je úkol scénáristů.
tuvok07 - 05. prosinec 2021 16:15sipka
ZAMĚŘIT
tuvok07
Souhlas, to je to, co mě na VOY nejvíc vadilo, že jsou furt tak čistý a vymydlený - a jediná nespokojenost je snad jen s Neelixovou kuchyní. Samozřejmě, u lodi stavěný pro průzkum dává smysl, že je stavěná tak, aby se nepotřebovala tolik zásobovat, ale přeci jen tolik let?
Mirak - 04. prosinec 2021 20:05sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
4x08 & 4x09 Year of Hell
- Snad u žádné jiné epizody v rámci rewatche Star Treku mi znalost toho, jak to celé dopadne nekazila zážitek, tak jako u Year of Hell. Ono je to objektivně velmi dobré, ale ten brutální reset button je po hodině a půl prostě výsměch divákovi (nehledě na to, že jednu časovou anomálii úplně identicky vyřešili už v první řadě v Time and Again). Zatímco v paralelně běžícím DS9 se boří hranice seriálového storytellingu, VOY se spokojeně rochňá v devadesátkově úzkostlivém lpění na absolutním status quo. Přitom VOY jinak předvedl šablonu pro perfektní námět. Klidně jsme mohli mít třeba půlsezónní "2-6 months of hell" v obdobném gardu, stačilo to jen okleštit o hrátky s časem a přijít s jinou zápletkou (třeba jako rozšíření Scorpion). Mít poškozenou loď a špinavé uniformy vážně není nezajímavý look. Škoda téhle promarněné příležitosti, ale nedá se nic dělat. Holt už se dál budu věnovat jen tomu co bylo a ne tomu co mohlo být.
- Předzvěst v Before and After sice nebyla nutná, ale je to nečekaně originální výskyt kontinuity, což se samozřejmě cení. To, že se toho nedočkala Kes je mírně úsměvné, ale nějak zvlášť to zde nevadí. První část mi přišla docela slabá. Myslím, že děje bylo spíše tak na epizodu a půl než na celé dvě epizody, ale aspoň to má vzestupnou tendenci. I Krenimové se mi v první části zdáli jako až příliš generičtí zloduši s koženými rukavicemi. Zápletce nelze upřít velkolepost. Přeci jen Annoraxův plán s taháním za vlákna tapiserie času není nic troškařského. Obzvlášť když jednotlivá vlákna představují celé civilizace. Vlastně mi Year of Hell částečně připomněla Generations a myslím, že některé motivy dokonce zvládla lépe.
- Z celé dvojepizody (reálně se to však týká převážně druhé části) mi jako nejlepší přišel Annorax. Velezkušený Kurtwood Smith tu roli zvládl na výbornou. Přesně takhle bych si představoval Sorana v Generations. Annorax má charisma a neotřesitelné přesvědčení o smyslu své mise. Jeho snaha má při špetce představivosti jakousi zvrácenou logiku a je uvěřitelné, že jak s něčím podobným člověk jednou začne, tak může být velmi těžké přestat. Malinko mě překvapilo, že se mu dočasně povedlo přesvědčit spiritualistu Chakotaye. Říkal jsem si, jestli by místo Chakotaye nebyl lepší volba třeba Tuvok nebo i Kim. Taky si myslím, že si v samotném závěru mohli odpustit ten záběr na Annoraxovy výpočty, přišlo mi to děsně laciné. Měli to uzavřít čistým happyendem.
- Upřímně jsem nečekal až takový nedostatek silnějších scén pro hlavní postavy. Asi nejvíc se mi zamlouvaly scény se slepým Tuvokem a Sedmou. Možná se mi to jen zdá, ale přijde mi, že se tvůrci v této sezóně rozhodli, že by Janewayová měla působit výraznějším dojmem. Mně osobně je jaksi protivnější a nad jejími rozhodnutími občas zůstává rozum stát. Zde mi v některých momentech připadla jen o něco méně posedlá než Annorax. Narážka na First Contact ušla, ale měli s něčím podobným přijít už během Scorpion.

4/5
Mirak - 30. listopad 2021 09:34sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
2/5 je podle mě VOY standard. Rozhodně je ještě prostor na zhoršení, Mortal Coil už mám za sebou :)
Telemachus Rhade - 30. listopad 2021 09:00sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Tohle bude mít zajímavý trend. Zatím se tu pohybujeme v té suverénně lepší polovině řady a Neelix už je mocně grilován ještě před Mortal Coil a podobnými skvosty :-) O hodnocení ani nemluvě – pokud Vědecká metoda schytá 2/5, tak to věští dobrou polovinu zbývajících epizod v odpadu. Ne, že by byly katastrofálně špatně napsané, ale rozhodně jsou tak provedené. Čekají nás proslulé out-of-character epky, kde hned druhá je o 180° jinde, B'Elannino fake/real/fake těhotenství, Neelix jako francouzský prodavač baget a hrdinný klingonský válečník, Doktorovy nesčetné humoty, Voyager o počtu 30 palub pod můstkem, částice, která jedna zničí kvadrant, ale miliarda jich očoudí dvířka od kotle...

Druhá půlka S4 předznamenala ten pád na absolutní dno sezón 6 a hlavně 7 a jsem na to, Miraku, hodně zvědavý :-)
Mirak - 29. listopad 2021 18:08sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Nejdebilnější scény jsou tradičně ty, kde se scénáristé snaží uměle vytvořit pro Neelixe screen time, i když pro to není žádný důvod.
Seven - 29. listopad 2021 16:50sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Mirak 321576:
. Scéna, ve které Neelix učí Sedmou jíst, jsem také vidět nemusel.

Nejdebilnejší scéna vůbec, polykací reflex je reflex a ne něco, co ti musí vysvětlovat Talaxian.
kapitan Pike - 29. listopad 2021 10:03sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mě na Scientific Method bavila hudba, která je na poměry seriálu určitě dobrá.

Na The Raven dokázali v páté sezóně dobře navázat, ale souhlasím, že umístění na začátek sezóny je trochu nešťasné.
leena - 29. listopad 2021 00:26sipka
ZAMĚŘIT
leena
Delam si opet takovy letem svetem rewatch Voy a teprve dneska mi doslo po kouknuti na imdb, ze Barclay je stejny herec, ktery hral toho silence v A-Teamu :D

Nejnovější   Novější 15 - 34 / 4902Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o