Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Záchodová mísa

Spravuje: Mirak
Počet příspěvků: 6585

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 676 - 695 / 6585Starší   Nejstarší

Mvek - 12. listopad 2016 22:40sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Pozemstan:
Večer se mi ta černá zdá zlatější. -)

A to je dobrý nápad zkusit se na to podívat při slunečním svitu uprostřed dne, jen to bude těžké realizovat v tomhle období:-).


Zephram jen opět potvrdil naše slova a můj soukromý pokus s kapátkem, barva na fotce je zlatá a světle modrá, je to opět jen o tom odvození, jak vypadal originál.
Pozemstan - 12. listopad 2016 20:12sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Večer se mi ta černá zdá zlatější. -)
Pozemstan - 12. listopad 2016 12:42sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Zephram: Zajímavý optický klam. Ale, pokud by šlo o fotografii či 3D model s osvětlením, tak by políčka na samotné šachovnici za rovnoměrného osvětlení měla odstín odlišný, a, jak již zmínil Telemachus, zde jde o hru světla a stínu, což mozek správně rozezná... To mi připomíná, že Měsíc je ve skutečnosti černý asi jako asfalt...
Pozemstan - 12. listopad 2016 12:33sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Ty šaty vidím jako modročerné/modro-tmavě šedé, nahoře s nádechem zlaté/žlutého osvětlení. Při pohledu na monitor trochu shora, kdy je obraz světlejší, se jeví zlatý nádech v černé i níže, ale stále barvu identifikuji jako černou. Při pohledu jen na vrchní část po srolování zdejší diskuse už bych ale mezi černou a zlatou váhal. Druhou barvu bych pak viděl jako světle modrou (při pohledu na celé šaty se mi jeví modrá jako tmavší, byť ne tolik jako na těch druhých šatech, což platí i u černé/oprané - tmavě šedé...

(U těch čísel v příspěvku S.S.Enterprise v diskusi o posledním ST filmu rozeznám všechna, jen u šestky dole uprostřed je to méně zřetelné.)

Mimochodem, v jednom dokumentu o středověkých freskách před lety říkali, že se od té doby, za pouhých několik set let, lidské vnímání barev posunulo. Zlatou auru kolem svatých snad tehdy vnímali jako tmavě modrou nebo naopak... Ale tady jde o záměnu zlatá/černá...
Telemachus Rhade - 12. listopad 2016 11:56sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Zephram:
Tady je šachovnice, kde políčka A i B mají stejnou barvu (stejný odstín šedé) 107,107,107

Takze se ukazuje, ze nejde ani tak o vnimani barev, jako spise o vnimani svetelnosti.
Zephram - 12. listopad 2016 10:48sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
A z jiného soudku:
Trump je zvolen prezidentem sotva tři dny a od té doby dokonce i zarytí levičáci začínají vyznávat hodnoty libertarianismu v podpoře odtržení států od unie, práva na vlastnictví zbraní, práva neplatit daně, a v touze nemít prezidenta.
Zephram - 12. listopad 2016 10:39sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Zephram: Návrh přijat. Subjektivně se mi jeví první šaty zlato-bílé, druhé modro-černé.
Po načtení barvy kapátkem (tj. v neutrálním kontextu nebo na bílém pozadí) se mi subjektivně ta bílá jeví více modrá a ta zlatá více šedá. Tj. zdá se mi, že ta popisná čísla dole mají u "zlato-bílých" trochu jinou barvu než to, co popisují. I když ve skutečnosti mají barvu stejnou.


Že záleží na kontextu je známý optický klam. Tady je šachovnice, kde políčka A i B mají stejnou barvu (stejný odstín šedé) 107,107,107.
Zephram - 12. listopad 2016 10:09sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Navrhuji udělat výřez a RGB rozbor.
Mirak - 12. listopad 2016 09:25sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Vidím bílou/světle modrou a zlatou.
Mvek - 12. listopad 2016 07:51sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Shodneme se aspoň na tom, že na fotce jsou ty šaty vyvedené ve zlaté a světlemodré? Zatím jsem potvrzení slyšel jen od AVipa.

Jinak je to asi o zkušenosti a referenčních objektech, jak říkal též i on, tedy já běžně vidím hlavně bílou barvu (zdi a trička) ve všemožných odstínech. Asi se běžně s přesvícenými tmavými barvami nesetkávám. Takže ale ta modrá, která vypadá jako bílá při modrém světle ve stínu, strhne zbytek vnímání.
I tak bych ale potřeboval mít ty šaty a nasvícení k dispozici, abych pořádně pochopil, jak se může ta černá tak zesvětlit.


PS: Ty šaty na obou fotkách si ale neodpovídají, na té mobilní jsou nějaké rukávy, ale nevidíme celek, tak to může být doplněk zavěšený na stejném ramínku.
Telemachus Rhade - 12. listopad 2016 00:52sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Šaty jsou modro-černé nasvícené žlutým světlem. Moc nechápu, jak se to dá vidět jinak, ale v každém případě je to zajímavé. Nevěděl jsem, že posuny barvocitu jsou natolik rozšířeným jevem.
Ze zajímavosti: Ty obrázky, jako vnořená čísla, jak dával SS vedle do klubu, ty vidíte korektně? tj, s číslem.

Auryn je takový zlato-titanový, ale z logiky věci jsem ho vždy vnímal zlato-stříbrný.
Mvek - 11. listopad 2016 22:04sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Marshall: Tak rekvizita asi bude ocel:-).
Marshall - 11. listopad 2016 21:41sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
AVip: Přesně! Můj první dojem bylo zlato a ocel, ale stříbro to samozřejmě může být také.
AVip - 11. listopad 2016 19:30sipka
ZAMĚŘIT
AVip
A ještě toto - stříbro je fakticky zrcadlo, všechno se v něm odráží, takže záleží i na okolí.
AVip - 11. listopad 2016 19:27sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek: Ona se tu asi projevuje znalost materiálů u toho či onoho diváka...
stříbro má tak jako tak tendenci černat, takže může mít poměrně širokou škálu odstínů i v reálu, natožpak po nasnímání kamerou.
Mvek - 11. listopad 2016 19:22sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Nicméně podobný problém mám aspoň já a někteří s Aurynem v TNES , který vidím jako zlatý a černý/šedý. Někde dokonce zlatý a tmavě kovově zelený. Přitom je to podle všeho zlatý a stříbrný.
AVip - 11. listopad 2016 19:20sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Celkem jednoznačně modrobílé a zlaté.

Upřímně, nevím, proč nikdo nikdy neudělal jednoduchý rozbor vlnových délek atp. a řešilo se to místo toho doslova do bezvědomí.

A především, ta fotka je blbě udělaná a od toho se to všechno odvíjí, protože naprosto postrádá jakékoli relevantní referenční objekty, takže její interpretace je čistě subjektivní záležitost.

P.S. když za jasného dne položím ruku na oranžovou matraci, uvidím, že mám "modrou kůži" - je to samozřejmě optický klam, podobný tomuto, ovšem v tomto případě snadno dešifrovatelný.
Mvek - 11. listopad 2016 19:18sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Tak já vidím zlaté a bílou, resp. modrou, kterou si ale vyložím jako bílou ve špatném osvětlení (kdy jde skutečně do modra). Ale jak říkám, fakticky na obrázku je světle modrá a zlatá, viz grafický editor.
Telemachus Rhade - 11. listopad 2016 19:15sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Yakuzza: A vidíš bílo-zlaté, nebo ještě jinou kombinaci?
Yakuzza - 11. listopad 2016 19:13sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Ja v tom modro-cernou nejsem schopny videt ani omylem.

Nejnovější   Novější 676 - 695 / 6585Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o