Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

2) Ostatní filmy a seriály => TV a rádio

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 3756
Líbil se vám nějaký film nebo pořad, který zrovna budou dávat v TV? Podělte se s ostatními o své tipy a názory.



Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 380 - 399 / 3756Starší   Nejstarší

Marshall - 21. srpen 2018 13:50sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Druhá světová v barvě běžela i na ČT a jo je to dobré.
kapitan Pike - 21. srpen 2018 12:36sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Na Netflixu jsou zajímavé britské dokumentární série o 2. světové válce - Hitler's Circle of Evil a World War II in Colour.
AVip - 06. srpen 2018 07:13sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek:
le takže jsi myslel verzi filmovou vs. knižní

Přesně tak... ono to má svůj význam, protože je to IMNSHO jeden z primárních důvodů, proč nikdy nikdo nenatočil 2061 (a proč se občas uvažovalo maximálně o 3001), protože by se musel nějak strašlivě retconovat příběh čínské lodi.
Mvek - 05. srpen 2018 13:04sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
AVip: To si kupodivu i pamatuji, ale takže jsi myslel verzi filmovou vs. knižní, a ne dvě filmové nebo dvě knižní? To bylo podstatou mé zvědavosti, jestli mi něco neuniká.
AVip - 05. srpen 2018 11:46sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek:
Já se ještě ptal na verze 2010, cos tím myslel.

2010 - film má vynechanou čínskou loď a celý incident na měsíci Europa se tam odehrává v podstatě mimochodem a jen z toho důvodu, aby pak bylo ve finále na co navázat.

A liší se některé drobné detaily, jako třeba to, že v zájmu vyšší dramatičnosti ve filmu vypuká málem atomová válka (což je pro změnu odkaz na knižní verzi 2001),
že jeden z ruských kosmonautů ve 2010 zemře, když se přiblíží k monolitu,
atd. atd. atd.

Je tam hodně rozdílů a i když je jasné, že 2010 A.C.C. psal jako návnadu na filmaře, protože primárně navázal na film, tak pořád je ve filmu hodně změn i oproti knize.
AVip - 05. srpen 2018 11:38sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Já měl kdysi obrovské štěstí v tom, že jsem knižní 2001 četl s tím, že jsem zároveň mohl koukat do čerstvě vydaného vesmírného atlasu Obrazy z hlubin vesmíru, který tak plnil úlohu ilustrací a to prostě nemohlo nezanechat následky... :-)
(průlety kolem Jupiteru a Europy a Saturnu a jeho měsíců)

Film tak byl paradoxně v jistém směru zklamáním, když jsem ho o pár let později viděl (celkem pochopitelně), i když pořád obstál celkem dobře.

Mvek - 05. srpen 2018 11:31sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
2010 se mi líbila někdy v patnácti, 2001 se mi docela dost líbila v třiceti a 2010 už moc ne, přišla mi moc "dětská" a 80kově naivní. Samozřejmě bych našel klady a zápory na obou.


AVip: Já se ještě ptal na verze 2010, cos tím myslel.
Pozemstan - 05. srpen 2018 10:57sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mně 2001 zaujala už při prvním zhlédnutí někdy v 90. letech ještě na silně zrnící ČT2, i když závěr působil poněkud "surrealisticky" a tehdy (a ještě dlouho poté) jsem nepochopil, že se vlastně jednalo o mezihvězdnou cestu. Myslel jsem, že se astronaut setkal s nějakými bytostmi na Jupiteru a poté byl jimi možná posunut v čase a snad nějak omlazen do věku mimina... -) Vizuální efekty (doplněné skvělou, byť ne originální, hudbou) jsou opravdu nejen na svou dobu špičkové (byť z dnešního úhlu pohledu by asi u některých záběrů neuškodila menší hloubka ostrosti (vesmírné objekty na pozadí jsou stejně ostré jako předměty v popředí - např. i při záběrech Měsíce). Je fakt, že na většinu dnešních diváků asi film bude působit příliš "utahaně", téměř bez akce - navíc někdy i bez konverzace, ale to prostě patří k jeho zvláštnímu stylu, který se lišil i od tehdejších snímků. Já jsem bral při sledování vždy v úvahu i právě rok vzniku, což jen zvyšovalo mou fascinaci. -)
AVip - 05. srpen 2018 10:38sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Ve filmu se letí k Jupiteru, v knize k Saturnu + spousta dalších drobných odlišností.

A zatímco sekvence v oblasti Saturnu je v knize standardně "ozvučená", tedy Dave "hovoří" s pozemským řídícím střediskem a plánuje s ním další postup (atd.), tak ve filmu se v této pasáži už vůbec nemluví.

A samozřejmě i popis průletu Hvězdnou Branou je v knize o dost jiný a samotný průlet má několik fází.

V podstatě hláška "proboha, je to plné hvězd" (nebo tak nějak) ve filmu 2001 nikdy nezazní, je jen v románu a retroaktivně je řečená na začátku 2010.
Mvek - 05. srpen 2018 10:25sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
2001 mi připadá úžasná vizuálně, a to po stránce věrohodnosti lodi a interiéru. To v podstatě nezestárlo. Ostatní triky ale taky nějak strašně nezestárly, ale netuším, nakolik se do nich muselo zasáhnout při renovaci.

Celkově nevím, asi je právě ten konec zvláštní, jinak se mi to líbilo při nedávném zhlédnutí. Knihu jsem četl až poté, taktéž Ztracené světy a 2010 (akorát nevím, co AVip myslí oběma verzemi, jako film a knihu, nebo jsou různé knižní verze?).
AVip - 05. srpen 2018 10:20sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Celá sekvence v oblasti jupiterových měsíců s přechodem do "Hvězdné brány" a průletem skrz ni je vzatá opravdu v režimu "rychle a trochu levněji", v tomhle směru odkážu jak na literární verzi, tak na Ztracené světy 2001 a nakonec i na 2010 (obě verze).
Telemachus Rhade - 05. srpen 2018 09:33sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
AVip:
ona je to do jisté míry generační záležitost
Vůbec se nepřu. Stejně jako o dlouhodobých zásluhách toho filmu. Ale prostě mě to nikdy nezaujalo.

Nejlépe zfilmovaná Clarkeova Odyssea byl jednoznačně Interstellar :-)

musel to vzít trochu víc hákem
Jakože ten film má někde rychlejší tempo? :-D
AVip - 05. srpen 2018 09:07sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Jojo, aniž bych to chtěl nějak extrémně pitvat, ona je to do jisté míry generační záležitost.

A pak taky se trochu bojím, že film bez knihy do jisté míry nefunguje (není nutné aby divák/čtenář s interpretací událostí filmu v podání A.C.Clarka souhlasil či nikoliv, podstatné je, aby si uvědomil existenci racionálních vysvětlení - a obráceně, pochopitelně, tedy aby si čtenář/uvědomil, že vždy je prostor i pro vysvětlení méně racionální a všelijak symbolická).

Obceně tvrdím, že na filmu je bohužel vidět, že Kubrickovi v určitý okamžik začaly docházet čas a peníze a musel to vzít trochu víc hákem, než asi bylo půvovně tak docela v plánu (to ostatně naznačují i různé zákulisní informace, které během let pustil do médií jak Kubrick, tak Clarke).

Zase z tohoto úhlu pohledu to pořád dopadlo ještě velice, VELICE dobře.
Pozemstan - 05. srpen 2018 00:41sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
AVip: Škoda, i když jsem to viděl nedávno. Díval jsem se mezi pokusy o oživení tiskárny na ČT2 na Alexandra... -)
Telemachus Rhade - 04. srpen 2018 23:02sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Střídal jsem Jurský Park a Vyvoleného na Nově a Cinemě :-D

Nicméně teda nedávno na fcb ve skupině Space Opera proběhla diskuze o 2001 a nějak jsme se kolektivně shodli, že nás to vlastně nikdy nevzalo. A to ani kniha, ani film. Můj vztah k 2010 je jednoznačně lepší, ale stejně to není úplně můj šálek.
AVip - 04. srpen 2018 22:54sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Tak co, dal někdo (kromě mne) 2001 na ČT:Art?
kapitan Pike - 24. červenec 2018 15:23sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mě by zajímalo, co budou vysílat, až Soukup chytne chřipku nebo pojede na dovolenou.
Telemachus Rhade - 24. červenec 2018 15:19sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
TV Barrandov ruší Naše zprávy: Místo nich bude DEVÁTÝ pořad Jaromíra Soukupa!
Mvek - 23. červenec 2018 21:45sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Dočetl jsem se, že Netflix ručí uživatelské recenze filmů. Zajímavé, za těch devět měsíců jsem nenašel, že by tam někde uživatelské recenze byly (a to měly být dostupné z desktopu, kde ho používám nejvíc). Ani jsem neměl možnost nějak hodnotit film jinak než palcem nahoru či dolu. Tak budiž, hledal jsem na IMDB a neřešil to, ale překvapilo mě to, že to tam někde bylo.

Pozemstan - 19. červenec 2018 21:15sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Dnes ve 21:55 uvede ČT2 u příležitosti zítřejších 90. narozenin Pavla Kohouta televizní film Smyčka podle Kohoutova scénáře. Film je volně inspirován příběhem Bohumila Laušmana, umírněného předsedy sociální demokracie, který nakonec nešel proti únorovému puči, ale nesouhlasil se sloučením soc. dem. s KSČ, odešel z politiky, nakonec emigroval do Rakouska, ale roku 1953 byl z Vídně StB přes sovětskou okupační zónu unesen zpět, odsouzen a roku 1963 byl drogami zavražděn ve vězení... V příběhu se myslím objevuje i role původně snaživého komunistického básníka v redakci Rudého práva, možná sebekriticky inspirovaná samotným Kohoutem.

Nejnovější   Novější 380 - 399 / 3756Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o