Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Kelvin timeline - We have lens flares! Join the dark side!

Spravuje: Telemachus Rhade
Počet příspěvků: 3185
Nejčerstvější novinky z Abrams Treku vždy zde

Toto fórum je určeno pro spoilerové informace o Star Treku (no dejme tomu) s pořadovými čísly:
XIV, 14 a 4 (kde ovšem zase nebude určitě ani ta dvojtečka)
...a diskusi o nich.

Patří sem v první řadě veškeré informace k ději, které nebyly oficiálně zveřejněny - tj. scénář, nástiny děje, fotografie z natáčení, dále fotografie kulis, rekvizit a kostýmů a všechny ostatní spoilery.

Pokud se chcete vyhnout spoilerům, pro klid duše můžete moderátora požádat o BAN přístupu do tohoto fóra. Ten Vám ho rád udělí.

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 930 - 949 / 3185Starší   Nejstarší

S.S.Enterprise - 28. květen 2013 00:14sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Eodeon:
Eodeona, udělals to podle mě správně.

Jinak zbytečné opáčko:
No popudilo mě to, ale vubec ne proti tobě, ten text je sofistikovaný (i když kdosi tam v diskusi tvrdil, že ne dostatečně). Já to neposoudím, protože nejsem filozof. Rozhodně to bylo zajimavé jako forma a obsahově i jako přístup k filmu.
Ale BOŽE, kde jste na těch kecech vy filozofové byli?
Zní to skoro jako latina, nebo aspoň nějakej chorál z dob přemyslovců! :-D
Eodeon - 27. květen 2013 22:49sipka
ZAMĚŘIT
Eodeon
Mvek: Máš samozřejmě pravdu. To se nedá celé šmahem odsoudit. Japonské anime má několik nesmírně hodnotných děl, ale má také primitivní seriály, které by se daly popsat jako "citová pornografie". Takové jsem měl na mysli, ale viz odpověď Razerovi, je fakt, že jsem to napsal hloupě a vyznělo to, jako kdyby celý směr byl složený jen z těch "omalovánek".

S.S.Enterprise: Já si nemyslím, že by takovou rétoriku české vysoké školy podporovaly. Snad filozofové si v tom občas libují, ale musíš si uvědomit, že jejich pojmový aparát se vyvíjí už tisíce let a bez jeho osvojení se nedá pohnout. Moji mentoři by mě naopak pořádně profackovali, kdybych tímto stylem napsal studii. Zkrátka jsem využil toho, že na trekkies vítají texty určené komukoliv, jak laikům, tak cinefilům, a pokusil se poukázat už jen náročnou formou textu na to, že i filmu je třeba se věnovat s větším úsilím a důvtipem, pokud ho chceme soudit. Pravda, je to extrémní metoda, jak někoho přimět k zamyšlení, ale i když popudila řadu čtenářů, vyplatila se kvůli těm ostatním, kteří to vzali jako podnět podívat se na věc i jinak, alespoň na okamžik. Nechci nikoho za každou cenu přesvědčit, ale jak je zjevné z názvu, jen nabídnout alternativu.
Eodeon - 27. květen 2013 22:40sipka
ZAMĚŘIT
Eodeon
Razer: Já jsem přeci nepředjímal, co jsi vystudoval. Nic ti podsouvat nemíním. Ale roky sledování místního diskuzního fóra o filmech a seriálech určitě dávají přibližný obrázek o tom, jak dalece se kdo z uživatelů vyzná v kinematografii. Není to samozřejmě přesné, je to samozřejmě jen odhad. Za "pravdu" to vydávat rozhodně nemíním. Sám ale opět dokládáš, že o vysokém vzdělání v humanitních a uměnovědných oblastech nemáš ani to sebenepatrnější povědomí. Za názor, že se stopajícím vzděláním veřejnost hloupne, by sis měl dát facku. Takovou pitomost snad ani ty nemůžeš myslet vážně, jakkoliv si libuješ v nadsázce a diskuzním extrémismu.

Pravda ale není ani to, že bych neuznával opačné názory. Ale nebudu se opakovat, už v diskuzi pod článkem na trekkies.cz jsem napsal za jakých okolností názor uznávám a respektuji a za jakých ne. Těch zásad se držím všude. Snad je to elitářské, ale i elitář jako já se rád nechává poučit, opravit, nebo dokonce i ostře zkritizovat někým, o kom ví, že se vyzná lépe. Takových lidí, kteří jsou schopní nenechat na mých textech nebo výrocích nitku suchou a já to od nich vezmu. Ale nedá se to říci o každém. To je jediný rozdíl.

S japonskými omalovánkami to byla opravdu jen laciná provokace. Ve skutečnosti i v tomto filmovém směru vím o řadě vysoce umělecky hodnotných filmů, jen pro příklad všechno od Satošiho Kona. Takže to mi odpusť a předstírej, jako kdybych to vůbec nenapsal.

Kdybys četl můj text, věděl bys dobře, že se vyprávěním ve filmu z velké části zabývá, ne-li z většiny, věděl bys, že jsem si v něm předsevzal věnovat méně evidentním rysům filmu a bylo by tak zbytečné upozorňovat na záležitosti vývoje postav, které vnímá bez rozdílu každý divák. Perličky z natáčení a srovnání s jinými filmy patří jednoznačně do recenze. Logicky nemají co dělat v textu, který má v názvu slova "výklad" a "analytický". To je snad common sense.

Zamysli se nad několika základními věcmi: Ne vše, čemu nerozumíš, je zákonitě pro jakéhokoliv člověka nesrozumitelné. Ne vše, co má za účel vydělat peníze, nemá žádný jiný účel, než vydělat peníze.

Pamatuji si, že ses kdysi agresivně dožadoval mých argumentů ve prospěch filmu, když jsem vyvrátil ty tvé. Zde je konečně máš, i když pravda, jsou určené jiné sortě čtenářů. Přesto jsi je odvrhl, aniž bys je seriózně posoudil. To potom ale nejsem já, kdo se brání diskuzi.
S.S.Enterprise - 27. květen 2013 20:08sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Razer:
S mnohým se dá souhlasit, s něčím nesouhlasit... ale jednu věc bych zrelativizoval...

V diskusi pod článkem na Trekkies jsem kritizoval to, že filosofické fakulty (FF) vyučují podobný styl komunikace..

Ale zase tvrdit, že kvůli FF hloupne společnost, to je teda blbost. Na FF studujií (protože se tam bez přijímaček jinak nedostanou) a FF vystudují jen ti inteligentnější z nás... Ano, je to odbor od oboru, jako všude.. ale jsou bohužel VŠ, kde dostávají diplom opravdoví blbouni a tupci se vším, co si pod tím dokážeš představit. Takoví lidé by vubec nesvedli jakýkoli trochu inteligentní projev, což Eodeon bezesporu zvládá.
Je to dáno systémem našeho školství, ne filosofickou fakulta. Ta by totiž měla zůstat opravdu jen pro omezený počet "elitářů", kterří by ale i tak neměli být finančně zvýhodňování státem za to nepotřebné nic, které se tam často naučí (ano jsou vyjímky jako jazyky, možná ekonomie, a pár dalších oborů, kde ale stčí produkovat jen jednotlivce ročně). Absolventi FF časi nacházejí místo v bankách a atd. a tam by si hlupáky (vše relativní) nikdo nevzal...
Mvek - 27. květen 2013 19:42sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Eodeon: Myslím, že jsi si silně nařízl větev, na které sedíš, ve chvíli, kdy jsi použil výraz "japonské omalovánky", protože tím jsi se v podstatě dopustil toho samého, co ostatním vyčítáš, a to buď generalizace na základě nějakého nereprezentativního výběru japonské animované tvorby pro dospělé, nebo odsouzení něčeho na základě subjektivního postoje k danému žánru/skupině děl.

Neviděl jsem z anime mnoho, ale z té doslova špetky, kterou jsem zatím viděl, jsem usoudil, že mnohé pozitivní ohlasy nejsou jen nadšené výkřiky těch, kterým se to prostě jen moc líbilo. Patří to k japonské kultuře a tam jsou některé počiny jistě také ceněné, jiné zas naopak.

Toť jen tak na okraj, drobný argument, proč nepokračovat v těchto obranně-útočných debatách.
Razer - 27. květen 2013 19:14sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Tak nejdříve ocituji pár tvých aktuálních “pravd“.
1) Pokud tak hovoří kulturní elitáři, kteří se velmi dobře vyznají v umělecké a nezávislé kinematografii, v pořádku. Ale já tato slova nejčastěji slýchám od lidí, kteří zjevně nic než ten hollywoodský mainstream neznají a těch pár výjimek jen potvrzuje pravidlo. To pak není nic než pokrytectví a kulturní snobismus.
2) říká člověk, který nezná nic kromě současného hollywoodského mainstreamu a japonských omalovánek, člověku, který se velmi dobře vyzná v dějinách mnoha světových kinematografií včetně umělecky zdaleka nejvyspělejších filmových forem a včetně avantgardy.
3) Jinak Razere, já sice netuším, v jakém oboru jsi dosáhl vzdělání, pouze tolik, že se nejedná o nic, kde je třeba zvládnou jazykový projev,


Můj čas je relativně vzácný, proto se budu snažit být stručný a zbytečně ho neztrácet. Jak se z tvého projevu totiž podává, jsi kromě diplomu potvrzujícího tvé analytické schopnosti nadán rovněž telepatií, případně výkonnou zpravodajskou službou, ale hlavně a to především patentem na pravdu.
Jak jinak si vysvětlit, že ti stačí jediný kritický komentář cizího člověka (a evidentně nejenom mé osoby), abys rozpoznal, že nezná nic jiného než HW mainstream, případně co dokonce vystudoval.
Vše pak zakončuješ zjevně erudovaným a sofistikovaným zdůvodněním, proč je celý kulturní směr tzv „omalovánky“, díky své vrozené genialitě jsi schopen tento rozbor vtěsnat do 2! slov.
Že by to byl pouze přízemní pokus mě urazit ve stylu „filmy jsou kulturou kriplů“ se mi snad ani nechce věřit.

Můj problém s tvou osobou, potažmo s……i, které produkuješ, si velmi dobře vyjádřil sám. Ty jsi totiž tzv kulturní elitář, údajně znalý avantgard, který má právo něco kritizovat. No a já a vlastně všichni co s tebou nesouhlasí, jsou pokrytci, kulturní snobisté… co přinejlepším pozorují omalovánky.

Ano, z této startovní pozice je skutečně těžké vést nějaký dialog, aniž by se to stočilo k naprosto nečekanému nactiutrhačství tvé elitní osoby.

Neštěstí je, že lidé tvého ražení jsou produkováni naším „filozofickým“ školstvím jak na běžícím pásu a vlastně celá společnost tak díky jejich názorům, které dávají s neúnavnou vehemencí veřejně najevo hloupne.

Namísto konkrétních a věcných postřehů např. ohledně výstavby příběhu, vývoje charakterů, případně dokonce informací z natáčení, nebo nedej bože nějakého širšího srovnání s jinými filmy/historií série. Hodíte do placu pár nabiflovaných frází, co nedávají smysl, a které vám „vaši“ retardovaní čtenář vlastně ani nerozumí – naštěstí. Kdyby ano, klesli byste přece na jejich úroveň, museli odůvodňovat, vysvětlovat, uznávat chyby.
To by bylo hrozně pracné, namáhavé… neelitní. A kdo ví, třeba by pak někteří z vás i přišli na to, že standardizovaný produkt komerční kultury, který vulgárně vykrádá díla dřívější není vlastně nic jiného, než dalším z nekonečné řady pokusů jak přijít k rychlým prachům… .
Je to prostě úsměvné (když ne smutné) jak se složitými termíny zastáváš prvoplánového, mainstreamového, komerčního, blockbusteru a zjevně ani nepřipouštíš diskusi o tom, že by ses mohl mýlit. ST 2009+ přeci svým skrytým poselstvím podněcuje velké myšlenky, bla bla bla bla bla. No, náhodná mršina u cesty dala kdysi vzniknout celému literárnímu směru, přesto se nechodí spisovatelé pravidelně dívat na hnijící těla.
Opravdu se pokus porovnat jak se nový ST svou výstavbou liší od X ostatních instantních akčňáků a co má skutečně navíc. A pak to samé udělej s původním ST ve své době.
S.S.Enterprise - 27. květen 2013 13:14sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
JJ ST si na Nově moc nevedl...

http://mediamania.tyden.cz/rubriky/statistiky/denni-sledovanost-25-5-2013_271413.html
Pozemstan - 27. květen 2013 00:41sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Razer - 26. květen 2013 16:47: "Každá harmonická..." To ovšem diskutér zjevně nepoužil jen jako ad hoc blábol. Google našel původ zde. -)
Mirak - 27. květen 2013 00:23sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Nesetkal jsem se ani s tím, ale je fakt, že v jiné ST komunitě krom Starnetu se téměř nepohybuju.

btw. uvědomil jsem si, že jsem první Abramsův Trek viděl snad jenom jednou a u druhého to bude asi stejné.
Eodeon - 27. květen 2013 00:03sipka
ZAMĚŘIT
Eodeon
Mirak: Vpohodě, za intelektuální onanii se omlouvám. BTW NuTrek vídám používat naprosto běžně na anglických webech, kam chodívám vyhledávat aktuality. To jen v českém prostředí se (nepřekvapivě) ujalo spíš hanlivější "abramsversum".
Eodeon - 27. květen 2013 00:01sipka
ZAMĚŘIT
Eodeon
S.S.Enterprise: Ale také se říkává cosi o přilévání oleje do ohně :) Ne, myslím, že nejlepší je jít na to jako obvykle logicky.
Mirak - 27. květen 2013 00:00sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Já teda pojem NuTrek vidím poprvé, ale první, co se mi vybavilo je emo.
Článek jsem pouze proletěl, je možné, že to skrývá vynikající myšlenky, ale je to zabaleno silnou vrstvou intelektuální onanie, kterou nemám chuť se prodírat.
S.S.Enterprise - 26. květen 2013 23:55sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Eodeon:
jak už jinak spor řešit, než polopatickým vysvětlováním svého úhlu pohledu

Neříká se snad, že nejlepší obrana je útok? :)

Eodeon - 26. květen 2013 23:54sipka
ZAMĚŘIT
Eodeon
S.S.Enterprise: To ale jen za předpokladu, že mě to opravdu nezabije :)
S.S.Enterprise - 26. květen 2013 23:52sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Eodeon:
Tak, co tě nezabije, to tě posílí..
Eodeon - 26. květen 2013 23:36sipka
ZAMĚŘIT
Eodeon
lagga Já vím, však jsem zaznamenal bouřlivou debatu o homeopatii. Sám jsem i počítal s tím, že článek bude píchnutím do vosího hnízda a nebude snadné si ho obhájit, ale s nactiutrhačstvím jsem tak docela nepočítal. Pokud mám diplom jako doklad analytických schopností a zevrubných znalostí dějin filmu, neočekával bych ani ve snu veřejně šířené pomluvy, které mi tyto znalosti budou upírat. S tím jsem se zkrátka ještě nesetkal. Proto mi dělá potíže se nad to jen tak povznést a netuším, jak už jinak spor řešit, než polopatickým vysvětlováním svého úhlu pohledu.

Bavte se raději o Temnotě...
lagga - 26. květen 2013 23:26sipka
ZAMĚŘIT
lagga
Eodeon: já s tebou souhlasím

jen si připomeň, že na starnetu jsme tak trochu všichni tvrdohlavá individua, přesvědčená o své jediné pravdě, každý po svém, já sem například "sluníčkový terorista" :)

Eodeon - 26. květen 2013 23:21sipka
ZAMĚŘIT
Eodeon
Myslím, že mám právo se těm napadením bránit.
kapitan Pike - 26. květen 2013 23:13sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Tato rétorika už začíná být poněkud nudná...

Eodeon - 26. květen 2013 21:28sipka
ZAMĚŘIT
Eodeon
nedohlédne dále než za lensflare pozlátko

...říká člověk, který nezná nic kromě současného hollywoodského mainstreamu a japonských omalovánek, člověku, který se velmi dobře vyzná v dějinách mnoha světových kinematografií včetně umělecky zdaleka nejvyspělejších filmových forem a včetně avantgardy. To pak asi není příliš objektivní názor.

BTW článek nemá ani zdaleka parametry recenze. To musí být evidentní každému, kdo je schopný recenzi napsat. Je to jen a pouze soubor poznámek, jak jsem uvedl.

Jinak Razere, já sice netuším, v jakém oboru jsi dosáhl vzdělání, pouze tolik, že se nejedná o nic, kde je třeba zvládnou jazykový projev, ale i kdybych to věděl, respektoval bych tvé znalosti a nezbytný pojmový aparát. Filmová věda je akademická disciplína a od akademických textů zákonitě nemůžeš očekávat, že budou srozumitelné laikům. To často není možné ani u popularizačních textů. Určitá hloubka vhledu zkrátka vyžaduje svůj specifický žargon a způsoby vyjádření nepřeložitelné do "jazyka smrtelníků". Právě proto ho také oboroví teoretici vyvinuli. Bez vlastní terminologie není možná žádná odbornost. Prosím, pochop to a věř mi také to, že odborného žargonu využívám ještě relativně zřídkavě a srozumitelnost zaručuje přesná větná stavba. Komplikovaná, pravda, místy zbytečně, také pravda, ale jak jsem psal už v diskuzi pod článkem, není to proto, že bych tím chtěl čtenáře záměrně poplést. Věřím, že některé myšlenky se nedají vyjádřit jen ve dvou třech slovech. také jsem přesvědčen, že ne každý, kdo se filmem zabývá za hranice jeho "coolovosti" si auztomaticky zaslouží nadávat do pseudointelektuálů.

Nejnovější   Novější 930 - 949 / 3185Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o