Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Kelvin timeline - We have lens flares! Join the dark side!

Spravuje: Telemachus Rhade
Počet příspěvků: 3185
Nejčerstvější novinky z Abrams Treku vždy zde

Toto fórum je určeno pro spoilerové informace o Star Treku (no dejme tomu) s pořadovými čísly:
XIV, 14 a 4 (kde ovšem zase nebude určitě ani ta dvojtečka)
...a diskusi o nich.

Patří sem v první řadě veškeré informace k ději, které nebyly oficiálně zveřejněny - tj. scénář, nástiny děje, fotografie z natáčení, dále fotografie kulis, rekvizit a kostýmů a všechny ostatní spoilery.

Pokud se chcete vyhnout spoilerům, pro klid duše můžete moderátora požádat o BAN přístupu do tohoto fóra. Ten Vám ho rád udělí.

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 744 - 763 / 3185Starší   Nejstarší

Damar - 03. červenec 2013 12:42sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Mvek: Podľa ich plánu nemala byť zničená civilizácia na planéte, ale vzhľadom na relatívne blízku polohu chrámu k sopke bolo logické predpokladať, že chrám by mohol byť zničený ešte predtým ako Spock sopku stihne neutralizovať.
Mvek - 03. červenec 2013 10:11sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Damar: Až na to, že myslím pleteš časovou souslednost. Tedy, že sopka zničila chrám, aby se ukázalo, jak byl Jimík genitální a vizionářský, co se stane.
Protože podle jejich plánu se to stát nemělo... No prostě ten začátek je totální WTF parodie.
Damar - 03. červenec 2013 09:31sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Mvek: Ten zvitok Kirk zobral, aby vylákal domorodcov z chrámu, ktorý potom následne zničila sopka...
Mvek - 03. červenec 2013 00:45sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Jinak tedy úvod filmu působí jak Piráti z Karibiku nebo před filmem puštěná upoutávka na ten nový "western" s Deppem. Fraška, sice záměrná, ale nekonzistentní se zbytkem. Vlastně jsem třeba nepochopil, proč tam Kirk bere ten svitek. A to, že o směrnici dost mluví, ale v podstatě neřeknou nic moc o podstatě směrnice i toho, proč je špatné zasahovat atd. prostě věci, co byly v seriálech to je také škoda.


A ano, parodující prvky s ST II (Khanovým hněvem) mi také totálně neseděly, i když jsem je tak trochu čekal po některých zachycených spoilerech.

A líbilo se mi ztvárnění vypadnutí z warpu do strany.


PS: Rozhodně to bylo horší než Muž z oceli:-), i když ten je zdlouhavější (samá akční scéna ke konci) a také dost nabourává svět (i když prý dost konzistentně se Smallville, takže nakonec možná tolik ne).
Mvek - 03. červenec 2013 00:41sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Já jsem "spokojen", protože to nepatrně předčilo má nízká očekávání. A také proto - MOŽNÁ TIP PRO NĚKTERÉ ODPŮRCE - že jsem od vysvětlení, kde se nám tu záporák vzal (tedy nepřímo díky událostem ST XI) dostal nápad a od té doby beru oba filmy jako ukázku, jak se může alternativní časová linie podělat, když se udělá zásah do minulosti, ale ne tak, aby to bylo úplně jiné nebo opačné atd. A s tím se mi ty filmy začínají znovu líbit.

Souhlas, že je to fajn popcorn film na jedno zhlédnutí, mě bavil, A když přijmu výše uvedený postoj, tak mi nevadí, že to vychází ze ST.
Logických děr přímo v základním ději moc nevidím, třeba si nemyslím, že záporák se chtěl dostat na tu loď, šlo mu o ta torpéda a pak o mstu. Ale jsou tam zbytečn kiksy, jako ten pád lodě, protože jasně celou dobu vidíme, že jsou oba u Měsíce, takže když Měsíc "neutekl", chápu to tak, že měli oběžnou dráhu i s ním kolem Země. Ale docílit toho, co se stalo, by přece nebyl problém jen drobnou úpravou scénáře.

No a osud Vengeance - asi měla dobrou strukturální interitu a štíty i přes jinak špatný stav:-), ale přišlo mi to blbé také.


Co se mi hodně líbilo, je to, že posádka měla mezi sebou rozkoly, že Kirk narazil atd. To vše sedělo v duchu toho, co jsem kritizoval na jedničce, že se takhle posádka dá dohromady, ale nemůže tak dobře fungovat.

Ale samozřejmě to mělo spoustu laciných prvků, špatných efektů, nesmyslů jako podivné smetiště na Q'onosu (kde ale pulzovala jakási energie) a vzhled klingonů nebo také naprostá absence klingonských lodí i federačních, které by letěly v obou "crippled ship" momentech k Enterprise. Ta prodleva tam byla moc velká, aby nikdo nepřiletěl.

Jinak já naopak kvitoval, že lens flares už nejsou tak strašné a skoro jsem je nevnímal. Ale nešel bych nikdy na 3D. Ani nevím, co by mi tady mělo přinést.
BorgDog - 30. červen 2013 12:46sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
S.S.Enterprise: První MI by u mě dostala 5/5. :-) QoS není nudný, ale IMHO úděsně nepřehledný a "zhuštěný," jak dva filmy sesekané ve střižně do jednoho.
S.S.Enterprise - 30. červen 2013 12:32sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
AVip:
No Quantum of Solace bylo děsně nudný, až skoro bolehlav pro mě.. bych tomu dal 0/5... Mimochodem podobně jako první Mission Imposible :)

Pozemstan - 29. červen 2013 23:51sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Musím přiznat, že při prvním zhlédnutí jsem se hlavně po znechucení "parodií ST II" možná i trochu nudil a doufal v rychlý konec, ale při druhém zhlédnutí to bylo lepší. :-) Ale ano, rychlý sled scén, jejichž detaily si divák stejně ani nemůže vychutnat, kdy mu hlášky v originále uniknou a rychle se míhající titulky také nestihne přečíst, je svým způsobem nudný sám o sobě, možná více než dlouhé vizuálně zajímavé scény v "klasických" filmech jako TMP nebo 2001: Vesmírná odysea... -) Sám upřednostňuji tyto starší filmy, i když ani Abramsův styl mě neodrazuje. Hlavně ale vůbec nejsem moc velký znalec filmů, takže se asi spokojím s málem...
Mirak - 29. červen 2013 21:15sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Největší sterilní akční nuda, jakou jsem kdy v kině viděl, byla Battle Los Angeles, kde jsem dokonce chvilku klimbal.

Viděl jsem samozřejmě horší filmy, ale tohle byla vyloženě akční sekvence za akční sekvencí 10 let poté, co to 100x líp udělal Black Hawk Down.
AVip - 29. červen 2013 21:09sipka
ZAMĚŘIT
AVip
kapitan Pike:
Ten příběh mě pořád nějak dokázal zaujmout. U STID ne.

To sedí.
Já se u toho v podstatě nudil.
Akční scéna. Akční scéna. Akční scéna...
Nuuuuuuda!

Teď asi pár lidí naštvu, ale co už - podobné pocity, ale v menší míře, jsem měl i u Quantum of Solace; tedy popravdě, v mnohem menší míře. Ale měl.
Mirak - 28. červen 2013 20:32sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Já nový film pořád ještě neviděl :-)
kapitan Pike - 28. červen 2013 19:52sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Když se nad tím filmem zamyslím s odstupem, tak největší problém pro mě je asi nuda. Ty logické chyby, nekonzistence, parodované scény atd. jsou víceméně až druhořadé problémy. Já měl prostě problém asi od poloviny filmu udržet pozornost, protože mě ten film nebavil. A bylo mi úplně jedno, jak to vlastně dopadne. Ke konci jsem si pak říkal, ať už je konec, už mě to fakt nebaví. A to jsem si myslel, že po šesti letech VŠ studia jsem schopen překousnout jakoukoli nudu :-D Asi to je jen můj subjektivní dojem, protože to nikdo jiný neřeší.

ST2009 měl taky svoje mouchy, ale na ten film jsem rád šel do kina víckrát. Ten příběh mě pořád nějak dokázal zaujmout. U STID ne.

No když na ten příspěvek koukám, tak mi připadá trochu pointless, ale přesto by mě zajímalo, jestli někdo z vás měl taky takový pocit.
Mvek - 27. červen 2013 10:19sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak: Zní to divně, až jak pravý opak, ale když se člověk zamyslí, tak ano, asi to tak bude.
VOY bude až dál za ní.
Mirak - 27. červen 2013 00:44sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Tak když se nad tím člověk trochu zamyslí, tak bezduché akční řeži se ze všech seriálů prostě nejvíc blíží TOSka. Občas.
Pozemstan - 27. červen 2013 00:00sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Jinak reakce Dieginy je zajímavá. Asi jí coby fanynce TOS po "sterilní TNG" nový styl připadá přívětivější... Sice se nabízí i řada protiargumentů na mnoha úrovních, ale něco na tom bude... -)
Pozemstan - 26. červen 2013 23:55sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
kapitan Pike: Ta recenze je docela zajímavá, i když myslím vůči Abramsovi zase až příliš tvrdá. Odmítá násilí a přitom zcela ignoruje fakt, že Kirk a jeho posádka se zachovali i na poměry Star Treku až nadmíru nenásilně, když Khana a jeho druhy nechali naživu...

Dobrá je poznámka o možnosti použít raketoplány k cestě na Vengeance, ale nevím, jestli byl na Enterprise funkční hangár a volná cesta k němu...

Jak jsem psal níže už nepřímo v reakci na S.S.Enterprise, otáčení lodi, ze které unikal vzduch, při volném pádu bylo logické. Jinak ale, jak teď koukám, i při volném pádu z pouhé výšky ISS, kde už je přitom gravitační zrychlení podobné jako na povrchu Země (a pocit beztíže vyvolává u družic odstředivá síla), by byla rychlost kolem 7000 km/h, zřejmě dostatečná na hoření lodi i Zephramem vedle popisovanou destrukci...

A, když už jsme u volného pádu, možná by v nefunkční lodi spíše působil stav beztíže, i když gravitace asi nevypadla - a z tohoto hlediska námitky S.S.Enterprise o podivném chování gravitace dávají smysl...
Pozemstan - 26. červen 2013 23:30sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Ještě jsem se nevyjádřil k mému druhému zhlédnutí filmu před týdnem ve 3D v Imaxu, a dojmy už postupně vyprchávají... -)

Pokud jde o trojrozměrný obraz, subjektivně na mě působil hůře než Avatar v jabloneckém kině. Nevím, jestli to bylo tím, že jsem seděl až v zadní řadě, byť stále relativně téměř před prostředkem plátna, i když úvodní znělka Imaxu působila dobře, stejně jako některé scény filmu samotného... Často ale dojem rušily rychlé pohyby kamery, "lens flares", které někdy šly jakoby mimo prostor, a možná i titulky. Třeba scéna s domorodci kreslícími Enterprise do písku a její přechod do vesmírné scény s lodí moc nevynikla. Také letící předměty směrem k publiku působily rozmazaně. Na druhou stranu klidnější scény občas vynikly - např. začátek letu Kirka s Khanem k Vengeance, i když se, asi zkreslenou perspektivou, zdálo, že urazili za pár sekund polovinu trasy, a zbytek se pak vlekl. 3D kupodivu pomohlo i "umírací" scéně, kdy byla zřetelná poloha izolačního skla a rýh na něm... Jinak bych neřekl, že byl v kině obraz nějak výrazně tmavý, že by třeba na pozadí temného vesmíru nebylo nic vidět. Zvuk byl docela příjemný, rozhodně "nerval uši". Občas se ozvaly podivné hlasy jakoby zezadu, což jsem původně pokládal za nějaký prostorový efekt, ale, jak jsem později zjistil, mohlo jít o lidi procházející uličkou za poslední řadou... :-)

Pokud jde o obsah, tentokrát jsem již byl připraven na "specifika" filmu a u oné scény "parodující" ST II se vyhnul prvotnímu šoku. Dokázal jsem se tak soustředit a vcítit se do děje, a musím uznat, že pro fanouška neznalého ST II to nemuselo působit tak špatně. Herecké výkony byly myslím velmi dobré a paradoxně tady Quinto projevující lidské emoce i svraštělou tváří možná nejvíce připomínal Nimoyova Spocka. -) Nakonec i slova o tom, za jiných okolností by se zachovali v opačných rolích stejně, mohou být vnímána jako pocta ST II a zároveň jako odpověď na McCoyovo tvrzení v úvodu, že by Spock Kirka nechal zemřít, tedy ne proto, že by se řídil jen předpisy, ale, že je bezcitný... (Spockovu úvodní "bezcitnost" vlastně film prezentuje jako snahu zcela potlačit emoce, i když se zprvu zdá, že pokračuje v sebevražedných sklonech z komiksu...)

To ale nic nemění na tom, že první dojem ze scény se sklem při znalosti ST II a minimálním respektu k němu byl příšerný, a tvůrci si to přece jen mohli, alespoň v takto doslovně parodickém provedení, odpustit... Ale již připouštím i jiné vyznění... -)

Pokud jde o překrucování výkladu Základní směrnice, řekl bych, že to nakonec není až tak výrazné, protože, alespoň jak to chápu, se admirál Pike drží AVipem zmiňovaného přísnějšího výkladu, že neměli zasahovat vůbec, tedy ani "krotit" sopku...

Trochu zvláštní je ovšem postoj Spocka, který se mu snaží odporovat s tím, že kdyby domorodci bývali nic neviděli (a on by při uzavírání Sopky obětoval život), bylo by vše v pořádku. Pike to odmítne s tím, že jde o "technikálie", a po dalších námitkách Spocka vyhodí, ale zjevně ne proto, aby dal za pravdu Kirkovi a Spocka nějak shodil. Spock tedy prostě zaujal čistě pragmatický postoj, sice logický a neemocionální (i když záchrana druhu je emocionální záležitostí, ale potud zřejmě byl ochoten nalézt v rámci směrnic prostor pro splnění Kirkova emocionálního rozkazu), ale možná v rozporu s vulkánskými zásadami a etikou... Podobný "machiavellismus" by byl snad přípustný u zrcadlového Spocka, ale v této, byť pozměněné, realitě je poněkud pochybný (i když v souladu s jeho psychickými problémy)... Na druhou stranu to odpovídá třeba poněkud lehkovážnému přístupu Kirka ve starších filmech, i když tentokrát bohužel bez humorného nadhledu...

Optikou Spockových psychických problémů je pak třeba nahlížet i na rozhovor Uhury s Kirkem ve výtahu. Rozhodně zde nekritizují Spocka, který by byl vyrovnaný a morálně čistý... -)(

Zdá se, že silné magnetické pole planety, snad i spojené s vulkanickou činností (aktivnější jádro), které omezuje použití transportéru, bylo i příčinou ponoření Enterprise do moře, i když tady jde stále namítat, proč neposlali raketoplány z orbity (ale magnetické pole či atmosféra mohly nějak rušit i je).

Pokud jde o pád Enterprise a poté Vengeance na Zemi, lodě se v bitvě, podobně jako jindy v ST, zjevně nepohybovaly na orbitě, ale byly vůči sobě nějak zhruba fixovány v prostoru. Po selhání motorů se začaly řítit k Zemi volným pádem. Různé otáčení Enterprise pak odpovídá úniku atmosféry apod. z různých částí lodi.

Otázkou je, jakou rychlostí může i při "pouhém" volném pádu loď dopadnout, jestli je správné to, že Enterprise začne hořet, když Vengeance přitom dopadne relativně v celku až na povrch (jak se vedle divil Zephram, ale vlastně i Enterprise se zabrzdí až pod oblačností).

V atmosféře působí odpor vzduchu, takže i třeba při parašutistickém seskoku z výšky několika desítek km lze dosáhnout nadzvukové rychlosti jen z počátku ve stratosféře, ale v troposféře je postupně pád utlumen na stabilní konečnou rychlost ovlivněnou hmotností a tvarem tělesa. Jenže, pokud lodě padaly ze vzdálenosti nějakých 250 tisíc km, nebo kolika, jak bylo uvedeno ve filmu (v bitvě se ale mohly Zemi ještě přiblížit), mohly by mít už rychlost srovnatelnou s družicemi nebo asteroidy, které atmosféra tolik nezbrzdí, a dochází k extrémnímu zahřátí...

Pokusně jsem si spočítal, že i kdyby na loď působilo jen gravitační zrychlení jako ve vzdálenosti 250 tisíc km, vstoupila by do atmosféry rychlostí asi 4400 km/h, tedy více než raketoplán. Ve skutečnosti by byla rychlost ještě mnohem vyšší, protože zrychlení se postupně zvětšuje...

Jako logická chyba působí to, že McCoy požaduje pouze Khanovu krev, i když má před sebou tělo jeho modifikovaného druha (a v zásobě 71 dalších). Možná ale nechtěl riskovat, když "testem na zvířeti" (a vlastně předtím i na člověku) prošla jen krev Khana... Krev hibernovaného "nadčlověka" mohla být také z nějakého důvodu nepoužitelná nebo těžko odebratelná při nízkém tepu, a probuzení dalšího se pochopitelně obával...
S.S.Enterprise - 26. červen 2013 22:06sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
jasně, je to v pohodě :)

aspoň sme se zase mohli vyjádřit v diskusi k novemu filmu, no mám pocit že první JJ trek se řešil všeobecně víc

a mimochodem on ten JJ trek opravdu enní propadák, protože je zatím letos 5. filmem podle celosvětových tržeb .. :)
Telemachus Rhade - 26. červen 2013 20:45sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Yakuzza:
Ať tak či onak, nepatří to na seriozně se tvářící zpravodajský server.

Kterým trekkies.cz nejsou. A teď to nemyslím rýpavě - nejsou jím z povahy věci - jde o komunitní portál, kde může přispívat každý.
Razer - 26. červen 2013 19:10sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Yakuzza: Nebo jako u nás by na to do 10 minut měl nastoupit nějakej korektor a všechno (většinu) opravit.

Na stranu druhou právě u trekkies je to fakt bugr, třeba SW maj tak 20x víc obsahu a všeho i když někdy jako dost průměrného ten zájem něco psát lidi maj u ST na pár jedinců jako je cestovatelka to jaksi chybí.

Nejnovější   Novější 744 - 763 / 3185Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o