Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Kelvin timeline - We have lens flares! Join the dark side!

Spravuje: Telemachus Rhade
Počet příspěvků: 3185
Nejčerstvější novinky z Abrams Treku vždy zde

Toto fórum je určeno pro spoilerové informace o Star Treku (no dejme tomu) s pořadovými čísly:
XIV, 14 a 4 (kde ovšem zase nebude určitě ani ta dvojtečka)
...a diskusi o nich.

Patří sem v první řadě veškeré informace k ději, které nebyly oficiálně zveřejněny - tj. scénář, nástiny děje, fotografie z natáčení, dále fotografie kulis, rekvizit a kostýmů a všechny ostatní spoilery.

Pokud se chcete vyhnout spoilerům, pro klid duše můžete moderátora požádat o BAN přístupu do tohoto fóra. Ten Vám ho rád udělí.

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 740 - 759 / 3185Starší   Nejstarší

BorgDog - 03. červenec 2013 14:56sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Mvek: Je to tak - tohle uhodilo i mě, působí to naprosto nesmyslně.
Mvek - 03. červenec 2013 14:45sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
(SPOILERY - i když na to si už asi přestaneme hrát)


Pozemstan: Uvidíme samozřejmě s dvd ripy atd. Ale já to vnímal tak, že došlo k bitvě a po ní, jak zůstala Vengeance bez energie a připravovali skok Khana a Kirka, byl neustále kromě trosek lodí vidět velký Měsíc.
Vlastně mi přišlo, že po vyskočení z warpu se už nepohybovali.

A pak bouchla torpéda na Vengeance, Khan si zařval a hned potom zničehonic to Enterprise strhlo k Zemi.
Pozemstan - 03. červenec 2013 13:16sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mvek, Damar: Zajímavé vysvětlení významu svitku. Já jsem to chápal tak, že Kirk sebral svitek, kterému se, jak myslím uvedl, klaněli, aby ho ve vhodnou chvíli použil naopak k zastavení domorodců, ale je fakt, že to by nevysvětlovalo fakt, že je tak pronásledovali. Říkal jsem si ale, že se třeba i přes přestrojení nějak prozradili...

Ukázka významu svitku jako modly pak předznamenává pozdější uctívání Enterprise.

Mvek: Pokud jde o pád lodí, opravdu tam byl přímo vidět poblíž Měsíc? Přiznám se, že toho jsem si nevšiml, jen tuším, že tam zaznělo, že po vypadnutí z warpu zůstali asi 250 tisíc km od Země, tedy blíž orbitě Měsíce (kolem 380 tisíc km od Země).

Jak jsem ale psal dříve, ty lodě se např. vzájemným udržováním vzdálenosti nejspíš v odlišné výšce od Země chovaly, podobně jako v jiných bojích v ST, tak, jako by ani na orbitě nebyly a udržovaly vlastní polohu. Po ztrátě energie najednou začaly padat, jakoby volným pádem (podobně jako rakety vystřelené po balistické křivce ve fázi pádu).

Snažil jsem se spočítat, jak rychle by lodě vstoupily do atmosféry. Výpočet jsem ale prováděl jen přibližně s mezními hodnotami s gravitačním zrychlením jako 250 tisíc km od Země a s gravitačním zrychlením jako u Země, i když v praxi by se zrychlení postupně zvyšovalo od jedné hodnoty ke druhé. Rychlost vstupu do atmosféry by tedy byla přibližně někde mezi 178251 a 4434 km/h a čas pádu někde mezi 1,4 a 56 hodinami.

Původně jsem doufal, že by rychlost při volném pádu mohla být nižší než třeba u přistávajícího raketoplánu, a tak by lodě nemusely ani hořet, jak jsme viděli u Enterprise, pak jsem ale někde našel chybný údaj, že raketoplán vstupoval do atmosféry rychlostí jen 3000 km/h... Jak ale koukám, správná rychlost byla 30000 km/h (Mach 25) ve výšce asi 120 km.

Otázkou ale také je, jestli je bitva a samotné brzdění po vyhození z warpu nepřesunuly ještě trochu blíže k Zemi, což by pád výrazně urychlilo, přičemž i výpočty případného volného pádu jsou jednodušší, protože gravitační zrychlení se již blíží pozemskému. Při volném pádu z výšky 200 km (nad atmosférou) by byla rychlost kolem 5000 km/h a čas letu (k atmosféře) jen asi 140 s, takže by asi shoření nehrozilo, jak jsem se mylně domníval po chybném výpočtu. V případě výšky geostacionární dráhy (35786 km) by už byla rychlost někde mezi 10000 a 67000 km/h, tedy mezi třetinou a dvojnásobkem rychlosti raketoplánu...

Pokud by však lodě byly na orbitě, pak by samozřejmě letěly rychleji, ale zároveň klesaly mnohem pomaleji, možná z výšky 250 tisíc km i tisíce či miliony let, pokud by nebyly z orbity doslova sestřeleny, a pak by z nich asi moc nezbylo... -)

V tomto odborném článku mají přesnější rovnice pro výpočet délky pádu. Podle toho mi ale vychází pád ze vzdálenosti 250000 km na asi 61 hodin, tedy více než horní mez mého přibližného, a asi chybného, výpočtu... -)(
BorgDog - 03. červenec 2013 13:06sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Damar: Souhlasím. V tom bych problém neviděl - Kirk ví, že ten chrám bude zničen, ať tu sopku "zchladí" nebo ne, stojí prostě moc blízko. Proto chce odtud dostat domorodce. Ovšem nijak to nezmenšuje nesmysl s Enterprise... nehledě na další.
Damar - 03. červenec 2013 12:42sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Mvek: Podľa ich plánu nemala byť zničená civilizácia na planéte, ale vzhľadom na relatívne blízku polohu chrámu k sopke bolo logické predpokladať, že chrám by mohol byť zničený ešte predtým ako Spock sopku stihne neutralizovať.
Mvek - 03. červenec 2013 10:11sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Damar: Až na to, že myslím pleteš časovou souslednost. Tedy, že sopka zničila chrám, aby se ukázalo, jak byl Jimík genitální a vizionářský, co se stane.
Protože podle jejich plánu se to stát nemělo... No prostě ten začátek je totální WTF parodie.
Damar - 03. červenec 2013 09:31sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Mvek: Ten zvitok Kirk zobral, aby vylákal domorodcov z chrámu, ktorý potom následne zničila sopka...
Mvek - 03. červenec 2013 00:45sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Jinak tedy úvod filmu působí jak Piráti z Karibiku nebo před filmem puštěná upoutávka na ten nový "western" s Deppem. Fraška, sice záměrná, ale nekonzistentní se zbytkem. Vlastně jsem třeba nepochopil, proč tam Kirk bere ten svitek. A to, že o směrnici dost mluví, ale v podstatě neřeknou nic moc o podstatě směrnice i toho, proč je špatné zasahovat atd. prostě věci, co byly v seriálech to je také škoda.


A ano, parodující prvky s ST II (Khanovým hněvem) mi také totálně neseděly, i když jsem je tak trochu čekal po některých zachycených spoilerech.

A líbilo se mi ztvárnění vypadnutí z warpu do strany.


PS: Rozhodně to bylo horší než Muž z oceli:-), i když ten je zdlouhavější (samá akční scéna ke konci) a také dost nabourává svět (i když prý dost konzistentně se Smallville, takže nakonec možná tolik ne).
Mvek - 03. červenec 2013 00:41sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Já jsem "spokojen", protože to nepatrně předčilo má nízká očekávání. A také proto - MOŽNÁ TIP PRO NĚKTERÉ ODPŮRCE - že jsem od vysvětlení, kde se nám tu záporák vzal (tedy nepřímo díky událostem ST XI) dostal nápad a od té doby beru oba filmy jako ukázku, jak se může alternativní časová linie podělat, když se udělá zásah do minulosti, ale ne tak, aby to bylo úplně jiné nebo opačné atd. A s tím se mi ty filmy začínají znovu líbit.

Souhlas, že je to fajn popcorn film na jedno zhlédnutí, mě bavil, A když přijmu výše uvedený postoj, tak mi nevadí, že to vychází ze ST.
Logických děr přímo v základním ději moc nevidím, třeba si nemyslím, že záporák se chtěl dostat na tu loď, šlo mu o ta torpéda a pak o mstu. Ale jsou tam zbytečn kiksy, jako ten pád lodě, protože jasně celou dobu vidíme, že jsou oba u Měsíce, takže když Měsíc "neutekl", chápu to tak, že měli oběžnou dráhu i s ním kolem Země. Ale docílit toho, co se stalo, by přece nebyl problém jen drobnou úpravou scénáře.

No a osud Vengeance - asi měla dobrou strukturální interitu a štíty i přes jinak špatný stav:-), ale přišlo mi to blbé také.


Co se mi hodně líbilo, je to, že posádka měla mezi sebou rozkoly, že Kirk narazil atd. To vše sedělo v duchu toho, co jsem kritizoval na jedničce, že se takhle posádka dá dohromady, ale nemůže tak dobře fungovat.

Ale samozřejmě to mělo spoustu laciných prvků, špatných efektů, nesmyslů jako podivné smetiště na Q'onosu (kde ale pulzovala jakási energie) a vzhled klingonů nebo také naprostá absence klingonských lodí i federačních, které by letěly v obou "crippled ship" momentech k Enterprise. Ta prodleva tam byla moc velká, aby nikdo nepřiletěl.

Jinak já naopak kvitoval, že lens flares už nejsou tak strašné a skoro jsem je nevnímal. Ale nešel bych nikdy na 3D. Ani nevím, co by mi tady mělo přinést.
BorgDog - 30. červen 2013 12:46sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
S.S.Enterprise: První MI by u mě dostala 5/5. :-) QoS není nudný, ale IMHO úděsně nepřehledný a "zhuštěný," jak dva filmy sesekané ve střižně do jednoho.
S.S.Enterprise - 30. červen 2013 12:32sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
AVip:
No Quantum of Solace bylo děsně nudný, až skoro bolehlav pro mě.. bych tomu dal 0/5... Mimochodem podobně jako první Mission Imposible :)

Pozemstan - 29. červen 2013 23:51sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Musím přiznat, že při prvním zhlédnutí jsem se hlavně po znechucení "parodií ST II" možná i trochu nudil a doufal v rychlý konec, ale při druhém zhlédnutí to bylo lepší. :-) Ale ano, rychlý sled scén, jejichž detaily si divák stejně ani nemůže vychutnat, kdy mu hlášky v originále uniknou a rychle se míhající titulky také nestihne přečíst, je svým způsobem nudný sám o sobě, možná více než dlouhé vizuálně zajímavé scény v "klasických" filmech jako TMP nebo 2001: Vesmírná odysea... -) Sám upřednostňuji tyto starší filmy, i když ani Abramsův styl mě neodrazuje. Hlavně ale vůbec nejsem moc velký znalec filmů, takže se asi spokojím s málem...
Mirak - 29. červen 2013 21:15sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Největší sterilní akční nuda, jakou jsem kdy v kině viděl, byla Battle Los Angeles, kde jsem dokonce chvilku klimbal.

Viděl jsem samozřejmě horší filmy, ale tohle byla vyloženě akční sekvence za akční sekvencí 10 let poté, co to 100x líp udělal Black Hawk Down.
AVip - 29. červen 2013 21:09sipka
ZAMĚŘIT
AVip
kapitan Pike:
Ten příběh mě pořád nějak dokázal zaujmout. U STID ne.

To sedí.
Já se u toho v podstatě nudil.
Akční scéna. Akční scéna. Akční scéna...
Nuuuuuuda!

Teď asi pár lidí naštvu, ale co už - podobné pocity, ale v menší míře, jsem měl i u Quantum of Solace; tedy popravdě, v mnohem menší míře. Ale měl.
Mirak - 28. červen 2013 20:32sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Já nový film pořád ještě neviděl :-)
kapitan Pike - 28. červen 2013 19:52sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Když se nad tím filmem zamyslím s odstupem, tak největší problém pro mě je asi nuda. Ty logické chyby, nekonzistence, parodované scény atd. jsou víceméně až druhořadé problémy. Já měl prostě problém asi od poloviny filmu udržet pozornost, protože mě ten film nebavil. A bylo mi úplně jedno, jak to vlastně dopadne. Ke konci jsem si pak říkal, ať už je konec, už mě to fakt nebaví. A to jsem si myslel, že po šesti letech VŠ studia jsem schopen překousnout jakoukoli nudu :-D Asi to je jen můj subjektivní dojem, protože to nikdo jiný neřeší.

ST2009 měl taky svoje mouchy, ale na ten film jsem rád šel do kina víckrát. Ten příběh mě pořád nějak dokázal zaujmout. U STID ne.

No když na ten příspěvek koukám, tak mi připadá trochu pointless, ale přesto by mě zajímalo, jestli někdo z vás měl taky takový pocit.
Mvek - 27. červen 2013 10:19sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak: Zní to divně, až jak pravý opak, ale když se člověk zamyslí, tak ano, asi to tak bude.
VOY bude až dál za ní.
Mirak - 27. červen 2013 00:44sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Tak když se nad tím člověk trochu zamyslí, tak bezduché akční řeži se ze všech seriálů prostě nejvíc blíží TOSka. Občas.
Pozemstan - 27. červen 2013 00:00sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Jinak reakce Dieginy je zajímavá. Asi jí coby fanynce TOS po "sterilní TNG" nový styl připadá přívětivější... Sice se nabízí i řada protiargumentů na mnoha úrovních, ale něco na tom bude... -)
Pozemstan - 26. červen 2013 23:55sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
kapitan Pike: Ta recenze je docela zajímavá, i když myslím vůči Abramsovi zase až příliš tvrdá. Odmítá násilí a přitom zcela ignoruje fakt, že Kirk a jeho posádka se zachovali i na poměry Star Treku až nadmíru nenásilně, když Khana a jeho druhy nechali naživu...

Dobrá je poznámka o možnosti použít raketoplány k cestě na Vengeance, ale nevím, jestli byl na Enterprise funkční hangár a volná cesta k němu...

Jak jsem psal níže už nepřímo v reakci na S.S.Enterprise, otáčení lodi, ze které unikal vzduch, při volném pádu bylo logické. Jinak ale, jak teď koukám, i při volném pádu z pouhé výšky ISS, kde už je přitom gravitační zrychlení podobné jako na povrchu Země (a pocit beztíže vyvolává u družic odstředivá síla), by byla rychlost kolem 7000 km/h, zřejmě dostatečná na hoření lodi i Zephramem vedle popisovanou destrukci...

A, když už jsme u volného pádu, možná by v nefunkční lodi spíše působil stav beztíže, i když gravitace asi nevypadla - a z tohoto hlediska námitky S.S.Enterprise o podivném chování gravitace dávají smysl...

Nejnovější   Novější 740 - 759 / 3185Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o