Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Poradna

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 2155
We have all the answers... For the right price!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1 - 20 / 2155Starší   Nejstarší

Marshall - 03. únor 2024 11:40sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Pozemstan: Je vidět, že jsi kovanej! Moje hledací mojo bylo slabé. Díky!

Pozemstan - 03. únor 2024 00:38sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Marshall: Jestli myslíš onen strom života (věkovou pyramidu), tak ČSÚ nabízí různé Animované stromy života, konkrétně je tam za celé Česko Věková skladba obyvatelstva ČR, 1945-2022, kde lze přepínat mezi jednotlivými lety kolečkem myši. Dále nabízejí stejně zpracované i Projekce obyvatelstva ČR do roku 2101.
Marshall - 02. únor 2024 23:42sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Pozemšťane dotaz! Nemáš po ruce věkovou strukturu obyvatel v ČR 2022? Jako je třeba tahle https://www.statistikaamy.cz/2018/05/24/osob-ve-veku-65-a-vice-let-bylo-poprve-vice-nez-2-miliony/

Jde o to, že na ČSU je excel, ze kterého by to asi šlo udělat, ale říkám si, že někde přeci ten graf musí být - obzvláště by mě zajímalo dát ten graf přes ty dva 2007 2017...

Můj zájem vychází z diskuze u nás na fakultě o počtu lidí hlásících se na VŠ. Dík!

Marshall - 02. leden 2024 11:13sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Mvek: YT proléza nějakým algoritmem videa a seskupuje interprety - psali o tom email nedávno, že navíc když o to autor požádá, tak mu udělají oficiální účet, kde budou jeho skladby i když je tam nenahrál on - neznám detaily a nevím jak se liší autorské právo US vs EU. Ale nějak to evidentně funguje. Přijde mi to jako další krok ke kontrole obsahu, aby na tom mohli více vydělávat.
Mvek - 01. leden 2024 15:08sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Ale pořád jsem z toho nepochopil, co je zač ten automaticky generovaný playlist:-). To jako proto, že jsem hledal danou interpretku, tak mi ho to vygenerovalo, nebo tam byl předtím...? Protože to "Cristina Vee - téma" se překládá, někdy vidím "topic".

A je pro mě matoucí, že je video/audio pod playlistem, a ne pod autorem, i kdyby jím byl ten Distrokid.
Mvek - 01. leden 2024 15:06sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Marshall: Dík, jako YT Music jde mimo mě, asi to souvisí s tím. Jinak mě překvapuje, že někdo nahrává automatizovaně písničky na YT.
Marshall - 01. leden 2024 13:13sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Mvek: Náhrál to tam distributor DistroKid, kde autoři můžou prodat svoji hudbu. https://www.flko.cz/l/jak-funguje-distrokid/
Mvek - 31. prosinec 2023 23:14sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Tak nevím, jestli si ze mě YouTube dělá srandu, nebo jsem už tak starý.
Mvek - 31. prosinec 2023 23:13sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Může mi někdo vysvětlit, na co se to dívám? Co to je?
Stronger Together (From "Ladybug and Cat Noir: The Movie") (feat. Drew Ryan Scott) (Rock Version) - YouTube

Nejde o písničku, jde o to, že se tohle a hromada dalších videí (k různým filmům, třeba Frozen) tváří jako by to bylo na profilu Cristina Vee – téma, což po rozkliknutí je automaticky generovaný playlist.

Ale vlastně nevím, kdo to nahrál, jak, co to má znamenat.
Mvek - 14. srpen 2023 18:42sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
S.S.Enterprise: Tahle je paranoidní, ale píše si maily s někým o třicet let mladším, co ji prý strašně miluje a přitom si myslíme, že takhle zkouší získat nemovitosti starých důchodců a nabídnout jim pak výhodnější dům s pečovatelskou službou...

Ale však mně jde jen o to teď najít nástroj, který mi tu vzdálenou správu a ano, občas i kontrolu, dovolí. Ona ji i odsouhlasí, jen ji už nenaučím, že má něco udělat, když zrovna tu pomoc bude potřebovat.
S.S.Enterprise - 13. srpen 2023 20:55sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Mvek:
Babičky jsou schopné si pustit do bytu cizí lidi, protože v prvním momentu uvěří, je jde např. o vnouče a pak už se bojí a protrpí všechny pokyny.... Stalo se nám v případě už skoro slepé babičky.. :(

Podobně po telefonu ji třeba někdo mohl navigovat....
Mvek - 13. srpen 2023 19:37sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Nemá někdo zkušenost s nějakou aplikací nebo nástrojem pro vzdálenou správu osobního počítače (nejsem si teď jist, jestli to jsou W10 Pro, nebo Home, ale jelikož je to HP Pro, tak by tehdy mohly být i Pro)?
Ideálně bez interakce uživatele toho cílového stroje.

S babičkou už je to dost špatné, blbne, dělá nesmysly, tento týden si nějak změnila heslo na mailu, ačkoliv používá jen Thunderbird, takže buď tam má malware, nebo tak blbne, ale i kdyby to byl malware a reinstalací jsem to vyřešil, pořád víme, že blbne. Sdílení přes Skype už s ní nejsem schopen domluvit.
Pozemstan - 12. srpen 2023 00:38sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Až dnes se mi podařilo odpad uvolnit. Už ve středu po opakované aplikaci horkého silného roztoku hydroxidu sodného (1 kg do poloviny kbelíku) začalo do kanálu na zahradě přece jen něco prokapávat i když se situace dále nezlepšovala. Již předtím voda ze spodního sprchového koutu, kde se hromadila, mírně odtékala, ale v kanálu nic vidět nebylo. Jedlá soda a kyselina citronová pak "pracovaly" v potrubí slyšitelně hluboko, ale efekt se jevil spíše jako větší ucpání. V některých dnech se objevila blízko místa pod sprchovým koutem i voda ve sklepě, což ale, doufám, byl spíše důsledek dešťů. Zprvu jsem se ale obával, že skutečně budeme muset kopat.

Včera večer jsem znovu použil kyselinu chlorovodíkovou - potřetí. Podruhé jsem nalil do odpadu celou láhev už v sobotu, ale možná jsem předtím po aplikaci louhu vše dost nepropláchl, takže se jasný účinek nedostavil, jen možná proběhla se zbytky louhu neutralizace, čemuž by nasvědčoval silný zápach jako po kuchyňské soli. Dnes ráno ale také nebyl efekt hned patrný, když ve spodním sprchovém koutě zůstal asi 1 cm vody, tedy téměř nic neodteklo. Poté jsem se však ráno o patro výše sprchoval, načež jsem dole čekal plný kout, ale voda v jeho vaničce kupodivu vůbec nebyla, což mě již vedlo opatrnému optimismu.

Vše jsem ještě mnohokrát propláchl mnoha kbelíky s horkou vodou a poté i z vrchu vypouštěnými umyvadly, kdy jsem dole odpady včetně přepadu sprchové vaničky utěsnil, aby se řádně "prošťouchla" cesta ven. Do vody jsem přidal množství jaru, aby rozpustil zbylé tuky a hlavně odpad řádně promazal a usnadnil vyklouznutí případných zbylých překážek. Pěna z jaru pak dole i přes ucpání přepadu trochu probublala do vaničky a přes netěsnost přepadu i pod sifon, a také z části zaplnila zahradní kanál, do kterého již voda odtéká proudem.

Po uvolnění spodních odpadních otvorů již nyní voda z vypouštěného horního umyvadla o patro níže do vaničky sprchového koutu nevytéká, jen ke konci krátce probublá či mírně vyprskne, podobně jako by se sifon čistil klasicky louhem s vroucí vodou. Zde se asi projevuje hlavně proud vzduchu tlačeného, resp. vytlačovaného, v potrubí při prudkém stékání vody...

Instalatér vidí příčinu ucpání ve srážení tuků po přechodu do chladných odpadních trubek. Doporučuje zahradní kanál na zimu přikrývat nějakou matrací apod., aby jím do potrubí nevstupovala zima. Zkusím to, ale spíše to asi bude chtít pravidelnou kontrolu a proplachování odpadů. Svou roli podle instalatéra může hrát i nedostatečné používání jaru, resp. myčka, která prý tuky dostatečně nerozkládá, ale jen vyplavuje.
Pozemstan - 04. srpen 2023 18:13sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mvek: Tak náš dům je sice z roku 1894, ale odpady v horním bytě jsou zřejmě z doby rekonstrukce v polovině 70. let a dole z první poloviny 90. let 20. století. Tam je dělal instalatér, který i pro vodovodní rozvod preferoval plastové trubky, ovšem dále asi odpad pokračuje starším vedením. Nakonec vytéká jakousi keramickou trubkou do kanálku na zahradě, napojeného na veřejnou kanalizaci.

Ale také mám delší dobu podezření, že jde i o vliv konstrukční vady potrubí, jelikož i když jsem v době relativně dobré průchodnosti odpadů vypustil nahoře umyvadlo, začala dole voda ve vývodu sprchového koutu, tedy přes jeho sifon, minimálně probublávat, někdy i mírně vytékat do sprchového koutu, než znovu odtekla. Podle toho je napojení odpadu shora velmi blízko.

Trochu podobná byla situace u příbuzných v "novějším" domě snad z 20. let 20. stol. Když jedna teta v druhém patře vypustila vanu, druhé tetě v přízemí, tedy o dvě podlaží níže, se voda drala v kuchyni do dřezu, resp. myslím dvou dřezů. Už na to byli zvyklí a pevně drželi špunty obou dřezů, ale přesto někdy trochu vody proniklo dovnitř...
Mvek - 04. srpen 2023 12:22sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Tohle ten případ nebude, ale v paneláku dostavěném po revoluci jsem se setkal s odtokem od vany za sifonem do kopce:-). Takže to se furt ucpávalo a bylo třeba používat nějaký čistič pravidelně preventivně.

V domě z přelomu století zase natáhli pod rohovou vanou od sifonu dlouhou trubku, aniž by ji podložili, takže za roky se prohnula a vytvořila nový táhlý sifon, ještě navíc ale dotyčným vlastníkům v tom přízemním bytě někdy koleno od sifonu vypadlo z trubky a všechnu vodu pouštěli pod vanu a pak po letech na SVJ přišli s tím, že je špatná izolace domu a mají tam vlhko jak já na chalupě z pískovcových základů pod svahem
Pozemstan - 03. srpen 2023 23:17sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Leena, Marshall: Děkuji za rady. Nakonec jsem včera večer zkusil tu kyselinu chlorovodíkovou. V místě, kde je odpad přístupný bez sifonu, jsem k volné původně dřezové trubce, kterou jsem podložil tak, aby se více skláněla do odpadu, připevnil nálevku původně pro doplňování soli do myčky. Ve sprchovém koutě na druhé straně zdi jsem nechal trochu vody, aby byla hladina v potrubí vyšší. Vzal jsem si samozřejmě rukavice a ochranné brýle a pro jistotu i nanoroušku. Starou plastovou láhev s kyselinou jsem raději otevřel venku a nechal chvíli odvětrat. Žádný štiplavý zápach jsem ale nepocítil. Pak jsem opatrně nalil celý obsah láhve (asi 0,5 litru z původně litru - nevím, zda byl zbytek již použit, nebo vyprchal) do nálevky. Usoudil jsem, že se v potrubí stejně zředí, takže nemá smysl připravovat roztok v další nádobě, ze které by se třeba lil do nálevky hůře. Po chvíli jsem ještě do nálevky nalil asi 0,5 litru vody. Překvapilo mě, že ačkoli technická HCl měla nažloutlou barvu, ve sprchovém koutu na druhé straně zdi byla stále čistě působící voda. Ani nebylo nic cítit, ale místnost jsem větral. Nicméně na šroubu v odtoku sprchového koutu a ponořené části řetězu špuntu bylo patrné působení kyseliny, byť spíše ve formě vyčištění než koroze. Možná ale šlo o účinky předchozího louhu, kterých jsem si dříve nevšiml.

Zdá se však, že to částečně pomohlo. Do rána byl sprchový kout prázdný. Po vypuštění několika umyvadel z horního patra ale voda v koutě opět zůstala, nicméně pomalu odtékala. Možná se ale na tom částečně podílel i drobný průsak u sifonu, který se ale vyskytoval již dříve, aniž by vody podstatně ubylo. Po odtečení vody jsem šroub nad sifonem utáhl a zdálo se, že kapaní pod sprchový kout ustalo, ale voda z koutu stejně nepatrně odtékala, nicméně jen několik mm za 15 minut.

Zkusil jsem pak nálevkou nasypat do odpadu hydroxid sodný (po předchozím nalití vroucí vody), ale část zůstávala v nálevce, takže jsem ji v obavě z prudší reakce zalil trochou studené vody a až poté opět zaléval vroucí vodou, ale obávám se, že reakce proběhla ještě před dosažením cíle. Asi to bude chtít opět připravit roztok (instalatér doporučuje použití hydroxidu sodného ve formě šupinek, které se lépe rozpouštějí), případně použít gel, nebo zkusit ještě tu kyselinu, možná onen dvousložkový přípravek HQ...

Onen problém už řeším téměř 14 dní. Koupil jsem několik per, přičemž, jak jsem psal, pružné silné pero z Obi s poměrně tlustou vývrtkovitou koncovkou o průměru nejméně 2 cm se mi podařilo s mírnými obtížemi nacpat do zdi v celé délce 10 m. Přitom bych předpokládal, že vzhledem k tomu, že za zdí v koupelně neodtéká jen sprchový kout (kam teče vše z horního bytu), ale vana a umyvadlo hned vedle fungují, bude ucpání mnohem blíže, pokud nejsou vývody spojeny až někde mimo dům. Možná jsem pero vedl špatným směrem, např. vzhůru, i když i tam bych asi měl narazit po méně než 10 m na mřížku nějakého sifonu apod.

Instalatér právě říkal, že pokud nepomůže roztok louhu, budeme muset kopat. Ale vím, že před asi dvěma lety se odpad uvolnit podařilo, tak doufám, že povolí i nyní...
Marshall - 03. srpen 2023 10:52sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Pozemstan: Postup, který bych zvolil já (ale liší se dle lokálních podmínek.

!! Vždy nosit rukavice a ochranné brýle. !!

1) Louh a vroucí vodu (ona se cestou ochladí a nemusí jí být moc), ale teplo je důležité, protože se studenou vodou se ti ten louh rozpustí a udělá ti špunt (zkušenost od babičky). (mám vyzkoušené na spíše na menších průměrech do DN 50) Několikrát!!!!!

2) Pokud to konfigurace umožňuje - Péro (pokud to jde, tak zkusit i z jiných vstupů)
3) Pokud je vše marné, tak odhadnout, kde se to ucpalo a dle dostupnosti, buď fyzický přístup (šachta / majzlík a kladivo atd.) nebo boroskop a podívat se tam a následně se rozhodnout co dál.

A duševně se připrav, že může nastat situace, kdy tu zeď budeš muset rozbít.

Co se týká kyseliny, tak jsem nikdy nepoužíval, ale polymery jsou vůči nim celkem odolné (pokud je to stará litina nebo kamenina, tak netuším). Jak píše Leena.
Mvek - 02. srpen 2023 22:50sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
To mi připomíná, že od určité doby při cestování autem vozím Krtka či jiný louh a zvon:-).
Už se mi kolikrát stalo, že v ubytování po jednom použití něco skoro přestalo odtékat (s miminem a mytím zadku od hovínek je to samozřejmě ještě horší).
Naposledy jsem si ho po dlouhé době nevzal, že to je zbytečné a ve víceméně novém ubytování (pár měsíců rekonstruované) nám hned první večer neodtékal sprcháč. Byl to zážitek, zvon tam sice měli, ale zkuste si s ním hranatou díru v drážce. Ucpával jsem to náhradním ručníkem a zkoušel, až se mi to povedlo...
A samozřejmě to většinou člověk zjistí pozdě večer, takže fakt nechce otravovat, natož čekat na správce/majitele, aby s tím něco udělal.
kapitan Pike - 02. srpen 2023 22:46sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Nám při ucpaném odpadu pomohl instalatér s využitím elektrického pera, které je účinnější než klasické ruční. Ale ne každý instalatér ho má k dispozici, asi je poměrně drahé.
leena - 02. srpen 2023 22:17sipka
ZAMĚŘIT
leena
Jako asi takhle .. ta kyselina asi jo, ale rozhodne redena ... aspon pul napul voda kyselina (mozna i spis klidne 1/3 kyseliny a 2/3 vody).. a prosim lit kyselinu do vody a rozhodne ne opacne!

Kazdopadne ano hydroxid a tuky delaj mydlo :) takze je mozny, ze to funguje, ale proste to mate fakt ucpany .. takze zkusila bych nejdriv tu redenou chlorovodikovku ... jednu noc, druhou pak opet hydroxid a pak zkusit znovu jedlou sodu a citronovku.


Nejnovější   Novější 1 - 20 / 2155Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o