|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 2162 |
|
|
|
| hmm já tím nechci říct že jste blbý, ale že věříce starým desinformacím a že výzkum hodnoty potravin a synergického efektu už prošel velikým vývojem, avšak mezi "běžnou populací" se pořád tradují omyly jako že "sklenice mléka denně je výborná pro kosti"
chápu, že prostě řešíte jiný věci a nemáte čas chodit po přednáškách, lovit knížky a platit si za informace o jídle, že prostě ve spěchu raději zajdete do krámu a ulovíte na co máte chuť, já to chápu a taky jsem tím prošla, prostě v dnešní době je kolem zdraví veliký byznys, ale zapomíná se na jednoduchost, se kterou žili naši prarodiče a starší generace |
|
|
|
| lagga: 3 měsíce v kuse? Hm, obdivuji toho, kdo si dokáže tohle zajistit v běžném životě. Ještě tak za studia bych to zvládl bez zaměstnání.
Jako jak souhlasím s tebou, že se mnoho věcí dá nahradit atd., že možností je spousta, tak si to nedovedu představit tak dlouhou dobu vše úspěšně sehnat (zásoby), a připravit si to každý den na všechna jídla.
Zejména, když jsem si dohledal, že játra prý zatěžují i rostlinné tuky (takže různá semena, ořechy se musí držet zkrátka či ideálně vynechat), nebo třeba okurky, o česneku a cibuli ani nemluvě.
A kdoví, co člověk díky tomu vynechá (např. okurka a cuketa jsou dost příbuzné, takže kdoví). |
|
|
|
| Mveku, prostě na 3 měsíce vynecháš některé věci ze svého jídelníčku, a dělá se to 30 dní, aby se zrušil starý návyk, dalších 10 dní pro upevnění nového návyku plus zbytek dní aby to dělalo 3 měsíce, kdy se konečně začnou i hluboce uložené fujtajbly z těla uvolňovat a přirozeně odcházet
víte jaký hromady věcí jde jíst ??!! jíte pohanku, kroupy, žito, oves, bulgur? tmavou rýži? luštěniny na klíčený/nenaklíčený, ovoce sušený/čerstvý, zelenina syrová/vařená/dušená/pečená/smažená/mixovaná, víte kolik druhů salátu existuje ? kolik sníte ořechů a zrní ? kolik umíte vyjmenovat kořenové zeleniny a dýní ?
vždyť ještě naši prarodiče měli maso 1 týdně a mléčný věci 1 denně, co asi jedli zbytek času? :)
je to omyl, že "je člověk jen na salátu", zkuste si zajít do rawácký nebo vegetariánský restaurace, překvapí vás, jak výborně to chutná
a na zbytek věcí radši ani nereaguji, začali jste vypisovat hromadu polopravd z doby minulé (typu vajíčko má moc cholesterolu, zelenině není bílkovina) a to bychom tu byli rok a ještě byste mi vynadali, že nevím všechno, navíc já si ty informace sháním sama, tak googlete milí braši (a vyhýbejte se fantaskním a hysterickým zdrojům) |
|
|
|
| Ale mluvíme tu o pevně stanovené periodě, ne o tom nejíst živočišné bílkoviny vůbec.
Jinak bílkovin je dost třeba v pšenici dvojzrnce, která má minimum lepku a často lidé alergičtí na lepek ji mohou konzumovat bez následku.
Nevím, jak je to u špaldy.
Ale obecně jsou bílkoviny i v dalším zrní, které lepek neobsahuje.
Já si dovedu představit jíst jen málo (jednou, dvakrát týdně) ryby a drůbež, a jinak mít hlavně "živé" mléčné výrobky, jinak se masu vyhnout. Jinak rozhodně nejsem zastánce extrémních diet, pokud to nemá nějaké odůvodnění (třeba při mononukleóze je třeba šetřit játra). |
|
|
|
| Yakuzza:
Nemají v sobě ořechy zase nějaké extrémní množství tuků?
Mají. |
|
|
|
| Seven:
zrat dostatek mrtvych ryb, krav a dalsich zvirat
No ale to právě nesmíš, viz lagga 254570. |
|
|
|
| Teorie o ovoci a zelenine sice pekne, ale clovek potrebuje bilkoviny, takze nezapominat k tomu zrat dostatek mrtvych ryb, krav a dalsich zvirat (osobne nejsem moc fanda pozirani prasat a kurat, ale nepohrdnu ani tim).
Jinak co se tyce lustenin, neprijemny vedlejsi efekt lze zmirnit pokud je namocite pres noc, pote je precedite a proplachnete a varite je ve vode nove, nikoli v te, v ktere se louhovaly. Fakt to funguje. |
|
|
|
| Yakuzza: Pointa je, že člověku vyšší míra konzumace ovoce neškodí, spíš naopak.
Samozřejmě, absence dostatečného mnozství vitamínu C se rovná kurděje a z toho plynoucí vše ostatní, ale to je snad notoricky známo. |
|
|
|
| AVip: Absolutně jsem nepochopil pointu. To jako že vitamin C je jediná látka, kterou člověk potřebuje k přežití? |
|
|
|
| Krysa nepotřebuje vitamín C, umí si ho syntetyzovat ve svém metabolismu sama.
Člověk je ovšem, ať se nám to líbí či nikoliv, opice původem z Afriky, kde jak známo roste spousta ovoce, takže se schopnost syntézy vitemínu C u něj nikdy nevyvinula.
Což m.j. znamená, že čistě ovocná strava je sice poněkud jednostranná a ne úplně ideální (přece jen, člověk je všežravá opice), ale přesto se nejedná o nic a priori škodlivého.
Samozřejmě, můžeme se sáhodlouze bavit o míře v jaké konzumovat (pouze) ovoce, ale geneticky s tím nemá lidský organismus nijak zásadní problém, spíš naopak. |
|
|
|
| Nemají v sobě ořechy zase nějaké extrémní množství tuků?
(Navíc každé tělo je děsně individuální a reaguje na věci různě. Jsem fakt rád, že se do takovýchto experimentů nepouštím.) |
|
|
|
| kapitan Pike: Tak pokud nastupuješ nějakou dietu, tak je jasné, že nebudeš jíst jako normálně, tudíž i když jinak třeba pohanku nejíš, tak ji nasadíš. Nemluvě o zeleninovém rizotu apod.
Problém samozřejmě může být v tom, že já zmíněné věci už teď jím:-). Pohanku mám skoro denně k snídani, akorát jsem líný ji vařit, takže ji mám syrovou, jen namočenou a pravda, míchám to ještě s ovesnými vločkami (které teď z hlavy nevím, jak na tom jsou s lepkem) a občas i rýžovými burizony, strouhaným kokosem, ovocem a nějakými těmi semínky (slunečnice, sezam, len). Často tedy i s jogurtem, takže to bych měl smůlu.
No a zkoušel jsem podobnou věc (bez kokosu apod.) s rozmixovanou zeleninou (vařená brokolice, pekingské zelí, bílá paprika...). Ale jako obojí bych asi nevydržel jíst v kuse ani týden každý den k snídani, obědu i večeři. Na druhou stranu jsem se prostě ještě k dalším možnostem nedostal, s tímhle jsem začal vloni.
A k samotnému zasycení je také klíčové jíst víckrát menší porce. Hodně to pomůže zredukovat, kolik toho člověk sní, protože eliminuje to, že tělo vysílá signály nasycenosti s větší prodlevou (tuším, tka 20 minut). |
|
|
|
| Mvek: Já reagoval na Yakuzzu - šlo mi o ty věci, které člověk běžně jí. Já osobně (a myslím, že tady nejsem sám) pohanku běžně nejím. Ořechy ano, ale tam zase potřebuješ sníst relativně velké množství k tomu, aby tě to zasytilo. Pokud jde o luštěniny, tak ty zase mají takové nepříjemné "společenské efekty", zvláště když jich člověk sní hodně. :-)
Jinak pokud jde o lékařské výzkumy a lékařské statistiky, tak nám na univerzitě jeden docent několikrát opakoval: Pokud někdy budete dělat statistiku pro lékaře, hlavně se na začátku nezapomeňte zeptat, jaký má být výsledek. Oni mají většinou málo dat a ta data mají naprosto příšerné statistické vlastnosti, takže vhodně zvoleným postupem dojdete k libovolnému výsledku. |
|
|
|
| Mirak: Ani tak nejde o cukr jako takový, ale nastartuje to kvasný proces, čili ano, hodně ovoce škodí. Ale ono spíš jde o to najít zlatou střední cestu, protože třeba zelenina bez tepelné úpravy je zásobárna tříslovin, které jsou velmi těžké na trávení a většinu dobrého z té zeleniny pak tělo odignoruje :) |
|
|
|
| AVip: Napadly mi dvě věci:
Krysa dokáže přehryzat provaz :)
Krysa většinou není tak zlomyslná :-/ |
|
|
|
| AVip: Že přežije déle, zvláště, když se naučí čistit si organismus?:-) |
|
|
|
| Kvízová otázka... jak se pozná člověk od krysy?
(ne, není to offtopic, je to naopak vysoce on topic) |
|
|
|
| Já teď ani moc nerýpu, myslím tu otázku vážně. |
|
|
|
| Ehm, Mirak možná rád rýpe, ale všimněte si, jak to překrucujete, sami jste s tím ovocem přišli:-). Aneb, viz tři příspěvky zpátky, co třeba pohanka, oříšky a jiná semena, luštěniny, a nemluvě o tom, že samozřejmě půjde víc o zeleninu než o ovoce, to málokteré "zdravé" diety doporučují. |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|