Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Poradna

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 2162
We have all the answers... For the right price!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 929 - 948 / 2162Starší   Nejstarší

lagga - 24. srpen 2015 18:52sipka
ZAMĚŘIT
lagga
Mvek: jo krevní skupina je důležitá (například nulky musí mít hodně proteinu), ale stejně tak důležitý je podnebný pás kde žiješ, rodinné genetické predispozice, a hlavně metabolický typ (ten se navíc během života mění)

mononukleóza tě už na vždycky bude nutit, abys byl na svoje játra opatrnej, to je fakt, na druhou stranu když se upraví jídelníček tak se nemusíš bát
Mvek - 24. srpen 2015 16:13sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
lagga: Mimochodem, už jsi narazila, nebo se zabývala dietami podle krevní skupiny? Tady to sice asi taky akorát vzbudí pobavení, ale s tím po nastudování experimentuje matka. A je přesvědčená, že jí to pomohlo, jen některé skupiny to mají hodně blbé, no a když při takové dietě to poruší, tak na druhou stranu u některých porušení cítí víc dopady.

Např. skupina A hůře tráví rajčata a maso kromě drůbežího.
Mvek - 24. srpen 2015 16:10sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
lagga:
rostlinné tuky zatěžují játra když je člověk konzumuje vyextrahované z rostliny

Jo, to mi dává smysl.

Zrovna tak, jako mi po přečtení si některých věcí, konečně dává větší smysl, že mi odjakživa stačilo tak málo alkoholu, abych se dostal do nálady, ale taky se začal motat a unavil tak, že prostě víc ne-e, takže žádný kolaps, žádná opice, akorát se mi lidi smějou, že mě stačí opít dvěma pivy.
Nebo proč asi reaguji na různá antihistaminika a podobné oblbovací látky tak silně (na druhou stranu nevím, proč nereaguji na kofein, nebo reaguji jinak, ale ne povzbuzením).
To vše asi bude souviset s játry a tím, čím si prošly při dětské mononekluóze. Sice chudáci makají dost, ale ne stejně jako u jiných.

Takže tak jako tak pozvolna měnící se jídelníček asi radikálněji pozměním, i když na tak intenzívní očistu si nevěřím.
lagga - 24. srpen 2015 16:05sipka
ZAMĚŘIT
lagga
a jo, trávíme s přítele hodinu denně přípravou jídla na druhý den, ale to je správně, jídlo je cenná věc, které bychom měli věnovat čas a úctu
lagga - 24. srpen 2015 16:04sipka
ZAMĚŘIT
lagga
Mvek: ále další starý blud, rostlinné tuky zatěžují játra když je člověk konzumuje vyextrahované z rostliny, protože v rostlině jsou další látky, fytonutrienty, bioflavonoidy a další odborný slova, který synergicky spolupracují na vyváženém vstřebání a strávení a vyloučení ...příroda to vymyslela dobře, člověk to zpackal protože se hurá vrhl na jednu složku a zapomněl že v tom zrníčku je tisíc dalších složek
lagga - 24. srpen 2015 16:01sipka
ZAMĚŘIT
lagga
hmm já tím nechci říct že jste blbý, ale že věříce starým desinformacím a že výzkum hodnoty potravin a synergického efektu už prošel velikým vývojem, avšak mezi "běžnou populací" se pořád tradují omyly jako že "sklenice mléka denně je výborná pro kosti"

chápu, že prostě řešíte jiný věci a nemáte čas chodit po přednáškách, lovit knížky a platit si za informace o jídle, že prostě ve spěchu raději zajdete do krámu a ulovíte na co máte chuť, já to chápu a taky jsem tím prošla, prostě v dnešní době je kolem zdraví veliký byznys, ale zapomíná se na jednoduchost, se kterou žili naši prarodiče a starší generace
Mvek - 24. srpen 2015 15:58sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
lagga: 3 měsíce v kuse? Hm, obdivuji toho, kdo si dokáže tohle zajistit v běžném životě. Ještě tak za studia bych to zvládl bez zaměstnání.

Jako jak souhlasím s tebou, že se mnoho věcí dá nahradit atd., že možností je spousta, tak si to nedovedu představit tak dlouhou dobu vše úspěšně sehnat (zásoby), a připravit si to každý den na všechna jídla.

Zejména, když jsem si dohledal, že játra prý zatěžují i rostlinné tuky (takže různá semena, ořechy se musí držet zkrátka či ideálně vynechat), nebo třeba okurky, o česneku a cibuli ani nemluvě.
A kdoví, co člověk díky tomu vynechá (např. okurka a cuketa jsou dost příbuzné, takže kdoví).
lagga - 24. srpen 2015 15:34sipka
ZAMĚŘIT
lagga
Mveku, prostě na 3 měsíce vynecháš některé věci ze svého jídelníčku, a dělá se to 30 dní, aby se zrušil starý návyk, dalších 10 dní pro upevnění nového návyku plus zbytek dní aby to dělalo 3 měsíce, kdy se konečně začnou i hluboce uložené fujtajbly z těla uvolňovat a přirozeně odcházet

víte jaký hromady věcí jde jíst ??!! jíte pohanku, kroupy, žito, oves, bulgur? tmavou rýži? luštěniny na klíčený/nenaklíčený, ovoce sušený/čerstvý, zelenina syrová/vařená/dušená/pečená/smažená/mixovaná, víte kolik druhů salátu existuje ? kolik sníte ořechů a zrní ? kolik umíte vyjmenovat kořenové zeleniny a dýní ?

vždyť ještě naši prarodiče měli maso 1 týdně a mléčný věci 1 denně, co asi jedli zbytek času? :)
je to omyl, že "je člověk jen na salátu", zkuste si zajít do rawácký nebo vegetariánský restaurace, překvapí vás, jak výborně to chutná

a na zbytek věcí radši ani nereaguji, začali jste vypisovat hromadu polopravd z doby minulé (typu vajíčko má moc cholesterolu, zelenině není bílkovina) a to bychom tu byli rok a ještě byste mi vynadali, že nevím všechno, navíc já si ty informace sháním sama, tak googlete milí braši (a vyhýbejte se fantaskním a hysterickým zdrojům)
Mvek - 24. srpen 2015 12:36sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Ale mluvíme tu o pevně stanovené periodě, ne o tom nejíst živočišné bílkoviny vůbec.


Jinak bílkovin je dost třeba v pšenici dvojzrnce, která má minimum lepku a často lidé alergičtí na lepek ji mohou konzumovat bez následku.
Nevím, jak je to u špaldy.
Ale obecně jsou bílkoviny i v dalším zrní, které lepek neobsahuje.


Já si dovedu představit jíst jen málo (jednou, dvakrát týdně) ryby a drůbež, a jinak mít hlavně "živé" mléčné výrobky, jinak se masu vyhnout. Jinak rozhodně nejsem zastánce extrémních diet, pokud to nemá nějaké odůvodnění (třeba při mononukleóze je třeba šetřit játra).
Yakuzza - 24. srpen 2015 10:50sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
kapitan Pike - 24. srpen 2015 10:44sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Yakuzza:
Nemají v sobě ořechy zase nějaké extrémní množství tuků?


Mají.
Yakuzza - 24. srpen 2015 10:40sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Seven:
zrat dostatek mrtvych ryb, krav a dalsich zvirat

No ale to právě nesmíš, viz lagga 254570.
Seven - 24. srpen 2015 10:29sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Teorie o ovoci a zelenine sice pekne, ale clovek potrebuje bilkoviny, takze nezapominat k tomu zrat dostatek mrtvych ryb, krav a dalsich zvirat (osobne nejsem moc fanda pozirani prasat a kurat, ale nepohrdnu ani tim).

Jinak co se tyce lustenin, neprijemny vedlejsi efekt lze zmirnit pokud je namocite pres noc, pote je precedite a proplachnete a varite je ve vode nove, nikoli v te, v ktere se louhovaly. Fakt to funguje.
AVip - 24. srpen 2015 10:09sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Yakuzza: Pointa je, že člověku vyšší míra konzumace ovoce neškodí, spíš naopak.

Samozřejmě, absence dostatečného mnozství vitamínu C se rovná kurděje a z toho plynoucí vše ostatní, ale to je snad notoricky známo.
Yakuzza - 24. srpen 2015 10:06sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
AVip: Absolutně jsem nepochopil pointu. To jako že vitamin C je jediná látka, kterou člověk potřebuje k přežití?
AVip - 24. srpen 2015 10:03sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Krysa nepotřebuje vitamín C, umí si ho syntetyzovat ve svém metabolismu sama.

Člověk je ovšem, ať se nám to líbí či nikoliv, opice původem z Afriky, kde jak známo roste spousta ovoce, takže se schopnost syntézy vitemínu C u něj nikdy nevyvinula.

Což m.j. znamená, že čistě ovocná strava je sice poněkud jednostranná a ne úplně ideální (přece jen, člověk je všežravá opice), ale přesto se nejedná o nic a priori škodlivého.
Samozřejmě, můžeme se sáhodlouze bavit o míře v jaké konzumovat (pouze) ovoce, ale geneticky s tím nemá lidský organismus nijak zásadní problém, spíš naopak.
Yakuzza - 24. srpen 2015 09:59sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Nemají v sobě ořechy zase nějaké extrémní množství tuků?

(Navíc každé tělo je děsně individuální a reaguje na věci různě. Jsem fakt rád, že se do takovýchto experimentů nepouštím.)
Mvek - 24. srpen 2015 09:57sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
kapitan Pike: Tak pokud nastupuješ nějakou dietu, tak je jasné, že nebudeš jíst jako normálně, tudíž i když jinak třeba pohanku nejíš, tak ji nasadíš. Nemluvě o zeleninovém rizotu apod.

Problém samozřejmě může být v tom, že já zmíněné věci už teď jím:-). Pohanku mám skoro denně k snídani, akorát jsem líný ji vařit, takže ji mám syrovou, jen namočenou a pravda, míchám to ještě s ovesnými vločkami (které teď z hlavy nevím, jak na tom jsou s lepkem) a občas i rýžovými burizony, strouhaným kokosem, ovocem a nějakými těmi semínky (slunečnice, sezam, len). Často tedy i s jogurtem, takže to bych měl smůlu.

No a zkoušel jsem podobnou věc (bez kokosu apod.) s rozmixovanou zeleninou (vařená brokolice, pekingské zelí, bílá paprika...). Ale jako obojí bych asi nevydržel jíst v kuse ani týden každý den k snídani, obědu i večeři. Na druhou stranu jsem se prostě ještě k dalším možnostem nedostal, s tímhle jsem začal vloni.

A k samotnému zasycení je také klíčové jíst víckrát menší porce. Hodně to pomůže zredukovat, kolik toho člověk sní, protože eliminuje to, že tělo vysílá signály nasycenosti s větší prodlevou (tuším, tka 20 minut).
kapitan Pike - 24. srpen 2015 09:45sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mvek: Já reagoval na Yakuzzu - šlo mi o ty věci, které člověk běžně jí. Já osobně (a myslím, že tady nejsem sám) pohanku běžně nejím. Ořechy ano, ale tam zase potřebuješ sníst relativně velké množství k tomu, aby tě to zasytilo. Pokud jde o luštěniny, tak ty zase mají takové nepříjemné "společenské efekty", zvláště když jich člověk sní hodně. :-)

Jinak pokud jde o lékařské výzkumy a lékařské statistiky, tak nám na univerzitě jeden docent několikrát opakoval: Pokud někdy budete dělat statistiku pro lékaře, hlavně se na začátku nezapomeňte zeptat, jaký má být výsledek. Oni mají většinou málo dat a ta data mají naprosto příšerné statistické vlastnosti, takže vhodně zvoleným postupem dojdete k libovolnému výsledku.
Telemachus Rhade - 24. srpen 2015 09:01sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak: Ani tak nejde o cukr jako takový, ale nastartuje to kvasný proces, čili ano, hodně ovoce škodí. Ale ono spíš jde o to najít zlatou střední cestu, protože třeba zelenina bez tepelné úpravy je zásobárna tříslovin, které jsou velmi těžké na trávení a většinu dobrého z té zeleniny pak tělo odignoruje :)

Nejnovější   Novější 929 - 948 / 2162Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o