|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 2162 |
|
|
|
| lagga:
mononukleóza tě už na vždycky bude nutit, abys byl na svoje játra opatrnej, to je fakt, na druhou stranu když se upraví jídelníček tak se nemusíš bát
Záleží, jak těžkou formu jsi prodělala. Já se na ni například nechala otestovat někdy v roce 2008. Bylo mi sděleno, že jsem ji někdy v minulosti prodělala, aniž bych si toho byla vědoma, pravděpodobně jsem to zařadila do kategorie rýmička/chřipka/angína.
Mvek:
Např. skupina A hůře tráví rajčata a maso kromě drůbežího.
Mám A+ (jako ostatně cca 1/3 CZ populace). S rajčaty jsem nikdy problém neměla, mám problém s trávením banánů a barevných paprik. Co se masa týče, hůř se mi tráví právě drůbež a taky vepřové, s hovězím či rybami nemám problém. Spíš bych řekla, že mnohem víc v tom hrají roli genetický predispozice.
|
|
|
|
| Jednou jsem cetla dietu podle krevnich skupin. Bylo tam, co mam jist, abych zhubla. Samy veci, co mi nechutnaj/je mi po nich zle. Takze i chapu, ze bych zhubla... |
|
|
|
| Marshall: tak o case a penezich to bohuzel je u vetsiny z nas, ja sem si ze zdraveho jidlo udelala prioritu nejprve vlastne z nutnosti, az pozdeji se pridalo mlsani, i tak me to obcas otravuje |
|
|
|
| Lagga "jak výborně to chutná" - naprosto s tebou souhlasím, dobré saláty včetně té pohanky a nebojím se použít to slovo doclova miluju. Problém je že příprava jídla zabere čas, který prostě nejsem ochotný tomu věnovat a navíc zrovna ta zelenina leze do peněz a ochození někam na jídlo ani nemluvím. |
|
|
|
| Mvek: jo krevní skupina je důležitá (například nulky musí mít hodně proteinu), ale stejně tak důležitý je podnebný pás kde žiješ, rodinné genetické predispozice, a hlavně metabolický typ (ten se navíc během života mění)
mononukleóza tě už na vždycky bude nutit, abys byl na svoje játra opatrnej, to je fakt, na druhou stranu když se upraví jídelníček tak se nemusíš bát |
|
|
|
| lagga: Mimochodem, už jsi narazila, nebo se zabývala dietami podle krevní skupiny? Tady to sice asi taky akorát vzbudí pobavení, ale s tím po nastudování experimentuje matka. A je přesvědčená, že jí to pomohlo, jen některé skupiny to mají hodně blbé, no a když při takové dietě to poruší, tak na druhou stranu u některých porušení cítí víc dopady.
Např. skupina A hůře tráví rajčata a maso kromě drůbežího. |
|
|
|
| lagga:
rostlinné tuky zatěžují játra když je člověk konzumuje vyextrahované z rostliny
Jo, to mi dává smysl.
Zrovna tak, jako mi po přečtení si některých věcí, konečně dává větší smysl, že mi odjakživa stačilo tak málo alkoholu, abych se dostal do nálady, ale taky se začal motat a unavil tak, že prostě víc ne-e, takže žádný kolaps, žádná opice, akorát se mi lidi smějou, že mě stačí opít dvěma pivy.
Nebo proč asi reaguji na různá antihistaminika a podobné oblbovací látky tak silně (na druhou stranu nevím, proč nereaguji na kofein, nebo reaguji jinak, ale ne povzbuzením).
To vše asi bude souviset s játry a tím, čím si prošly při dětské mononekluóze. Sice chudáci makají dost, ale ne stejně jako u jiných.
Takže tak jako tak pozvolna měnící se jídelníček asi radikálněji pozměním, i když na tak intenzívní očistu si nevěřím. |
|
|
|
| a jo, trávíme s přítele hodinu denně přípravou jídla na druhý den, ale to je správně, jídlo je cenná věc, které bychom měli věnovat čas a úctu |
|
|
|
| Mvek: ále další starý blud, rostlinné tuky zatěžují játra když je člověk konzumuje vyextrahované z rostliny, protože v rostlině jsou další látky, fytonutrienty, bioflavonoidy a další odborný slova, který synergicky spolupracují na vyváženém vstřebání a strávení a vyloučení ...příroda to vymyslela dobře, člověk to zpackal protože se hurá vrhl na jednu složku a zapomněl že v tom zrníčku je tisíc dalších složek |
|
|
|
| hmm já tím nechci říct že jste blbý, ale že věříce starým desinformacím a že výzkum hodnoty potravin a synergického efektu už prošel velikým vývojem, avšak mezi "běžnou populací" se pořád tradují omyly jako že "sklenice mléka denně je výborná pro kosti"
chápu, že prostě řešíte jiný věci a nemáte čas chodit po přednáškách, lovit knížky a platit si za informace o jídle, že prostě ve spěchu raději zajdete do krámu a ulovíte na co máte chuť, já to chápu a taky jsem tím prošla, prostě v dnešní době je kolem zdraví veliký byznys, ale zapomíná se na jednoduchost, se kterou žili naši prarodiče a starší generace |
|
|
|
| lagga: 3 měsíce v kuse? Hm, obdivuji toho, kdo si dokáže tohle zajistit v běžném životě. Ještě tak za studia bych to zvládl bez zaměstnání.
Jako jak souhlasím s tebou, že se mnoho věcí dá nahradit atd., že možností je spousta, tak si to nedovedu představit tak dlouhou dobu vše úspěšně sehnat (zásoby), a připravit si to každý den na všechna jídla.
Zejména, když jsem si dohledal, že játra prý zatěžují i rostlinné tuky (takže různá semena, ořechy se musí držet zkrátka či ideálně vynechat), nebo třeba okurky, o česneku a cibuli ani nemluvě.
A kdoví, co člověk díky tomu vynechá (např. okurka a cuketa jsou dost příbuzné, takže kdoví). |
|
|
|
| Mveku, prostě na 3 měsíce vynecháš některé věci ze svého jídelníčku, a dělá se to 30 dní, aby se zrušil starý návyk, dalších 10 dní pro upevnění nového návyku plus zbytek dní aby to dělalo 3 měsíce, kdy se konečně začnou i hluboce uložené fujtajbly z těla uvolňovat a přirozeně odcházet
víte jaký hromady věcí jde jíst ??!! jíte pohanku, kroupy, žito, oves, bulgur? tmavou rýži? luštěniny na klíčený/nenaklíčený, ovoce sušený/čerstvý, zelenina syrová/vařená/dušená/pečená/smažená/mixovaná, víte kolik druhů salátu existuje ? kolik sníte ořechů a zrní ? kolik umíte vyjmenovat kořenové zeleniny a dýní ?
vždyť ještě naši prarodiče měli maso 1 týdně a mléčný věci 1 denně, co asi jedli zbytek času? :)
je to omyl, že "je člověk jen na salátu", zkuste si zajít do rawácký nebo vegetariánský restaurace, překvapí vás, jak výborně to chutná
a na zbytek věcí radši ani nereaguji, začali jste vypisovat hromadu polopravd z doby minulé (typu vajíčko má moc cholesterolu, zelenině není bílkovina) a to bychom tu byli rok a ještě byste mi vynadali, že nevím všechno, navíc já si ty informace sháním sama, tak googlete milí braši (a vyhýbejte se fantaskním a hysterickým zdrojům) |
|
|
|
| Ale mluvíme tu o pevně stanovené periodě, ne o tom nejíst živočišné bílkoviny vůbec.
Jinak bílkovin je dost třeba v pšenici dvojzrnce, která má minimum lepku a často lidé alergičtí na lepek ji mohou konzumovat bez následku.
Nevím, jak je to u špaldy.
Ale obecně jsou bílkoviny i v dalším zrní, které lepek neobsahuje.
Já si dovedu představit jíst jen málo (jednou, dvakrát týdně) ryby a drůbež, a jinak mít hlavně "živé" mléčné výrobky, jinak se masu vyhnout. Jinak rozhodně nejsem zastánce extrémních diet, pokud to nemá nějaké odůvodnění (třeba při mononukleóze je třeba šetřit játra). |
|
|
|
| Yakuzza:
Nemají v sobě ořechy zase nějaké extrémní množství tuků?
Mají. |
|
|
|
| Seven:
zrat dostatek mrtvych ryb, krav a dalsich zvirat
No ale to právě nesmíš, viz lagga 254570. |
|
|
|
| Teorie o ovoci a zelenine sice pekne, ale clovek potrebuje bilkoviny, takze nezapominat k tomu zrat dostatek mrtvych ryb, krav a dalsich zvirat (osobne nejsem moc fanda pozirani prasat a kurat, ale nepohrdnu ani tim).
Jinak co se tyce lustenin, neprijemny vedlejsi efekt lze zmirnit pokud je namocite pres noc, pote je precedite a proplachnete a varite je ve vode nove, nikoli v te, v ktere se louhovaly. Fakt to funguje. |
|
|
|
| Yakuzza: Pointa je, že člověku vyšší míra konzumace ovoce neškodí, spíš naopak.
Samozřejmě, absence dostatečného mnozství vitamínu C se rovná kurděje a z toho plynoucí vše ostatní, ale to je snad notoricky známo. |
|
|
|
| AVip: Absolutně jsem nepochopil pointu. To jako že vitamin C je jediná látka, kterou člověk potřebuje k přežití? |
|
|
|
| Krysa nepotřebuje vitamín C, umí si ho syntetyzovat ve svém metabolismu sama.
Člověk je ovšem, ať se nám to líbí či nikoliv, opice původem z Afriky, kde jak známo roste spousta ovoce, takže se schopnost syntézy vitemínu C u něj nikdy nevyvinula.
Což m.j. znamená, že čistě ovocná strava je sice poněkud jednostranná a ne úplně ideální (přece jen, člověk je všežravá opice), ale přesto se nejedná o nic a priori škodlivého.
Samozřejmě, můžeme se sáhodlouze bavit o míře v jaké konzumovat (pouze) ovoce, ale geneticky s tím nemá lidský organismus nijak zásadní problém, spíš naopak. |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|