Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Poradna

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 2155
We have all the answers... For the right price!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 285 - 304 / 2155Starší   Nejstarší

Damar - 13. prosinec 2017 14:32sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Seven: U nás aj na začiatku, keď som učil, sám som dostal v septembri od žiakov v mojej triede kopec kvetov a to som len nastúpil na miesto.
Mvek - 13. prosinec 2017 14:30sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Damar: Taky jsem o začátku nikdy neslyšel. Jen kytka na vysvědčení (občas někdo tedy asi přidal i něco jiného) a společný dárek na konci studia (ZŠ nevím, odcházel jsem v páté, ale na gymnáziu určitě).
Mvek - 13. prosinec 2017 14:28sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Jen pro napravení možného šumu v průběhu diskuze, aby bylo jasno... Ptal jsem se jak na sestry, tak na doktory. Nemluvil jsem o darech předem, a obálky nám jsou nepříjemné, takže proto mě zajímal názor, jestli nám něco neuniká.
Akorát v mém případě asi půjde o několik zákroků, takže jsem pomýšlel na poděkování po prvním, pokud by to bylo nějaké nakonec náročné, nebýt nevděčný, zvláště, když se tam mám vrátit.

A sám mám dnes jeden pohled z praxe:
Ptal jsem se kamaráda, který má před sebou třetí ročník na záchranáře/sestru na intenzivních odděleních a ten říkal, že podle jeho názoru, co viděl na praxích a slyšel, tak taky spíš ty sestry, už právě proto, že ty přesně třeba utírají zadek, nebo vyžerou problémy jak shora, tak zdola atd. Že běžně mají na sesternách skříň plnou bonboniér, kam si ten, kdo slouží, když má na něco chuť, zajde. Nebo když nemají kávovar, tak ocení i to instantní kafe.
Seven - 13. prosinec 2017 13:13sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Damar: u nás se nosily kytky a bonbóny až na konci školního roku, o začátku jsem nikdy neslyšela.
kapitan Pike - 13. prosinec 2017 13:02sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
I maturitní plesy by se pak daly označit za korupci, když jsou na ně zdarma zváni učitelé před ukončením studia :-)
Damar - 13. prosinec 2017 12:38sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Keď prváčikovia, alebo aj piataci na začiatku školského roka nosia kvety a bonboniéry novej učiteľke, ktorú ešte v živote nevideli a ešte ich ani nezačala učiť, je to úplatok?

Alebo inak, učíme tým vlastne "úplatkárstvu" už malé deti?
Mirak - 13. prosinec 2017 12:33sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Já u nás bohužel minimálně o jednom člověku bezpečně vím, že úplatky bere. Myslím, že si o ně přímo neříká, ale vytváří situace, ze kterých plyne, že chce, aby mu byl úplatek nabídnut, protože některé procesy bezdůvodně zdržuje atd.
BorgDog - 13. prosinec 2017 11:32sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Můj pohled a má zkušenost: Bavil jsem se s jedním starým doktorem, který mi řekl, že tohle toleruje, protože má zkušenosti, že pacientům to pomáhá v uzdravení jako placebo: Zaplatil jsem doktorovi, takže věřím, že pro mě dělá víc a uzdravuju se, zatímco odmítnutí vzbuzuje strach, že už je na tom dotyčný tak zle, že to už má vlastně "spočítané", což se negativně podepisuje na léčbě. Jinak to dotyčnému doktorovi bylo protivné, etickou stránku řešil tak, že co se dalo sníst a vypít, putovalo obratem na sesternu, a obsah obálek na nějaký fond výzkumu rakoviny. Podle něj většina doktorů, co úplatky bere, lžou, protože prostor něco ovlivnit zejména u těžkých případů, je hrozně malý, a pokud to sami naznačují nebo dokonce slibují, jsou to hajzlové tuplovaně. Něco jiného je přidělování míst v LDN a podobné věci - to se ovlivnit dá, a ve velkém se to i dělá, je to odporná zkorumpovaná žumpa. Což můžu potvrdit z vlastní zkušenosti, protože jsem byl jednou o úplatek naprosto drze otevřeně požádán. (A ne, nedal jsem.) Jinak, moje babička měla ve zvyku - a trvala na tom - donést doktorovi kafe při každé návštěvě, i když šlo jenom o předepisování běžných léků. Nebrala to jako úplatek, ale poděkování, "společenskou povinnost." Doktorovi to nakonec útrpně snášel, protože vtipné bylo, že kafe neměl rád. Já sám bych úplatek nedal nikdy nikde, maximálně leda to, co napsala Seven, poděkování za práci, a zejména těm sestrám, protože jejich podmínky jsou fakt místy otřesné. Ale i toto kategoricky až "ex post" - rozhodně ne v průběhu nebo dokonce před léčbou.
Seven - 13. prosinec 2017 10:21sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Mirak:

Ale ve starších lidech to zakořeněné je, vidím to i na finančáku, kde mi lidi nosí třeba kafe/flašku jenom za to, že jim s něčím poradím nebo pomůžu. Takže pod stolem už mám solidní minibar :)


Moje matka má v agendě převážně vietnamce. Jeden z nich pokaždý přinese pětikilový balení rejže(nevím, jestli je to ve Vietnamu běžný nebo jestli mu nějaký Čech napovídal, že musí něco přinést). Budou to s otcem žrát ještě v roce 2025.

------------------

Jinak rozlišujme "všimné" doktorovi a například poděkování na odchodu sestrám za péči, tam bych ještě pochopila, že když se chovaly slušně a utíraly ti zadek a mají platy na nic, že jim necháš nějakou tu pozornost.

Seven - 13. prosinec 2017 10:13sipka
ZAMĚŘIT
Seven
BorgDog: Jednou. Testoval tím, kdo je fakt nemocnej a kdo tam leze s rýmičkou. (pokud si vzpomínám, poplatek 30CZK fungoval na podobném principu).
Mvek - 13. prosinec 2017 09:13sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Jo, za nadstandardní, nebo prostě za slušný přístup dlouhodobě, plus teď to asi vyjde na Vánoce, proto o tom víc přemýšlíme.
Mirak - 13. prosinec 2017 08:33sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Ale ve starších lidech to zakořeněné je, vidím to i na finančáku, kde mi lidi nosí třeba kafe/flašku jenom za to, že jim s něčím poradím nebo pomůžu. Takže pod stolem už mám solidní minibar :)

A počítá s tím i náš kreténský etický kodex, kde máme oficiálně povoleno přijímat dárky do 300 Kč.
kapitan Pike - 13. prosinec 2017 07:53sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Já jsem to znal jen ze seriálů z doby komunismu a nenapadlo by mě, že se to aplikuje i v dnešní době. Ale zase bych pochopil, že za nějakou dlouhodobou nadstandardní péči člověk dá nějaký dárek, podobně jako necháváme dýška v hospodě nebo kurýrům, kteří jsou za svou práci taky placeni.
BorgDog - 12. prosinec 2017 23:48sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Seven:
Housovi nikdo taky flašku nedal.

House pokud vím platil lidem v čekárně, aby šli pryč.
Seven - 12. prosinec 2017 23:16sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Mvek:
Aneb když to přeženu, případy doktora House by mi tam většinou spadaly.

Housovi nikdo taky flašku nedal.
Mvek - 12. prosinec 2017 22:55sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Peníze nám v rodině jsou také divné. Ale právě ty bonboniéry a flašky ne. Ale bohužel mám právě zprostředkovanou zkušenost, kde bylo nějaké doporučení, dotyčný chodil někam do Říčan opakovaně na nějakou proceduru a potřetí už mu bylo vzkázáno přes to doporučení, že příště by už tedy ale opravdu něco měl přinést.

Samozřejmě něco jiného je, když šlo o konzultaci, která nebyla žádnou pojišťovnou proplacená. To nelze srovnávat, to je další případ.

Jinak zas tak dobře placení asi nebudou, když jich tolik prchá do Německa za lepším. Nebo přesněji porovnání platu a byrokracie atd. nebude slavné. Samozřejmě u lékařů to bude dobré oproti většině vědeckých pracovníků. U zdravotnického personálu to bude asi horší, když jich je takový nedostatek, že se zavírají lůžková oddělení už na začátku prosince, a ne až na Vánoce jako obvykle.


Já zatím těžko hledám tu linii, ale považuji drobnou pozornost za tolerovatelnou v průběhu komplikovanější léčby, kde je třeba brát v potaz různé souvislosti (více celostní pohled, a ne jen symptomatický na základě několika vyšetření). Aneb když to přeženu, případy doktora House by mi tam většinou spadaly. A obecně případy, kdy má pacient pocit, že rutinní přístup a řešení komplikací až ad hoc není úplně na místě, že by bylo dobré, aby lékař věnoval zamyšlení se nad postupy o něco větší pečlivost.
Ale jasně, rovnoprávnosti a spravedlivosti to nenahrává. Otázkou je, jestli opak ano.
Lt.Shark - 12. prosinec 2017 21:00sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
žádné všimné se už dnes neučekává... jak tu zaznělo, už nejsme v komunismu. Myslím si, že by se i báli nějaké všimné vzít.
Pozemstan - 12. prosinec 2017 20:19sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Seven: Paradoxně mě k pozornosti tlačili ti největší antikomunisté v rodině včetně lidí mladších než já... -)

Ale peníze v obálce ne, to už je "jiná káva"...

Jinak ale vlastně táta už před lety chtěl něco dát sestřičce, která mu právě řekla, že za "kafe" bude ráda, ale jinak nic nepřijme...
Mirak - 12. prosinec 2017 20:12sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Když ležel v nemocnici děda, tak taky tlačil na babku, aby doktorovi dala peníze, ale vlastně už ani nevím, jak to dopadlo.

Předtím jsem o tomhle zvyku neměl ani ponětí.
Seven - 12. prosinec 2017 20:11sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Podle mě je to trapný přežitek komunismu a pokud se najde blbec, který to dál bude dělat, nikdy se kultury "všimných" nezbavíme.

Nejnovější   Novější 285 - 304 / 2155Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o