Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Poradna

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 2155
We have all the answers... For the right price!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 256 - 275 / 2155Starší   Nejstarší

Mvek - 22. prosinec 2017 10:28sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Pokud někdo odsud nechodí do Vesmír a věda, tak hodím ledabyle odkaz i sem: https://www.lupa.cz/clanky/jak-porozumet-blockchainu-v-deseti-minutach-aneb-jak-funguje-technicky-a-k-cemu-je/

Nejde o vysvětlení principu, i když tady tenhle dvojdílný článek, tedy hlavně tenhle druhý díl, mi pomohl některé mezery doplnit, ale o nastíněné možnosti využití blokchainu v dalších aplikacích. Ať už je to ten dodavatelský řetězec, Uber, nebo meziplanetární souborový systém:-).
S.S.Enterprise - 20. prosinec 2017 15:23sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
A co burzovni aplikace IQ Option? Znáte to někdo?
Mvek - 19. prosinec 2017 13:39sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
A povedlo se mi to i s egoistickým podpisem...:-) Ani nevím, co jsem tam původně chtěl psát.
Mvek - 19. prosinec 2017 13:39sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Jinak tady je zajímavý nečernobílý, ale delší anglický článek o Bitcoinu a energii. Spekulují tam i o možnostech, co s tím porovnávají s VISA a ve výsledku je vidět, jak je to nevyzpytatelné a může to skončit velmi "neekologicky", nebo to být neutrální.
"Bitcon global warming (Wired.com)


BorgDog: Takže dělení odměny za vytěžený bitcoin se dělí v samotném systému? Vždy jsem si myslel, že to je na nějakém organizátorovy skupiny, a ne v systému samotném.

A je možné si vybrat, jestli počítám proof, a tedy těžím bitcoin, nebo jestli jen hashuju řetězec transakcí a dostávám poplatky z transakcí? To jsem furt nikde neviděl jasné. A v čem je háček se tedy orientovat jen na transakce (pro člověka s jendím, dvěma stroji).

Jinak mně se nelíbí z hlediska ekologie hlavně ten boom, kdy to láká každého druhého, aniž by na to šel s rozvahou. Rychle něco nahrabat a neřešit dlouhodobější provoz a třeba tedy využití tepla. Nemám problém s "přímotopem" atd. (zmiňují to i v článku), ostatně nějaká společnost už nějaký rok nabízí i u nás, že ti poskytne server připojený do cloudu, pokud máš opravdu rychlou linku (takže spíš na optice, na páteři atd.) zadarmo, ty platíš jen energii, a topíš si s tím. Je to tedy spíš pro organizace pro dodání x kusů.
Zrovna tak nejsem proti myšlence substituování reklam na webu placením výkonem pro nějaké distribuované výpočty, i kdyby to měly být výpočty transakcí kryptoměn. Samozřejmě opět by to chtělo ošetření v browserech, aby se tak nedělo, když zařízení běží na baterie, a aby to využívalo jen část výkonu podobně jako jde limitovat třeba BOINC a jejich SETI2Home či obecně Intelí WorldCommunityGrid. Tedy aby šlo jen o malé zvýšení energetické spotřeby.

BorgDog - 19. prosinec 2017 12:26sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Mvek: Bodem 5) jsem chtěl říct toto: O těžbě samotného bitcoinu "přímo", na kterou se dnes už používají výlučně specializované ASIC minery v ceně stovek tisíc korun a spotřebě 2000W+ nemá v domácích podmínkách už smysl ani uvažovat. A ani jednodušší, levnější minery na jiné algoritmy nebo grafické karty, už nejde provozovat stylem "těžím měnu X >> obratem prodávám za BTC >> mám zisk." Ale stále to jde dělat stylem "těžím měnu X >> držím ji a čekám, až vzroste cena >> prodávám >> mám zisk." Čili, že vytěžené je použito spíše na "držení" jako investice, než k okamžitému prodeji, a takto může být těžba dlouhodobě zisková. Ovšem při výběru správného coinu, trpělivosti a štěstí.

Neekologičnost. Jednak je tu to, co říkáš. Konvenční platební systémy, banky, směnárny a burzy mají TAKÉ obrovské datacentra běžící v režimu 24/7, a ani ty peníze se netisknou nebo nerazí "na éter." Navíc, většina velkých "farem" i jednotlivců se snaží vyrobené teplo dále zužitkovat - na vytápění, na ohřev vody, apod. Nejde to účelově zjednodušit na tvrzení "všechna elektřina vyletí oknem." Co se týče generování hardwaru, skutečně jednoúčelových ASIC minerů se zas tolik nevyrábí, a většina běžného HW užívaného k těžbě se používá i na něco jiného - nevyrábí se JENOM k tomu účelu. Navíc je třeba zvážit, že tohle je dočasný problém. Novější kryptoměny se vesměs odvracejí od konceptu Proof-of-Work tedy těžby v klasickém smyslu, protože se jejich tvůrci poučili z neblahého příkladu bitcoinu: Jak stoupá obtížnost algoritmu, vznikají čím dál výkonnější ASIC minery, které jsou ovšem tak nákladné, že se těžební výkon koncentruje do rukou lobby, která pak má moc negativně zasahovat do vývoje celé dané měny. Nové kryptoměny buď používají nějakou variantu Proof-of Stack konceptu, kdy jsou nové coiny získávány držením dřívějších v online režimu, anebo takovými algoritmy, které vylučují "kumulování výkonu" a tím generování stále výkonnějšího hardwaru. I Ethereum, které je momentálně jednou z nejvíc těžených měn přejde cca. za rok a půl na PoS koncept, a s těžbou bude konec. Současný boom spotřeby grafik nebude pokračovat déle, než pár let - a pokud znovu nespustí Nicehash, dostal slušnou ránu už teď.

Co se zbytku týče, pokud chápu dobře, na co ses ptal, pak odměna za blok se dělí mezi všechny, kteří daný blok vytěží, ale to není jedna osoba. "Sólová těžba" dnes už prakticky neexistuje a v poolech, kde se těží ve velkém, se podle různého klíče dělí také zisk mezi všechny účastníky. Ten proces je mnohem víc kolaborativní, než si patrně myslíš, není to závod, kde "kdo dřív přijde, ten dřív mele." A víc a víc výkonu není potřeba ani tak na transakce, jako na těžbu samotnou, viz. výše. Bohužel to má ještě jeden efekt, a to "záškodničení" o kterém se už dlouho ví, kdy řada provozovatelů velkých farem úmyslně generuje "spamové transakce" protože přetížená síť jim přináší větší zisky na poplatcích - a není způsob, jak této činnosti zabránit. I to je další důvod, proč skoro žádná z měn "druhé a třetí generace" nepoužívá "čistý" PoW jako bitcoin.
Mvek - 19. prosinec 2017 11:33sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
BorgDog: Mně to přijde, že si v bodě 5) trochu protiřečíš. Ale jasně, návratnost je dána i transakčním poplatkem a objemem bitcoinů, který se dá vytěžit. U té elektřiny by to samozřejmě bylo na větší analýzu, kolik zdrojů sežerou běžné platební systémy, ať už pro úložiště (kompletní databáze blokchainu už má stovky GB, podle Wiki), nebo pro transakce, a to jak elektřina, tak právě HW.
Ale pořád mi přijde, že těžení bitcoinů a potvrzování transakcí vede k velké spotřebě HW. Kdyby šlo v pohodě použít starý HW, bylo by to smysluplné, takhle to generuje výrobu nových grafik a CPU atd., a pak jejich recyklaci, která není zrovna žádná výhra.

Ale možná bys tedy mohl zkusit doplnit mé mezery, které se mi nedaří z několika videí a článků pořád zaplácnout:

Provozovatel výpočtového zařízení tedy dostane odměnu z transakce jen souběžně s vytěženým bitcoinem, tedy jen při výpočtu toho důkazu...? Tzn. nikdy nedostane jen odměnu z transakce, ale obojí, nebo nic, protože nebyl první v nalezení toho specifického hashe potvrzujícího historii transakcí?


Z toho mi ale stále vyplývá, že s popularitou a větším množstvím transakcí bude potřeba víc a víc výkonu na transakce, i když se bude snižovat náročnost toho důkazu, aby to kompenzovalo výkon celé sítě. Jestli to nepřekonává běžné bankovní systémy o řády, tak je to zázrak (netvrdím, že ne, nejsem génius, abych si to dovedl představit).


Jako kdyby se "těžilo" z přebytků energie, z obnovitelných zdrojů v době, kdy nejsou plně vytížené, nebo jak nadhazuje AVip jako topení, tak ok. Ale ve vidině zisku tu bude těžit spousta lidí, kteří si to nespočítají nebo nebudou chtít vzdát dříve rentabilní, ale dnes už ne, pokusy hodně dlouho.
BorgDog - 19. prosinec 2017 10:55sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Lt.Shark: Litecoin za CZK můžeš (stejně jako bitcoin) napřímo koupit na https://coinmate.io/home ale musíš si udělat registraci, která je trochu "creepy." Druhá cesta (a na Monero nebo cokoliv jiného jediná) je koupit bitcoin a pak na burze směnit na cílovou měnu. Nejjednodušeji lze online bitcoin koupit na https://www.simplecoin.cz/ ale mají tam nějaký minimální limit, a ten je už relativně dost vysoký, protože se odvozuje procentně z ceny bitcoinu. Bitcoin burz je pak celá řada, asi nejpopulárnější je Bittrex a Poloniex. Na bittrexu ti ke "gamblení" nebo nákupům stačí základní registrace, jen nemůžeš měnit za dolary. No a pokud jsi z vhodné lokality, můžeš samozřejmě využit i ten bitcoin bankomat.

Další, co je třeba pak DOBŘE zvážit je, pokud chceš dlouhodobě držet (tzv. hodlovat), tak v čem. Mít to prostě na burze není zcela bezpečné, a bohužel stoprocentně bezpečná není u kryptoměn ŽÁDNÁ webová peněženka. Speciálně u Monera se právě spekuluje, že jedna z nejpopulárnějších webových waletek má nějakou bezpečnostní díru, protože se množí hlášení o záhadně zmizelých penězích. Nejbezpečnější jsou Core Walety jednotlivých měn, ale ty bývají zoufale těžkopádné a potřebují plno místa. Jedinou "stoprocentně" bezpečnou peněženkou je speciální hardware jako český Trezor https://preorder.trezor.io/ (nová generace momentálně vyprodaná, stará dosud k mání), ale to znamená zase investovat. Podotýkám, já sám ho nemám, na těch pár kryptošušňů, co mám, se mi nevyplatí. Jinak co se týče hesel, PINů a passphrase v čemkoliv kolem kryptoměn, tak NEEXISTUJE absolutně nic jako "přílišná paranoia."

AVip:
Problém je v jedné věci: prakticky každá novinka v ekonomice si musela projít i několika držkopády

Osobně myslím, že u bitcoinu byl minimálně jedním takovým držkopádem krach Mt.Goxu. To bylo něco, co ho mohlo reálně poslat natrvalo do sraček. "Opravdový krach" by u bitcoinu přišel dnes už podle mě leda buď hacknutím samotného algoritmu, což je extrémně nepravděpodobné, anebo velkým legislativním tažením vlád USA, Číny a případně EU. Čína to už zkusila a povedlo se srazit krátkodobě cenu asi o třetinu, ale pak zařadila zpátečku, částečně proto, že čínští potentáti mají zjevně vlastní bitcoin fondy, a částečně proto, že pochopili, že i s jejich možnostmi je to technologicky neproveditelné. Jinak to na žádné velké "tažení" nevypadá a čas pracuje pro bitcoin. Nemyslím, že přijde "velký krach", ale spíše bude bitcoin postupně "dohnán a předstižen", protože technologicky nedokáže držet krok.
AVip - 19. prosinec 2017 08:05sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Jinak proč pořád zmiňuju přímotop - pokud ho máte, tak peníze za energii zaplatíte tak jako tak, ergo, nějaká ta kryptoměna vám bilanci může jen zlepšit.

Kdybych měl na chalupě připojení na Internet hodné toho jména, už bych tam měl podobné vytápění udělané a popravdě, pořád o tom uvažuji ve velmi reálných termínech (problém je řešitelný, ale když vaši duševní energii odčerpávají jiné průšvihy, tak... snad si rozumíme).
AVip - 19. prosinec 2017 07:56sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Problém je v jedné věci: prakticky každá novinka v ekonomice si musela projít i několika držkopády, než se z ní stalo něco doopravdy použitelného, něco s čím celý systém umí pracovat.

V ideové rovině kryptoměnám věřím, ale v jejich stávající podobě nikoliv (bitcoin je zajímavý proof of concept, ale to je taky tak vše) a čím dřív přijde opravdový krach, tím líp, protože tím méně bude bolet a tím dřív začnou být kryptoměny opravdu použitelné.

Když řeknu "A", musím říct "B" - přijde mi o dost rozumnější si trochu zahrát s kryptoměnami, než, například, v casinu nebo loterii.

A znova, pokud člověk už nějaké to železo má a má i nějaký zajímavý tarif na elektřinu, tak je i toto možnost.
Cena železa t.č. dosti reflektuje jeho využitelnost, takže návratnost není nic z čeho by si člověk sednul na zadek (to byla tak před rokem), hláška o přímotopu je snad jasná taky, teď je navíc roční období, kdy se vyplatí tu elektřinu nechat ještě něco málo udělat, než se změní na teplo, objektivně je jedno, jestli topí topná spirála nebo počítač (kde jde stejně 99%+ do ztrátového tepla).

Na druhou stranu "těžit" ve vysokém létě je perverzní, bez pardonu, protože v ten moment je zapotřebí místnosti s rigy klimatrizovat a spotřeba je tím pádem doslova astronomická.

Někteří spekulují na odprodej grafických karet - ano, asi najdou pár idiotů, kteří to koupí, ale undervolt či nikoliv, grafiky mají životnost dost mizernou, je to jedna z nejkazivějších komponent a popravdě, pokud se rig nezaplatí přímo, tak tohle nikoho nevytrhne, fakt ne (nehledě na to, že když to pak udělají všichni, tak cena poletí raketově dolů).

Zde se tedy nabízí to, co doporučuji už nějakou dobu: alternativou k přímé hře s kryptoměnami může tedy být i i investice do elektrárenských společností (ty mmch. dividendy často vyplácejí) a/nebo do akcií technologických firem.
Lt.Shark - 19. prosinec 2017 07:05sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
Já se v tomto moc neorientuju... ale pokud bych chtěl nějaké kryptoměny koupit... a jak slyším, tak spíš ten litecoin nebo monero... tak kde? :-)
BorgDog - 19. prosinec 2017 00:46sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Jsem poměrně "bitcoin aktivní" a k tomu, co tu zaznělo, pár poznámek, jak věci chápu nebo vidím já.

1.) "Ambice bitcoinu" jsou relativní pojem a záleží na tom, CO od něj kdo očekává. Neexistuje žádný "oficiální směr." Jsou "krypto-anarchisté" kteří v něm opravdu vidí budoucí "nástroj zkázy kapitalismu", i střízlivěji uvažující, co ho chápou jeho nástroj uchování hodnoty podobný třeba zlatu. K tomu má zatím asi nejblíž, rozhodně ne k běžnému platidlu pro každodenní použití.

2.) Bitcoin je dnes technologicky ve slepé uličce. Problém s kapacitou sítě a tím pádem neúnosným nárůstem transakčních poplatků i čekací doby zpracování, se prohlubuje a řešení je v nedohlednu, protože spor mezi Konsorciem bitcoinu a "těžařskou lobby" už přerostl do osobní roviny, a pak je každá dohoda těžká. "Těžařský" pokus o hard fork BCC v podstatě neuspěl, na oplátku efektivně blokují snahy Konsorcia, protože současná situace jim do jisté míry vyhovuje. Většina názorů, které sleduji, se shoduje, že růst ceny bitcoinu se brzy výrazně zpomalí, zastaví nebo dokonce přijde stagnace, ne formou nějakého "propíchnutí bubliny" ale spíše kontinuálně. Kupování bitcoinu dnes je hloupost.

3.) Je zcela možné, a částečně se to už děje, že bitcoin předeženou technicky vyspělejší kryptoměny "druhé generace" jako Ethereum nebo Monero. Prudký vzestup Litecoinu, který zřejmě bude pokračovat, je přímým důsledkem problémů bitcoinu. Řada lidí věří, že rok 2018 bude "rokem Litecoinu" a pokud už bych něco koupil, byl by to právě on, anebo Monero. Tam jsou dnes ještě ceny relativně únosné a naděje na zisk dost velká, pokud tedy nedojde k nějaké "katastrofické události", která odpálí kryptoměny obecně.

4.) Postoj států k bitcoinu se velmi liší a bude to problém. Úřady nedokáží zakázat ani bitcoin, který je částečně "vystopovatelný", a rozhodně to nedokáží u kryptoměn, které mají na "utajení" přímo důraz, jako Ripple nebo Monero. Je to v jistém ohledu smutné, ale naprostá většina bitcoinistů, co znám, nikdy žádné daně neplatí a platit nehodlá. Jedou už spolehlivé cesty, jak zisky z kryptoměn do "běžných měn" přelévat mimo banky, a těch cest bude stále víc. Úřady to nezastaví, a čím víc budou tlačit na restrikce, tím víc posílí popularitu kryptoměn. Jedním z elementárních důvodů, PROČ jsou tak populární, navzdory praktickým nedostatkům, uživatelské nepřívětivosti, bezpečnostním rizikům, nepředvídatelnosti, etc. je právě "nedůvěra v systém." Lidé ztrácí víru v centrální banky, ve státy, v garance měn. Částečně v důsledku konspiračních teorií, částečně oprávněně, a čím víc se stát pokusí regulovat, tím víc tohle posílí. Je to náběh na otevření takového "křídla" šedé ekonomiky, jaké svět ještě neviděl, a jedinou šancí, kterou vidím, je místo restrikce přesvědčovat uživatele, aby daně v rozumné výši platili PO DOBRÉM. A ano, už slyším ten řehot...

5.) Těžba bitcoinu samotného se dnes kvůli ceně elektřiny nevyplatí, pokud nemáte "zvláštní podmínky." Stále se vyplatí stavba MALÝCH "rigů" třeba ze dvou tří grafických karet, v kombinaci s pečlivým výzkumem a výběrem toho, co těžit. Stále se vyplatí "malé" ASIC stroje používané podobně. Já sám mám jeden se spotřebou cca. 80 W žárovky a vyplácí se mi, ovšem nejde k tomu přistupovat stylem "zapnu to, nechám běžet, nestarám se." Není to "tiskárna peněz", to jsou možná nějaké obří farmy v Číně. A ty řeči o neekologičnosti bitcoinu jsou směšné hoaxy.

6.) Spekulace s altcoiny je MNOHEM složitější záležitost, než se zvenku zdá. Momentálně existuje cca. 250 široce obchodovatelných kryptoměn a stále vznikají další, byť už ne tak šíleným tempem jako dřív. Ale je to záležitost mnohdy srovnatelná s naprostou ruletou, kurz klidně poletuje o desítky procent v řádu ne hodin, ale MINUT. Stačí jedna zpráva, že nějaký stát chce bitcoin zakázat, nebo že ten či onen "IT guru" nějakou měnu podporuje, aby všechno letělo do nebe nebo do kopru. Před dvěma dny McAffee ve svém tweetu pochválil kryptoměnu Verge. Během pěti hodin vyletěl její kurz z 65 satoshi na 350. V důsledku JEDINÉHO tweetu. Pokud chcete tuto hru hrát, připravte si hodně peněz, hodně pevných nervů a hodně volného času na sledování informačních kanálů, pokud si tedy nechcete vyloženě házet kostkou.

7.) Pokud jde o investice dnes, podle mého názoru (zdůrazňuji, ČISTĚ SUBJEKTIVNĚ!!) má cenu investovat do stabilních měn "druhé a třetí generace" jako Monero, Ripple, Ethereum a možná další, co přijdou. A ze starších pak do Litecoinu, který je stále ještě relativně finančně dostupný, a pokud bitcoin nevyřeší své problémy (na což to zatím nevypadá), poletí ještě hodně nahoru.

Absolutně základní pravidlo: NEDÁVEJTE DO TOHO VÍC, NEŽ MŮŽETE ZTRATIT! Kryptoměny jsou obrovská "terra incognita." Nikdo, ani ti, co si hrají na sebevětší experty, nemá tušení, kam se tohle vyvine, co s tím udělají např. kvantové počítače, jestli zájem prostě nepohasne nebo se to ze dne na den "nezhroutí do sebe". Možné je naprosto všechno.

S.S.Enterprise - 18. prosinec 2017 23:42sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
jinak tím, že se BTC stává masovou záležitostí, je čím dál méně pravděpodobné, že bude státní systém schopen všechny ty lidi o "výdělky" okrást

pokud jde o ekologii, tak máš sice pravdu, ale když to nevytěžíš ty, vytěží to někdo jiný...

ad přímotop - v zásadě si docela dobře dovedu představit, že nejvíc BTC se vytěží ve státních a velkých podnicích, kde si velké spotřeby proudu třeba ani nikdo nevšimne a zaměstnanci tam tak vydělávají 2x
S.S.Enterprise - 18. prosinec 2017 23:34sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
S tím těžšením souhlas, podle mě nejlepší by bylo investovat skutečně minimální částku - max 1000Kč a jet na vlně volatility všech možných digi měn a tím, že jednou ročně si vyberu čistej zisk vhodnotě do 30tis (v souladu s těmi paragrafy, cos citoval).

Dál já jsem zas zaznamenal zprávu, že v Japonsku začali někteří zaměstnavatelé vyplácet 20% mzdy v BTC.
S.S.Enterprise - 18. prosinec 2017 23:32sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Pozemstan: No, co na to říct, velmi důsledně si sepsal otázky a problémy, co bych tu sám psal :D

S tím prohloupením - já mam BTC pěněženku už minimálně 2 roky, ale bohužel tehdy jsem pak řešil jiný věci a nekoupil sem si tehdy ani nic a teď už bych měl snad 100x víc :(
Pozemstan - 18. prosinec 2017 22:42sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
AVip, Marshall: Díky za rady. Asi to skutečně bude chtít nový, resp. tento už moc nevyhovuje ani jako "záložní".
Pozemstan - 18. prosinec 2017 21:43sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Já o nějaké "investici" uvažuji, ale současný růst mě spíše odrazuje. Prohloupil jsem, když měl bitcoin ještě na jaře "hodnotu" 1000 USD nebo předtím i méně, což už se mi zdálo přemrštěné. Když pak v létě, když se cena pohybovala kolem 3-4 tisíc USD, v diskusi na ČT24 zazněl odhad 7000 USD do konce tohoto roku, nevěřil jsem. Nakonec to může být až třikrát tolik, ale také asi stále více hrozí prudký pád. Když si ale uvědomím, že šlo původně o zcela okrajovou "alternativní" záležitost a stále ještě to není zdaleka mainstream, je asi potenciál zájmu lidí z celého světa (i přes zákaz v ČLR) stále značný, což může znamenat pokračování enormního růstu.

Ukazují se ale i negativa či nedostatky. Už v létě se někdo z bitcoinové komunity v ČRo1 vyjadřoval, že těm původním příznivcům šlo jen o alternativní platidlo a z tak velkého zájmu, který má velký dopad na změny kurzu, vlastně ani radost nemají, i když uznávají právo na spekulace...

Odpor k "masovosti" je přitom v rozporu s vizí, kterou na ČT24 představoval tuším šéf Liberálního institutu. Ambicí bitcoinu (či dalších kryptoměn) je prý jednou zcela převzít světový obchod a nahradit klasická platidla. Dokonce tam vychvaloval způsob platby jako lepší než kartou atd. Zkušený odborník na měny tuším z ČNB se tomu spíše vysmíval s tím, že jde o zajímavou hru, ale celkové objemy světového obchodu s bitcoiny dosahují jen zanedbatelného zlomku oproti všem převodům peněz v českém elektronickém bankovním systému v tomtéž čase.

Teď je asi zájem o bitcoin oproti létu mnohem větší, ale světové hospodářství ještě zdaleka "neovládá". Přitom se už hovoří o tom, že někde musely být platby bitcoinem kvůli zpomalení transakcí nebo enormním poplatkům za transakci zrušeny. Systém tedy zjevně technicky nezvládá naplnění svého cíle, což může být značnou brzdou dalšího rozvoje, možná i příčinou pádu. Ale to jen spekuluji na základě informací z médií. Vím, že před koncem roku mělo dojít právě kvůli zefektivnění k dalšímu rozdělení bitcoinu a přechodu na modernější "technologii", i když se od toho z nějakého důvodu zatím upustilo, což právě asi přispělo k současnému růstu...

Zajímavá je ale také informace, že v Jižní Koreji obchod s kryptoměnami již předčil v objemu peněz akciový trh. To by naznačovalo, že někde už možná cíle pomalu dosahuje (i když asi šlo přece jen hlavně o klasické použití v obchodě, ne spekulace jako v tomto případě). Je fakt, že když třeba v rodině někdy slýchám pesimistické vize, že prý nejde do ničeho (možná kromě nemovitostí, ale i u nich se v Česku hovoří o bublině) investovat, hodnota všeho už půjde jen dolů, zatím to není pravda a právě kryptoměny představují "alternativu", byť značně riskantní, do které rozhodně nelze vkládat podstatnou část prostředků...

Jinak je podle mě zajímavý i litecoin, u kterého se říká, že má mírně pokročilejší systém oproti bitcoinu (rychlejší tvorbu a transakce), přičemž litecoinů má být vytěženo jen čtyřikrát více (ale snad je těžba technicky náročnější). To podle mého laického pohledu dává šanci, že litecoin může stoupnout také na řádově tisíce až desetitisíce USD či více... I přes růst bitcoinu se do listopadu držel na 50 USD, pak ale náhle stoupl na 100 a v prosinci už na "hodnotu" přes 300 USD. Ještě v březnu to ovšem bylo pod 4 USD...

V té diskusi v létě na ČT24 brali jako v rámci možností seriózní ještě ethereum. To stouplo z 11 USD v únoru na 400 v červnu a nyní již má téměř 800 USD.

Říkám si, že to nabízí takové zisky, že se brzy může objevit nová vrstva multimiliardářů, která si skutečně "kůpí všetky". Mohou v tom "jet" vizionáři jako Musk, u kterého se o autorství bitcoinu spekuluje, i když to popírá, ale také někdo mnohem "temnější"... Pak ale musí kryptoměny ve velkém převádět na klasické peníze, což asi může rozkolísat i jejich kurz...

Osobně v úvahách o investici do kryptoměn řeším několik praktických otázek.

1) Jak funguje zdanění? V Jižní Koreji se o zdanění hovoří až nyní, ale u nás snad platí obecný systém zdanění zisků z kapitálových investic či tak něco. K daňovému přiznání je ale asi třeba mít příslušné důvěryhodné doklady o nákupu a prodeji třeba jen části...

2) Pokud bych obchodoval častěji, asi by to šlo považovat za soustavnou činnost (zvláště při dnešním spíše represivním vedení vlády a MFČR), a pak je otázkou, zda není třeba živnostenský list resp. v mém případě zápis do něj. Zatím jsem si nezjišťoval, zda nejde o speciální činnost s potřebou oprávnění resp. povolení ČNB, byť bych působil jen jako soukromý investor.

3) Pokud by to vedlo k větším ziskům, což při tak velkém kolísání kurzu není zcela nereálné, musel bych se stát plátcem DPH? Má podobná měna/komodita z podstaty věci "přidanou hodnotu"?

4) Nehrozí i při legálním postupu zablokování účtu? Narazil jsem na zprávy, že české banky při příchodu pro ně podezřelé částky z jim známých účtů bitcoinových burz automaticky přistupují k obstavení účtu...

Něčemu snad lze předejít využitím služeb seriózních investičních firem, ale i to může mít svá negativa. Já jsem se dlouho mylně domníval, že lze kryptoměny běžně získat jen těžbou, přímou směnou za zboží nebo přes směnárnu někde v Číně (teď už asi jedině jinde), kam je nutno poslat oskenovaný pas, do čehož se mi nechtělo. Pak jsem zjistil, že už existují bitcoinmaty, přičemž jeden funguje pár let i v Liberci, ale tam je obchod omezen na nákup a prodej snad maximálně v hodnotě 25000 Kč denně v součtu, přičemž se nesmí rozdělit. To je snad limit bez osobní identifikace (což je ale asi u automatu vždy), přičemž se odvolávají na "účely aplikace zákazu provést obchod podle § 15 odst. 1 písm. b) ve spojení s § 54 odst. 4 zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, ve znění pozdějších předpisů"... S tím asi souvisí i ono obstavování účtů. Nejspíš bych do toho zdaleka tolik peněz nevložil, ale zpětný převod pak může být v případě většího růstu hodnoty i původně mnohem menší částky komplikovaný, resp. touto cestou nemožný...
AVip - 18. prosinec 2017 19:33sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Težit - asi (už) ne, vstupní náklady jsou u zajímavějších coinů dost prohibitivní a upřímně řečeno, těžit nějakou tu rychlokvašenou inflační záležitost... to vyjít může, ale už taky nemusí.
Jiná věc by byla, pokud máš už nějaké vhodné železo a pokus máš tarif na přímotop.

Co se spekulace týče... proč ne, ale přistupuj k tomu spíš jako k hazardu, než k úsporám.

Obecně, mám za to, že kryptoměny jako takové mají budoucnost celkem jistou, bohužel, to co jisté není, je jejich hodnota.
A v situaci, kdy je sice každá jedna kryptoměna nastavena deflačně, ale jako celek dochází v oboru k boomu takřka hyperinflačnímu, není vůbec jisté, jak se celá věc nakonec vyvrbí.
Mvek - 18. prosinec 2017 18:54sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
S.S.Enterprise: Já o tom uvažoval, tedy zatím jen u bitcoinu a tam imho těžit už ne. Ale nakonec mě odradil ekologický aspekt, když jsem četl (a stačilo se zamyslet) o tom, kolik zdrojů (energie) provoz bitcoinu sežere. To je proti mému přesvědčení, jakkoliv jinak se mi idea měny oproštěné od přímé státní intervence líbí.
S.S.Enterprise - 18. prosinec 2017 15:01sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
DOTAZ - kryptoměny

Těžit, nebo investovat do obchodování s nimi? :)
Marshall - 18. prosinec 2017 09:38sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Pozemstan: Obávám se, že AVip má pravdu. Klidně bych ti ho vyčistil v práci, ale elektro půjde dřív než později do kopru. Co se týká náhrady, tak nejsem v kompaktech moc kovaný, ale dneska bych šel na nějaké recenzní servery... zamyslel se kolik chci dát a jaká mám omezení (velikost, váha, zoom) a pak dle toho se rozhodl. Kdyby jsi šel do zrcadlovky, tak to si můžeme pokecat (do 12k seženeš imho tobě vyhovující stroj a pak dobrý objektivem to vylepšíš zas o řád).

Nejnovější   Novější 256 - 275 / 2155Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o