Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Poradna

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 2155
We have all the answers... For the right price!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 245 - 264 / 2155Starší   Nejstarší

Marshall - 16. leden 2018 10:28sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
FedEx obráceně (USA -> CZE minimálně 20x firemní)... by jsi se do 50 USD mohl vejít.
Telemachus Rhade - 16. leden 2018 09:32sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
BorgDog: USA = FedEx. Ale cenově to nebude o moc levnější než DHL, obávám se.
BorgDog - 16. leden 2018 09:04sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Prosba o radu. Jako výsledek obchodu na e-bay potřebuji poslat balík do USA, konkrétně stát Illinois. Balík bude cca. 2-3 kg těžký, spíše menší velikosti, trochu křehký, ale ne "porcelán." Obsahem je stará elektronika, prodal jsem to za 400 USD. Nemusí to dojít druhý den, ale kvůli e-bay je žádoucí mít "tracking number."

Má tu někdo nějakou vyzkoušenou (zdůrazňuji, VYZKOUŠENOU) kurýrní službu nebo způsob, jakým to jde udělat co nejlevněji? Zatím jsem obvolal DHL a asi dvě další, a z těch cen se mi protáčí panenky. :-(
Mirak - 31. prosinec 2017 16:04sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Tak sporty, pro který u nás byly termíny počeštěný (baseball) se dají překládat bez problémů. Oříšek jsou sporty, kde se drtivá většina terminologie převzala a zůstává nepřeložená (americký fotbal).
Telemachus Rhade - 31. prosinec 2017 15:55sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Jinak Wiki by měla vlevo dole házet odkazy na mutace. A očividně záleží na rozlišení displaye. Na PC tam ten odkaz na češtinu přirozeně mám :-/
Telemachus Rhade - 31. prosinec 2017 15:54sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Nesnášim sporty...

Dík.
Mirak - 31. prosinec 2017 15:47sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Analogicky podle Královská indická obrana?
Telemachus Rhade - 31. prosinec 2017 15:04sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Prosím, ví někdo jak se terminologicky správně překládá toto:

King's Indian Attack

Obvykle se sporty dají dobře dohledat, ale tohle nemůžu najít nikde.
S.S.Enterprise - 23. prosinec 2017 15:41sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
tak ona korekce u BTC byla opravdu na spadnutí.. Ale jak tak slduju ceny i altcoinu (zejmena ty niže zmíněné Ethereum, Ripple, Monero, Litecoin), tak to vypadá, že i ony ve velkém kopírují trend BTC, resp. že celé odvětví se chová podobně a vzájemné odchylky nejsou tak velké a časté.
BorgDog - 22. prosinec 2017 22:41sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Pozemstan:
i když podobné výkyvy se hlavně před Vánocemi, kdy lidé "vybírají zisky", daly čekat.

Ne, tohle se děje i "běžně." Stačí pár dobrých nebo špatných zpráv - ať pravdivých nebo nepravdivých. Proto jsem psal o té ruletě a dostatku peněz. :-)
Pozemstan - 22. prosinec 2017 22:16sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Ty investice do kryptoměn asi vyžadují opravdu pevné nervy, i když podobné výkyvy se hlavně před Vánocemi, kdy lidé "vybírají zisky", daly čekat. Dnes odpoledne bitcoin na chvíli klesl pod 12000 USD (nyní je zase přes 14000), když 17.12. přesáhl 19700... Litecoin dnes odpoledne klesl až na 180 USD (nyní je na 283), když 18.12. přesáhl 360 USD... -)
Mvek - 22. prosinec 2017 10:28sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Pokud někdo odsud nechodí do Vesmír a věda, tak hodím ledabyle odkaz i sem: https://www.lupa.cz/clanky/jak-porozumet-blockchainu-v-deseti-minutach-aneb-jak-funguje-technicky-a-k-cemu-je/

Nejde o vysvětlení principu, i když tady tenhle dvojdílný článek, tedy hlavně tenhle druhý díl, mi pomohl některé mezery doplnit, ale o nastíněné možnosti využití blokchainu v dalších aplikacích. Ať už je to ten dodavatelský řetězec, Uber, nebo meziplanetární souborový systém:-).
S.S.Enterprise - 20. prosinec 2017 15:23sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
A co burzovni aplikace IQ Option? Znáte to někdo?
Mvek - 19. prosinec 2017 13:39sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
A povedlo se mi to i s egoistickým podpisem...:-) Ani nevím, co jsem tam původně chtěl psát.
Mvek - 19. prosinec 2017 13:39sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Jinak tady je zajímavý nečernobílý, ale delší anglický článek o Bitcoinu a energii. Spekulují tam i o možnostech, co s tím porovnávají s VISA a ve výsledku je vidět, jak je to nevyzpytatelné a může to skončit velmi "neekologicky", nebo to být neutrální.
"Bitcon global warming (Wired.com)


BorgDog: Takže dělení odměny za vytěžený bitcoin se dělí v samotném systému? Vždy jsem si myslel, že to je na nějakém organizátorovy skupiny, a ne v systému samotném.

A je možné si vybrat, jestli počítám proof, a tedy těžím bitcoin, nebo jestli jen hashuju řetězec transakcí a dostávám poplatky z transakcí? To jsem furt nikde neviděl jasné. A v čem je háček se tedy orientovat jen na transakce (pro člověka s jendím, dvěma stroji).

Jinak mně se nelíbí z hlediska ekologie hlavně ten boom, kdy to láká každého druhého, aniž by na to šel s rozvahou. Rychle něco nahrabat a neřešit dlouhodobější provoz a třeba tedy využití tepla. Nemám problém s "přímotopem" atd. (zmiňují to i v článku), ostatně nějaká společnost už nějaký rok nabízí i u nás, že ti poskytne server připojený do cloudu, pokud máš opravdu rychlou linku (takže spíš na optice, na páteři atd.) zadarmo, ty platíš jen energii, a topíš si s tím. Je to tedy spíš pro organizace pro dodání x kusů.
Zrovna tak nejsem proti myšlence substituování reklam na webu placením výkonem pro nějaké distribuované výpočty, i kdyby to měly být výpočty transakcí kryptoměn. Samozřejmě opět by to chtělo ošetření v browserech, aby se tak nedělo, když zařízení běží na baterie, a aby to využívalo jen část výkonu podobně jako jde limitovat třeba BOINC a jejich SETI2Home či obecně Intelí WorldCommunityGrid. Tedy aby šlo jen o malé zvýšení energetické spotřeby.

BorgDog - 19. prosinec 2017 12:26sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Mvek: Bodem 5) jsem chtěl říct toto: O těžbě samotného bitcoinu "přímo", na kterou se dnes už používají výlučně specializované ASIC minery v ceně stovek tisíc korun a spotřebě 2000W+ nemá v domácích podmínkách už smysl ani uvažovat. A ani jednodušší, levnější minery na jiné algoritmy nebo grafické karty, už nejde provozovat stylem "těžím měnu X >> obratem prodávám za BTC >> mám zisk." Ale stále to jde dělat stylem "těžím měnu X >> držím ji a čekám, až vzroste cena >> prodávám >> mám zisk." Čili, že vytěžené je použito spíše na "držení" jako investice, než k okamžitému prodeji, a takto může být těžba dlouhodobě zisková. Ovšem při výběru správného coinu, trpělivosti a štěstí.

Neekologičnost. Jednak je tu to, co říkáš. Konvenční platební systémy, banky, směnárny a burzy mají TAKÉ obrovské datacentra běžící v režimu 24/7, a ani ty peníze se netisknou nebo nerazí "na éter." Navíc, většina velkých "farem" i jednotlivců se snaží vyrobené teplo dále zužitkovat - na vytápění, na ohřev vody, apod. Nejde to účelově zjednodušit na tvrzení "všechna elektřina vyletí oknem." Co se týče generování hardwaru, skutečně jednoúčelových ASIC minerů se zas tolik nevyrábí, a většina běžného HW užívaného k těžbě se používá i na něco jiného - nevyrábí se JENOM k tomu účelu. Navíc je třeba zvážit, že tohle je dočasný problém. Novější kryptoměny se vesměs odvracejí od konceptu Proof-of-Work tedy těžby v klasickém smyslu, protože se jejich tvůrci poučili z neblahého příkladu bitcoinu: Jak stoupá obtížnost algoritmu, vznikají čím dál výkonnější ASIC minery, které jsou ovšem tak nákladné, že se těžební výkon koncentruje do rukou lobby, která pak má moc negativně zasahovat do vývoje celé dané měny. Nové kryptoměny buď používají nějakou variantu Proof-of Stack konceptu, kdy jsou nové coiny získávány držením dřívějších v online režimu, anebo takovými algoritmy, které vylučují "kumulování výkonu" a tím generování stále výkonnějšího hardwaru. I Ethereum, které je momentálně jednou z nejvíc těžených měn přejde cca. za rok a půl na PoS koncept, a s těžbou bude konec. Současný boom spotřeby grafik nebude pokračovat déle, než pár let - a pokud znovu nespustí Nicehash, dostal slušnou ránu už teď.

Co se zbytku týče, pokud chápu dobře, na co ses ptal, pak odměna za blok se dělí mezi všechny, kteří daný blok vytěží, ale to není jedna osoba. "Sólová těžba" dnes už prakticky neexistuje a v poolech, kde se těží ve velkém, se podle různého klíče dělí také zisk mezi všechny účastníky. Ten proces je mnohem víc kolaborativní, než si patrně myslíš, není to závod, kde "kdo dřív přijde, ten dřív mele." A víc a víc výkonu není potřeba ani tak na transakce, jako na těžbu samotnou, viz. výše. Bohužel to má ještě jeden efekt, a to "záškodničení" o kterém se už dlouho ví, kdy řada provozovatelů velkých farem úmyslně generuje "spamové transakce" protože přetížená síť jim přináší větší zisky na poplatcích - a není způsob, jak této činnosti zabránit. I to je další důvod, proč skoro žádná z měn "druhé a třetí generace" nepoužívá "čistý" PoW jako bitcoin.
Mvek - 19. prosinec 2017 11:33sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
BorgDog: Mně to přijde, že si v bodě 5) trochu protiřečíš. Ale jasně, návratnost je dána i transakčním poplatkem a objemem bitcoinů, který se dá vytěžit. U té elektřiny by to samozřejmě bylo na větší analýzu, kolik zdrojů sežerou běžné platební systémy, ať už pro úložiště (kompletní databáze blokchainu už má stovky GB, podle Wiki), nebo pro transakce, a to jak elektřina, tak právě HW.
Ale pořád mi přijde, že těžení bitcoinů a potvrzování transakcí vede k velké spotřebě HW. Kdyby šlo v pohodě použít starý HW, bylo by to smysluplné, takhle to generuje výrobu nových grafik a CPU atd., a pak jejich recyklaci, která není zrovna žádná výhra.

Ale možná bys tedy mohl zkusit doplnit mé mezery, které se mi nedaří z několika videí a článků pořád zaplácnout:

Provozovatel výpočtového zařízení tedy dostane odměnu z transakce jen souběžně s vytěženým bitcoinem, tedy jen při výpočtu toho důkazu...? Tzn. nikdy nedostane jen odměnu z transakce, ale obojí, nebo nic, protože nebyl první v nalezení toho specifického hashe potvrzujícího historii transakcí?


Z toho mi ale stále vyplývá, že s popularitou a větším množstvím transakcí bude potřeba víc a víc výkonu na transakce, i když se bude snižovat náročnost toho důkazu, aby to kompenzovalo výkon celé sítě. Jestli to nepřekonává běžné bankovní systémy o řády, tak je to zázrak (netvrdím, že ne, nejsem génius, abych si to dovedl představit).


Jako kdyby se "těžilo" z přebytků energie, z obnovitelných zdrojů v době, kdy nejsou plně vytížené, nebo jak nadhazuje AVip jako topení, tak ok. Ale ve vidině zisku tu bude těžit spousta lidí, kteří si to nespočítají nebo nebudou chtít vzdát dříve rentabilní, ale dnes už ne, pokusy hodně dlouho.
BorgDog - 19. prosinec 2017 10:55sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Lt.Shark: Litecoin za CZK můžeš (stejně jako bitcoin) napřímo koupit na https://coinmate.io/home ale musíš si udělat registraci, která je trochu "creepy." Druhá cesta (a na Monero nebo cokoliv jiného jediná) je koupit bitcoin a pak na burze směnit na cílovou měnu. Nejjednodušeji lze online bitcoin koupit na https://www.simplecoin.cz/ ale mají tam nějaký minimální limit, a ten je už relativně dost vysoký, protože se odvozuje procentně z ceny bitcoinu. Bitcoin burz je pak celá řada, asi nejpopulárnější je Bittrex a Poloniex. Na bittrexu ti ke "gamblení" nebo nákupům stačí základní registrace, jen nemůžeš měnit za dolary. No a pokud jsi z vhodné lokality, můžeš samozřejmě využit i ten bitcoin bankomat.

Další, co je třeba pak DOBŘE zvážit je, pokud chceš dlouhodobě držet (tzv. hodlovat), tak v čem. Mít to prostě na burze není zcela bezpečné, a bohužel stoprocentně bezpečná není u kryptoměn ŽÁDNÁ webová peněženka. Speciálně u Monera se právě spekuluje, že jedna z nejpopulárnějších webových waletek má nějakou bezpečnostní díru, protože se množí hlášení o záhadně zmizelých penězích. Nejbezpečnější jsou Core Walety jednotlivých měn, ale ty bývají zoufale těžkopádné a potřebují plno místa. Jedinou "stoprocentně" bezpečnou peněženkou je speciální hardware jako český Trezor https://preorder.trezor.io/ (nová generace momentálně vyprodaná, stará dosud k mání), ale to znamená zase investovat. Podotýkám, já sám ho nemám, na těch pár kryptošušňů, co mám, se mi nevyplatí. Jinak co se týče hesel, PINů a passphrase v čemkoliv kolem kryptoměn, tak NEEXISTUJE absolutně nic jako "přílišná paranoia."

AVip:
Problém je v jedné věci: prakticky každá novinka v ekonomice si musela projít i několika držkopády

Osobně myslím, že u bitcoinu byl minimálně jedním takovým držkopádem krach Mt.Goxu. To bylo něco, co ho mohlo reálně poslat natrvalo do sraček. "Opravdový krach" by u bitcoinu přišel dnes už podle mě leda buď hacknutím samotného algoritmu, což je extrémně nepravděpodobné, anebo velkým legislativním tažením vlád USA, Číny a případně EU. Čína to už zkusila a povedlo se srazit krátkodobě cenu asi o třetinu, ale pak zařadila zpátečku, částečně proto, že čínští potentáti mají zjevně vlastní bitcoin fondy, a částečně proto, že pochopili, že i s jejich možnostmi je to technologicky neproveditelné. Jinak to na žádné velké "tažení" nevypadá a čas pracuje pro bitcoin. Nemyslím, že přijde "velký krach", ale spíše bude bitcoin postupně "dohnán a předstižen", protože technologicky nedokáže držet krok.
AVip - 19. prosinec 2017 08:05sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Jinak proč pořád zmiňuju přímotop - pokud ho máte, tak peníze za energii zaplatíte tak jako tak, ergo, nějaká ta kryptoměna vám bilanci může jen zlepšit.

Kdybych měl na chalupě připojení na Internet hodné toho jména, už bych tam měl podobné vytápění udělané a popravdě, pořád o tom uvažuji ve velmi reálných termínech (problém je řešitelný, ale když vaši duševní energii odčerpávají jiné průšvihy, tak... snad si rozumíme).
AVip - 19. prosinec 2017 07:56sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Problém je v jedné věci: prakticky každá novinka v ekonomice si musela projít i několika držkopády, než se z ní stalo něco doopravdy použitelného, něco s čím celý systém umí pracovat.

V ideové rovině kryptoměnám věřím, ale v jejich stávající podobě nikoliv (bitcoin je zajímavý proof of concept, ale to je taky tak vše) a čím dřív přijde opravdový krach, tím líp, protože tím méně bude bolet a tím dřív začnou být kryptoměny opravdu použitelné.

Když řeknu "A", musím říct "B" - přijde mi o dost rozumnější si trochu zahrát s kryptoměnami, než, například, v casinu nebo loterii.

A znova, pokud člověk už nějaké to železo má a má i nějaký zajímavý tarif na elektřinu, tak je i toto možnost.
Cena železa t.č. dosti reflektuje jeho využitelnost, takže návratnost není nic z čeho by si člověk sednul na zadek (to byla tak před rokem), hláška o přímotopu je snad jasná taky, teď je navíc roční období, kdy se vyplatí tu elektřinu nechat ještě něco málo udělat, než se změní na teplo, objektivně je jedno, jestli topí topná spirála nebo počítač (kde jde stejně 99%+ do ztrátového tepla).

Na druhou stranu "těžit" ve vysokém létě je perverzní, bez pardonu, protože v ten moment je zapotřebí místnosti s rigy klimatrizovat a spotřeba je tím pádem doslova astronomická.

Někteří spekulují na odprodej grafických karet - ano, asi najdou pár idiotů, kteří to koupí, ale undervolt či nikoliv, grafiky mají životnost dost mizernou, je to jedna z nejkazivějších komponent a popravdě, pokud se rig nezaplatí přímo, tak tohle nikoho nevytrhne, fakt ne (nehledě na to, že když to pak udělají všichni, tak cena poletí raketově dolů).

Zde se tedy nabízí to, co doporučuji už nějakou dobu: alternativou k přímé hře s kryptoměnami může tedy být i i investice do elektrárenských společností (ty mmch. dividendy často vyplácejí) a/nebo do akcií technologických firem.

Nejnovější   Novější 245 - 264 / 2155Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o