Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Poradna

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 2155
We have all the answers... For the right price!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 227 - 246 / 2155Starší   Nejstarší

AVip - 13. duben 2018 06:32sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Marshall:
Jsou přenašeči něčeho na co nemají citlivost - jejich IS na to nereaguje, takže nemají příznaky. Nebo je tu varianta, že byt je kontaminovaný a oni mají už rezistenci.
...


Jojo, zrovna jsem chtěl napsat něco v těchto intencích...


Telemachus Rhade:
Pak se tu ještě nabízí možnost (ale ta je pro otrlé rodiče a sám nevím, jestli bych se k tomu odhodlal) a sice nechat tam dítě tak dlouho, dokud se z toho nevykřeše - to by mu mohlo dát imunitu... ale je tu riziko následných komplikací...
Marshall - 13. duben 2018 01:03sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Telemachus Rhade + leena: Přesně! Jsou přenašeči něčeho na co nemají citlivost - jejich IS na to nereaguje, takže nemají příznaky. Nebo je tu varianta, že byt je kontaminovaný a oni mají už rezistenci. Takže dvě hlavní možnosti, dále jsou tu samozřejmě plísně nebo toxiny v prostředí, které by IS oslabily a rozvinulo by se něco latentního na co jste citlivý všichni.

EBV prevalence je víc než 90 % populace, já ho získal v cca 25 letech docela bouřlivě (14 dní hospitalizace), většina lidí to neví a nikdy je to nebude zajímat, protože mají protilátky (specifické IgM, IgG), které je chrání. Ale může tě něco oslabit (u někoho i obyčejný stres u někoho je třeba pravá chřipka) a pak se začne množit a může tě to zabít.

No a jaké máš výsledky třeba CRP, když by jsi v akutní fázi zašel k doktorovi??? To CRPčko pokud ti to nikdy nedělali, je jen píchnutí do prstu a 5 minut čekání. Můj doktor k té mašince má dokonce připojený smartphone. CRPčko hradí pojišťovna, v případě komplikovanějších případů (třeba u mě) i ty krevní rozbory.

Šance, které bych udělal já:
1) chytit tu akutní fázi a zjistit o ní co nejvíc.
2) prozkoumat prostředí u babičky

No každopádně hodně štěstí.
leena - 12. duben 2018 21:01sipka
ZAMĚŘIT
leena
Telemachus Rhade 297690: hmm tak jestlli je to tak, ze dite se pravidelne vraci od babicky s virozou zacala bych u babicky/dedecka...vyhnat k obvodakovi at jim udela stery muzou/muze byt latentni prenasec buhvi ceho...
Telemachus Rhade - 12. duben 2018 20:53sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Zajímavé poznatky, díky všem.

Marshall:
Pokud vychází tvoje domněnka o viru z CRP testu
To určitě ne. Ve zkratce: Kdykoli dáme dítě na hlídání babičce, vrátí se s docela silnou virózou, přestože nikdo tam viditelně nemocný není. Druhotně pak od malého v nějakých 85 % případů tu čtyřdenní virózu chytím já a vyvine se mi z toho 14 denní nosohltan. Za posledních 7 měsíců se toto opakovalo 5x.

Jinak mám imunitu obecně relativně silnou, v podstatě můžu nasávat nachrmlanou tramvaj i #čekárnu a nic. (Byť teda alergie mám silné a koketuju jak s EBV, tak s různou skupinou herpesvirů.)

Proto se už snažím zaměřovat konkrétně tímhle směrem, ale je to začarované - nevím, kde hledat původce tohoto.
Seven - 12. duben 2018 15:14sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Jak říkal Marshall - začala bych na imunologii, dostávali jsme s bratrem a sestrou nějaký léky na předpis na zlepšení imunity. Nepřišlo mi, že by na tohle kojení mělo moc vliv, churaví jsme byli já a bratr tak nějak nastejno, i když kojený byl jen jeden z nás.

Jinak mohu doporučit tady paní doktorku:
http://www.allergomedia.cz/
Marshall - 12. duben 2018 13:40sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Telemachus Rhade: Včera jsem napsal půl stránky a StarNet to nějak nevzal. Nechce se mi to psát cele znova. Takže zkrácenina (moje zkušenosti vycházejí z 15 let autoimunního onemocnění a celoživotní alergie, která se zlepšuje -yay) :
Motto: Genetic epidemiology, including twin studies, provides robust evidence that genetic variation in human populations contributes to susceptibility to infectious disease. Standartní věta, kterou začínají články na toto téma.
1) Dobrý imunolog by měl poradit (viz Avip) a udělat základ (IgE, IgM, IgG...) a následně těžší kalibr pro eliminaci běžných příčin.
2) Laboratorně / experimentálně lze testovat genetické markery na susceptibilitu k určitým virovým onemocněním (od chřipkových virů po můj oblíbený EBV). Jestli se to dělá i v běžné praxi nevím – řekl bych, že ne a že se spíše půjde po to, proč máš špatně fungující IS.
3) Zvýšená nemocnost v rodině nemusí být nutně genetického původu, ale může – viz prokazatelná dědičnost náchylnosti k alergiím. Prostředí, životní styl, stravovací návyky často hrají důležitější roli.
4) Pokud děti nebyly kojeny, tak se připrav na výrazně vyšší nemocnost. Protože nemají vycvičenou specifickou imunitu a dost možná mohou mít i menší nespecifickou. O alergiích netřeba mluvit, tam je statistická významnost prokázaná tolika studiemi, že už o tom nikdo nepochybuje.
5) Pokud vychází tvoje domněnka o viru z CRP testu (levné a dostupné), tak upozorňuji, že výjimečně může docházet false positive/negative výsledkům! Tj. můžeš mít bakteriální infekci, ale tělo na ni nereaguje (menší než 10) / můžeš mít virovou infekci a hodnotu vyšší než 40 v případě imunitního problému. Pro podrobnější analýzu je lepší PCT (rozumněj jinej protein), ale na to je potřeba laborka (odběr krve).
6) Napadá mě ještě spousta rad založených na zkušenosti s mojí mizernou imunitou a jak se mi ji podařilo trochu (subj. hodně) zlepšit. Ale to bych nosil asi dříví do lesa.
AVip - 12. duben 2018 06:13sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Telemachus Rhade: V tomto případě primárně virolog... s druhou specializací, zaměřenou na lidskou genetiku (v ideálním případě).
Telemachus Rhade - 11. duben 2018 22:55sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Co to je za specialistu, který se věnuje až extrémní přenostitelnosti virů v rámci rodiny? Genetik?
Mvek - 21. únor 2018 18:21sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
S.S.Enterprise: Obvoďák netuším, ale může přímo rehabilitační lékař (ale k tomu to taky asi nejde jít akutně), nebo třeba neurolog (s obojím mám zkušenost).
S.S.Enterprise - 21. únor 2018 00:21sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
tak na Rehabilitaci posílá ten ortoped, ale obvoďák asi taky může.
Mvek - 20. únor 2018 23:00sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Je fakt, že přímo na rehabilitaci asi nepřijmou, ale nejspíš někde by mohli jako samoplátce.
S.S.Enterprise - 20. únor 2018 20:41sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
ale zkusil bych se na to napřed vyspat
S.S.Enterprise - 20. únor 2018 20:41sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Ortopedie
Telemachus Rhade - 20. únor 2018 20:40sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Skřípnul jsem si něco v rameni, příšerně to bolí! Za kym se s timhle chodí? Nikdy jsem to neměl...
Seven - 16. leden 2018 21:18sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Obousměrně se používá obyčejná pošta dle mých zkušeností.
BorgDog - 16. leden 2018 21:08sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Lt.Shark: Jo a přesně to taky zítra použiju. :-) Ať si jdou kurýři... trhnout, tohle je prostě zlodějina.
Lt.Shark - 16. leden 2018 18:20sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
koukám, že by to mohlo bejt tak 500,- Kč...
https://www.postaonline.cz/kalkulacka-postovneho/-/typ/zasilka
Lt.Shark - 16. leden 2018 18:15sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
Nebude do zahraničí nejlevnější Česká pošta?
Marshall - 16. leden 2018 10:28sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
FedEx obráceně (USA -> CZE minimálně 20x firemní)... by jsi se do 50 USD mohl vejít.
Telemachus Rhade - 16. leden 2018 09:32sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
BorgDog: USA = FedEx. Ale cenově to nebude o moc levnější než DHL, obávám se.

Nejnovější   Novější 227 - 246 / 2155Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o