Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Poradna

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 2155
We have all the answers... For the right price!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 17 - 36 / 2155Starší   Nejstarší

Marshall - 03. srpen 2023 10:52sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Pozemstan: Postup, který bych zvolil já (ale liší se dle lokálních podmínek.

!! Vždy nosit rukavice a ochranné brýle. !!

1) Louh a vroucí vodu (ona se cestou ochladí a nemusí jí být moc), ale teplo je důležité, protože se studenou vodou se ti ten louh rozpustí a udělá ti špunt (zkušenost od babičky). (mám vyzkoušené na spíše na menších průměrech do DN 50) Několikrát!!!!!

2) Pokud to konfigurace umožňuje - Péro (pokud to jde, tak zkusit i z jiných vstupů)
3) Pokud je vše marné, tak odhadnout, kde se to ucpalo a dle dostupnosti, buď fyzický přístup (šachta / majzlík a kladivo atd.) nebo boroskop a podívat se tam a následně se rozhodnout co dál.

A duševně se připrav, že může nastat situace, kdy tu zeď budeš muset rozbít.

Co se týká kyseliny, tak jsem nikdy nepoužíval, ale polymery jsou vůči nim celkem odolné (pokud je to stará litina nebo kamenina, tak netuším). Jak píše Leena.
Mvek - 02. srpen 2023 22:50sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
To mi připomíná, že od určité doby při cestování autem vozím Krtka či jiný louh a zvon:-).
Už se mi kolikrát stalo, že v ubytování po jednom použití něco skoro přestalo odtékat (s miminem a mytím zadku od hovínek je to samozřejmě ještě horší).
Naposledy jsem si ho po dlouhé době nevzal, že to je zbytečné a ve víceméně novém ubytování (pár měsíců rekonstruované) nám hned první večer neodtékal sprcháč. Byl to zážitek, zvon tam sice měli, ale zkuste si s ním hranatou díru v drážce. Ucpával jsem to náhradním ručníkem a zkoušel, až se mi to povedlo...
A samozřejmě to většinou člověk zjistí pozdě večer, takže fakt nechce otravovat, natož čekat na správce/majitele, aby s tím něco udělal.
kapitan Pike - 02. srpen 2023 22:46sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Nám při ucpaném odpadu pomohl instalatér s využitím elektrického pera, které je účinnější než klasické ruční. Ale ne každý instalatér ho má k dispozici, asi je poměrně drahé.
leena - 02. srpen 2023 22:17sipka
ZAMĚŘIT
leena
Jako asi takhle .. ta kyselina asi jo, ale rozhodne redena ... aspon pul napul voda kyselina (mozna i spis klidne 1/3 kyseliny a 2/3 vody).. a prosim lit kyselinu do vody a rozhodne ne opacne!

Kazdopadne ano hydroxid a tuky delaj mydlo :) takze je mozny, ze to funguje, ale proste to mate fakt ucpany .. takze zkusila bych nejdriv tu redenou chlorovodikovku ... jednu noc, druhou pak opet hydroxid a pak zkusit znovu jedlou sodu a citronovku.

Pozemstan - 02. srpen 2023 21:33sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Ucpal se nám odpad někde hluboko v trubkách v koupelně spodního bytu, kam teče vše z naší kuchyně i koupelny. Dole se to projevuje tak, že odpadní voda vytéká odpadem do spodního sprchového koutu (pokud se odpad pevně utěsní včetně přepadu a vypustí se z vrchu třeba umyvadlo, voda prorazí dole nepoužívaným odpadem v další místnosti, přitom ale kousek od sprchového koutu ve vaně odtok funguje bez problému. K ucpání zde docházelo již dříve, ale vždy se jej podařilo poměrně rychle odstranit.

Nyní nepomohl ani hydroxid sodný (louh), a to ani po nasypání a zalití horkou vodou, ani po ponechání silného roztoku přes noc. Reakce jedlé sody a kyseliny citronové byla efektní, ale též opakovaně nepomohla, pero se mi podařilo nasoukat do odpadu 10 m, ale zjevně jsem jej nasměroval nesprávným směrem...

Podle instalatéra mohlo dojít ke srážení tuků z kuchyně po natečení do trubek v chladném spodním momentálně nepoužívaném bytě. Doporučil ten silný roztok hydroxidu sodného s vlažnou vodou nechat přes noc - postup se zaléváním horkou vodou z návodu přípravků je prý neúčinný. Nicméně u nás nepomohlo zatím nic. Je skeptický i k různým prodávaným roztokům, i když před lety mi myslím pomohl louhový gel.

Louh ale možná po styku s tukem může také vytvářet mýdlo. Z odpadu se přitom třeba po oné reakci jedlé sody s kyselinou citronovou vyplavilo hodně bílých mazlavých kusů připomínajících mýdlo...

Je bezpečné zkusit kyselinu chlorovodíkovou (kupodivu máme doma láhev s datem spotřeby 2015), nebo hrozí, že rozleptá těsnění trubek? Máte zkušenosti např. s tímto dvousložkovým přípravkem HG?
Mvek - 08. květen 2023 19:19sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
No a hlavně ty Duracell přijdou s tím zařízením, proto jsou OEM, že... Tak je nebudu vyhazovat, a u Duracell bych naivně čekal, že vydrží aspoň pár let, nebo dokud nezeslábnou. Ne že vytečou a zničí zařízení!
Mvek - 08. květen 2023 19:18sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
leena: Ale to já taky, ale nebudu dávat dobíjecí do svítilny, kde vydrží při jejím používání normální 5 a více let. To ta dobíjecí pak odejde, takže ji vyhodím. Ta se musí točit.
V dálkovém ovladači od TV třeba vůbec nemá smysl mít dobíjecí.

Další problém je, že ne vše funguje dobře na 1,3V, což NiMh dávají max. Lze koupit dražší a méně kapacitní NiZn (třeba i novou dobíječku), ale ty jsou na větší vybití ještě náchylnější, že pak odejdou třeba jen po dvaceti, třiceti cyklech, že už to nestojí za to. Vím, máme je v DUPLO vláčku, a je to na pytel.
leena - 07. květen 2023 18:52sipka
ZAMĚŘIT
leena
Mvek 325403: ja doma presla komplet na nabijeci a ty jsou ok :) mam tu jeste nejaky klasicky alkalicky, ale az ty dodelam tak uz mi nesmi pres prah. Jedine dobijeci :)
S.S.Enterprise - 07. květen 2023 15:32sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
mimochodem k tomu Rusku a zeměpisu:

Koupil jsem minulý týden online globus, v balení byl letáček a na něm 4 cenzurní čáry černou fixou, když jsem to prosvítil, bylo tam "Země původu: Rusko" :) Na krabici je taky nová krycí nálepka s nově uvedeným CZ výrobcem ...
Pozemstan - 07. květen 2023 12:23sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
To mi připomíná, jak na gymplu, někdy kolem roku 2000, zeměpisář varoval, a snad i zároveň vzpomínal na 80. léta, před nákupem ilegální (falešné značkové) kalkulačky s tím, že bychom za porušení copyrightu mohli platit vysokou pokutu a čelit i dalším následkům ve škole či trestnímu stíhání, a to i v případě nákupu v kamenné prodejně... Už tehdy mi přišlo divné, proč by měla být odpovědnost na kupujícím, zvláště pokud využije služeb legálně působícího obchodu.
Mvek - 07. květen 2023 10:39sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Taky máme doma nějakou snad ale přímo ruskou solární. Nicméně na ní začal myslím už odcházet displej.


Ale oslím můstkem se dostávám k jiné věci, a to baterkám (myslím teď AA nebo AAA). Je fascinující, že v posledních pěti letech jsem našel kolik případů, kdy alkalické baterie, originál dodané k výrobku, dodnes mají 1,5 V, přitom se trochu používaly, nevytekly, a to jde třeba i o zařízení z poloviny 90. let.

Zato drahá svítilna LED Lenser byla dodaná s OEM Duracell, a ty vytekly, aniž bych poznal, že zeslábly (svítilna svítila), jen asi po roce a půl...
A vůbec DURACELL si nikdy nekoupím, já sice věřím, že je problém hlavně s jejich OEM, ale tekoucí Duracell jsem už viděl tolikrát, a to nebyly prošlé...
AVip - 05. květen 2023 16:55sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Marshall: Já ten typ zažil ve vzdělávacím procesu, ale měl jsem jí jen půjčenou a kdy přesně to bylo, to fakt nedám dohromady...
Takže si ji matně vybavuju, ale nikdy jsem přímo tento typ neměl (měl jsem solární Elorg 71).
Marshall - 05. květen 2023 15:19sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
AVip: :) Čekal jsem, že se ozveš ty. Díky za info. Mě přišlo cool, že pořád v pohodě funguje, takže si ji nechám.
AVip - 05. květen 2023 14:44sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Marshall: Datum výroby evidentně nikdo neví.

To číslo je sériové číslo, že připomíná datum je náhoda, dají se dohledat sériová čísla, která zaručeně neodpovídají žádnému myslitelnému dni výroby.
VEB MR610 se ve Východoněmecku vyráběla od roku 1982 coby kopie originálu od Tožchyby, pardon, Toshiby. :-)
Česká mutace se tudíž bude datovat někdy po této době.
Marshall - 05. květen 2023 10:56sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Zdědil jsem po šéfovi kalkulačku TESLA MR 610 (plně funkční) - baterky v ní byly z roku 2005 a pořád jela (ale jedna vytekla, takže dostala renovaci). Nemůžu vygooglit rok výroby - nebo v jakých letech se vyráběla. Nevěděl by někdo?
Zezadu je na ní vyraženo 200881 - což by mohlo být seriové číslo, ale také 20. 8. 81 - což by mohlo být.
Telemachus Rhade - 09. říjen 2021 14:26sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Pozemstan:
Trochu mě to ale vyděsilo

Takhle... Pokud to dělá zvuky a dřív je to nedělalo, vyzkoušel bych jiné trafo a nechal překontrolovat baterku i napájení. Ono to může bzučet ještě docela dlouho a mezitím právě vypálit kabel, odpálit kondenzátor, etc...
Pozemstan - 09. říjen 2021 13:29sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Já právě ještě některé vysoké tóny slyším. Tohoto jsem si všiml až na novém psacím stole ve služebním bytě, když mám zdroj blízko hlavy, přičemž to asi v prázdném a tišším prostoru více rezonuje, ale teď, když jsem ucho ke zdroji přiblížil i doma v Jablonci, podobné zvuky reagující na práci notebooku slyším také. Trochu mě to ale vyděsilo, jelikož jsem se poprvé a naposled s trochu podobnými zvuky zdroje notebooku setkal před lety, když se z toho "vyklubal" zkrat a prohoření šňůry v kombinaci s vyhozením pojistek v celém patře koleje... :-)
AVip - 09. říjen 2021 12:51sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Telemachus Rhade: Ono je popravdě oddalování nevyhnutelného...
myšlenku, že to taky může být elektrický oblouk, jehož zvuk je tlumený "utemovaným" kaslíkem zdroje snad raději nebudu rozvádět... :-)
Telemachus Rhade - 09. říjen 2021 11:26sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
No nevím jak vám, pánové, ale můj šnek neslyší 20 kHz + už docela dlouho :) Já bych na ty vysoké frekvence příliš nesázel. Když se mi něco podobného dělo naposledy, vyměnili mi v servisu napěťové obvody ntb.
AVip - 09. říjen 2021 11:21sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Pozemstan:
Zvuky se ozývají zřejmě při mírné zátěži jako např. při rolování nebo načítání nové webové stránky. Je to normální?

Může to být specifická forma "coil whine", což je do jisté míry normální (lapidárně řečeno to znamená, že cívky trafa nejsou dobře přilepené a/nebo že se mírně uvolnily a nyní jejich vibrace vydávají zvuky), je to spíš otravné, než že by to mělo přímý vliv na funkci.

Nabízí se myšlenka to zkusit při odpojeném zdroji... a taky, pokud by měl někdo v okolí kompatibilní stroj, tak zkusit prohodit adaptéry.



Mvek:
Takže spíš hádám, že je to bezpečné, ale pro lidi s dobrým sluchem otravné. Nicméně spíš cvakavé praskání elektřiny

Na toto bych s dovolením navázal - ano, přesně tak, pokud to jsou vysokofrekvenční vibrace, ať už stálé, nebo "spárovatelné" s nějakou aktivitou v počítači, nemělo by to být nebezpečné. Pokud by tam nicméně začalo být slyšet nějaké praskání jisker, tak je třeba zbystřit a řečeno slovy Čtyřlístku z 80. "jest třeba konati hbitě" a urychleně příslušný zdroj vyměnit.



Ještě jedna věc, obecně - občas se vyplatí zdroj doslova očichat, jestli třeba nezačal nějak divně smrdět (to opět není úplně směroplatné, jsou zařízení, která dokážou smrdět doslova roky a jsou OK, ale kdyby náhle došlo ke změně, tak je to opět varovný signál).

Nejnovější   Novější 17 - 36 / 2155Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o