Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

2) Ostatní filmy a seriály => Babylon 5

Spravuje: Telemachus Rhade
Počet příspěvků: 1204

Watchorder Babylon 5 a Crusade

"Babylon 5 was the last of the Babylon stations. There would never be another. It changed the future... and it changed us. It taught us that we have to create the future... or others will do it for us. It showed us that we have to care for one another, because if we don't, who will? And that true strength sometimes comes from the most unlikely places. Mostly, though, I think it gave us hope... that there can always be new beginnings... even for people like us."
- General Susan Ivanova, Sleeping in Light

Odkyzy:
Fórum B5 v Archivu SN | Dining on Babylon 5 | The Babylon Project (Babylon 5 wiki) | The Lurker's Guide To Babylon 5 | Babylon 5 na imdb.com | jumpnow.de | babylon5.sk | Hipapheralkovy stránky | 190 Bester Place

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 44 - 63 / 1204Starší   Nejstarší

Mirak - 16. květen 2020 12:23sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Jedna z nejpřehajpovanějších sci-fi epizod ever :) Myšlenky to může mít krásné, ale jsou pohřbeny Straczynského naivitou a neschopností prezentovat své nápady v uvěřitelné formě.
Mvek - 16. květen 2020 11:44sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
A kloním se tedy dost i k o jedenáct led mladšímu Pikovi...
Mvek - 16. květen 2020 11:14sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Asi se kloním víc k Razerovi, Deconstruction of Falling Stars považuji za důležitý (ale ne nejlepší jako on) díl. Jistě, moc poučuje masy a čiší to z ní, ale jsou tam důležité myšlenky jako krásná ukázka překrucování historie. Mně osobně se nejvíc líbila ta postapo část jako paralela ke křesťanství v raném středověku.
Nejuspěchanější a nejnaivnější byla ta část s hologramy, souhlas, že když si je chtěli přeprogramovat takhle narychlo, tak nedávalo smysl jim dávat všechny informace o historii atd. A nebylo z toho znát, že by to badatel udělal ze zvědavosti, naopak spěchal.

Takovéto experimenty jsou vždy těžké, a proto mhouřím mnohem víc oči a oceňuji takové pokusy.

Living Witness je i není podobný, tohle je spíš mix jeho a Blink of an Eye, a obojí přišlo až po B5. Blink se mi líbí víc, u Witness si nejsem jist, možná o trochu taky.
Mvek - 14. květen 2020 21:15sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Netušil jsem, že zhruba v době vtípků, že se Talia bojí jít do výtahu, že tam bude Garibaldi, buď tito herci byli svoji, nebo flirtovali (1995 svatba, vydrželo jim to ale jen dva roky).
Mvek - 12. květen 2020 20:50sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Between the Darkness and the Light mi přišlo snad horší než Mirakovi (3/5), jen to omlouvám tím, že neměli jistou další řadu, a tak spěchali. Uspěchané je to totiž extrémně. A i proto to osvobození Sheridana působí tak nepřirozeně. Pak vůbec není naznačeno, jak ho dostali z Marsu. Další výtky zazněly už od Miraka.
Kdyby nespěchali, čekal bych, že tam musí být něco mezi Sheridanem a Garibaldim, ať už nepřátelství, nebo něco jiného. Totéž už nebyl prostor, aby se někdo další zajímal o Garibaldiho. Totéž jsem čekal, že Sheridan bude víc mimo a budou mít s ním problém dostat ho pryč (trochu by to bylo klišé, ale logické). Důvěřivost Number One a ostatních po projekci Lyty bylo také takové "snadné" a nikdo ani ň o důvodech Bestera, proč by to udělal atd. Jasně, asi si to vypovídali mimo záběr, ale ony to byly dost podstatné věci, které měly zaznít, když Garibaldiho chtěli zabít.


A ještě poznámka k předchozí vyslíchací epizodě - je to kuriózní, že TNG si troufla ukázat hodit do takové pozice Picarda, a ještě ukázat, že se nechá zlomit. Zatímco Sheridan v B5, která má k takovým věcem drsnější přístup, nám Sheridana předvádí jako dostatečně silného:-). Přitom jeho vyslýchání mi přijde ještě děsivější, protože není jen o bolesti jako takové (ale možná si TNG epizodu už špatně pamatuji).
Mvek - 08. květen 2020 10:34sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak:
4x14 Moments of Transitions
...
- Delenn a její projevy možná také nejsou až tak super uvěřitelné, nicméně pořád je jednookým králem mezi slepými, protože rozhořčená Ivanova byla taky jedna velká mizérie. Konec, který měl svým "spravedlivým hněvem" vyvolat u diváka touhu vidět, co bude dál, ve mně nevyvolal prakticky žádnou emoci.


U mě ano, ale nejsem si jist, jestli to bylo to, co to mělo vyvolávat. Já v tom viděl mrazivou předtuchu, co může Sheridan chtít napáchat, a nakolik Garibaldi může mít pravdu a nakonec ho včas násilím nějak zarazit. Ostatně i Ivanova byla trochu překvapená.


J.M.S. říká: Yeah, I like that part a lot, being able to write in lots of different voices, lots of different styles. You have to remember that I cut my teeth writing dialogue back when I was writing plays and getting them produced. I love theater, love plays, and love really well done or rich dialogue. So it echoes that now...which as you say isn't necessarily the style of dialogue seen on most television (which is why a few react weirdly to it), but I like it, and it's my show....

A mně do toho jeho stylu pasuje tedy i ten komediální styl. Většina scén, které se snaží o komediální vyznění (scény z celé zápletky kolem Ligy v minulé epizodě, jak se nechali napálit, aby akceptovali White Star flotilu na svých hranicích), by běžně na divadle asi nijak nerušila. V televizi a vedle těch často kvalitních dialogů působí moc kontrastně (a připomíná třeba tu Jessicu Fletcherovou). Ale zvykl jsem si na to.
Mvek - 03. květen 2020 14:01sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak:

4x10 Racing Mars
- Další solidní epizoda. Zápletka na Marsu je napínavá, u B5 je vždycky dobré, když se z něj aspoň na chvíli vypadne. Navíc je fér, že na trip vyrazili Marcus a Franklin, kteří měli v této sezóně velice málo prostoru.
- Zhoršení vztahu mezi Sheridanem a Garibaldim je pro seriál také pozitivní, zatím tam jaksi všichni drželi při sobě, tohle je osvěžující. Občas to chvílemi působilo trochu vyumělkovaně, ale vzhledem k tomu, že jsou to tvrdohlavé postavy, dá se to pochopit. Akorát teda fakt, že Garibaldi tam jakýmsi tajemným postavám skočil na udičku mi přijde hodně out of character. Samozřejmě nevím, jestli za některé věci nemůže ten únos.

...

Já jsem zvědav, jak to nakonec bude, protože Garibaldiho chování mi nesedí jako moc extrémní. Předpokládám, že buď je nějak "vymytý" nebo "naprogramovaný" po tom únosu a té zprávě, nebo je tu část plánovaná ve stylu SG-1, když O'Neill vytrhne detektor zbraní na Toláně a pak se dostane k pašerákům (což bylo extrémně okaté), nebo obojí. Ale po této epizodě si docela myslím, že tam část těch incidentů byla sehraná, ať už o tom ví i Sheridan, nebo ne.
Mvek - 27. duben 2020 22:42sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Ericsson velí lodi s White v názvu... Možná Ericsson bylo křestní a příjmení bylo Heisenberg.
Mvek - 22. duben 2020 18:20sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Nemáš nejmenší tušení, jak taková situace vypadá a budeš se divit, až nastane:-).
Telemachus Rhade - 21. duben 2020 23:33sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Jů, kuří oko.
Mvek - 21. duben 2020 22:51sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Telemachus Rhade: Co překrucuješ moje tvrzení a děláš z toho citace?

1) "někdy až trapný" neznamená totéž co "přijde trapný"
2) Když napíšu "občas je to typický humor těchto seriálů" a "naštěstí to není vždy a občas je to povedené" a ty z toho odvodíš, že to, co je někdy trapné, je občas povedené, tak je to, jako když řeknu, že pravděpodobnost onemocnění je 10 % a 5 % nemocných zemře, a ty řekneš, že 5 % populace zemře.
Telemachus Rhade - 21. duben 2020 22:14sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek: "Uz vim, proc mi humor z B5 prijde trapny, je totiz obcas povedeny."

Pure gold!
Mvek - 21. duben 2020 21:32sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Grey 17 Is Missing - a konečně i B5 má svůj pořádný kanón, Kirk z Arény pozdravuje...
Ale připomnělo mi to ulítlé epizody TXF.

And the Rock Cried Out, No Hidding Place - tady se hodně perlilo v dialozích, zejména ze začátku v různých scénách.


Jinak další můj neurčitý výkřik - je vidět, že Straczynski dělal i na To je vražda, napsala a už jsem pochopil, proč mi někdy humor přijde až trapný. On je to totiž občas takový typický nucený humor té doby z těchto seriálů. Naštěstí to tak není vždy, a navíc je to občas i dost povedené.
Mvek - 18. duben 2020 09:54sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Asi se ten čas strávený čtením JMS speaks nevyplatí, i když to prolétávám, tak se většinou dost zdržím. Nicméně díky tomu jsem se dozvěděl o některých drobných narážkách a vazbách mezi epizodami napříč řadou. Zmíní tam často díky dotazům fanoušků různé drobné pověstné pušky, co visí na zdi, a ze kterých se do konce řady (původně povídky) musí vystřelit. Ať je to nějaká zpráva na ISN nebo v novinách dříve, nebo nějaká hláška. Ne vše, ale něco ano.
Dále tedy omlouvá nějaké ty chyby:-). A často se chvástá, jak to či ono ještě nebylo nikdy v sci-fi seriálu ukázáno, nebo i jak prostě něco zvládl.
Na druhou stranu tam tedy i objasňuje třeba Garibaldiho zlomené předloktí a zápěstí po bitvě o B5, nebo zmiňuje zajímavost, jak to předpověděl ve scénáři pro další epizodu tou vtipnou hláškou počítače s osobností, aneb že mu nikdo nechce věřit, že tam ta hláška o zlomené ruce byla už před nehodou.
Mvek - 18. duben 2020 09:46sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
3x16 & 17 War Without End
V něco takového jsem doufal (co do propojení), ano, tady taky vidím sílu B5.
Já tedy tolik nekonzistence s první řadou neviděl ani na Lurkerově webu. Naopak tam i Straczynski i vysvětloval, že věděl, že budou v této době mít na B5 jiné uniformy, ale netušil jaké, tak že zvolil nějaký kompromis tehdy (asi myslel pro ty vize zničení B5). Barvu rukávu omlouval, že nebyl na place a Zathrasovo objevení se popsané majorem omlouval, že už mu došel čas na patřičnou scénu do celé délky epizody. Je možné, že tam patří i to Sinclairovo varování, které teď jen jako "Michale, watch your back" přišlo trochu našroubované.
Mně vadí víc asi jen dvě věci, a to to nahánění Delenn na začátku. Že jim nemohla říct vše dopředu budiž, ale že jim nenaznačí vůbec nic (vlastně ani nevědí, jestli si jdou odskočit na hodinu nebo týden), to bylo pitomé.
A pak mi vadilo neuspokojivé vysvětlení, proč si najednou z lodi Delenn odskočila ve skafandru a vůbec jak. Ostatně z Babylon Squared jsem si samozřejmě myslel, že ve skafandru byl Sinclair.
Prozrazení tolika věcí z budoucnosti bylo neobvyklé, uvidíme, jak naloží s případnými změnami a samotnou cestou k daným událostem.

Díky JMS speaks jsem také pochopil, proč Delenn na Centauri Prime vůbec nenapadlo, že je to Sheridan z jiné doby. Na druhou stranu si říkám, že je to asi zase scénáristická obezlička. Vysvětlení je jednoduché - Sheridan tam nebyl fyzicky, ale jen ve svém těle. Navíc tedy mně se i v některých záběrech zdálo, že vypadá starší, ale možná to byl jen klam.

Nějak jsem ale nakonec rád, že Sinclaira asi jen tak neuvidíme. V první řadě mi seděl celkově k seriálu a chvíli mi pak chyběl. Ale teď to působilo, že neumí vůbec hrát. Jasně, měl jiné chování po pobytu na Minbaru atd., prostě to byla jiná postava než na konci první řady, ale nejsem si jist, že to bylo jen tím. I když tím asi bylo způsobené to, že mi ještě víc než kdy jindy připomínal Christiana Bale z Equilibria.
Telemachus Rhade - 17. duben 2020 09:39sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
Možná až se na to někdy podívám znovu i s 5. řadou :)

Mirak - 16. duben 2020 23:21sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
JMS speaks jsem nečetl. I přes promyšlenou ústřední zápletku mi seriál bohužel nikdy nepřišel natolik sofistikovaný, aby mě zajímalo dovysvětlování pohnutek jednotlivých postav nebo jejich vztahů a ani další background. Celkově mě asi nenapadá další seriál, u kterého by mě bavila hlavní zápletka, ale většina postav mi byla v lepším případě ukradená a v tom horším jsem je vyloženě nesnášel. Většinou jde tohle ruku v ruce.

Možná až se na to někdy podívám znovu i s 5. řadou :)
Mvek - 16. duben 2020 22:52sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak: Směju se tedy tomu, že J.M.S. říkal k této epizodě, že je to věc, která přece čas od času není špatná, a že si ji dovolí zřídka.
Mirak - 16. duben 2020 21:53sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Ano, jedna z těch věcí, která se nedá svést na nízký budget.
Mvek - 16. duben 2020 21:13sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak: Velmi často jsi správně upozorňoval na ten nešvar, kdy se náhodou zrovna na stanici dostaví někdo známý té či oné postavy. V dané epizodě šlo o to, že mezi "pašovanými" telepaty byla Besterova milenka, a že ji zrovna rozmrazili jako první atd.

Nejnovější   Novější 44 - 63 / 1204Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o