Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

2) Ostatní filmy a seriály => Babylon 5

Spravuje: Telemachus Rhade
Počet příspěvků: 1204

Watchorder Babylon 5 a Crusade

"Babylon 5 was the last of the Babylon stations. There would never be another. It changed the future... and it changed us. It taught us that we have to create the future... or others will do it for us. It showed us that we have to care for one another, because if we don't, who will? And that true strength sometimes comes from the most unlikely places. Mostly, though, I think it gave us hope... that there can always be new beginnings... even for people like us."
- General Susan Ivanova, Sleeping in Light

Odkyzy:
Fórum B5 v Archivu SN | Dining on Babylon 5 | The Babylon Project (Babylon 5 wiki) | The Lurker's Guide To Babylon 5 | Babylon 5 na imdb.com | jumpnow.de | babylon5.sk | Hipapheralkovy stránky | 190 Bester Place

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 638 - 657 / 1204Starší   Nejstarší

Mirak - 26. březen 2012 22:35sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
2x17 Knives
- (Přeskakuji záměrně, ale už je to poslední změna v pořadí epizod dle JMS, jsem zvědavý kvůli čemu to bylo přehozené)
- No, linie s Londem skvělá, je vidět jak málo občas stačí na to, aby něco fungovalo. Dva kvalitní herci, pár dialogů a máme tu jednu s nejzábavnějších linií za posledních několik epizod. Ne, že by to byla tak supr originální zápletka, ale prostě tam nevyrušovali žádní obvyklí B5 šotci :-)
- Oproti tomu druhá linie byla jedna velká hrůza. Je mi úplně fuk, jestli se události z této linie zúročí až v budoucnu, protože tohle bylo strašný. Celou epizodu jsem čekal, že se něco stane, že se třeba nějak bude řešit B4, ale bohužel, snad příště.
- Jelikož ty linie byly tak stejně dlouhé tak to bohužel vychází maximálně na

3/5
Razer - 26. březen 2012 20:23sipka
ZAMĚŘIT
Razer
TelemachusRhade:Wow tak to teda čumim, podle mě takovej menší HW tunel, alespoň, že show, ale stála teda zato!
Mirak - 26. březen 2012 19:35sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
TelemachusRhade: Tak nejvíce to bude asi tím, že zatím snad všechny scény B5, které jsem doposud viděl, byly natočeny ve studiu.

Ale jinak je to teda enormní rozdíl, to klobouk dolů.
Telemachus Rhade - 26. březen 2012 19:25sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak: Průměrně stála jedna epizoda 0,5 mega. Nejlevnější epizoda se podařila natočit za 300.000 a nejdražší za 800.000 a je to některá ze 4. řady.

Epizoda DS9 stála během prvních tří sezón v průměru 2,4 mega zhruba od půlky S4 byl navýšen budget na 4,2 mega na epizodu. Naprosto nechápu v čem to utopili :) Na druhou stranu je fakt, že DS9 měl oproti soudobému Voyageru veškeré stránky produkce téměř dvojnásobné, ale dostat 110 milionů dolarů na jednu řadu - to je neuvěřitelné číslo.

Zvlášť, když se 5 řad Babylonu natočilo za milionů 55 :-)
Mirak - 26. březen 2012 18:29sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
2x15 And Now For a Word
- Další epka, která (na poměry B5) spadá někam do kategorie mezi 3/5 a 4/5.
- Jsem rád, že se tu zase trochu víc řešil narnsko-centaurský konflikt, přišlo mi, že to po 2x09 a 2x10 zase trošku zapykali (tedy v tom galaktičtějším měřítku, barové šarvátky neberu)
- Tenhle typ epizod nemám příliš rád, většina scén mi přijde vykonstruovaná tak, aby to vhodně pasovalo do těch jakože reportáží. Jediný světlý bod byla asi Londova demagogie :-)
- Ta afektovaná moderátorka ždímala emocee jak ta kráva z Pošty pro tebe :-)
- Franklin a jeho srdceryvný monolog o vakuu spadá přesně do několika kategorií, které jsem vypsal níže, neměl jsem daleko k tomu abych vyprskl smíchy.
- Akce s křižníky na konci byla super.
- Garibaldi mluvící o tom, jak by strašně rád prožil den, kdy by nemusel nic řešit a za 2 vteřiny zapípal interkom s tím, že nastala vážná situace to je prostě pure bad tv :-)
- Naštěstí ty negativa jsou jen drobnosti a pičovinky, které nekazí celkový dojem, ale nedá mi to je nezmínit.

3,5/5
Mirak - 26. březen 2012 18:15sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
btw. nevíš o kolik větší měl DS9 rozpočet na epizodu než B5?
Telemachus Rhade - 26. březen 2012 18:02sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak: Souhlas. I Whedon má Tima Mineara. Doug Netter zde působil spíš jako 'přítomný člověk na place' :)

Na druhou stranu to má tak obrovské kvality oproti většině jiných, že to u mě zůstává pořád na špici. Bohužel máš pravdu v tom, že určití herci a občas i režie, tomu dávají hodně na prdel.

Třeba v dnes odkoukané epce GROPOS. Vždycky, když jsem si říkal, "to je ale parádní", tak do 10-ti vteřin dorazila nějaká scéna, která to opravdu neuvěřitelných způsobem zabila. Třeba ten "víc než zelený" seržant..
Mirak - 26. březen 2012 17:43sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Je to právě ta dvojakost, která mě u B5 občas až zaráží. Nemám absolutně pochyb o tom, že JMS má geniálně vymyšlenou kostru celého příběhu, ví kde nahodit jakou narážku, kde se mají prvně objevit Stíny, ví kde začne jaký konflikt, v které epizodě nastínit tu a tu budoucí zápletku atd. a působí to naprosto skvěle. Jenže pak je tu faktické provedení pohřbené občas až telenoveloidním melodramatem a přestože je jednoduché hodně věcí takhle kritizovat, tak KLIŠÉ situacemi je většina epizod provrtaná skrz naskrz. Už mě začínají štvát i takovéty chvíle, kde nějaká postava chce pronést nějakou větu typu "Tohle může být past", ale zvládne říct jen "Tohle může být...." a past už mezitím stihne sklapnout :-) Někdy když má nějaká postava ve scénáři přerušit řeč druhé postavy, tak tam člověk občas slyší tu ohlušující vteřinu ticha, která šustí papírem. Toho je v každé epizodě tuna a ať se na mě nikdo nezlobí, je to prostě příšerný :-)
Navíc po herecké stránce si zasluhuje absolutorium jenom Londo, G'Kar ujde a překvapivě nevtíravě pěkný herecký projev má Talia, zbytek je bohužel spíše průměrný a misku vah u nich naklání spíše to, jak je mi sympatická konkrétní postava nebo co jim do úst vkládá scénář. Jak třeba psal Telemachus, Sheridan je lépe zahraný než Sinclair (i když jen o malinko), ale skutečně má charisma, takže většinou odpouštím ty pózy, do kterých ho scénář někdy tlačí.
Celkově tu vidím problém v tom, že JMS je absolutní showrunner a na seriál jako takový má vliv hrozně málo dalších lidí (respektive jejich vliv je asi omezený). Nejsem člověk, který by výhradně souhlasil s dnešními trendy, že všechno je lepší v "týmech", ale IMHO tu prostě chybí nějaký Ira Steven Behr, Robert Hewitt Wolfe, Ron Moore (teď nemyslím konkrétně tyhle scénáristy, ale prostě další hlavy, které by přicházely s nápady jak obohatit seriál nejen po sci-fi stránce, ale třeba i po té obyčejné televizní a seriálové).
Mirak - 26. březen 2012 16:43sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Spíš si hodněkrát za epizodu povzdechnu stylem "Here we go again" :-)
Yakuzza - 26. březen 2012 09:22sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Začíná mě docela bavit, jak tě B5 evidentně baví a sere zároveň :-)
Mirak - 25. březen 2012 13:13sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
2x14 There All The Honor Lies
- Ano, už to dlouho nebyla epizoda, ve které byl velitel stanice obviněn z vraždy :-) Základní premisa epizod se opakuje až neskutečně často, naštěstí ta omáčka okolo tomu dává většinou zapomenout.
- Ze začátku jsem se zhrozil, že celá druhá vedlejší linie bude o dárkovém obchodu na B5, naštěstí to byla jedna z těch epizod, kde je větší množství menších linií, což je většinou dobré.
- Na zápletky s Koshem se vždycky těším, ne že by to bylo vždycky až tak super, ale to tajemno tomu strašně pomáhá.
- Linie mezi Londem a Virem taky dobrá.
- Hlavní linie taková průměrná, konečné řešení dobré, ale je to všechno takové spíš průhledné.
- Strašně blbě se ty epizody hodnotí číselně. Je to mnohem lepší, než začátek řady, ale IMHO je to stejně pořád takový průměr, ale mám tendence tomu dávat víc, právě díky předchozí špatnosti :-)

3,5/5
Mirak - 24. březen 2012 13:39sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
2x13 Hunter, Prey
- No, hlavní zápletka opět valila na premise, kterou má snad každá třetí epizoda, a to ta, že se na stanici někdo schovává nebo někdo někoho hledá atd. Okořeněno přirozeně tím, že hledaná osoba byla Franklinův oblíbený učitel :-) Jinak to ale bylo dobré. Doktor Jacobs byl dobře zahraný a trochu se nám rozmotává jedna z konspirací.
- To jak si dávají členové zpřísahání ty signály bylo trochu hloupé, no ale tak proč ne.
- Hlavní vyšetřovatel byl pro změnu nevýrazný a nezajímavý.
- Vedlejší zápletka však byla mnohem zajímavější. Čekal jsem, kdy na Koshe někdo začne dorážet s otázkami, ale myslel jsem, že to bude ještě trvat. Ten nádech mystična je super.

3.5/5
Mirak - 22. březen 2012 19:28sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
2x12 Acts of Sacrifice
- V pohodě díl. Nějaké konfrontace na stanici jsem čekal už v nějakém dřívějším dílu. Potěšilo mě chování jak Londa, tak i G'Kara.
- Scény mezi Garibaldim a Londem tentokrát nebyly až tak dobré jako obvykle, ale už to tu dlouho nebylo, takže to bylo fajn.
- To samé platí o Sheridanovi a Delenn.
- Vedlejší linie mi přišla jen o něco málo lepší, než šátková linie z počátku sezóny. Vždycky mě podobné diplomatické epizody bavily, tady mi je dost kazí Ivanova svými dementními výrazy a neustálým hloupým šklebením. Jinak už podruhé Ivanova vyřešila diplomatický oříšek jakože omylem. Sexuální závěr, hm, vtipné. Při troše snahy to mohlo být nápadité, takhle z toho na mě opět kouká jakási odfláklost, snaha zaplácnout místo přesně vymezeným časem.

3.5/5
Mirak - 21. březen 2012 23:27sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
All Alone in the Night
- Výjimečně byly obě dějové linky celkem vyrovnaně dobré. Sheridanova linka mi mírně připomněla TNG.
- Linie s Delenn byla fajn, není to nejlepší herečka, ale ta postava je celkem sympatická a i Lennier má docela slušný potenciál.
- Trochu mi vadily některé klišé kecy (Sheridan v zajetí) nebo to jak Ramirez umřel a nedořekl tu jakože rádoby vtipnou větu a ještě sebou dramaticky škubl :-) Připomínalo to slabší spaghetti westerny.
- Je zábavné jak nám Sheridan šedne před očima. Jsou to holt nervy :-)
- Konspirátorský závěr docela dobrý, stalo se toho v téhle epizodě celkem dost.
- Asi slabších

4/5
Mirak - 21. březen 2012 16:37sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
2x10 GROPOS
- Z Franklinovy rodiny jsme ještě nikoho neviděli, tak bylo asi jen otázkou času, kdy se tak stane :-) Plusem hlavní zápletky bylo, že vyvolávala pocit jakési důležitosti. Líbilo se mi to politicko-vojenské řešení Země a snaha zaujmout pozice v současném konfliktu.
- Vztah otec-syn byl takový standart, viditelný snad v každém seriálu, nicméně neurážející.
- Militantnost mi obecně zas tak nevadí, ale ti samoúčelní klišé drill seržanti mi hrozně přišli trapní. A ještě jak u sebe měli oni i generál ty důtky :-))
- Garibaldi odmítající nezávaznou píchačku už ani nepřekvapí, ale pouze a jenom nudí.
- Hořkosladký konec asi tušil každý, mě to nijak zvlášť nenadchlo.

3/5
Mirak - 21. březen 2012 16:32sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
TelemachusRhade: Omlouvám se, dobrej fórek :-)
Telemachus Rhade - 21. březen 2012 16:19sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
Vysvětlovat za každou cenu chyby jako mazaný tvůrčí úmysl mi přijde hloupé
Ehm, pojem nadsázka znáš? Zvlášť když je to se smajlíkem na konci? :)
Mirak - 21. březen 2012 15:57sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
TelemachusRhade: Mně by polovtipné epizody nevadily, ale tady mi přijdou většinou strašně nepovedené a hlavně NEVTIPNÉ. IMHO strašně tlačí na pilu a na to jsem alergický. Jsem opravdu jediný, komu přijde humor v DS9 o parník lepší?

Četl jsem, že ARTDP se odehrává před Soul Mates a po shlédnutí musím souhlasit. Přišlo mi, že díky událostem v první jmenované epizodě začíná Talia o Psi Corps v Soul Mates dosti pochybovat a postaví se proti Besterovi. (rozhodl jsem se dát spíš na watch order podle JMS, protože minule jsem dal na tebe a přestože nešlo o nic zásadního, tak Legacies i TKO se jednoznačně hodily víc mezi Quality of Mercy a Chrysalis - Jednak až v Babylon Squared Delenn získá tu pičovinu, kterou omráčí stráže v Legacies, narážka na konci na chrysalis IMHO má logicky vyústit ve stejnojmenou epizodu a taky docela zapadne narážka z 1x14 TKO, že si má Garibaldi hlídat záda)

ad) olympiáda. To co říkáš je samozřejmě holý nesmysl :-) To je jak kdyby G'Kar mluvil o narnském náboženství a Angličtina by to překládala jako římsko-katolickou církev :-) Vysvětlovat za každou cenu chyby jako mazaný tvůrčí úmysl mi přijde hloupé.
Telemachus Rhade - 21. březen 2012 14:16sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
A Distant Star - Mě rank 'co se asi dejě na stanici, když se zrovna neděje nic důležitého' docela baví. Předepisování diety bylo fajn a výměna talířů v Zocalu apod. k tomu prostě patří. Jsou to takové drobnůstky, které třeba TNG neměla a je díky tomu hrozně chudá. Cortez a celá linie kolem něj byla zajímavá. Hyperprostor už tam byl a já bych se v něm ztratit nechtěl. Ty různé víry a zákoutí působily dost chmurně. Takže pocud OK, ale máš pravdu v tom, že herecky to zas byla "podívaná", na které se Cortez dost slušně podepsal. A přitom Russ Tamblyn není špatný herec (viz Twin Peaks, nebo West Side Story). Tady bych to viděl na selhání režie a produkce, neboť potenciál to mělo a dalo se to natočit lépe. Suma sumárum ale příjemný průměr se Stíny na pozadí. - 3/5

btw, pokud někoho zajímá Bagna Cauda:
imagebam.com imagebam.com

The Long Dark - TNG fuck-over. Nefungovalo to tehdy, těžko to bude fungovat o několik let později. Poslední asi minuta půl (zahrnující Stíny) byla dobrá, jinak tu ale nebylo prakticky vůbec nic, co by se dalo ohodnotit nějak kladně. Usnul jsem u toho, jestli dobře počítám, 6x. To se nepovede jen tak u něčeho :) - 1/5

Spider in the Web - Mě se tahle epizoda překvapivě líbila hodně, protože celkem dost věcí rozehrává a má velmi slušné tempo. Začnu asi jemně bezvýznamným plusem, ale poprvé se tady objevil Zack Allan. Taky postava Talie dostala konečně větší prostor, zapojení PSI sboru v konspiraci, no a události s Marsem.. - všechno to navíc bylo propojené a využila se spousta narážek z první řady (jako třeba zříceniny San Diega). Tady i tak nějak odpustím, že Abel Horn byl špatně zahraný a díky velké komplexnosti dám 4/5, byť je ta čtyřka možná trochu slabší.

Při prvním sledování B5 před 10-ti lety jsme se Sidim tu podobnost s DS9 viděli snad úplně ve všem :)

Soul Mates - 2 Talie linie po sobě mi rozhdně nevadili. Byť to možná není nejlepší herečka, tak mě děj s ní baví a tohle bylo zajímavé i z hlediska její postupné změny vnímání Sboru. Londovy ženy - to byla moc pěkná vztahovka. Delennino česání tam bylo vyvsvětleno, ne že by s tím měla problémy až teď, ale díky tomu minbarskému sráči na kůži se jí to postupně zacuchalo. A že má krámy - no co, aspoň to víme. Kdyby to neřekli, tak si o tom dokážu představit hodinové spekulační přednášky na conech :) Jo a k té olympiádě - Centauri se mezi sebou v kajutě určitě baví po jejich, jen my slyšíme angličtinu, takže určitě myslela nějakou jejich alternativu :) Nicméně nic zvláštního se vlastně nestalo, takže je to pro mě opět velmi milý průměr - 3/5.

A Race Through Dark Places - A do třetice Talia a tentokrát i Bester a další kapitola, která dává tušit, že na Zemi asi není úplně všechno v pořádku. Jinak tyhle polo-vtipné epizody, jakože co se děje na stanici, když se zrovna nic moc neděje, mi tady opravdu sedí. V každém jiném seriálu se spíš soustředí na nějakou super-záhadnou zápletku, které se už nikdy nevěnují, ale tady má člověk silný dojem kontinuity a i toho, že řídit stanici nemusí být vždycky adrenalinová zábava. Večeře se Sheridanem OK, nájem perfektní - takové hezky byrokratické, Mars OK, návaznost na Jasona Ironhearta taky v pořádku.. Franklin opravdu překvapil, ale když jsme se to dozvěděli, tak jsme si museli říct "no jo, ale dyť ono to k němu sedí". Další z mnoha kouzel tohoto seriálu. Bester se nicméně i tady dal napsat lépe, defacto se nic nestalo a ta útrpnost telepatů byla silně přehnaná. Dohromady ale opět příjmený průměr - 3/5.

btw, jaké používáš číslování? "A Race Through..." a "Soul Mates" jsi měl totiž prohozené.

The Coming of Shadows - Okamžitě od začátku na mě padla dusná atmosféra a už do konce epizody jen přitvrzovala. Herecky se casting opravdu překonal a nemůžu vytknout nic. Londo, Vir a G'Kar, hlavně na konci - to bych si dal ihned po odkoukání klidně znova. Se superlativy bych mohl pokračovat dále, ale shrnu to - 5/5.
Mirak - 21. březen 2012 01:00sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
2x09 The Coming of Shadows
- Jsem rád, že jsem přežil posledních pár dílů, protože za tohle to rozhodně stálo. Shakespearovských tragédií není nikdy dost a tohle bylo naprosto vynikající.
- Londo, Vir i G'Kar byli výborní. Císař Centaurů byl taky dobře obsazený. I ostatní vedlejší role tu byly dobře zahrané.
- Je dobré vidět, že Sinclairův odchod měl svůj smysl. I jeho krátké účinkování v této epizodě pozvedlo ji a zřejmě i celý seriál o úroveň. Aspoň u mě. Koncept rangerů je velice cool.
- Koshovo dvouslovné profetické zhodnocení mělo patřičný efekt.
- Snad poprvé můžu dát nějaké epizodě absolutní hodnocení a velice mě to těší. Jsem zvědavej jaké tempo bude mít seriál dál.

5/5

#11 The Psi Corps and You!
- Velice zajímavé číslo. Jedná se v podstatě o propagační materiál o Psi-Corps formou propagandistického dokumentu včetně toho jak Psi Corps vznikl. Těžko ale říct, co z toho je pravda, moc toho asi nebude. Je tu i krátká pasáž o tom, jak se stal Bester telepatem, ale opět se jedná pouze o vykonstruovaný příběh.
- Btw. mnohem zábavnější než většina telepatických epizod.
- Strašná škoda, že už tahle série končí, pěkně to seriál doplňovalo.

3,5/5

Nejnovější   Novější 638 - 657 / 1204Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o