Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

2) Ostatní filmy a seriály => Babylon 5

Spravuje: Telemachus Rhade
Počet příspěvků: 1204

Watchorder Babylon 5 a Crusade

"Babylon 5 was the last of the Babylon stations. There would never be another. It changed the future... and it changed us. It taught us that we have to create the future... or others will do it for us. It showed us that we have to care for one another, because if we don't, who will? And that true strength sometimes comes from the most unlikely places. Mostly, though, I think it gave us hope... that there can always be new beginnings... even for people like us."
- General Susan Ivanova, Sleeping in Light

Odkyzy:
Fórum B5 v Archivu SN | Dining on Babylon 5 | The Babylon Project (Babylon 5 wiki) | The Lurker's Guide To Babylon 5 | Babylon 5 na imdb.com | jumpnow.de | babylon5.sk | Hipapheralkovy stránky | 190 Bester Place

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 560 - 579 / 1204Starší   Nejstarší

Telemachus Rhade - 20. duben 2012 22:47sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Z konce devadesátých let jsem díky HBO znal B5 filmy. Až na Gathering jsem je viděl všechny před seriálem a považoval jsem to za nepodstatný low-cost. Seriál mě na sklonku roku 2002 od Treku, vlastně až na DS9, defacto odehnal, takže i já jsem propadl tehdy módnímu hypu :)

Na druhou stranu to mělo svoje opodstatnění. Ten seriál je neskutečně promyšlený a propojený. Žádný jiný SF takto kompaktní není a žádný jiný nejde tak do detailu(ů). V tom je jeho obrovská síla a dodneška mi (spolu s DS9) stojí na prvním místě seriálového žebříčku. (interní poznámka: hlavně díky 4. a 5. řadě)

Takže chápu jasné výtky, jak psal Yakuzza i já jsem občas silně kritický, ale pozitiva přezevšechno silně převažují. A to i pokud to beru jen aktuálně, tedy do 3x11.

Pozemstan: ad světlost budoucnosti) Země v Treku má na kontě Eugenické války, WW3, generála Greena, reálný komunizmus, pomerně morálně flexibilní Radu Federace, nebo celkem krutou invazi Borgů, takže... :)
Pozemstan - 20. duben 2012 14:47sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Z B5 mě zaujaly už první dvě řady na TV3. Vlivem docela napínavé atmosféry spojené s tím, že seriál běžel v televizi snad každý den mě to svého času bavilo i více než Voyager, který proti tomu vysílali na ČT jen jednou týdně - a to vše přesto, že jsem ponurou atmosféru B5, jak jsem to hlavně tehdy vnímal, oproti filosofii ST neschvaloval, a bez ohledu na efekty nebo herecké výkony - k těm jsem ale, zvláště u "vojáků", asi shovívavější než mnozí jiní. "Kyselá" tvář Ivanovové nebo "prkenný" Kirk jsou podle mě mnohdy realističtější než jiné projevy "herectví"... S chválou na B5 jsem se setkal až mnohem později zde i jinde mezi fanoušky sci-fi, ano, někdy trochu v konfliktu se ST. Na jednu stranu mě překvapovalo, jak někdo může upřednostňovat B5 před ST, na druhou stranu jsem ale se zkušeností z TV3 už tak trochu věděl, co od toho lze reálně očekávat v dobrém i ve zlém, a že to jisté kvality má...

Při opětovném sledování před pár lety jsem byl opět neméně nadšen a seriál mě brzy "vtáhl"... Až na pár drobností, některé filmy a část Crusade je děj opravdu velice propracovaný. (Dokonce i to, že má Londo na jednom záběru starší oděv, je docela elegantně vyřešeno. Jasně, někdo tady psal i o špatné barvě skafandru apod., vyskytnou se i chyby.) Možná je děj předem promyšlený až moc, protože JMS se ukázal jako de facto tvrdý fatalista. Tam, kde by v ST většinou pomohla "časovka", v B5, byť se tam s časem také manipuluje, jednou vystřelená kulka prostě nakonec většinou zabíjí, "človíček" (až na čestné výjimky) nic nezmůže... Do toho všeho je zde ono "biblické" schéma boje dobra se zlem, a to na několika úrovních vesmírných bytostí, sice ne zcela černobílé, protože podobně jako ve Starém zákoně i v B5 "dobro" někdy krutě zabíjí, a narozdíl od bible ani "zlo" občas není úplným zlem, ale stejně relativně jasně dané... Mně se i toto, byť třeba přes vnitřní nesouhlas s filosofií, relativně líbilo, ale chápu, že někomu to může vadit. Každopádně vedle Damarem zmíněného "bordelu" na stanici myslím ani tento opak - "univerzální" řád Galaxie a vesmíru - nepůsobí úplně realisticky (byť jej vlastně JMS založil alespoň z části na přírodní evoluci) a v něco trochu podobného vlastně z teologického hlediska věřím...

Nakonec ale i v té filosofii B5 nestojí tak daleko od ST, byť je to dáno už jejich společným pozemským původem... -) V obou seriálech hraje Země roli významné mocnosti, v ST sice od začátku idealističtější, ale i tam se objevila různá spiknutí... V obou vesmírech je také vyzdvižena role lidí jako sjednotitelů více druhů. "Ponurý" a "tvrdě realistický" B5 přitom nakonec překvapivě naznačuje možná ještě zářnější budoucnost lidstva než ST, i když asi záleží na úhlu pohledu... -) Ale nechci Mirakovi dále spoilovat.

Kdybych měl srovnávat, což je ale opravdu obtížné, tak mám ST stejně celkově raději, ale B5 stavím téměř na jeho úroveň.
Damar - 20. duben 2012 09:02sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Čo samozrejme nič nemení na fakte, že B5 bol popri ST vo svojej dobe jediný space opera seriál, ktorý bol naozaj pozerateľný.
Damar - 20. duben 2012 09:00sipka
ZAMĚŘIT
Damar
A nejakým zvláštnym spôsobom, ktorý som nikdy nepochopil, mal napríklad B5 oveľa lepšiu sledovanosť na Slovensku ako ST. Čo som tu už samozrejme spomínal:)

Klasickým argumentom hardcore fans u nás bolo, že B5 im pripadá realistickejší... mne to skôr pripadalo, že je to len eufemizmus na to, že mali na stanici väčší bordel.
AVip - 19. duben 2012 16:24sipka
ZAMĚŘIT
AVip
B5 je slavný díky dvěma věcem:
- objektivně je to prakticky jediný SF seriál, který se dokázal prosadit v konkurenci s v té době (1. pol. 90. let) takřka "monopolním" ST:TNG+
- spoustě lidem, které ST z toho či onoho důvodu "štval", poskytl platformu, na které se mohli vůči ST patřičně vymezit a předvést celému světu, jací jsou "inteleguáni".
Mirak - 19. duben 2012 16:09sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Asi tak. Už několik let se pohybuju ve scifi komunitě, kde jsem na B5 prakticky neslyšel špatné slovo a to hlavně od lidí s jejichž názorem se často ztotožňuju nebo máme alespoň podobný vkus. Nevím, co je tak nepochopitelné na tom, že jsem tomuto mýtu podlehl a bral to jako jakousi samozřejmost
Skutečně si kvůli tomuhle nepřipadám naivní :-)
Yakuzza - 19. duben 2012 15:53sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
lagga: Mirak podle mě zcela jistě neprolézal diskuzáky a nečetl si hodnocení epizod seriálu, který neviděl. Opravdu to je o tom, že Babylon 5 je na diskuzácích, resp. internetech obecně prostě často zmiňován, tak člověk tomu jednoduše neunikne. Stačí se podívat do Trekových klubů na Lapiduchu, tam se pořád někdo ohání Babylonem, i když to je klub o jiném seriálu (že, Telemachu, Rybinine :-))
Mirak - 19. duben 2012 15:02sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Ježiši já si přece žádná hodnocení po diskuzácích nečetl, ale zároveň přece nejsem slepej a prostě, když vidím, že spousta uživatelů jejichž názor třeba respektuju řadí B5 často tak vysoko, tak mám přece nějaká očekávání.
To samý platí o nekonečném srovnávání B5 a DS9 a o tom, co je lepší. Když jsem kdoví kolik let součástí jakési internetové sci-fi komunity (a nemyslím jen SN), tak tohle přece také vnímám. Tudíž jsem osobně čekal, že třeba aspoň v nějakých aspektech bude B5 DS9 převyšovat, což se možná i stalo, zároveň s tím jsem ale netušil, že v mnohem více věcech bude doslova o parník horší....

To jenom abych uvedl na pravou míru, proč jsem měl taková očekávání.

A o tom srovnávání, IMHO jediné důvody, proč by bylo nefér DS9 a B5 srovnávat, jsou tyto:
- výrazně nižší rozpočet
- DS9 je oproti B5 shared universe což je zároveň výhoda i nevýhoda.

Jinak je to podle mě fair game a silně nesouhlasím s tím, že by ty seriály byly odlišné nebo se nedaly srovnávat, to je prostě hovadina a hrát si na to, že jsou ty seriály úplně jiné je podle mě trapná póza. Vždyť vypsat věci, které mají oba seriály společné by vydalo na celé pojednání. laggino zjednodušení, že jediné co mají společné je seděj jako kachny ve vesmíru na dopravním uzlu je prostě k smíchu.
lagga - 19. duben 2012 14:05sipka
ZAMĚŘIT
lagga
Yakuzza: pěkně si to shrnul

Viděla sem nejdřív DS9 a popravdě, nebyla sem z toho tolik odvařená jako z TOSky nebo ENT. Věděla sem že B5 a DS9 sou srovnávaný ale nic mi na nich podobný nepřijde, kromě toho že seděj jako kachny ve vesmíru na dopravním uzlu. Vůbec mi u B5 nevadila horší technická stránka, protože příběh propracovaností a květnatostí dalece přesahoval DS9.
Trošku nechápu k čemu je číst hodnocení na fórech u něčeho, co člověk neviděl/nesleduje, pak dopadne podobně rozčarovaně jako Mirek, nebo jako celej StNet po jedenáctým filmu.
Yakuzza - 19. duben 2012 10:36sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Souhlas s tím, že Mirak se snaží být objektivní, když se mu něco líbí, pochválí. Zároveň ale Telemachus není nijak přehnaně nadšený, vždyť na těch jeho poznámkách k epizodám je dost vidět, že sám je poměrně kritický.

Přišla mi ale docela dost naivní Mirakova představa, že když se B5 na diskuzácích vyzdvihuje do nebes, že to bude opravdu nějaká extrémní pecka. Já vždycky když nějaká taková hodnocení vidím, tak (kromě toho, že se podívám, kdo to napsal) k tomu přistupuju když už nic, tak lehce obezřetně, právě abych předešel těmto zklamáním.
Razer - 19. duben 2012 00:05sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Mirak: Mirak, myslím že ti rozumím, taky nechápu třeba zapálení TR pro věc a ódy na nekonečnou promyšlenost. Jde mi o to, že seriály co jsi vyjmenoval jsou svým způsobem špičky. Vedle toho je x desítek a stovek jiných rádobyscifek i z dnešní!!! doby, která stojí za naprostou bačkoru.

A když je B5 dívatelnej i po víc jak 20 letech a stále lepší než veškerá současná seriálová scifi produkce tak si přecijen jistou shovívavost zaslouží.
Mirak - 18. duben 2012 23:52sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
TelemachusRhade: Já si teda malinko myslím, že ta promyšlenost je trochu přeceňovaná, většinou mi stejně přijde, že v DS9 uměli z většiny věcí mnohem lépe vybruslit. A to ani nechci porovnávat o kolikrát víc mě dokázal překvapit DS9 oproti B5.

Já vím, co má zpodobňovat Nightwatch, díky. To neznamená, že ty jejich šťáry a bonzování nemohli dostat i někoho, kdo si to zasloužil. Pokud máš ale pocit, že jejich existenci nějak ospravedlňuji, tak se samozřejmě mýlíš.

Razer: Myslel jsem to tak, že moje kritérium hodnocení B5 není primárně fakt, že to není lepší, než DS9. S tím jsem do sledování B5 ani nešel. Když to teda ale vezmu zeširoka, tak mnohem víc, než B5 mě bavil Farscape, TNG (viděl jsem dávno, uznávám, že to může být jinak), poslední dvě řady Enterprise, první tři sezóny BSG, Firefly. A to jsou pouze sci-fi seriály.

Krom toho ne všechny věci, které mě serou, jdou omluvit rozpočtem. Většinou zdůrazním, že mám jakési pochopení, proč je něco takové jaké je. Například jednotvárnost prostředí seriálu odpouštím, na občas mizernou režii jsem si již zvykl. Je to opravdu těžko měřitelné a svým způsobem začarovaný kruh. Může za ten přehršel hloupých klišé rozpočet nebo třeba doba? Ano, dá se to na to svést, ale proč bych to měl u seriálu, který údajně dosahuje neobyčejných kvalit tolerovat a mávnout nad těmito věcmi rukou?

Kultovnost bych asi nechal na pokoji.

A ještě jednou: Uznávám, že jsem kolikrát asi přehnaně kritický, ale zase nemůžu říct, že bych měl pocit, že jsem třeba neobjekitvní. Rád pochválím, když je za co. Upřímně, nejvíc mě asi sere, když vidím, o kolik mohl být B5 lepší :-)
Razer - 18. duben 2012 22:38sipka
ZAMĚŘIT
Razer
TelemachusRhade: Ale popravdě tedy nevím jestli ta "provázanost" B5 opravdu zvedla nějak zásadně kvalitu.
Telemachus Rhade - 18. duben 2012 22:28sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
DS9 a B5 možná vycházejí ze stejného konceptu a v průběhu existují nějaké totžné spojnicové body, ale IMHO se tyhle dva seriály porovnávat nedají. B5 je promyšlený od první chvíle, za což má můj nesmírný obdiv. DS9 je perfektní, ale většinu času neměl ani šajna kam jde.
Telemachus Rhade - 18. duben 2012 22:25sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak: Souhlasím s Yakuzzou, že jsi nějak přehnaně kritický. Že to má občas pornoherce nevalné kvality, to je bohužel pravda, ale tak holt mělo to minimální rozpočet.

"Proč občas neukázat, že Nightwatch byl i k něčemu užitečný, přece je i druhá strana mince...."
Tak tady tvrdě nesouhlasím. Vážně jsi myslel otázku, jestli byla Nightwach něčím přínosná, vážně?? Pak ti odpovím, že takovéto jednotky nejsou historicky přínosné naprosto ničím, neboť je to parafráze na SA, nebo třeba Lidové milice.
Razer - 18. duben 2012 22:24sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Mirak: To že je kultovní znamená, že lidé věc obvykle chválí trochu přehnaně - většinou neoprávněně. B5 má na svou dobu/dnešní ne-produkci špičkové scifi díly. Že jinak seriál zaostává snad nemůže být až TAKové překvapení, navíc když měl násobně menší rozpočet.

DS9 no ve svých vlastních komentech jsi ho nejméně 2x zmiňoval... porovnával a DS9 hodnotil lépe. Neubránil sem se dojmu, že oba seriály porovnáváš, asi byl mylný... .
Mirak - 18. duben 2012 22:06sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Tohle s DS9 vůbec nesouvisí. A to, že je něco kultovní má prosím pěkně jakou vypovídací hodnotu?

B5 je pro mě výborné sci-fi, ale ne až tak dobrý seriál. A jedinou kritiku, co jsem kdy na B5 slyšel, byla ta, že má slabší první sezónu, což mi přinejmenším přijde hodně podsazené :-)
Razer - 18. duben 2012 18:14sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Mirak, tak já nevim snad si vžně nečekal, že to bude lepší než DS9?

Prostě je to jeden z relativně prvních kultovních seriálů.
Já třeba se přiznám naprosto nechápu co je směšné na Monty Pythonech. Jejich vtipy mi připadají v 90% trapné.

Přitom Červený trpaslík, Jistě pane ministře, Bean, Černá zmije, Young ones http://www.youtube.com/watch?v=vcoWdrerLdU&feature=relmfu atd. mi připadají legrační až dost
Mirak - 18. duben 2012 17:02sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Yakuzza: Asi bych tak kritický nebyl, kdyby kolem toho seriálu nebyl tak extrémní hype, ale doufám, že chápete, že jsem od toho seriálu čekal úplně jinou kvalitu.
Yakuzza - 18. duben 2012 16:04sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Co se castingu týče, to souhlas. Ve zbytku jsi podle mě zbytečně přehnaně kritický.

Nejnovější   Novější 560 - 579 / 1204Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o