Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

2) Ostatní filmy a seriály => Filmy

Spravuje: leena
Počet příspěvků: 5807

Výzva první - 7.2.2022-20.2.2022

Film do roku 1945


ČSFD hodnocení: Telemachus | Pike | lagga | leena | S.S.Enterprise

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 2725 - 2744 / 5807Starší   Nejstarší

Telemachus Rhade - 04. listopad 2014 07:24sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Partička kolem Ethana Hawkeyho zfilmovala Heinleinovu short stoty "All Your Zombies", kde ale o zombies v dnešním slova smyslu nejde. Je to o cestování časem...

Predestination - Trailer
Mvek - 03. listopad 2014 21:36sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
TelemachusRhade: Já si ho před rokem založil. Jenže mně číselné hodnocení nesedí, já potřebuji spíš psát komentáře (a sám je chci číst, když si mám udělat názor), nějaký názor, i když třeba vyhraněný a zaujatý něčím konkrétním.
No a jejich test je něco příšerného, a jsem teď líný jim poslat nějaké vzorové ukázky komentářů/minirecenzí, aby mi povolili psát komentáře, takže jsem ČSFD přestal aktivně používat:-).
Mvek - 03. listopad 2014 21:34sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak: Mám vlastní seznam, který se ovšem mění díky různým vlivům. Tu mi někdo něco doporučí (ano, jedne mi doporučil Pain and Gain a taky Centuriona, myslím, že už na něj nedám) a já to samozřejmě zkonzultuji aspoň s ČSFD, ale holt občas se člověk sekne tak jako tak.
Vliv na to má i momentální chuť a vzpomínky, že něco jsem někdy kdysi chtěl vidět (nebo si chci připomenout a sdílet s Dášou). No a nemluvě o tom, že pár věcí se mi dostalo do ruky náhodou při výměně, a pak třeba chci vidět něco dalšího od téhož tvůrce (takhle jsem viděl Raising Arisona náhodou, a ač mě to nenadchlo, bylo to tak zvláštní, že jsem byl otevřený tomu vidět od Coenových třeba to Burn After Reading).

Takže náš výběr je nepředvídatelný.
Telemachus Rhade - 03. listopad 2014 19:59sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Má ještě někdo jiný krom mě a Pikea ČSFD nebo jiný hodnotící profil, který bych mohl dát do záhlaví?
Mirak - 03. listopad 2014 19:50sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Z jakého seznamu vlastně jedeš? Vždycky jsem měl pocit, že jsi až tolik filmů neviděl, tak se divím, že čerpáš z takových poměrně obskurních kousků :-)
Mvek - 03. listopad 2014 15:07sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Nedal jsem na vás a zkusil "Burn After Reading", protože jsme nějak neměli chuť se soustředit na nic z ostatních nezhlédnutých k dispozici, tak jsme si dali skleničku červeného a zkusili to.

Nic jsem nečekal, a tak mě to celkem pobavilo, zejména scény mezi šéfy v CIA byly skvělé a děsí mě pocit, že to nebude tak daleko od pravdy i v případech, kdy CIA má víc co dočinění s děním. Ostatně jako v mnoha firmách.

Scény z ruské ambasády byly také vtipné, dnes navíc o něco více působí Putinův portrét...

Celkově jako nic moc, ale přežít se to dalo (oproti tomu Pain and Gain, na které jsem si nedávno stěžoval), i když mi trochu vadí taková ta zbytečná smrt toho šéfa posilky na konci.
Mirak - 29. říjen 2014 15:58sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Tesim se.
Telemachus Rhade - 29. říjen 2014 15:21sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Avengers: Ultimate War, Part I - Annoucement teaser
Není to nějaký rekord mít teaser 4 rok dopředu? :)

Pro osvěžení taky přikládám maličký prequel k seriálu Agent Carter

Jinak tedy oznámení finální podoby Marvel fáze 3 ve mně uklidnilo obavy, které jsem měl z původního leaku, a i Avengers se naštěstí vrací k Thanosovi. Civil War se omezí prakticky jen na Kap.Am.3, což je super a dostaneme se i k Inhumans. Původní ucelené info jsem četl na nějaké stránce v mobilu ve Francii a už jí nemůžu najít, takže aspoň Moviezone.
Mvek - 28. říjen 2014 20:32sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Pozemstan:
prý vypůjčená od Asimovových robotů... -)

To myslím jo, shodou okolností jsem ji slyšel od známých z literárního spolku SPKS teď v Hradci.
Mirak - 28. říjen 2014 08:47sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Knížku mám fakt rád, ale film jsem se rozhodl skipnout už na základě traileru. Přišlo mi to jako Harry Potter ve vesmíru. A to nic proti HP, ale ta knížka měla prostě mnohem dospělejší feeling.
lagga - 28. říjen 2014 08:39sipka
ZAMĚŘIT
lagga
Enderova hra (2013)
Když člověk přežije hodinu a půl šikanování, drillu a zastrašování, a pak teda konečně malý Ender pochopí že to nebyla hra, tak je konec filmu! Zrovna tam, kde začíná být příběh zajímavý!
Mile mě překvapilo, že se dokonce i v dnešní době objeví storyline, která lidi nevede jenom k "předpokládání toho nejhoršího".
Jinak knížku mám už několik let na seznamu, doufám že se k ní dostanu dřív než později.
Pozemstan - 27. říjen 2014 16:39sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Dvanáct rozhněvaných mužů (12 Angry Men) z roku 1957

Po zhlédnutí fanfilmu 12 myslí jsem byl zvědavý na slavnou předlohu. Je to opravdu skvělé. Příběh začíná v soudní síni a ukazuje i soudní budovu. Potom je ale podobně komorní, i když nabízí kontakt s okolním světem i mimo soudního zřízence: (omezený) výhled z okna a později průtrž mračen. Napětí zvyšuje vedro a zprvu nefunkční větrák.

Oproti startrekovskému fanfilmu zde zprvu vtipkuje a zlehčuje situaci více lidí než jen předloha Quarka, která možná nepůsobí tolik ploše, i když lehkovážnou změnu názoru předvede stejným způsobem. Místo aukce se těší na večerní baseballový zápas, i když utíkající obchody zmiňuje předloha Worfa... S důkazy se pracuje podobně. Ohledně výhledu z protějšího okna se objeví další zajímavá překážka, kterou nebudu prozrazovat.

Je zajímavé, že na předsudky předlohy Worfa (Ed Begley) vůči obyvatelům chudých slumů nakonec většina porotců včetně hlavního obhájce viny, předlohy Siska (Lee J. Cobb), reaguje postavením se zády, tak trochu jako v klingonské Vysoké radě. -) Už nevím, zda výzvě k mlčení dotyčného předcházelo něco podobného i ve fanfilmu.

Lee J. Cobb je zde motivován "ztrátou" syna, kterého naučil "chlapskému" životu, a již dva roky jej neviděl. Ve filmu ale nezazní, že by syn zemřel, i když na fotce, kterou otec ukazuje, jsou dvě mladé postavy, z nichž je ale jednou zřejmě Cobb. Spíše se zdá, že se svým postojem chtěl nezvedenému synovi, který odešel z domova, a mládeži obecně mstít...

Ve fanfilmu je motivace Siska i Worfa vůči borgům podobnější, i když jeden vnímá hlavně vojenskou hrozbu a absenci cti, a druhý sleduje osobní mstu za smrt manželky... Podobně jako Picard s borgskou minulostí se zde objeví i porotce, který vyrůstal na chudém předměstí...

Herecké obsazení je docela zajímavé. Jak koukám, i filmu z roku 1957 předcházela ještě divadelní hra resp. televizní inscenace. Z ní do filmu přešel jen představitel nejstaršího porotce Joseph Sweeney a "evropský hodinář" Jiří (George) Voskovec. První disentní hlas ztvárnil hvězdný Henry Fonda. Předsedu poroty hraje Martin Balsam, později mj. představitel admirála Husbanda E. Kimmela ve filmu Tora! Tora! Tora! nebo detektiva v Hitchcockově filmu Psycho. V představiteli bankovního makléře E. G. Marshallovi jsem i přes rozdíl téměř čtyřiceti let (a to ani roku 1957 nevypadá jako mladík) poznal Dr. Arthura Thurmonda z úvodu seriálu Chicago Hope. "Bankovní úředníček" John Fiedler se objevil i ve Star Treku v roli správce Hengista v díle TOS Vlk v ovčíně a také namluvil Prasátko v Medvídkovi Pú. A jistě by se našly zajímavosti i u dalších představitelů...

Narazil jsem na verzi s původním zněním i oběma českými dabingy. Ve filmovém z roku 1961 vystupují přední čeští herci jako Karel Höger, Radovan Lukavský, Lubomír Lipský, Václav Voska, Vítězslav Vejražka a další. Občas si tak člověk u těchto výrazných a vesměs známých hlasů představuje jiné tváře, ale celkem myslím relativně sedí, byť místy trochu vybočují ze synchronizace. (Ve druhém dabingu z roku 2006 zazní např. Pavel Soukup či Jiří Plachý, takže zde máme i další nepřímé spojení s ST...) Sledoval jsem starý dabing a poté i originál. Některé pasáže jsem srovnal i s novějším dabingem, který asi také není špatný, byť se více rozléhá, jako by šlo o větší místnost. Nejméně na dvou místech je na znění z roku 1961 zřejmě znát zásah dobové cenzury, byť jen jemný.

Když Voskovec, který dostal docela dost prostoru, vysvětluje, že by do rozhodování nemělo zasahovat nic osobního, v dabingu z roku 1961 zazní, že považuje za vyznamenání, že byli obesláni a mohou bez jakéhokoli osobního zisku posuzovat případ člověka, kterého neznají, což jim dává právo rozhodovat. V originále a novějším dabingu ale zazní místo "vyznamenání" slovo "demokracie" a místo "práva" "síla". Voskovec říká, že si výše zmíněné svolání poroty cení na demokracii a že ono svobodné rozhodování bez osobních vazeb a prospěchu je činí silnými (myšlen je tedy zřejmě demokratický/americký systém)... Také věta použitá i ve fanfilmu znějící zhruba takto: "Máme ale důvodnou pochybnost, a to je v justici velmi cenná věc" měla původně jinou podobu, i když takto má univerzálnější použití vhodné i do ST. (Možná zde zní divně slovo cenný (původně však také "valuable")). Fonda v originálu a druhém dabingu ovšem nehovoří o justici, nýbrž o "našem systému"...

Možná změny filmu i prospěly, zbavily jej některých zbytečných projevů americké hrdosti (které ale nebyly nijak vypjaté a časté a odkaz na Ústavu USA zůstal). Jenže demokracie ve Voskovcově řeči šla nad rámec pouhého "amerikanismu" a jejím zamlčením Voskovcovo vyjádření částečně ztrácí smysl. Zásahem spíše jen "mravnostní" cenzury je vynechání slova idiot, když John Fiedler popisuje hádku, při které na protivníka (který jej označil idiotem) řval, že jej zabije...

Zajímalo by mě, jak funguje ona ve filmu i fanfilmu zmíněná náhradní porota. K rozhodování by potřebovala vidět celý proces, jenže v úvodní scéně ze soudní síně sice soudce odvolává "náhradní porotce", ale odcházejí jen asi dva lidé...

Ve filmu jsou vidět i zajímavé relativně moderní detaily jako otočný větrák chráněný (zajímavě tvarovanou) mřížkou, nádoba s chlazenou pitnou vodou (byť zřejmě skleněná oproti dnešním plastovým), nebo nádržky na tekuté mýdlo (byť opět skleněné) a posuvné ručníky na WC.

Film si myslím těch 91% na ČSFD opravdu zaslouží a vůbec nevadí, že je jen černobílý. Možná jsou z něj ale cítit jakoby staré spravedlivější časy, kdy ještě byl čas na důkladné diskuse a logické uvažování a slova jako demokracie nebo Ústava alespoň u některých lidí nebudila cynický posměch...

Mirak: To byla fráze použitá Datem ve fanfilmu 12 myslí, prý vypůjčená od Asimovových robotů... -)
lagga - 27. říjen 2014 15:16sipka
ZAMĚŘIT
lagga
pravdolaskavost :)
Mirak - 25. říjen 2014 11:40sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
?
lagga - 24. říjen 2014 19:37sipka
ZAMĚŘIT
lagga
Mirak: jeden rád poslouží
Mvek - 23. říjen 2014 11:13sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Jak jsem říkal, myslel jsem to jako nadsázku, filmy mají rozhodně své kvality různého druhu, mně se zaryla do povědomí spíš hudba a ta temná atmosféra (spojená víc s druhým filmem a třetím).
Telemachus Rhade - 23. říjen 2014 10:43sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Avengers: Age of Ultron - Teaser
Marshall - 23. říjen 2014 10:39sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
S Kmotrem souhlasím s Mirákem, ty film se mi velmi líbil (myslím, že jsem je skouknul 2x). A dneska si už žádné krvavé scény nepamatuju. Jenom pocit "že to bylo dobrý".
Mirak - 22. říjen 2014 20:28sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Samozřejmě, že jsou tam dost ikonické a na tehdejší dobu poměrně brutální scény, ale film je populární kvůli zcela jiným věcem. Například Marlonu Brandovi.
Mvek - 22. říjen 2014 17:14sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak: To byl samozřejmě vtip, ale tak na 90 %. Věřím, že popularitu film určitě získá, když ukáže explicitní scény (do určité míry), což kniha tolik nepředvádí (nejen díky formátu).


Nejnovější   Novější 2725 - 2744 / 5807Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o