Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

2) Ostatní filmy a seriály => Filmy

Spravuje: leena
Počet příspěvků: 5809

Výzva první - 7.2.2022-20.2.2022

Film do roku 1945


ČSFD hodnocení: Telemachus | Pike | lagga | leena | S.S.Enterprise

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 2687 - 2706 / 5809Starší   Nejstarší

Razer - 05. prosinec 2014 02:43sipka
ZAMĚŘIT
Razer
No jen si tak říkám, kam mizí nějak výraznější herci?
Telemachus Rhade - 05. prosinec 2014 00:56sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Terminator: Genisys - Trailer
Razer - 30. listopad 2014 22:15sipka
ZAMĚŘIT
Razer
TelemachusRhade: Omlouvám se, je to skutečně pokračování a věděl sem to (on o tom ten novej film vlastně celej je), ale vypadl za mě "remake" asi pod dojmem právě Robina Hooda kterým jsem příspěvek začínal.


No fantastický... to je těžké je tam několik hezkých scén, ale když vím, že jednotlivec na koleně x let předtím spíchnul třeba tohle

https://www.youtube.com/watch?v=Nix6k7BnS3Q
http://www.foxaxe.net/demoscene/

jde to nadšení právě jakože na nulu, tj. film neurazil, ale nic víc. Oceňuju, že ani nachvíli se netvářil být ničím víc než je, prostě normálním pokračováním.
Telemachus Rhade - 30. listopad 2014 20:54sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Razer:
Tron - remake

Myslíš-li TRON Legacy, tak to je přímé pokračování, nikoli remake. Vizuál je fantastický, příběh ovšem klopýtá kudy chodí, což je škoda, ale výsledný dojem dobrý. Co mě mrzí víc, je to, že jaksi vůbec nevyužili Boxlaitnera, tedy vlastně postavu TRONa :)
Razer - 30. listopad 2014 19:31sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Robin Hood s R. Crowem - týjo, takhle bych si představoval dnešní filmy... jako mělo to chyby a nebyl sem z toho nějak odvařenej, ale přesně tenhle styl natáčení a výsledný pocit z filmu, tj. věrnost hradů, velikosi vesnic mi velmi sedl.


Tron - remake, viděl sem kdysi původní film přesto sem téměř nechápal co se jako děje, jako chápal, ale vůbec ne jak a proč a ... no mělo to alespoň nějaké dobré vizuály a i herci (všichni 3) se snad snažili, ale já nevim měl sem z filmu nulovej pocit, tj. ani ne negativní (překvapivě).
AVip - 28. listopad 2014 12:59sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Pozemstan:
námětem pro Invazi měla být Mlynářova kniha Mráz přichází z Kremlu (1978)

Což se v praxi projevilo hlavně tak, že Mlynář byl div ne "main hero"... :-)
Pozemstan - 28. listopad 2014 12:53sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
AVip: Je fakt, že Kosatík se Sedláčkem již mohli čerpat z více zdrojů včetně oficiálních zápisů z jednání, což je místy vidět, ale jak koukám, námětem pro Invazi měla být Mlynářova kniha Mráz přichází z Kremlu (1978), takže také čerpali od očitého svědka, byť možná také s vyhraněným úhlem pohledu...
Pozemstan - 28. listopad 2014 12:11sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
AVip: "Problém je, že to byl právě Ludvík Svoboda, kdo Biľaka a Indru vyhnal i s jejich dělnicko-rolnickou vládou"

Ano, pravda, neúspěch této "vlády" je naznačen, ale myslím, že Svobodovo odmítnutí zmíněno není. Také motiv, proč vzal Svoboda Biľaka a některé jeho spojence s sebou do letadla, mohl být trochu jiný, než jen, jak by se zdálo, oslabit reformisty... Tuším, že Indra se zpět nevrátil a zůstal nějakou dobu v Moskvě...
Mirak - 28. listopad 2014 12:08sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
TelemachusRhade: Zkus ty The Americans.
AVip - 28. listopad 2014 11:43sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Pozemstan:
Některé reakce v diskusích, "jak nás ti Slováci zradili", bohužel naznačují, že neznalí mladší diváci po zhlédnutí považují prezidenta Svobodu za Slováka... -(

Divide et impera. Je vidět, že současná propagandistická mašinérie funguje dobře.


Popravdě tady ale vidím jako mnohem závažnější to, nakolik slova vyřčená Ludvíkem Svobodou podle Sedláčka a Kosatíka vycházejí z pamětí Vasila Biľaka.

Problém je, že to byl právě Ludvík Svoboda, kdo Biľaka a Indru vyhnal i s jejich dělnicko-rolnickou vládou - což jsem si nějak nevšiml, že by zrovna v tomto díle výrazněji zaznělo.
V tom filmu od BBC vycházel Svoboda (IMHO) reálněji (nakolik jsem schopen posoudit), taky se stačí podívat na oficiální fotografie z doby po srpnu 68, kde jsou většinou Brežněv a Husák div ne v extázi, zatímco na Svobodovi je doslova vidět, jak ho to celé štve.
Pozemstan - 28. listopad 2014 11:28sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
AVip: http://www.csfd.cz/film/270434-invaze/

Zajímavé. Netušil jsem, že něco takového v zahraničí vzniklo.

Ze západních filmů odehrávajících se v komunistickém Československu znám asi jen Doznání o procesu se Slánským a Nesnesitelnou lehkost bytí, z čehož jsem ale viděl jen kousek a události roku 1968 jsou tam myslím jen v pozadí...

Damar, AVip: Některé reakce v diskusích, "jak nás ti Slováci zradili", bohužel naznačují, že neznalí mladší diváci po zhlédnutí považují prezidenta Svobodu za Slováka... -(

Popravdě tady ale vidím jako mnohem závažnější to, nakolik slova vyřčená Ludvíkem Svobodou podle Sedláčka a Kosatíka vycházejí z pamětí Vasila Biľaka. I jinde myslím zaznívalo, že nechtěl další válku, krveprolití, ale tady místy působí až jako ochotný vykonavatel pokynů Moskvy chápající to jako svou povinnost, i když třeba závěr, kdy jako první statečně vchází do letadla a ověřuje si přítomnost Kriegela, naznačuje i jiné pohnutky...
Telemachus Rhade - 28. listopad 2014 10:39sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Aha, koukám patřím k minoritě, když mi Dočolomanský přemluvený Županičem děsně leze na nervy.
AVip - 28. listopad 2014 09:44sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Damar:
Myslím, že ho mali predabovať, ako to urobili s Dočolmanským v Adéle a v Hrade v Karpatoch.

A aby nebylo tak jednostranné, stejně jako byl předabován Brzobohatý (který hrál gen. Goliana) v Povstalecké Histórii... :-)
a ano, souhlasím, tahalo to za uši a v podobných situacích je to prostě zapotřebí, protože ne vždy herec, který jako (historická) postava vypadá, dokáže i jako (historická) postava i mluvit. A obráceně.
Takhle kdyby někdo odněkud z hlubin TV archivů dokázal vykutat toto:
http://www.csfd.cz/film/270434-invaze/

bylo by to zajímavé srovnání, neb v roce 1990 byl tento film nadabován tehdejší ČST.
Damar - 28. listopad 2014 08:45sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Pozemstan: Slovenský prízvuk Emila Horvátha, ktorý je inak výborný herec a hodil sa na Svobodu aj vzhľadom, mi vadil tiež. Myslím, že ho mali predabovať, ako to urobili s Dočolmanským v Adéle a v Hrade v Karpatoch. Jednoducho mu to tak nemluví ako napr. Satinskému, Lasicovi, či Labudovi.



Telemachus Rhade - 27. listopad 2014 22:42sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Tak trailer na Jurský svět asi nezaujal :-) Takže něco trochu jiného - máme za sebou úvod (většinou 8 ep) letošní seriálové sezóny, takže z toho, na co koukám...

Agents of SHIELD S2 - Super. Tým už má asi 3x tolik lidí a Kyle McLachlan je prostě výborný. Propojovačky s Agent Carter super; celkově vůbec nerozumím tomu proč seriál loni začal, jak začal :)

Castle S7 - Odpad. Ale jakože extrémní stoka. Nejhorší asi byla epka s alternativní realitou. Děs.

Hawaii 5-0 S5 - Po skvělé čytřce lehký propad do nadprůměru. Epizoda 100 ale teda nic moc.

Forever S1 - Vynikající! První 6 epizod jsem už viděl 2x. Gruffudd je skvělý, je to chytře psané, budget asi nebude z nejmenších a natáčí se přímo v New Yorku, co je oproti LA produkci Castla úžasná změna k lepšímu.

Star Wars Rebels S1 - Jak promarnit skvělou příležitost, anebo příprava na Epizodu VII :-/

Někdo něco dalšího na doporučení?
Telemachus Rhade - 26. listopad 2014 12:46sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Jurassic World - Trailer
Telemachus Rhade - 24. listopad 2014 13:22sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Jurassic World - Teaser na trailer :)
Mirak - 23. listopad 2014 17:10sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Aktuální sezóna South Parku zatím nejlepší za posledních 7-8 let, aktuálnost témat je letos vynikající - Kickstarter, freemiové mobilní aplikace, jméno washingtonského fotbalového týmu "Redskins" jakožto ofenzivní výraz pro indiány, používání dronů, bezlepková dieta, výše platů žen ve sportu, zásahy státu do share ride (aktuální teď i u nás), leaknuté fotky celebrit. Výborný.
Pozemstan - 23. listopad 2014 14:23sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
České století: Musíme se dohodnout (1968) (2014, dostupné online)

Seriál České století zjevně neovlivnila Sedláčkova aféra s mikinou a směle pokračuje. -)

Řekl bych, že poslední díl věnovaný roku 1968 působil oproti jiným dílům možná nejpřirozeněji, s relativně plynulým dějem odehrávajícím se v několika navazujících krizových dnech, bez velkých časových skoků, i když si samozřejmě zachoval jistý komornější "inscenační" charakter a neukázal tehdejší dění komplexně, i se záběry z okupovaného Československa v době jednání nejvyšších představitelů v Moskvě. Tím ale díl právě podtrhl psychologické drama politiků zejména zprvu zcela izolovaných od své vlasti.

Podařilo se nastínit i jisté rozdíly v názorech a přístupu jednotlivých politiků, i když bylo vylíčeno jen něco málo z minulosti Dubčeka a Smrkovského. V diskusi na webu ČT někdo vyčítal scénáristovi Kosatíkovi, že příběh staví na čistě antikomunistickém předpokladu, že prostě nakonec převládne komunistická identita všech přítomných (kromě Kriegela), a prostě se dohodnou v zájmu "Strany" na úkor ostatních. To je ale myslím jen částečná pravda, nebo spíš sovětský pohled. Příběh ukazuje bezvýchodnost situace a tlak na československé představitele, který samozřejmě mj. spočíval i v sovětské kritice jejich údajné zrady socialismu, selhání atd.

Některé dialogy myslím zcela odpovídají dochovaným zápisům (a zde) a i jiné zapadají do dané atmosféry. Trochu mě ale překvapila role prezidenta Svobody (jinak ale asi dobře vykresleném jako poněkud vojensky stroze jednající, ale neznám tehdejší svědectví jako Mlynářův Mráz přichází z Kremlu, takže neposoudím, nakolik je to autentické). Vím, že tlačil na dohodu, ale tady místy působí čistě jako kolaborant, i když trochu i jako jakýsi rozhněvaný "otec" peskující své "děti" za to, do jakých problémů údajně vlastní vinou zabředli... V nějakém dokumentu byl postoj Svobody líčen spíš tak, že prožil dvě světové války a nechce dopustit další krveprolití. Účast ve dvou válkách tady sice také zmínil, ale oproti "seřvání" soudruhů ne s takovým důrazem. Zajímavé je ovšem i údajné předchozí vyhrožování zastřelením Brežněvovi.

Jak ale koukám, ono seřvání ostatních Svobodou, s tím, že by podepsal i proti všem, téměř doslova odpovídá pamětem Vasila Biľaka (který ale popírá výhrůžky zastřelením před Brežněvem). Historik samozřejmě musí pracovat se všemi svědectvími, ale pokud to není v této podobě potvrzeno i dalšími, řekl bych, že to pak logicky vrhá na Svobodu poněkud nepřesně zabarvené světlo...

Zajímavě je vykreslen Husák, u kterého je naznačen postupný odklon od reformisty k člověku až snaživě podporujícímu dohodu. Někteří pamětníci ale tuším říkali, že Husákovu asertivnímu jednání předcházelo jeho doporučení Brežněvovi někým ze Svobodovy delegace... Zároveň je vidět, že ačkoli je okolím považován za chladného pragmatika a kariéristu, ochotného ale mnohé obětovat, v rozhovoru s Dubčekem vyznává svou komunistickou "víru"...

Pointou celého dramatu a podivného chování Svobody je ale možná prostě snaha o odvezení všech zatčených zpět do Prahy včetně Kriegela, jak pěkně naznačuje závěrečná scéna. Ano, i to asi hrálo svou roli, i když to pak možná působí až tak, jako by nakonec přistoupili na všechny ústupky paradoxně právě kvůli záchraně nejen sebe, ale hlavně Kreigela. Většina viny pak ulpívá na "velitelsky" jednajícím Svobodovi.

Kriegelovi je přitom věnován relativně malý prostor, i když je ukázán jeho jasný postoj a klid. Nevím, nakolik je autentická scéna, kde se alespoň jednou setkává se zbytkem "delegace", která jej za člena sama v zájmu dohody odmítá. Při scéně, kde si členové ochranky připravují zbraně, zatímco sledují v televizi přivítání Svobody v Moskvě, je možná u stolu se zbraní v ruce i Kriegel? Že by to mělo naznačovat psychologický tlak s cílem přimět jej k sebevraždě? Zrovna střelné zranění by ale Sovětům asi nevyhovovalo, takže půjde možná jen o podobné herce...

Herci byli asi v rámci možností vybráni dobře, zejména představitel Smrkovského. Jen Dubček bohužel vypadá spíš trochu jako Erich Honecker (byť někdy bez brýlí), i když jeho typickou "usměvavost" by zde stejně moc uplatnit nešlo. U prezidenta Svobody mi trochu vadil slovenský přízvuk. Brežněv roku 1968 byl myslím štíhlejší, ale celkově zřejmě vzhledově odpovídal předloze, a podle vyjádření v některých diskusích i pokud jde o jeho ukrajinskou či jihoruskou výslovnost. Také další sovětští představitelé, zřejmě v podání ruských herců, byť se možná nepodobali přesně skutečným politikům, působili autenticky. Jeden jako by byl přímo vystřižený z vyretušovaného obrazu nějakého sovětského "pohlavára"... Pěkně vystihli sovětskou, a možná i v dnešním Rusku aktuální, mentalitu tvrdě, a přitom i emocionálním vydíráním, obhajující na základě vítězství ve 2. světové válce a s ním spojených vynaložených obětí svou sféru vlivu bez ohledu na ostatní.
Razer - 20. listopad 2014 20:27sipka
ZAMĚŘIT
Razer
TelemachusRhade:Žeby i poslední samuraj Cruise začal hrát ve sračkoidních remacích .-/

Nejnovější   Novější 2687 - 2706 / 5809Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o