Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

2) Ostatní filmy a seriály => Filmy

Spravuje: leena
Počet příspěvků: 5807

Výzva první - 7.2.2022-20.2.2022

Film do roku 1945


ČSFD hodnocení: Telemachus | Pike | lagga | leena | S.S.Enterprise

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1055 - 1074 / 5807Starší   Nejstarší

Telemachus Rhade - 09. únor 2018 11:29sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Zase jsem se trochu filmově dovzdělal.

C'era una volta il West (Tenkrát na západě) - 4/5

Jeden z nejkrásnějších atmosférických filmů, jaké jsem viděl. Morriconeho práce s hudbou je jedinečná a zmizí společně s ním :-( Takovou práci s tématem nikdo jiný neumí. (Horner uměl, ale ten se zabil.)

Plný počet to ale nedostane, protože to prostě je spaghetti western :) Určitě se třeba do jinak výborného příběhu nehodili "spencerovské" facky. Určité scény byly také delší než dlouhé, jen aby se zdůraznilo, že zrovna prezentovaná postav je drsnější než drsná, což už po deseti minutách působilo lehce úsměvně. Největší příklad toho je asi úvodník.

Herecky mě nejvíc zaujal Jason Robards, poté Claudinka a až daleko za nimi Henry Fonda. Bronson nějak ani ne.
Mirak - 03. únor 2018 10:54sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Hannibal byl slabej, ale docela se mi líbil prequelový Červený Drak, hlavně herecké obsazení.
Mvek - 03. únor 2018 09:57sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Nj, tak i imagevenue asi nejde linkovat jinak než odkazem nebo náhledovým odkazem, nikoliv přímým zobrazením (pochopitelně kvůli reklamě)

Takže jedině odkaz na screencap
Telemachus Rhade - 03. únor 2018 09:53sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
obrázek 404
Mvek - 03. únor 2018 09:36sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Telemachus Rhade: To je taky fakt, italského detektiva odpraví takhle brzy, a přitom je celkem jasné, že se jim tak brzy Hannibala nepovede chytit, leda by to bylo jak v Jehňátkách...
Ale nevím, proč ti přijde ta scéna blbost, nepověsil ho za střeva, nýbrž za krk a jen mu rozřízl břicho, aby se obsah setrvačností vydal na chodník... Což mám dojem, že opravdu je inspirace z různých historických událostí, takže sice nechutné, ale asi ne o moc víc než jiné vraždy i v předchozím filmu.

Drobná poznámka k titulkům (credits) jak Hannibala, tak Silence of Lambs. Jehňátka měla aspoň v té HD verzi titulky s nahodilými rozestupy. Občas to vypadalo, jako by prostě narychlo naskládali písmenka na zelené pozadí.
Např.:

Hannibal mě zase překvapil, že tam byl Željko Ivanek opravdu s Ž. Přece jen spíše píší ty vlnovky u španělských jmen apod., háčky jsou dost výjimka.
Telemachus Rhade - 02. únor 2018 23:27sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek: Líbilo se mi do té doby, než mého oblíbence Giancarla Gianniniho hodil za střeva dolů z věže. Od té doby, včetně té scény, blbost. Mozečková hostina tomu nasadila korunu :-/
Telemachus Rhade - 02. únor 2018 23:25sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Marshall: Tu nemám rád - nic tam nesedí. Asi největší šílenost tam je útěk ze Slovenska do Rakouska sjezdem po alpském svahu :-D Ale jinak jasně, SNB jako záporáci jsou cool :)

Zato tu druhou Daltonovku - Povolení zabíjet - pokládám za jednu z nejlepších Bondovek.
Mvek - 02. únor 2018 22:59sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Hannibal
Hm, ne, přece jen Jehňátka mají něco do sebe, tohle je takové průměrnější pokračování se zbytečně hnusným a pitoreskním finále s večeří z mozku a logickou dírou, jak se Hannibal dostal zpátky do USA, když je na TOP 10 FBI a nebylo ani patrné, že by si změnil vzhled tváře, takže kontroly na letištích, v té době (je to těsně po 11. září) by snad už měly automaticky tvář vyhodnotit jako podezřelou...
Marshall - 02. únor 2018 22:07sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
The Living Daylights (1987) - klasika, Bond, Československo, dobrá hudba od A-HA...

Policie v Bratislavě mluví Česky + pár dalších vtipných momentů
Telemachus Rhade - 01. únor 2018 23:44sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek: Jednička mě pořád baví moc.
Telemachus Rhade - 01. únor 2018 23:36sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Enemy Mine (1985)

Petersenův útěk do Ameriky jsem viděl naposledy v roce 1994 na jaře na Nově a zaujal mě. Nikterak, abych si musel pustit, dokud ho nezapomenu, ale jako pohádka proč ne. Dneska jsem skoro nevěřil vlastním očím, co ten film v roce 1985 vůbec pohledával :) Řekněme, že na 1973 obstojná záležitost.
- Kulisy mi připomněli 12 opic, starou BSG a něco jako Space 1999 - prostě cheesy. Lokace potom zase Karla Zemana, Souboj Titánů či (světe div se) Nekonečný příběh. Nebo třeba Cruisovu Legendu. Zatímco to první ospravedlnitelné není, to druhé relativně ano - a řekněme, že to do velké míry utvořilo jedinečnost té planety.
- Příběh je klasika: dva vojáci ze soupeřících stan jsou nuceni pracovat pospolu, no. Je to tu polidštěno ještě o to děcko, bez kterého by to vlastně nefungovalo.
- Louis Gossett Jr. byl tradičně skvělý, ale on to ani jinak neumí :)
- Dennis Quaid má charizma na rozdávání, ale hrát prostě neumí. Něco jako Chakotay :-) V podstatě nedokázal zahrát ani stereotypního amerického křupana.
- No ale k tomu, co mi vadí... Ten film je příšerně uřvaný. Za polovičku toho může Quaidův projev, za polovičku zvukové efekty, které BD vyhnal do neposlouchatelných výšin. A furt se to střídá - buď někdo křičí a padají meteority, nebo si potichu a bez hudby povídají. To se prostě nedá vystát. Ono je to teda v Nekonečném příběhu úplně stejně, ale tam to člověk pro jiné kvality přehlédne.
- Když někomu řeknete, že Return of the Jedi tomuhle o dva roky předchází, neuvěří vám. Nejde to. Ten film zestárl neskutečným způsobem!

A vlastně vůbec nevím, co si o tom myslet. Funguje to jako SF? Ano. Funguje to jako pohádka? Spíše ne, ale mělo by. Funguje to jako action/adventure? Absolutně ne, Jime. Funguje to jako family movie? Ne. Přijde mi to jako velmi striktně vyhraněné pro 8 - 10 let věku jako přechod od pohádek k seriózní tvorbě, kde od ani jednoho není dost.

Číselně asi slabší 2/5 s tím, že je to škoda.
Mvek - 31. leden 2018 08:42sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Telemachus Rhade: Film jsem ohodnotil jako že na něj jsem moc starý. Je to pohádka, která mě bavila před dvaceti lety, ale teď nějak ne. A to ani jednička.
Telemachus Rhade - 30. leden 2018 09:00sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek: Viděl jsem shodou okolností před nějakými třemi týdny. A nic moc teda :) To o té stíhačce jsem netušil, nicméně politicky korektnější film těžko pohledat. On je tak korektní, až ze své podstaty všechny nasere :-)

"Sjednocení Nilu" zahrnuje minimálně 3 státy, pokud máme brát Nil jako nějakou větší řeku. Egyptskou orlici Omar má, ale tam to nějak končí :) Jeho stavení připomíná připomíná Saharskou Afriku od Mali po Etiopii, kočovný kmen - zřejmě Tuarégů - to jsme zase na ploše Burkina-Faso až Libye. Ten černošský kmen na náhorní plošině je tomu Jižnímu Súdánu, kde by se to asi jakože mělo odehrávat, zhruba nejblíž - Etiopie. Většinové obyvatelstvo je pravděpodobně umírněně islámské. A teď přichází to nejlepší - podle všeho je Klenot Žid :)
Mvek - 30. leden 2018 08:11sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Překvapilo mě pár informací z proklikání bonusu k The Jewel of the Nile (Honba za klenotem Nilu).
Např., že F-16, se kterou tam utečou z města, je model postavený podle hračky, protože je já nevím jaká místa odmítla, že jim ani informace o vnějším vzhledu nemůžou dát, protože jsou tajné. Jako to chápu, spíš si říkám, jak to řešily jiné filmy, zejména ty vážnější, no a nemluvě o těch, které ukazují stíhačky v akci a nejsou komedie.

Nebo, že to tehdy byla taková hezká naivnější doba, že dneska by ten film nemohli natočit tak, jak byl, museli by si už dát pozor na otázku zobrazení národnostních menšin, a celkové pojetí tedy té revoluce a místní kultury.
Mvek - 30. leden 2018 08:01sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
BorgDog: Dík. Jo, fajn bonus. Těžko říct, jestli by mi pomohlo si něco lépe užít, kdybych to viděl dopředu.
BorgDog - 24. leden 2018 00:55sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Mvek:
Jakých?

Najdi si na YouTube prequely k Blade Runnerovi 2049. Jsou to tři filmečky, dva hrané, jeden anime.
Mvek - 23. leden 2018 22:17sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
BorgDog:
podle těch prequelových filmů.

Jakých?
BorgDog - 23. leden 2018 22:08sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Mvek:
má být slepý s implantáty

Ano, Wallace byl slepý. "Viděl" pomocí implantátů a těch maličkých "dronů" co okolo létaly. Jinak souhlasím s tvým hodnocením. I kdybychom připustili, že vychovávat nebo "pěstovat" děti replikantů je z nějakého důvodu rychlejší nebo levnější než je vyrábět ve velkém dospělé, ten společenský aspekt tu prostě je. Fakt, že se replikanti nerodí, ale vyrábí jako "věci" byl hlavní argument, proč nebyli pokládáni za lidi. Jakmile by toto padlo, stal by se celý ten systém neudržitelný a Wallace by to měl chápat nejlépe ze všech. On ostatně tu novou "éru replikantů" sám začal, podle těch prequelových filmů.
Mvek - 23. leden 2018 09:14sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
BorgDog: Jo, William měl být Wallace:-).

A ano, ta motivace Wallace určitě sedí, připomněl jsi mi části, na které jsem pozapomněl v průběhu sledování.
Nevím, jestli Wallace má být slepý s implantáty, nebo proč má divné oči. Trochu jsem přemýšlel, jestli taky není replikant. Nicméně asi ne.

*Co se týče plodnosti replikantů - no, pominu to, že asi spousta diváků zvláště v té době, a tak nějak napůl i já, mylně přemýšlejí o replikantech jako o androidech ve stylu lepšího Data, že mají vypěstované tělo, ale v něm počítač. Přitom je to nesmysl, protože by pak byli detekovatelní i fyzickými prostředky, třeba RTG atp. Takže je jasné, že musí mít mozek jako biologický počítač, repliku lidského, jen nějak naprogramovaného (nahraného) při narození. A samozřejmě mají DNA.
Pak ale se dostávám k tomu, že pořád to znamená, že by musela společnost investovat inženýrský čas i na vytvoření mechanismů k reprodukci, k vyživování a vytvoření nového těla replikanta. Přitom v továrnách vytvářeli dospělé, tady by muselo vzninout rostoucí dítě. Tomu by navíc nešlo asi nahrát rovnou vzpomínky a osobnost, ale jen část, aby se opravdu učilo. A byl by to docela zázrak, aby se z něho tedy nestal dement, zvláště při prvních pokusech. Není to o tom, že by prostě replikantka ve svém těle vypěstovala klon sebe sama, ale musí nějak namixovat koktejl z obou. To mi přijde jako dost logické, že to ti replikanti normálně neměli povolené. Navíc bych na to čekal zákony a etické názory, které by byly proti, takže by právě takhle mohla být vytvořená třeba jen ta Rachel, nebo nějaký prototyp tajně, ostatně ona sama byla na Zemi tajně, nesměla tam být.
Jen mi z toho ještě vyplývá námět na úplně novou linii, která je vlastně v remaku Total Recall, že by neměl být problém nahrávat vzpomínky a osobnost i živému člověku, když to umí u replikovaného mozku. To by byl úplně nový námět příbhěu...
*
BorgDog - 23. leden 2018 01:25sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Mvek: Co se mě týče (a netvrdím, že mám "patent na rozum" nebo je tento výklad správný:

On si myslí, že je člověk.

*Villeneuve se rozhodl pro "kompromis" když ponechal otázku Deckardovy "pravosti"
otevřenou. Wallace to patrně neví, protože záznamy jsou ztracené a Deckard sám zjevně dospěl k závěru, že je mu to fuk. Je prostě smířený sám se sebou, tu otázku si vnitřně vyřešil a navenek jí řešit s nikým nehodlá, viz. jeho suchá odpověď K na otázku ohledně pravosti psa.
*

Nepochopil jsem ale, o co šlo tomu Williamovi.

*Wallaceův problém je, že nedokáže vyrábět "průmyslově" replikanty dostatečně rychle. Potřebuje, aby byli schopni se sami rozmnožovat, ale ta možnost byla v době Eldona Tyrrela zakázaná nebo technicky nemožná - těžko říct, co dřív - a Eldon ji vyřešil nebo porušil jen u Rachel,
která byla "experimentem." Wallace nedokáže jeho postup zopakovat (proto ten proslov u vykuchané replikantky), a doufá, že pokud bude mít možnost prostudovat Rachelino dítě, přinese to průlom. Přičemž dvě děti se stejnou DNA byl opravdu jeden z (patrně) mnoha zastíracích manévrů.

Osobně mi tento bod zápletky přišel velice slabý. O tom, že se replikanti nemohou rozmnožovat, není v původním BR ani slovo, a výjimečnost Rachel měla spočívat v podobnosti člověku hlavně po citové stránce. Navíc, a to je hlavní problém, Wallace ignoruje společenské důsledky. Pokud "prolomí tabu" a dá svým replikantům tuto schopnost, prakticky z nich definitivně "udělá lidi" a dojde k tomu, co předpovídá ta policejní šéfka, i o co jde těm vzbouřeným replikantům. Wallace celou tou snahou podřezává větev, na které sám sedí, a přišlo mi docela vtipné, že by vlastně BYLO v zájmu toho podzemního hnutí, aby uspěl.
*

Nejnovější   Novější 1055 - 1074 / 5807Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o