|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| AVip: Co jsem také nepochytil, jestli při označení jako Exxx je jedno, zda je to chemicky nebo fyzikálně získaná látka (některá barviva, C...) |
|
|
|
| I stand corrected, obviously... twice. ;-)
Že tam chybí NaCl ještě dokážu pobrat (budu muset "odchytit a vyzpovídat" nějakého potravináře v práci, což ovšem chvilku může trvat - dobrá zpráva je, že oni se většinou nechaj :-D).
Zajímavé je, že tam nakonec je KCl (hledal jsem ho jako variaci na téma "Kalium" a on je to anglicky "Potassium"(nejen čeština má své názvy - po chvíli mi to došlo).
KCl je chemikálie používaná při výrobě uzenin a je rozhodně jedovatější, než běžný NaCl (koneckonců, je to poslední dávka koktejlu smrtící injekce při popravách, to o něčem vypovídá).
Co se dalšího lehkého chloridu -LiCl- týče, ten tu teď uvádím hlavně z historických důvodů, protože to je už vyložený jed (a tam bych E kód nečekal, protože ten nemá potravinářské využití, jen otravinářské) - ale příklad soli se sníženým obsahem sodíku nám budiž dostatečně výhružným případem, že se výrobci ve snaze cílit na hysterické masy zblbé rádobyodborníky se neštítí ničeho, včetně náhrady méně škodlivé látky (NACl) za látku objektivně škodlivější (KCl) - ale jak to hezky vypadalo na etiketě...
Takže abych to shrnul - ano, mýlil jsem se.
To není nikdy příjemné.
A jak jsem napsal, budu muset vyzpovídat nějakého odborníka, protože sůl NaCl umí být taky solidní jed ve vyšších dávkách, to tedy ne, že ne a je to chemikálie "podle všech pravidel" (a některé její reakce jsou dokonce oblíbené chytáky u zkoušky z anorganické chemie). |
|
|
|
| AVip: Rád zmiňuješ, že bys chleba bez E nejedl, protože tam patří i sůl. Nepovedlo se mi ji najít. A to ani tady https://en.wikipedia.org/wiki/E_number
Tam zmiňují jen třeba příklad vitamínu C.
Tak jak to je? |
|
|
|
| lagga: Kurkumu naše rodina používá hojně, přidává skoro do všeho:-). Ale jako citlivé jazýčky ti řeknou, že to pálí, takže začni opatrně.
U nás se nejvíc využívá do různé číny, v podstatě do ledasčeho s rýží a do polévek. |
|
|
|
| koupili jsme kurkumu, prý se to chová hlavně jako barvivo, ne jako koření, tak uvidíme :) |
|
|
|
| oběd na štědrý den: italská čočková polévka, kroupy s pórkem, restovaná zelenina se lněným semínkem a listovým česnekem, smažený tempeh
večer u rodičů ryba u druhých rodičů ryba a celerové řízky u babičky ryba u tety ryba ....tolik masa jsme neměli celý rok
včera obědo-večeře: šťouchané brambory s pórkem, kapustou, sušenými rajčaty a máslem + vařená červená řepa |
|
|
|
| Bramborový salát a na oběd krupicová kaše (s jednou mandlí) :-) |
|
|
|
| lagga: "mám problém, potřebuju vegetariánský recept na štědrý den"
To by snad takový problém být neměl, vzhledem k tomu, že podle tradice se na Štědrý den maso jíst nemá, nanejvýš večer ryba, takže by mělo být i českých vánočních bezmasých receptů dost... -) |
|
|
|
| dýně, pokus co se povedl - cibule nebo pórek, mrkev a dýně, pomalu na oleji na pánvičce do změknutí, sůl, špetka pepře, muškát
mám problém, potřebuju vegetariánský recept na štědrý den - maso doma neudám, ani na něj nemám chuť
|
|
|
|
| Inspirace:
Chicken Tajine with Apples
Zvolili jsme variantu bez česneku a chilli, protože to jsou zabijáci ostatních chutí, a bez cibule, protože alergie. A vyplatilo se. Směsice chutí, kde v jednou soustu cítíte každou jednotlivou složku, je nepřekonatelná! Skořice, cayenský pepř, šafrán, kmín... Nádhera.
Ideální vánoční jídlo. |
|
|
|
| lagga: Ta čočka vypadá zajímavě, ale předám obojí Dáše:-). Tak dík.
Já jsem včera akorát narychlo přihodil kus rozkrájené kapusty do těstovin se strouhaným sýrem (a zbytečkem kečupu).
Mimochodem četl jsem nejprve "kuřecí voda":-). |
|
|
|
| kapustový hrnec: brambory, kapusta, kuřecí, voda, polévkový hrnec, troška soli a kmínu
kapusta s červenou čočkou na pánvičce: cibulka, nudličky kapusty,po chvíli nahoru namočená červená čočka, troška pepře, sůl, zakrýt a počkat
:) |
|
|
|
| Kapusta koupena, bude se experimentovat. |
|
|
|
| lagga:
Jinak se mrazena zelenina doporucuje na zimu jak nejlepsi zdroj neceho zdraveho
Díky, to jsem chtěl slyšet :-) |
|
|
|
| Mrazenou neochucenou a nepredvarenou zeleninu jim casto, ale vybiram si aby tam nebyla mrkev, porek nebo cibule, ty po rozmrazeni sou fujtajblovy. Jinak se mrazena zelenina doporucuje na zimu jak nejlepsi zdroj neceho zdraveho, pak je susena a az na konci konzervy.
Han Solo taky zustal k sezrani po rychlem hlubokem zmrazeni. :-D |
|
|
|
| https://cs.wikipedia.org/wiki/Párek_v_rohlíku :-) |
|
|
|
| Mvek: Myslím to obecně, třeba ty různé směsi, které zmiňuješ.
Spíš nemám moc jasno v tom, jak moc se zelenina znehodnotí krátkým vložením do horké vody. |
|
|
|
| kapitan Pike: Tím myslíš něco speicálního, nebo obecně třeba krájené mražené směsi?
Jestli tam byl obrázek, proxy mi ho zablokovala:-). |
|
|
|
| Yakuzza:
českobudějovický řezník, který to viděl na dovolené v Madridu
To je docela zajímavá záležitost, zejména v souvislosti s tím, že se skutečně v okolí ČB říká párku v rohlíku "pikador"... |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|