Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Jídlo a pití všeho druhu

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 1810
Aktuální téma: avokáda

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 640 - 659 / 1810Starší   Nejstarší

Mvek - 01. leden 2016 23:17sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Telemachus Rhade: Hm, to teda potěší. Tak ale asi jde nahradit sunar i z dílčích zdrojů, jen to bude znamenat víc práce.
Telemachus Rhade - 01. leden 2016 21:19sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Palmový olej je v šesti ze šesti sunarů, na které jsme koukali. Svému dítěti odmítám dávat 90% nasycené mastné kyseliny! Neskutečný. Ne, že by to zatím spěchalo, ale nasralo mě to tedy.

Zítra výprava do Německa a porovnávání složení. Kdyžtak holt budeme nakupovat tam.
Mvek - 01. leden 2016 18:39sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Dotaz z jiného soudku, tady předpokládám není nikdo, kdo by měl zkušenosti z ČR s červy nebo brouky jako potravinou?
Už delší dobu mě to láká překonat jistý odpor. Ale chtěl bych to okusit tak, jak to má být, a ne experimentovat podle návodu:-).
Mvek - 01. leden 2016 18:37sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
AVip: Jo, napsal jsem to špatně. A z označení přídatné látky zřejmě vyplývá jasně, že uvedené E vitamínu C znamená, že je tam přidaný, zatímco když tam bude kysané zelí, kde vznikl přirozeně, nebudeme ho uvádět.

Takže vlastně odpověď asi znám:-).
AVip - 01. leden 2016 18:20sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek:
Exxx je jedno, zda je to chemicky nebo fyzikálně získaná látka (některá barviva, C...)

Vždy se jedná o nějaký fyzikální či chemický proces. Nebo jinak: chemicky čistá látka je chemicky čistá látka je chemicky čistá látka a je jedno, z jakého zdroje je konkrétně.

Pokud je tam jedovatá příměs, nesmí se použít, pokud její obsah překračuje stanovenou normu (o tom je koneckonců spousta testů z D-testu).
Pokud je tam příměs s nějakým vlastním E kódem, je nutno uvést i ten za předpokladu dodržení předchozího pravidla.
Zephram - 31. prosinec 2015 11:52sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Já chci speciální značení pro látky získané matematicky a biologicky! :-)
(I když, nebudou to homeopatika vs. přírodní látky?)
Mvek - 31. prosinec 2015 10:37sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
AVip: Co jsem také nepochytil, jestli při označení jako Exxx je jedno, zda je to chemicky nebo fyzikálně získaná látka (některá barviva, C...)
AVip - 31. prosinec 2015 07:28sipka
ZAMĚŘIT
AVip
I stand corrected, obviously... twice. ;-)


Že tam chybí NaCl ještě dokážu pobrat (budu muset "odchytit a vyzpovídat" nějakého potravináře v práci, což ovšem chvilku může trvat - dobrá zpráva je, že oni se většinou nechaj :-D).

Zajímavé je, že tam nakonec je KCl (hledal jsem ho jako variaci na téma "Kalium" a on je to anglicky "Potassium"(nejen čeština má své názvy - po chvíli mi to došlo).

KCl je chemikálie používaná při výrobě uzenin a je rozhodně jedovatější, než běžný NaCl (koneckonců, je to poslední dávka koktejlu smrtící injekce při popravách, to o něčem vypovídá).

Co se dalšího lehkého chloridu -LiCl- týče, ten tu teď uvádím hlavně z historických důvodů, protože to je už vyložený jed (a tam bych E kód nečekal, protože ten nemá potravinářské využití, jen otravinářské) - ale příklad soli se sníženým obsahem sodíku nám budiž dostatečně výhružným případem, že se výrobci ve snaze cílit na hysterické masy zblbé rádobyodborníky se neštítí ničeho, včetně náhrady méně škodlivé látky (NACl) za látku objektivně škodlivější (KCl) - ale jak to hezky vypadalo na etiketě...

Takže abych to shrnul - ano, mýlil jsem se.
To není nikdy příjemné.

A jak jsem napsal, budu muset vyzpovídat nějakého odborníka, protože sůl NaCl umí být taky solidní jed ve vyšších dávkách, to tedy ne, že ne a je to chemikálie "podle všech pravidel" (a některé její reakce jsou dokonce oblíbené chytáky u zkoušky z anorganické chemie).
Mvek - 30. prosinec 2015 23:44sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
AVip: Rád zmiňuješ, že bys chleba bez E nejedl, protože tam patří i sůl. Nepovedlo se mi ji najít. A to ani tady https://en.wikipedia.org/wiki/E_number
Tam zmiňují jen třeba příklad vitamínu C.

Tak jak to je?
lagga - 28. prosinec 2015 14:51sipka
ZAMĚŘIT
lagga
Mvek: díky!
Mvek - 28. prosinec 2015 11:11sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
lagga: Kurkumu naše rodina používá hojně, přidává skoro do všeho:-). Ale jako citlivé jazýčky ti řeknou, že to pálí, takže začni opatrně.
U nás se nejvíc využívá do různé číny, v podstatě do ledasčeho s rýží a do polévek.
lagga - 28. prosinec 2015 11:00sipka
ZAMĚŘIT
lagga
koupili jsme kurkumu, prý se to chová hlavně jako barvivo, ne jako koření, tak uvidíme :)
lagga - 28. prosinec 2015 11:00sipka
ZAMĚŘIT
lagga
oběd na štědrý den: italská čočková polévka, kroupy s pórkem, restovaná zelenina se lněným semínkem a listovým česnekem, smažený tempeh

večer u rodičů ryba u druhých rodičů ryba a celerové řízky u babičky ryba u tety ryba ....tolik masa jsme neměli celý rok

včera obědo-večeře: šťouchané brambory s pórkem, kapustou, sušenými rajčaty a máslem + vařená červená řepa
Zephram - 22. prosinec 2015 18:45sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Bramborový salát a na oběd krupicová kaše (s jednou mandlí) :-)
Pozemstan - 22. prosinec 2015 14:00sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
lagga: "mám problém, potřebuju vegetariánský recept na štědrý den"

To by snad takový problém být neměl, vzhledem k tomu, že podle tradice se na Štědrý den maso jíst nemá, nanejvýš večer ryba, takže by mělo být i českých vánočních bezmasých receptů dost... -)
lagga - 22. prosinec 2015 13:40sipka
ZAMĚŘIT
lagga
dýně, pokus co se povedl - cibule nebo pórek, mrkev a dýně, pomalu na oleji na pánvičce do změknutí, sůl, špetka pepře, muškát


mám problém, potřebuju vegetariánský recept na štědrý den - maso doma neudám, ani na něj nemám chuť
Telemachus Rhade - 19. prosinec 2015 18:14sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Inspirace:
Chicken Tajine with Apples

Zvolili jsme variantu bez česneku a chilli, protože to jsou zabijáci ostatních chutí, a bez cibule, protože alergie. A vyplatilo se. Směsice chutí, kde v jednou soustu cítíte každou jednotlivou složku, je nepřekonatelná! Skořice, cayenský pepř, šafrán, kmín... Nádhera.

Ideální vánoční jídlo.
Mvek - 15. prosinec 2015 10:17sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
lagga: Ta čočka vypadá zajímavě, ale předám obojí Dáše:-). Tak dík.
Já jsem včera akorát narychlo přihodil kus rozkrájené kapusty do těstovin se strouhaným sýrem (a zbytečkem kečupu).

Mimochodem četl jsem nejprve "kuřecí voda":-).
lagga - 15. prosinec 2015 07:09sipka
ZAMĚŘIT
lagga
kapustový hrnec: brambory, kapusta, kuřecí, voda, polévkový hrnec, troška soli a kmínu

kapusta s červenou čočkou na pánvičce: cibulka, nudličky kapusty,po chvíli nahoru namočená červená čočka, troška pepře, sůl, zakrýt a počkat

:)
Mvek - 14. prosinec 2015 13:22sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Kapusta koupena, bude se experimentovat.

Nejnovější   Novější 640 - 659 / 1810Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o