|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Pozemstan: 50 % nasycenych mastnych kyselin je porad strasne moc. 90 u palmojadroveho, nebo tech nejakych 70 u bambuckeho, to je vylozene absurdni. |
|
|
|
| teda ale když to ze zvědavosti googlim, tak narážím na problém - spousta povídání ale konkrétní složení is hard to find |
|
|
|
| koukali jste na Nutrilon ? maminky mi říkaly, že je lepší než Sunar |
|
|
|
| Pokud jde o palmový olej, docela zajímavě, byť s typickou Tunovou až přehnanou naléhavostí (zde ale možná na místě), bylo toto video z 13.12.2015:
Katastrofa jménem palmový olej
Jak tady zmínil AVip, upozorňují hlavně na dopady pěstování palem v Indonésii a stále více i v Africe, např. produkci CO2 více než v USA nebo vybíjení orangutanů a goril. Ohledně škodlivosti oleje tam (od času 5:12) odbornice rozlišuje mezi zdravějším "palmovým olejem", který má prý v neztužené podobě 50 % nasycených a 50 % nenasycených mastných kyselin, a palmojádrovým olejem, který má už neztužený 90 % nasycených mastných kyselin. Ztužování ovšem vytváří potenciálně nebezpečnou látku i z oleje "palmového"... |
|
|
|
| Tak bohuzel, kde je v Cesku palmovy olej, je v Nemecku palmöl :-(
Slozeni jsou identicka, jen teda i pri tomhle kurzu to porad vychazi vyrazne levneji. |
|
|
|
| AVip: Ještě jsem si na to nevzpomněl v obchodě, jinak nesmíme zapomínat na to, že mnoho čokolád nemusí mít v názvu čokoláda. Možná stačí, když to bude "Čokoládová" (v lepším případě Čokoládová pochoutka, ale věřím, že existují i varianty jen s adjektivem a nic víc). |
|
|
|
| Mvek:
Ale když si chci dát müsli tyčinku nebo chci ten Sunar, nebo chci čokoládu (mimochodem v dTestu ale psali, že "čokoláda" nesmí u nás obsahovat rostlinné tuky mimo teda samozřejmě samotného kakaového másla
To je přesně ono!
Jinak se obávám, že Dtest v tomhle kecá (což by nebylo poprvé - tedy pokud nedošlo nedávno ke změně legislativy), protože Nestlé, t.č. majitel čokoládovny Orion, cpe rostlinné tuky +/- všude, kde se dá i nedá. |
|
|
|
| Samozřejmě, že problém je, že jsou ztužované rostlinné tuky ve všem, zpravidla tedy ještě zrovna ty horší jako palmový, pak tedy ještě hraje roli, jak jsou ztužované.
Ale opravdu je tu tuna výrobků, kam prostě rostlinný tuk nepatří, nebo ano, ale jako speciální případ, ne běžně. Když si dám chipsy, nebudu čekat, že to bude super zdravé. Ale když si chci dát müsli tyčinku nebo chci ten Sunar, nebo chci čokoládu (mimochodem v dTestu ale psali, že "čokoláda" nesmí u nás obsahovat rostlinné tuky mimo teda samozřejmě samotného kakaového másla, takže Telemachovo zjištění nedávno mě překvapilo), tak tam tohle nečekám. |
|
|
|
| Výroba palmového oleje je svinstvo, to by měla být hlavní a nosná myšlenka. Ale už v podstatě nic jiného.
Palmový olej je klasický rostlinný olej, či přesněji tuk.
A v tom je zakopán pes.
Protože i když je za normálních okolností polotuhý, tak ho bohužel bývá zlozvykem ještě ztužovat, ie. páchat z něj de facto margarín (nebo jej použit do směsi na výrobu margarínu a ten je dále použit atp. - jistě nemusím vysvětlovat).
A margarín je echt, ECHT chemická výroba (najděte si někde postup) a není to nic, co by ze vstupní látky dělalo něco zdravějšího, spíš naopak. A dá se říci, že u palmový olej, který už ve výchozím stavu není úplně optimální, tento proces úspěšně strčí "přes palubu".
Obecně, margaríny jsou doslova ersatz-sweinerei a to ať už pocházejí z jakéhokoli rostlinného tuku, protože a poněvadž, ten výrobní proces je dost neúprosný.
Obecně je ovšem třeba říci, že se ta hysterie přehání - hlavním problémem je způsob výroby, nikoliv ten přírodní produkt jako takový.
Taky si všimněte, že když dojde na "lámání chleba" v nějakém interview s nějakým tím pseudoodborníkem na výživu, to jest že se hyena jednou zeptá zcela konkrétně a k věci tak je celá věc dotyčným pseudoodborníkem v podstatě zamluvena a zahnána do autu - v lepším případě poukázáním na neetický způsob získávání palmového oleje, v horším ani na to ne.
Co se vlastností tohoto tuku týče, není to zdaleka tak žhavé a upřímně, nevím jak vy, ale já za svůj život pamatuju už tolik veletočů na toto téma ze strany tzv. výživových poradců, že už je neberu vážně a to ani když se třeba náhodou zastávají něčeho, co běžně konzumuji.
Takže ještě jednou závěrem - to nejhorší na palmovém oleji je způsob získávání a výroby a až to natolik, že to obsazuje hned asi prvních deset míst v jakémkoliv žebříčku výhrad. |
|
|
|
| tak holt jen mateřský mléko...snad ho bude dost :-) |
|
|
|
| Telemachus Rhade: Hm, to teda potěší. Tak ale asi jde nahradit sunar i z dílčích zdrojů, jen to bude znamenat víc práce. |
|
|
|
| Palmový olej je v šesti ze šesti sunarů, na které jsme koukali. Svému dítěti odmítám dávat 90% nasycené mastné kyseliny! Neskutečný. Ne, že by to zatím spěchalo, ale nasralo mě to tedy.
Zítra výprava do Německa a porovnávání složení. Kdyžtak holt budeme nakupovat tam. |
|
|
|
| Dotaz z jiného soudku, tady předpokládám není nikdo, kdo by měl zkušenosti z ČR s červy nebo brouky jako potravinou?
Už delší dobu mě to láká překonat jistý odpor. Ale chtěl bych to okusit tak, jak to má být, a ne experimentovat podle návodu:-). |
|
|
|
| AVip: Jo, napsal jsem to špatně. A z označení přídatné látky zřejmě vyplývá jasně, že uvedené E vitamínu C znamená, že je tam přidaný, zatímco když tam bude kysané zelí, kde vznikl přirozeně, nebudeme ho uvádět.
Takže vlastně odpověď asi znám:-). |
|
|
|
| Mvek:
Exxx je jedno, zda je to chemicky nebo fyzikálně získaná látka (některá barviva, C...)
Vždy se jedná o nějaký fyzikální či chemický proces. Nebo jinak: chemicky čistá látka je chemicky čistá látka je chemicky čistá látka a je jedno, z jakého zdroje je konkrétně.
Pokud je tam jedovatá příměs, nesmí se použít, pokud její obsah překračuje stanovenou normu (o tom je koneckonců spousta testů z D-testu).
Pokud je tam příměs s nějakým vlastním E kódem, je nutno uvést i ten za předpokladu dodržení předchozího pravidla. |
|
|
|
| Já chci speciální značení pro látky získané matematicky a biologicky! :-)
(I když, nebudou to homeopatika vs. přírodní látky?) |
|
|
|
| AVip: Co jsem také nepochytil, jestli při označení jako Exxx je jedno, zda je to chemicky nebo fyzikálně získaná látka (některá barviva, C...) |
|
|
|
| I stand corrected, obviously... twice. ;-)
Že tam chybí NaCl ještě dokážu pobrat (budu muset "odchytit a vyzpovídat" nějakého potravináře v práci, což ovšem chvilku může trvat - dobrá zpráva je, že oni se většinou nechaj :-D).
Zajímavé je, že tam nakonec je KCl (hledal jsem ho jako variaci na téma "Kalium" a on je to anglicky "Potassium"(nejen čeština má své názvy - po chvíli mi to došlo).
KCl je chemikálie používaná při výrobě uzenin a je rozhodně jedovatější, než běžný NaCl (koneckonců, je to poslední dávka koktejlu smrtící injekce při popravách, to o něčem vypovídá).
Co se dalšího lehkého chloridu -LiCl- týče, ten tu teď uvádím hlavně z historických důvodů, protože to je už vyložený jed (a tam bych E kód nečekal, protože ten nemá potravinářské využití, jen otravinářské) - ale příklad soli se sníženým obsahem sodíku nám budiž dostatečně výhružným případem, že se výrobci ve snaze cílit na hysterické masy zblbé rádobyodborníky se neštítí ničeho, včetně náhrady méně škodlivé látky (NACl) za látku objektivně škodlivější (KCl) - ale jak to hezky vypadalo na etiketě...
Takže abych to shrnul - ano, mýlil jsem se.
To není nikdy příjemné.
A jak jsem napsal, budu muset vyzpovídat nějakého odborníka, protože sůl NaCl umí být taky solidní jed ve vyšších dávkách, to tedy ne, že ne a je to chemikálie "podle všech pravidel" (a některé její reakce jsou dokonce oblíbené chytáky u zkoušky z anorganické chemie). |
|
|
|
| AVip: Rád zmiňuješ, že bys chleba bez E nejedl, protože tam patří i sůl. Nepovedlo se mi ji najít. A to ani tady https://en.wikipedia.org/wiki/E_number
Tam zmiňují jen třeba příklad vitamínu C.
Tak jak to je? |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|