Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Jídlo a pití všeho druhu

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 1810
Aktuální téma: avokáda

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1692 - 1711 / 1810Starší   Nejstarší

AVip - 10. květen 2012 19:22sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek:
v Makru

Makro je v mnoha směrech specifický řetězec a zjednodušeně řečeno, hodně lidí - živnostníků z mého okolí z nadšení pro Makro vyléčilo názorné předvedení faktu, že stejné průmyslové zboží, které v Makru stojí "X" Kč, si člověk může co by obyčejný koncák (ať už soukromě nebo na IČO) za v průměru "0,9X" Kč.

Co se potravin z Makra týče, je to bohužel jako u každého českého chainu "hit and miss" - jsou tam věci, které jsou jinde opravdu nesehnatelné (a pro ty se tam vyplatí jezdit) a pak jsou tam věci, nad kterými člověk jen kroutí hlavou.

O situaci s makrem asi nejlépe vypovídá to, že spousta hospodských do něj nejezdí a raději nakupují v běžných super- a hypermarketech a zjevně se jim to vyplatí.
Mvek - 10. květen 2012 18:22sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Měl jsem tu čest už třikrát nakupovat (a budu čas odčas u i nadále) v Makru, a tak třeba pro ty, co tam nikdy nebyli, může být zajímavých pár postřehů:

1) Makro není u většiny zboží levnější než běžné obchody. Akce asi skoro vždy a ostatní zboží jak kdy. Stává se ovšem, že i balení po mnoha kusech vyjde mimo akci dráž než to samé zboží po jednom kusu mimo akci v jiných obchodech.
A samozřejmě akce běžných obchodů jsou skoro vždy levnější než Makro.

2) Čím větší balení, tím nižší cena neplatí paušálně. Někdy ani v rámci více možností daného zboží v Makru.

3) V celém obchodě neseženete pytlík. Ani u kasy. Takže na oblemtanou vaničku s masem nebo na balení s námrazou z boxu, nebo na sypající se mouku si musíte koupit tašku za korunu, či si něco přinést. A jinak je vše balené, takže na jiné věci potřeba není.

4) Pro některé zboží se nedostanete, protože regály jsou velmi hluboké, vysoké, a tak třeba na celozrnnou mouku prodávanou po jednom balení se dostanu i já jen na prvních pár balení. Jinak bych potřeboval stoličku.

5) Musíte si hlídat, že jdete ke správné pokladně a správným vchodem (pokud nejste sliver či gold partner s obratem nad 20 tisíc měsíčně a víc).

5) Ceny jsou pochopitelně vyzdvihovány bez DPH, takže se hůře hledá, jaká že ta cena vlastně je. Ale zase jednotkové ceny zde uvádějí (na balení, na jednotku váhy už však jen bez DPH) na cenovkách.

Ale občas tam opravdu člověk koupí něco velmi výhodně, teď třeba moje docela oblíbené slané české tyčinky Havlik, které jsem na veletrhu Víno & Destiláty koupil i s akcí dráž než tady v akci.

A prostě mít Makro po ruce a mít k dispozici jejich kartu se hodí, ale chce to trochu sledovat ceny nebo akce.
AVip - 25. duben 2012 11:56sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Zephram:
Já si stále myslím, že ceny i zisk by měly být libovolné

Ale to pouze v případě tzv. dokonalé konkurence, nebo něčeho, co se tomuto stavu limitně blíží.
Což např. situace na letišti nesplňuje ani zdálky.
A ano, je to do politiky. :-)
Zephram - 25. duben 2012 11:49sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
No, to by asi bylo do politiky... Já si stále myslím, že ceny i zisk by měly být libovolné. Samozřejmě jen v nestátních podnicích a samozřejmě bez jakéhokoliv zachraňování "příliš důležitých" firem (bank, podniků) z veřejných peněz.
Mvek - 25. duben 2012 10:39sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Jo, reaguju radši v Mezinárodní situaci...
Telemachus Rhade - 25. duben 2012 10:33sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Razer: Proč to vždycky říkáš s takovou vervou? :) Nicméně souhlsím, že systematická likvidace střední třídy téhle vládě není cizí. Ale pokud chce rozvíjet toto téma, tak prosím vedle.
Razer - 25. duben 2012 10:32sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Razer: Aha ty si asi myslel případ kdy manager bere třeba 150 milionů :-)

No takhle já sem taky proto, aby manager takovéhle společnosti měl nějaký % podíl. Je jen logické, že když rozhoduju o miliardách a dostanu pár tisícovek budu myslet na korupci (nehrajme si na světce).

Ale ta % část by měla být odpovídající čistému! zisku a určitě max do 1, ; 0,1%.
Telemachus Rhade - 25. duben 2012 10:30sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Já jsem loni na letišti navštívil obdobný podnik asi 3x a skoro mi to jídlo díky ceně nechutnalo, ale na druhou stranu - ona je to celkem běžná západoevropská restaurační cena. Pokud si zajdu třeba v Irsku (a to ani ne v Dublinu) na 2 piva, taky tam nechám 12€.
Razer - 25. duben 2012 10:29sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Mvek: Já si naopak myslím, že plat pro managera 100-200K je plně odpovídající. S jedním malým ale.

Průměrný plat v ČR by musel být 50K a REÁLNÝ půrměrný těch deklarovaných 30-35 z dneška. A ceny stejné jako dnes.

Dnes není středověk, drtivou většinu fyzická práce za nás dělají stroje (zemědělec traktorem oseje celé pole za den), bohužel kapitál má pod krkem pár vyvolených a ti jsou čím dál tím více odporně bohatí a když se jim něco podělá tak se z našich daní lejou stamiliardové(co bilionové) záchranné balíčky do jejich bank a oní mohou puknout smíchy.

Cesta do pekla a k extremismu .-(
AVip - 25. duben 2012 10:16sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Zephram: Ono to spolu souvisí...

ale osobně bych dal přednost řešení ála "přiměřený zisk" (ve stylu max cena rovná se x-násobek ceny velkoobchodní), protože taxativně určené maximální ceny vesměs vyžadují periodické updaty příslušných tabulek a to je další byrokracie navíc...

A jak jsem napsal, zajímalo by mne srovnání s jinými letišti...

Pamatuju jak kdysi (rok 1988) stála ve vlaku do Mnichova plechovka Pepsi 2,6 DM, zatímco běžná cena v samoobluze v té době byla 0,65 DM (bavíme se o malé sámošce v lázeňském městečku, i.e. možná se dala sehnal i za méně) a je také pravda, že to v tom vlaku tehdy vůbec nikdo nekupoval. Takže zas platí, že "nic nového pod sluncem".
Mvek - 25. duben 2012 09:24sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Tedy bylo by to normální, pokud by ta firma opravdu prosperovala a měla dobré zaměstnance atd. Ale jinak mi to nepřijde trvale udržitelné, aiž by docházelo k šponování cen (ČEZ), vydírání zaměstnanců nebo podivným aktivitám pro krátkodobý zisk (O2, které španělská Telefonica ždíme, protože má u sebe problémy, a je dokonce možné, že tu jsou skryté plány na likvidaci, alespoň pro to všechno uvnitř dělá).
Mvek - 25. duben 2012 09:22sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Zephram: Dobrá otázka, možná obojí...

Ne, mně stejně tak nepřijde normální, pokud sice nějaký top manager, ale i tak bez ohledu na výsledky bere ne sto, dvě stě tisíc, ale víc.
Zephram - 25. duben 2012 08:41sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
AVip:

Zákon o maximálních cenách nebo o přiměřeném zisku??
AVip - 25. duben 2012 07:25sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Člověka napadají v podstatě dvě věci...
1. jak jsou na tom ceny na srovnatelných letištích v Evropě?
2. stejně jako existuje zákon proti lichvě, měl by existovat zákon proti tomuto (a obráceně, pochopitelně! - touto nekonzistencí si jen lžeme do kapsy).
Razer - 25. duben 2012 00:19sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Pozemstan: Mě to přijde fér chtít za litrovku (jistě té "východoevropské" pro podlidi) coca coly 500,-Kč Připadá mi pak úplně jiná... luxusnější :-)
Pozemstan - 24. duben 2012 23:13sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Už jsem myslel, že se blíží hyperinflace, ale vážně, podobné ceny jsem si vyfotil na letišti již roku 2009... -)(
AVip - 24. duben 2012 12:00sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek: No to leda... :-)
Mvek - 24. duben 2012 11:58sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Tam by ten "tip" měl být jako záporný, že budu chtít já spropitné, že jsem jim tam vlezl:-D.
AVip - 24. duben 2012 11:50sipka
ZAMĚŘIT
AVip
No to bude z té Ruzyně... a fór je v tom, že v protějším bloku je +/- normální deBilla s +/- normálními cenami... => alternativa existuje a popravdě, nějak nevidím racionální důvod proč tuhle zlodějnu aktivně podporovat...
Mvek - 24. duben 2012 11:28sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
To budou asi ty výhodné Duty free shopy:-D

Nejnovější   Novější 1692 - 1711 / 1810Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o