Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Jídlo a pití všeho druhu

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 1810
Aktuální téma: avokáda

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 619 - 638 / 1810Starší   Nejstarší

Lt.Shark - 03. leden 2016 14:23sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
ne... tohle je fakt jak na houpačce a je zjevný, že ty rádoby vědci v tom nemaj jasno... protože se ty názory pořád mění.
Pozemstan - 03. leden 2016 13:50sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Zajímavé, že je tady jakoby nejhorší slunečnicový olej, i když zde tuším před časem AVip v souladu s Tunou zmiňoval, že ke konzumaci v salátech (nikoli smažení), je docela vhodný vzhledem k vyváženému složení. Naopak řepkový olej, který v tom přehledu chybí, měl mít pro konzumaci nevyvážené složení vyžadující kompenzaci jinými potravinami, ale zase měl být vhodný na smažení, vzpomínám-li si dobře...
Mvek - 03. leden 2016 13:33sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Zephram: Margarín je složitější věc, ten určitě ne. Ale pokud s tím nehodláš péct nebo smažit při vysoké teplotě (řízek), tak asi jo.
Zephram - 03. leden 2016 13:31sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Takže podle této teorie je opět máslo bráno jako nezdravé a margarin zdravější?? To je fakt jak na houpačce.
Mvek - 03. leden 2016 13:14sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Tak jsem z toho už akorát ještě víc zmatený. Máslo skutečně obsahuje hodně nasycených mastných kyselin. Ale někde se dočtu, že živočišné jsou pro nás přirozenější (hm, to ale samo o sobě nic neříká...). Ano, vy výrobku z másla nehrozí transmastné kyseliny, takže v tom je určitě lepší péct z másla atd.

Ale jinak tomu nerozumím, proč je palmový olej tak špatný z hlediska zdraví (nemluvím o palmojádrovém), když má o něco lepší složení než máslo podle toho grafu...?
Telemachus Rhade - 03. leden 2016 13:06sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Nyní je v záhlaví praktická tabulka.

Oleje kokosový, palmojádrový a bambucký (shea) obsahují nasycené mastné kyseliny v rozmezí 50 - 95 %, čili jsou tak nějak srovnatelné nebo ještě horší než máslo.
Mvek - 03. leden 2016 13:01sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Telemachus Rhade: No však, zkuste všemožné "alternativní" rady, jak podpořit tvorbu přirozeného mléka a zkuste různé rozumné experimenty jako náhradu.
Na druhou stranu by ale dítě mělo ochutnat i ten palmový, ať se s ním setká včas, ale ojediněle.
Telemachus Rhade - 03. leden 2016 12:53sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek:
se rozhodnout mezi zlem a mezi experimenty

Ano, bohužel je to tak. Ale v tomhle neustoupím, moje dítě palmáč jíst nebude. Zvlášť když máme genetické předpoklady ke křečovým žilám.
Mvek - 03. leden 2016 11:41sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Telemachus Rhade: Tak pak vám nezbývá než se rozhodnout mezi zlem a mezi experimenty, viz http://www.jimejinak.cz/mleko-zaklad-jidelnicku/ a komentáře pod.
lagga - 03. leden 2016 10:55sipka
ZAMĚŘIT
lagga
kokoti
Telemachus Rhade - 02. leden 2016 20:35sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
lagga: Na vsechny. A je tam.
Telemachus Rhade - 02. leden 2016 20:32sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Pozemstan: 50 % nasycenych mastnych kyselin je porad strasne moc. 90 u palmojadroveho, nebo tech nejakych 70 u bambuckeho, to je vylozene absurdni.
lagga - 02. leden 2016 18:23sipka
ZAMĚŘIT
lagga
teda ale když to ze zvědavosti googlim, tak narážím na problém - spousta povídání ale konkrétní složení is hard to find
lagga - 02. leden 2016 18:16sipka
ZAMĚŘIT
lagga
koukali jste na Nutrilon ? maminky mi říkaly, že je lepší než Sunar
Pozemstan - 02. leden 2016 17:48sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Pokud jde o palmový olej, docela zajímavě, byť s typickou Tunovou až přehnanou naléhavostí (zde ale možná na místě), bylo toto video z 13.12.2015:
Katastrofa jménem palmový olej

Jak tady zmínil AVip, upozorňují hlavně na dopady pěstování palem v Indonésii a stále více i v Africe, např. produkci CO2 více než v USA nebo vybíjení orangutanů a goril. Ohledně škodlivosti oleje tam (od času 5:12) odbornice rozlišuje mezi zdravějším "palmovým olejem", který má prý v neztužené podobě 50 % nasycených a 50 % nenasycených mastných kyselin, a palmojádrovým olejem, který má už neztužený 90 % nasycených mastných kyselin. Ztužování ovšem vytváří potenciálně nebezpečnou látku i z oleje "palmového"...
Telemachus Rhade - 02. leden 2016 13:29sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Tak bohuzel, kde je v Cesku palmovy olej, je v Nemecku palmöl :-(
Slozeni jsou identicka, jen teda i pri tomhle kurzu to porad vychazi vyrazne levneji.
Mvek - 02. leden 2016 11:20sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
AVip: Ještě jsem si na to nevzpomněl v obchodě, jinak nesmíme zapomínat na to, že mnoho čokolád nemusí mít v názvu čokoláda. Možná stačí, když to bude "Čokoládová" (v lepším případě Čokoládová pochoutka, ale věřím, že existují i varianty jen s adjektivem a nic víc).
AVip - 02. leden 2016 11:10sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek:
Ale když si chci dát müsli tyčinku nebo chci ten Sunar, nebo chci čokoládu (mimochodem v dTestu ale psali, že "čokoláda" nesmí u nás obsahovat rostlinné tuky mimo teda samozřejmě samotného kakaového másla

To je přesně ono!

Jinak se obávám, že Dtest v tomhle kecá (což by nebylo poprvé - tedy pokud nedošlo nedávno ke změně legislativy), protože Nestlé, t.č. majitel čokoládovny Orion, cpe rostlinné tuky +/- všude, kde se dá i nedá.
Mvek - 02. leden 2016 09:49sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Samozřejmě, že problém je, že jsou ztužované rostlinné tuky ve všem, zpravidla tedy ještě zrovna ty horší jako palmový, pak tedy ještě hraje roli, jak jsou ztužované.

Ale opravdu je tu tuna výrobků, kam prostě rostlinný tuk nepatří, nebo ano, ale jako speciální případ, ne běžně. Když si dám chipsy, nebudu čekat, že to bude super zdravé. Ale když si chci dát müsli tyčinku nebo chci ten Sunar, nebo chci čokoládu (mimochodem v dTestu ale psali, že "čokoláda" nesmí u nás obsahovat rostlinné tuky mimo teda samozřejmě samotného kakaového másla, takže Telemachovo zjištění nedávno mě překvapilo), tak tam tohle nečekám.
AVip - 02. leden 2016 09:43sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Výroba palmového oleje je svinstvo, to by měla být hlavní a nosná myšlenka. Ale už v podstatě nic jiného.

Palmový olej je klasický rostlinný olej, či přesněji tuk.
A v tom je zakopán pes.
Protože i když je za normálních okolností polotuhý, tak ho bohužel bývá zlozvykem ještě ztužovat, ie. páchat z něj de facto margarín (nebo jej použit do směsi na výrobu margarínu a ten je dále použit atp. - jistě nemusím vysvětlovat).

A margarín je echt, ECHT chemická výroba (najděte si někde postup) a není to nic, co by ze vstupní látky dělalo něco zdravějšího, spíš naopak. A dá se říci, že u palmový olej, který už ve výchozím stavu není úplně optimální, tento proces úspěšně strčí "přes palubu".

Obecně, margaríny jsou doslova ersatz-sweinerei a to ať už pocházejí z jakéhokoli rostlinného tuku, protože a poněvadž, ten výrobní proces je dost neúprosný.


Obecně je ovšem třeba říci, že se ta hysterie přehání - hlavním problémem je způsob výroby, nikoliv ten přírodní produkt jako takový.
Taky si všimněte, že když dojde na "lámání chleba" v nějakém interview s nějakým tím pseudoodborníkem na výživu, to jest že se hyena jednou zeptá zcela konkrétně a k věci tak je celá věc dotyčným pseudoodborníkem v podstatě zamluvena a zahnána do autu - v lepším případě poukázáním na neetický způsob získávání palmového oleje, v horším ani na to ne.

Co se vlastností tohoto tuku týče, není to zdaleka tak žhavé a upřímně, nevím jak vy, ale já za svůj život pamatuju už tolik veletočů na toto téma ze strany tzv. výživových poradců, že už je neberu vážně a to ani když se třeba náhodou zastávají něčeho, co běžně konzumuji.

Takže ještě jednou závěrem - to nejhorší na palmovém oleji je způsob získávání a výroby a až to natolik, že to obsazuje hned asi prvních deset míst v jakémkoliv žebříčku výhrad.

Nejnovější   Novější 619 - 638 / 1810Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o