|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Telemachu, pořiďte si kojnou a nebo odsávačku a snažte se, aby nastávající maminka měla mlíko 2 roky, přírodu prostě neochčiješ. Koukala jsem na složení dětských výživ a kromě palmovýho tam jsou i jiný fujtajbly, a to už radši ani nekomentuju, že je to všechno na bázi kravské emulze. |
|
|
|
| ne... tohle je fakt jak na houpačce a je zjevný, že ty rádoby vědci v tom nemaj jasno... protože se ty názory pořád mění. |
|
|
|
| Zajímavé, že je tady jakoby nejhorší slunečnicový olej, i když zde tuším před časem AVip v souladu s Tunou zmiňoval, že ke konzumaci v salátech (nikoli smažení), je docela vhodný vzhledem k vyváženému složení. Naopak řepkový olej, který v tom přehledu chybí, měl mít pro konzumaci nevyvážené složení vyžadující kompenzaci jinými potravinami, ale zase měl být vhodný na smažení, vzpomínám-li si dobře... |
|
|
|
| Zephram: Margarín je složitější věc, ten určitě ne. Ale pokud s tím nehodláš péct nebo smažit při vysoké teplotě (řízek), tak asi jo. |
|
|
|
| Takže podle této teorie je opět máslo bráno jako nezdravé a margarin zdravější?? To je fakt jak na houpačce. |
|
|
|
| Tak jsem z toho už akorát ještě víc zmatený. Máslo skutečně obsahuje hodně nasycených mastných kyselin. Ale někde se dočtu, že živočišné jsou pro nás přirozenější (hm, to ale samo o sobě nic neříká...). Ano, vy výrobku z másla nehrozí transmastné kyseliny, takže v tom je určitě lepší péct z másla atd.
Ale jinak tomu nerozumím, proč je palmový olej tak špatný z hlediska zdraví (nemluvím o palmojádrovém), když má o něco lepší složení než máslo podle toho grafu...? |
|
|
|
| Nyní je v záhlaví praktická tabulka.
Oleje kokosový, palmojádrový a bambucký (shea) obsahují nasycené mastné kyseliny v rozmezí 50 - 95 %, čili jsou tak nějak srovnatelné nebo ještě horší než máslo. |
|
|
|
| Telemachus Rhade: No však, zkuste všemožné "alternativní" rady, jak podpořit tvorbu přirozeného mléka a zkuste různé rozumné experimenty jako náhradu.
Na druhou stranu by ale dítě mělo ochutnat i ten palmový, ať se s ním setká včas, ale ojediněle. |
|
|
|
| Mvek:
se rozhodnout mezi zlem a mezi experimenty
Ano, bohužel je to tak. Ale v tomhle neustoupím, moje dítě palmáč jíst nebude. Zvlášť když máme genetické předpoklady ke křečovým žilám. |
|
|
|
| Telemachus Rhade: Tak pak vám nezbývá než se rozhodnout mezi zlem a mezi experimenty, viz http://www.jimejinak.cz/mleko-zaklad-jidelnicku/ a komentáře pod. |
|
|
|
| lagga: Na vsechny. A je tam. |
|
|
|
| Pozemstan: 50 % nasycenych mastnych kyselin je porad strasne moc. 90 u palmojadroveho, nebo tech nejakych 70 u bambuckeho, to je vylozene absurdni. |
|
|
|
| teda ale když to ze zvědavosti googlim, tak narážím na problém - spousta povídání ale konkrétní složení is hard to find |
|
|
|
| koukali jste na Nutrilon ? maminky mi říkaly, že je lepší než Sunar |
|
|
|
| Pokud jde o palmový olej, docela zajímavě, byť s typickou Tunovou až přehnanou naléhavostí (zde ale možná na místě), bylo toto video z 13.12.2015:
Katastrofa jménem palmový olej
Jak tady zmínil AVip, upozorňují hlavně na dopady pěstování palem v Indonésii a stále více i v Africe, např. produkci CO2 více než v USA nebo vybíjení orangutanů a goril. Ohledně škodlivosti oleje tam (od času 5:12) odbornice rozlišuje mezi zdravějším "palmovým olejem", který má prý v neztužené podobě 50 % nasycených a 50 % nenasycených mastných kyselin, a palmojádrovým olejem, který má už neztužený 90 % nasycených mastných kyselin. Ztužování ovšem vytváří potenciálně nebezpečnou látku i z oleje "palmového"... |
|
|
|
| Tak bohuzel, kde je v Cesku palmovy olej, je v Nemecku palmöl :-(
Slozeni jsou identicka, jen teda i pri tomhle kurzu to porad vychazi vyrazne levneji. |
|
|
|
| AVip: Ještě jsem si na to nevzpomněl v obchodě, jinak nesmíme zapomínat na to, že mnoho čokolád nemusí mít v názvu čokoláda. Možná stačí, když to bude "Čokoládová" (v lepším případě Čokoládová pochoutka, ale věřím, že existují i varianty jen s adjektivem a nic víc). |
|
|
|
| Mvek:
Ale když si chci dát müsli tyčinku nebo chci ten Sunar, nebo chci čokoládu (mimochodem v dTestu ale psali, že "čokoláda" nesmí u nás obsahovat rostlinné tuky mimo teda samozřejmě samotného kakaového másla
To je přesně ono!
Jinak se obávám, že Dtest v tomhle kecá (což by nebylo poprvé - tedy pokud nedošlo nedávno ke změně legislativy), protože Nestlé, t.č. majitel čokoládovny Orion, cpe rostlinné tuky +/- všude, kde se dá i nedá. |
|
|
|
| Samozřejmě, že problém je, že jsou ztužované rostlinné tuky ve všem, zpravidla tedy ještě zrovna ty horší jako palmový, pak tedy ještě hraje roli, jak jsou ztužované.
Ale opravdu je tu tuna výrobků, kam prostě rostlinný tuk nepatří, nebo ano, ale jako speciální případ, ne běžně. Když si dám chipsy, nebudu čekat, že to bude super zdravé. Ale když si chci dát müsli tyčinku nebo chci ten Sunar, nebo chci čokoládu (mimochodem v dTestu ale psali, že "čokoláda" nesmí u nás obsahovat rostlinné tuky mimo teda samozřejmě samotného kakaového másla, takže Telemachovo zjištění nedávno mě překvapilo), tak tam tohle nečekám. |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|