|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Pánové, máte v tom docela guláš :)
Živočišný tuk, mimo určitého rybího, je poněkud nezdravý - některý více, některý méně. Ztužením mléčného tuku vznikne máslo, kterétož ztužené má takovýto obsah NaMK. Ale na výrobu másla není potřeba žádný ztužovač - ono se vytvoří automaticky pohybem. Palmáč v surovém tekutém stavu má obsah NaMK dle tabulky. Ale když si koupíte sušenku, tak zjistíte, že neteče - proč? No protože je v ní palmáč ztužený. A rostlinný olej jaksi sám netuhne, že. To je to, o čem tu mluvil Mvek. |
|
|
|
| a jaký je konopný olej...? :-) |
|
|
|
| Nejzdravejsi oleje jsou ty, ktere konzumujeme v ramci cele rostliny, nebo lisovane a konzumovane za studena.
Btw ted jsem byla v lekarne a chtela jsem mesickovou mast - dr.popova nevedou a ostatni znacky bud nemaji slozeni nebo je psano latinsky ci anglicky. Chodici slovnik nejsem, koupila jsem proto sypany mesicek na caj a budu delat obklady, jako babicka. |
|
|
|
| Telemachu, pořiďte si kojnou a nebo odsávačku a snažte se, aby nastávající maminka měla mlíko 2 roky, přírodu prostě neochčiješ. Koukala jsem na složení dětských výživ a kromě palmovýho tam jsou i jiný fujtajbly, a to už radši ani nekomentuju, že je to všechno na bázi kravské emulze. |
|
|
|
| ne... tohle je fakt jak na houpačce a je zjevný, že ty rádoby vědci v tom nemaj jasno... protože se ty názory pořád mění. |
|
|
|
| Zajímavé, že je tady jakoby nejhorší slunečnicový olej, i když zde tuším před časem AVip v souladu s Tunou zmiňoval, že ke konzumaci v salátech (nikoli smažení), je docela vhodný vzhledem k vyváženému složení. Naopak řepkový olej, který v tom přehledu chybí, měl mít pro konzumaci nevyvážené složení vyžadující kompenzaci jinými potravinami, ale zase měl být vhodný na smažení, vzpomínám-li si dobře... |
|
|
|
| Zephram: Margarín je složitější věc, ten určitě ne. Ale pokud s tím nehodláš péct nebo smažit při vysoké teplotě (řízek), tak asi jo. |
|
|
|
| Takže podle této teorie je opět máslo bráno jako nezdravé a margarin zdravější?? To je fakt jak na houpačce. |
|
|
|
| Tak jsem z toho už akorát ještě víc zmatený. Máslo skutečně obsahuje hodně nasycených mastných kyselin. Ale někde se dočtu, že živočišné jsou pro nás přirozenější (hm, to ale samo o sobě nic neříká...). Ano, vy výrobku z másla nehrozí transmastné kyseliny, takže v tom je určitě lepší péct z másla atd.
Ale jinak tomu nerozumím, proč je palmový olej tak špatný z hlediska zdraví (nemluvím o palmojádrovém), když má o něco lepší složení než máslo podle toho grafu...? |
|
|
|
| Nyní je v záhlaví praktická tabulka.
Oleje kokosový, palmojádrový a bambucký (shea) obsahují nasycené mastné kyseliny v rozmezí 50 - 95 %, čili jsou tak nějak srovnatelné nebo ještě horší než máslo. |
|
|
|
| Telemachus Rhade: No však, zkuste všemožné "alternativní" rady, jak podpořit tvorbu přirozeného mléka a zkuste různé rozumné experimenty jako náhradu.
Na druhou stranu by ale dítě mělo ochutnat i ten palmový, ať se s ním setká včas, ale ojediněle. |
|
|
|
| Mvek:
se rozhodnout mezi zlem a mezi experimenty
Ano, bohužel je to tak. Ale v tomhle neustoupím, moje dítě palmáč jíst nebude. Zvlášť když máme genetické předpoklady ke křečovým žilám. |
|
|
|
| Telemachus Rhade: Tak pak vám nezbývá než se rozhodnout mezi zlem a mezi experimenty, viz http://www.jimejinak.cz/mleko-zaklad-jidelnicku/ a komentáře pod. |
|
|
|
| lagga: Na vsechny. A je tam. |
|
|
|
| Pozemstan: 50 % nasycenych mastnych kyselin je porad strasne moc. 90 u palmojadroveho, nebo tech nejakych 70 u bambuckeho, to je vylozene absurdni. |
|
|
|
| teda ale když to ze zvědavosti googlim, tak narážím na problém - spousta povídání ale konkrétní složení is hard to find |
|
|
|
| koukali jste na Nutrilon ? maminky mi říkaly, že je lepší než Sunar |
|
|
|
| Pokud jde o palmový olej, docela zajímavě, byť s typickou Tunovou až přehnanou naléhavostí (zde ale možná na místě), bylo toto video z 13.12.2015:
Katastrofa jménem palmový olej
Jak tady zmínil AVip, upozorňují hlavně na dopady pěstování palem v Indonésii a stále více i v Africe, např. produkci CO2 více než v USA nebo vybíjení orangutanů a goril. Ohledně škodlivosti oleje tam (od času 5:12) odbornice rozlišuje mezi zdravějším "palmovým olejem", který má prý v neztužené podobě 50 % nasycených a 50 % nenasycených mastných kyselin, a palmojádrovým olejem, který má už neztužený 90 % nasycených mastných kyselin. Ztužování ovšem vytváří potenciálně nebezpečnou látku i z oleje "palmového"... |
|
|
|
| Tak bohuzel, kde je v Cesku palmovy olej, je v Nemecku palmöl :-(
Slozeni jsou identicka, jen teda i pri tomhle kurzu to porad vychazi vyrazne levneji. |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|