Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Jídlo a pití všeho druhu

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 1810
Aktuální téma: avokáda

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 609 - 628 / 1810Starší   Nejstarší

Mvek - 04. leden 2016 21:27sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
lagga: Ale i rozuměli, prostě jen tip, Grešíka jsi nezmínila.
lagga - 04. leden 2016 21:16sipka
ZAMĚŘIT
lagga
Mvek: asi sme si nerozuměli, já sem si na internetu snadno dohledala složení od Grešíka a dr. Popova, ale v lékárně je neměli, nabízeli mi něco navoněného a bio ochod byl zavřený
jinak děkuju za snahu :)
Mvek - 03. leden 2016 21:22sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Olivový margarín v Kauflandu v Drážďanech byl stejně jen s přídavkem olivového oleje, asi 30 % obsahu olejů.
Mvek - 03. leden 2016 21:21sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
lagga: Behold, složení měsíčkového krému od Grešíka (kromě zásilkového prodeje má i prodejny v Praze atd.): nesolené vepřové sádlo, včelí vosk, vakuově zahuštěný extrakt z květu měsíčku lékařského (voda, alkohol), levandulová silice (D-Limonene, Linalool), vitamin E, beta-karoten

Anglicky: Adeps Suillus, Cera Flava, Calendula Officinalis Extract (alcohol, aqua), lavandula angustifolia oil (D-Limonene, Linalool), Tocopheryl Acetate, beta-carotene.
Telemachus Rhade - 03. leden 2016 20:01sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Pozemstan:
a tady to zřejmě zprůměrovali
jj, taky myslím.
Pozemstan - 03. leden 2016 19:34sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Telemachus Rhade: Jasně, ale v tom grafickém přehledu je i "rostlinný margarín", tedy, chápu-li to dobře, ztužený rostlinný tuk, a kupodivu na čtvrtém místě, nikoli posledním. Možná to ale bude tím, že není uveden konkrétní druh zdrojového tuku. Margarín z olivového oleje zřejmě nebude tak špatný jako z oleje palmového, a tady to zřejmě zprůměrovali...
Telemachus Rhade - 03. leden 2016 19:13sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Pánové, máte v tom docela guláš :)

Živočišný tuk, mimo určitého rybího, je poněkud nezdravý - některý více, některý méně. Ztužením mléčného tuku vznikne máslo, kterétož ztužené má takovýto obsah NaMK. Ale na výrobu másla není potřeba žádný ztužovač - ono se vytvoří automaticky pohybem. Palmáč v surovém tekutém stavu má obsah NaMK dle tabulky. Ale když si koupíte sušenku, tak zjistíte, že neteče - proč? No protože je v ní palmáč ztužený. A rostlinný olej jaksi sám netuhne, že. To je to, o čem tu mluvil Mvek.
Lt.Shark - 03. leden 2016 17:18sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
a jaký je konopný olej...? :-)
lagga - 03. leden 2016 16:21sipka
ZAMĚŘIT
lagga
Nejzdravejsi oleje jsou ty, ktere konzumujeme v ramci cele rostliny, nebo lisovane a konzumovane za studena.

Btw ted jsem byla v lekarne a chtela jsem mesickovou mast - dr.popova nevedou a ostatni znacky bud nemaji slozeni nebo je psano latinsky ci anglicky. Chodici slovnik nejsem, koupila jsem proto sypany mesicek na caj a budu delat obklady, jako babicka.
lagga - 03. leden 2016 15:08sipka
ZAMĚŘIT
lagga
Telemachu, pořiďte si kojnou a nebo odsávačku a snažte se, aby nastávající maminka měla mlíko 2 roky, přírodu prostě neochčiješ. Koukala jsem na složení dětských výživ a kromě palmovýho tam jsou i jiný fujtajbly, a to už radši ani nekomentuju, že je to všechno na bázi kravské emulze.
Lt.Shark - 03. leden 2016 14:23sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
ne... tohle je fakt jak na houpačce a je zjevný, že ty rádoby vědci v tom nemaj jasno... protože se ty názory pořád mění.
Pozemstan - 03. leden 2016 13:50sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Zajímavé, že je tady jakoby nejhorší slunečnicový olej, i když zde tuším před časem AVip v souladu s Tunou zmiňoval, že ke konzumaci v salátech (nikoli smažení), je docela vhodný vzhledem k vyváženému složení. Naopak řepkový olej, který v tom přehledu chybí, měl mít pro konzumaci nevyvážené složení vyžadující kompenzaci jinými potravinami, ale zase měl být vhodný na smažení, vzpomínám-li si dobře...
Mvek - 03. leden 2016 13:33sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Zephram: Margarín je složitější věc, ten určitě ne. Ale pokud s tím nehodláš péct nebo smažit při vysoké teplotě (řízek), tak asi jo.
Zephram - 03. leden 2016 13:31sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Takže podle této teorie je opět máslo bráno jako nezdravé a margarin zdravější?? To je fakt jak na houpačce.
Mvek - 03. leden 2016 13:14sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Tak jsem z toho už akorát ještě víc zmatený. Máslo skutečně obsahuje hodně nasycených mastných kyselin. Ale někde se dočtu, že živočišné jsou pro nás přirozenější (hm, to ale samo o sobě nic neříká...). Ano, vy výrobku z másla nehrozí transmastné kyseliny, takže v tom je určitě lepší péct z másla atd.

Ale jinak tomu nerozumím, proč je palmový olej tak špatný z hlediska zdraví (nemluvím o palmojádrovém), když má o něco lepší složení než máslo podle toho grafu...?
Telemachus Rhade - 03. leden 2016 13:06sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Nyní je v záhlaví praktická tabulka.

Oleje kokosový, palmojádrový a bambucký (shea) obsahují nasycené mastné kyseliny v rozmezí 50 - 95 %, čili jsou tak nějak srovnatelné nebo ještě horší než máslo.
Mvek - 03. leden 2016 13:01sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Telemachus Rhade: No však, zkuste všemožné "alternativní" rady, jak podpořit tvorbu přirozeného mléka a zkuste různé rozumné experimenty jako náhradu.
Na druhou stranu by ale dítě mělo ochutnat i ten palmový, ať se s ním setká včas, ale ojediněle.
Telemachus Rhade - 03. leden 2016 12:53sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek:
se rozhodnout mezi zlem a mezi experimenty

Ano, bohužel je to tak. Ale v tomhle neustoupím, moje dítě palmáč jíst nebude. Zvlášť když máme genetické předpoklady ke křečovým žilám.
Mvek - 03. leden 2016 11:41sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Telemachus Rhade: Tak pak vám nezbývá než se rozhodnout mezi zlem a mezi experimenty, viz http://www.jimejinak.cz/mleko-zaklad-jidelnicku/ a komentáře pod.
lagga - 03. leden 2016 10:55sipka
ZAMĚŘIT
lagga
kokoti

Nejnovější   Novější 609 - 628 / 1810Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o