|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Mvek:
To je nějaká nová móda?
Bohužel, dá se říci že ano. Růžovoučké uzeninky sem přišly hlavně po listopadu '89, pod dojmem nákupů v SRN.
Spousta tradičních výrobců paštiky (zejména ty v neprůhledných obalech) nebarví a stejně tak většina malovýrobců, kteří je dělají čerstvé k okamžité spotřebě nemá potřebu je nějak extra pajcovat. |
|
|
|
| Je to ale nějaké divné, nevybavuji si paštiku do červena. To je nějaká nová móda? |
|
|
|
| Jde o to, že tepelně zpracované maso má barvu od tmavě hnědošedé až po skoro bílou, ale nikdy, nikdy nebude růžovočervené. NIKDY.
Koneckonců, to si každý může ověřit doma při vaření.
A barva se udrží právě dusičnany (možná i dusitany), prostě těmahle chemickejma sajrajtama. Doslova.
Pokud by zázazníci netrvali na "růžové" barvě, klidně by se tam toho mohlo dávat mnohem míň, akorát by byl výsledek šedo-hnědý - ale byl by pravděpodobně srovnatelně chutný a rozhodně by byl zdravější (alespoň o trochu). |
|
|
|
| AVip: Nemůžu si to tu pustit, ale jestli to není tím, že třeba na paštiky jsou nějaké normy a barvivo tam nemá být, pokud se to má jmenovat opravdu paštika. I když je to asi to nejmenší. |
|
|
|
| Test paštik - Stream.
https://www.stream.cz/adost/10008819-pastiky#nejnovejsi
Dvě poznámky pod čarou:
1. při výrobě uzenin jde vždy o balanci mezi solí (konzervant a dochucovadlo!), dusičnany/dusitany (konzervanty) a glutamanem (a spol. - dochucovadlo); z tohoto hlediska se divit, že nejlepší paštiky v testu byly slané je poněkud mimo, krom toho jak s oblibou říkává prof. Dostálová: "chcete tam mít konzervanty, nebo botulotoxin?" (což je při jakékoli delší projektované životnosti než k okamžité spotřebě naprosto na místě)
2. barva - nevím, proč by v uzenářském výrobku měla zásadně vadit košenila, to za a) a za b) si můžete tipnout, jak se většinou dohání barva "bez broučků"... ;-) (ne, červenou řepu tam skoro nikdo nedává, i když je to asi žánrově nejčistší způsob řešení tohoto problému) |
|
|
|
| Mvek: Ohledně tohoto nápoje jsem o svátcích zaznamenal ve zprávách nějakou aféru. Na českém trhu jsou prý tři podobné nápoje, z nichž jeden je ruský "legální", originál s latinkou psaným nápisem a dva prý české "padělky" s nápisem v azbuce, přičemž jeden z nich nekvalitní. Jeden z oněch "padělků", u kterého přímo o kvalitě nemluvili, je ovšem známý produkt jablonecké firmy Soaré... |
|
|
|
| lagga: Ale i rozuměli, prostě jen tip, Grešíka jsi nezmínila. |
|
|
|
| Mvek: asi sme si nerozuměli, já sem si na internetu snadno dohledala složení od Grešíka a dr. Popova, ale v lékárně je neměli, nabízeli mi něco navoněného a bio ochod byl zavřený
jinak děkuju za snahu :)
|
|
|
|
| Olivový margarín v Kauflandu v Drážďanech byl stejně jen s přídavkem olivového oleje, asi 30 % obsahu olejů. |
|
|
|
| lagga: Behold, složení měsíčkového krému od Grešíka (kromě zásilkového prodeje má i prodejny v Praze atd.): nesolené vepřové sádlo, včelí vosk, vakuově zahuštěný extrakt z květu měsíčku lékařského (voda, alkohol), levandulová silice (D-Limonene, Linalool), vitamin E, beta-karoten
Anglicky: Adeps Suillus, Cera Flava, Calendula Officinalis Extract (alcohol, aqua), lavandula angustifolia oil (D-Limonene, Linalool), Tocopheryl Acetate, beta-carotene. |
|
|
|
| Pozemstan:
a tady to zřejmě zprůměrovali
jj, taky myslím. |
|
|
|
| Telemachus Rhade: Jasně, ale v tom grafickém přehledu je i "rostlinný margarín", tedy, chápu-li to dobře, ztužený rostlinný tuk, a kupodivu na čtvrtém místě, nikoli posledním. Možná to ale bude tím, že není uveden konkrétní druh zdrojového tuku. Margarín z olivového oleje zřejmě nebude tak špatný jako z oleje palmového, a tady to zřejmě zprůměrovali... |
|
|
|
| Pánové, máte v tom docela guláš :)
Živočišný tuk, mimo určitého rybího, je poněkud nezdravý - některý více, některý méně. Ztužením mléčného tuku vznikne máslo, kterétož ztužené má takovýto obsah NaMK. Ale na výrobu másla není potřeba žádný ztužovač - ono se vytvoří automaticky pohybem. Palmáč v surovém tekutém stavu má obsah NaMK dle tabulky. Ale když si koupíte sušenku, tak zjistíte, že neteče - proč? No protože je v ní palmáč ztužený. A rostlinný olej jaksi sám netuhne, že. To je to, o čem tu mluvil Mvek. |
|
|
|
| a jaký je konopný olej...? :-) |
|
|
|
| Nejzdravejsi oleje jsou ty, ktere konzumujeme v ramci cele rostliny, nebo lisovane a konzumovane za studena.
Btw ted jsem byla v lekarne a chtela jsem mesickovou mast - dr.popova nevedou a ostatni znacky bud nemaji slozeni nebo je psano latinsky ci anglicky. Chodici slovnik nejsem, koupila jsem proto sypany mesicek na caj a budu delat obklady, jako babicka. |
|
|
|
| Telemachu, pořiďte si kojnou a nebo odsávačku a snažte se, aby nastávající maminka měla mlíko 2 roky, přírodu prostě neochčiješ. Koukala jsem na složení dětských výživ a kromě palmovýho tam jsou i jiný fujtajbly, a to už radši ani nekomentuju, že je to všechno na bázi kravské emulze. |
|
|
|
| ne... tohle je fakt jak na houpačce a je zjevný, že ty rádoby vědci v tom nemaj jasno... protože se ty názory pořád mění. |
|
|
|
| Zajímavé, že je tady jakoby nejhorší slunečnicový olej, i když zde tuším před časem AVip v souladu s Tunou zmiňoval, že ke konzumaci v salátech (nikoli smažení), je docela vhodný vzhledem k vyváženému složení. Naopak řepkový olej, který v tom přehledu chybí, měl mít pro konzumaci nevyvážené složení vyžadující kompenzaci jinými potravinami, ale zase měl být vhodný na smažení, vzpomínám-li si dobře... |
|
|
|
| Zephram: Margarín je složitější věc, ten určitě ne. Ale pokud s tím nehodláš péct nebo smažit při vysoké teplotě (řízek), tak asi jo. |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|