Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Jídlo a pití všeho druhu

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 1810
Aktuální téma: avokáda

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 598 - 617 / 1810Starší   Nejstarší

lagga - 30. leden 2016 10:44sipka
ZAMĚŘIT
lagga
Presne, jde o ekologicky problem pestovanych monokoltur a palmac je ted spolu s psenici a kukurici nejrozsirenejsi.
Mvek - 29. leden 2016 15:49sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
K palmovému oleji a likvidaci pralesů...

Na Nyxu padl zajímavý argument - je ta likvidace přírody zrovna důvod k omezení PO? Tak místo něj budou kácet lesy pro pěstování řepky, slunečnic atd. Jasně, u těch plodin, co rostou v mírném pásmu, půjde o likvidaci lesů, které mají mnohem menší hodnotu než ty tropické, takže zrovna u těch to význam má. Ale hlavní problém bude v tom, že jedna komodita se stane tak populární. Je třeba diverzifikovat to.

No a samozřejmě, nenahrazovat za každou cenu rostlinným olejem živočišný všude.
Telemachus Rhade - 19. leden 2016 22:22sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Paštiky kupuje jen v makru, takové ty malé francouzské, a ty mají jakékoli barvy, jen ne růžovou :)
Mvek - 19. leden 2016 10:33sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
My si tedy stejně oblíbili spíše zeleninové pomazánky, jako třeba tu cizrnovou s botulotoxinem vloni:-D. Nejvíce bylinkovou (která také nemá zelenou barvu) a mrkvovou (ta žluto-oranžová je)...

Z Drážďan jsme si přivezli asi jen játrovou, a ta teda byla sice ve skleničce, ale také šedo-hnědá.
AVip - 19. leden 2016 10:20sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek:
To je nějaká nová móda?

Bohužel, dá se říci že ano. Růžovoučké uzeninky sem přišly hlavně po listopadu '89, pod dojmem nákupů v SRN.

Spousta tradičních výrobců paštiky (zejména ty v neprůhledných obalech) nebarví a stejně tak většina malovýrobců, kteří je dělají čerstvé k okamžité spotřebě nemá potřebu je nějak extra pajcovat.
Mvek - 19. leden 2016 10:15sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Je to ale nějaké divné, nevybavuji si paštiku do červena. To je nějaká nová móda?
AVip - 19. leden 2016 10:06sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Jde o to, že tepelně zpracované maso má barvu od tmavě hnědošedé až po skoro bílou, ale nikdy, nikdy nebude růžovočervené. NIKDY.

Koneckonců, to si každý může ověřit doma při vaření.

A barva se udrží právě dusičnany (možná i dusitany), prostě těmahle chemickejma sajrajtama. Doslova.
Pokud by zázazníci netrvali na "růžové" barvě, klidně by se tam toho mohlo dávat mnohem míň, akorát by byl výsledek šedo-hnědý - ale byl by pravděpodobně srovnatelně chutný a rozhodně by byl zdravější (alespoň o trochu).
Mvek - 19. leden 2016 09:33sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
AVip: Nemůžu si to tu pustit, ale jestli to není tím, že třeba na paštiky jsou nějaké normy a barvivo tam nemá být, pokud se to má jmenovat opravdu paštika. I když je to asi to nejmenší.
AVip - 19. leden 2016 08:26sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Test paštik - Stream.

https://www.stream.cz/adost/10008819-pastiky#nejnovejsi


Dvě poznámky pod čarou:

1. při výrobě uzenin jde vždy o balanci mezi solí (konzervant a dochucovadlo!), dusičnany/dusitany (konzervanty) a glutamanem (a spol. - dochucovadlo); z tohoto hlediska se divit, že nejlepší paštiky v testu byly slané je poněkud mimo, krom toho jak s oblibou říkává prof. Dostálová: "chcete tam mít konzervanty, nebo botulotoxin?" (což je při jakékoli delší projektované životnosti než k okamžité spotřebě naprosto na místě)

2. barva - nevím, proč by v uzenářském výrobku měla zásadně vadit košenila, to za a) a za b) si můžete tipnout, jak se většinou dohání barva "bez broučků"... ;-) (ne, červenou řepu tam skoro nikdo nedává, i když je to asi žánrově nejčistší způsob řešení tohoto problému)
Pozemstan - 05. leden 2016 13:29sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mvek: Ohledně tohoto nápoje jsem o svátcích zaznamenal ve zprávách nějakou aféru. Na českém trhu jsou prý tři podobné nápoje, z nichž jeden je ruský "legální", originál s latinkou psaným nápisem a dva prý české "padělky" s nápisem v azbuce, přičemž jeden z nich nekvalitní. Jeden z oněch "padělků", u kterého přímo o kvalitě nemluvili, je ovšem známý produkt jablonecké firmy Soaré...
Mvek - 05. leden 2016 09:46sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Sovětskoje šampaňskoje se musí na Ukrajině přejmenovat (na Sovětskovoje...)

Hm, jsem nějaký nevzdělaný, ale doposud jsem znal jen Russkoje Igristoje, které ani nezmiňují.
Mvek - 04. leden 2016 21:27sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
lagga: Ale i rozuměli, prostě jen tip, Grešíka jsi nezmínila.
lagga - 04. leden 2016 21:16sipka
ZAMĚŘIT
lagga
Mvek: asi sme si nerozuměli, já sem si na internetu snadno dohledala složení od Grešíka a dr. Popova, ale v lékárně je neměli, nabízeli mi něco navoněného a bio ochod byl zavřený
jinak děkuju za snahu :)
Mvek - 03. leden 2016 21:22sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Olivový margarín v Kauflandu v Drážďanech byl stejně jen s přídavkem olivového oleje, asi 30 % obsahu olejů.
Mvek - 03. leden 2016 21:21sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
lagga: Behold, složení měsíčkového krému od Grešíka (kromě zásilkového prodeje má i prodejny v Praze atd.): nesolené vepřové sádlo, včelí vosk, vakuově zahuštěný extrakt z květu měsíčku lékařského (voda, alkohol), levandulová silice (D-Limonene, Linalool), vitamin E, beta-karoten

Anglicky: Adeps Suillus, Cera Flava, Calendula Officinalis Extract (alcohol, aqua), lavandula angustifolia oil (D-Limonene, Linalool), Tocopheryl Acetate, beta-carotene.
Telemachus Rhade - 03. leden 2016 20:01sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Pozemstan:
a tady to zřejmě zprůměrovali
jj, taky myslím.
Pozemstan - 03. leden 2016 19:34sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Telemachus Rhade: Jasně, ale v tom grafickém přehledu je i "rostlinný margarín", tedy, chápu-li to dobře, ztužený rostlinný tuk, a kupodivu na čtvrtém místě, nikoli posledním. Možná to ale bude tím, že není uveden konkrétní druh zdrojového tuku. Margarín z olivového oleje zřejmě nebude tak špatný jako z oleje palmového, a tady to zřejmě zprůměrovali...
Telemachus Rhade - 03. leden 2016 19:13sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Pánové, máte v tom docela guláš :)

Živočišný tuk, mimo určitého rybího, je poněkud nezdravý - některý více, některý méně. Ztužením mléčného tuku vznikne máslo, kterétož ztužené má takovýto obsah NaMK. Ale na výrobu másla není potřeba žádný ztužovač - ono se vytvoří automaticky pohybem. Palmáč v surovém tekutém stavu má obsah NaMK dle tabulky. Ale když si koupíte sušenku, tak zjistíte, že neteče - proč? No protože je v ní palmáč ztužený. A rostlinný olej jaksi sám netuhne, že. To je to, o čem tu mluvil Mvek.
Lt.Shark - 03. leden 2016 17:18sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
a jaký je konopný olej...? :-)
lagga - 03. leden 2016 16:21sipka
ZAMĚŘIT
lagga
Nejzdravejsi oleje jsou ty, ktere konzumujeme v ramci cele rostliny, nebo lisovane a konzumovane za studena.

Btw ted jsem byla v lekarne a chtela jsem mesickovou mast - dr.popova nevedou a ostatni znacky bud nemaji slozeni nebo je psano latinsky ci anglicky. Chodici slovnik nejsem, koupila jsem proto sypany mesicek na caj a budu delat obklady, jako babicka.

Nejnovější   Novější 598 - 617 / 1810Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o