|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Pokud jde o palmový olej, nedávno mě nepříliš mile překvapila Flora, která na víčku uvádí slunečnicový, lněný a řepkový olej, ale vespod pak zmiňuje, jako jediný bez procentního údaje, i olej palmový, a ještě upozorňuje na závazek výrobce k používání pouze palmového oleje z udržitelných zdrojů... -)( |
|
|
|
| Článek o ničem, jako je tam pár podivných úprav, ale spoustě politiků se to nelíbí, takže to snad bude pozměněno.
http://www.novinky.cz/ekonomika/393873-vanocnim-trhum-hrozi-ze-budou-bez-svaraku.html
Sice je na jednu stranu hezké snažit se vyhnat opilé lidi z ulic, na druhou stranu mnohé trhy stojí na tom, že tam můžu ochutnat a pak si koupit lahev. Ať už je to víno, ovocné víno, nebo medoviny atd. |
|
|
|
| Klíčky munga s borůvkovým koláčem... Aneb tak to dopadne, když na ty klíčky k snídani zapomenu.
Stejně ale pořád nevím, jestli je lepší (co do zdraví a látek) jíst je trochu vyklíčené, nebo když už mají v podstatě i první lístky. |
|
|
|
| Presne, jde o ekologicky problem pestovanych monokoltur a palmac je ted spolu s psenici a kukurici nejrozsirenejsi. |
|
|
|
| K palmovému oleji a likvidaci pralesů...
Na Nyxu padl zajímavý argument - je ta likvidace přírody zrovna důvod k omezení PO? Tak místo něj budou kácet lesy pro pěstování řepky, slunečnic atd. Jasně, u těch plodin, co rostou v mírném pásmu, půjde o likvidaci lesů, které mají mnohem menší hodnotu než ty tropické, takže zrovna u těch to význam má. Ale hlavní problém bude v tom, že jedna komodita se stane tak populární. Je třeba diverzifikovat to.
No a samozřejmě, nenahrazovat za každou cenu rostlinným olejem živočišný všude. |
|
|
|
| Paštiky kupuje jen v makru, takové ty malé francouzské, a ty mají jakékoli barvy, jen ne růžovou :) |
|
|
|
| My si tedy stejně oblíbili spíše zeleninové pomazánky, jako třeba tu cizrnovou s botulotoxinem vloni:-D. Nejvíce bylinkovou (která také nemá zelenou barvu) a mrkvovou (ta žluto-oranžová je)...
Z Drážďan jsme si přivezli asi jen játrovou, a ta teda byla sice ve skleničce, ale také šedo-hnědá. |
|
|
|
| Mvek:
To je nějaká nová móda?
Bohužel, dá se říci že ano. Růžovoučké uzeninky sem přišly hlavně po listopadu '89, pod dojmem nákupů v SRN.
Spousta tradičních výrobců paštiky (zejména ty v neprůhledných obalech) nebarví a stejně tak většina malovýrobců, kteří je dělají čerstvé k okamžité spotřebě nemá potřebu je nějak extra pajcovat. |
|
|
|
| Je to ale nějaké divné, nevybavuji si paštiku do červena. To je nějaká nová móda? |
|
|
|
| Jde o to, že tepelně zpracované maso má barvu od tmavě hnědošedé až po skoro bílou, ale nikdy, nikdy nebude růžovočervené. NIKDY.
Koneckonců, to si každý může ověřit doma při vaření.
A barva se udrží právě dusičnany (možná i dusitany), prostě těmahle chemickejma sajrajtama. Doslova.
Pokud by zázazníci netrvali na "růžové" barvě, klidně by se tam toho mohlo dávat mnohem míň, akorát by byl výsledek šedo-hnědý - ale byl by pravděpodobně srovnatelně chutný a rozhodně by byl zdravější (alespoň o trochu). |
|
|
|
| AVip: Nemůžu si to tu pustit, ale jestli to není tím, že třeba na paštiky jsou nějaké normy a barvivo tam nemá být, pokud se to má jmenovat opravdu paštika. I když je to asi to nejmenší. |
|
|
|
| Test paštik - Stream.
https://www.stream.cz/adost/10008819-pastiky#nejnovejsi
Dvě poznámky pod čarou:
1. při výrobě uzenin jde vždy o balanci mezi solí (konzervant a dochucovadlo!), dusičnany/dusitany (konzervanty) a glutamanem (a spol. - dochucovadlo); z tohoto hlediska se divit, že nejlepší paštiky v testu byly slané je poněkud mimo, krom toho jak s oblibou říkává prof. Dostálová: "chcete tam mít konzervanty, nebo botulotoxin?" (což je při jakékoli delší projektované životnosti než k okamžité spotřebě naprosto na místě)
2. barva - nevím, proč by v uzenářském výrobku měla zásadně vadit košenila, to za a) a za b) si můžete tipnout, jak se většinou dohání barva "bez broučků"... ;-) (ne, červenou řepu tam skoro nikdo nedává, i když je to asi žánrově nejčistší způsob řešení tohoto problému) |
|
|
|
| Mvek: Ohledně tohoto nápoje jsem o svátcích zaznamenal ve zprávách nějakou aféru. Na českém trhu jsou prý tři podobné nápoje, z nichž jeden je ruský "legální", originál s latinkou psaným nápisem a dva prý české "padělky" s nápisem v azbuce, přičemž jeden z nich nekvalitní. Jeden z oněch "padělků", u kterého přímo o kvalitě nemluvili, je ovšem známý produkt jablonecké firmy Soaré... |
|
|
|
| lagga: Ale i rozuměli, prostě jen tip, Grešíka jsi nezmínila. |
|
|
|
| Mvek: asi sme si nerozuměli, já sem si na internetu snadno dohledala složení od Grešíka a dr. Popova, ale v lékárně je neměli, nabízeli mi něco navoněného a bio ochod byl zavřený
jinak děkuju za snahu :)
|
|
|
|
| Olivový margarín v Kauflandu v Drážďanech byl stejně jen s přídavkem olivového oleje, asi 30 % obsahu olejů. |
|
|
|
| lagga: Behold, složení měsíčkového krému od Grešíka (kromě zásilkového prodeje má i prodejny v Praze atd.): nesolené vepřové sádlo, včelí vosk, vakuově zahuštěný extrakt z květu měsíčku lékařského (voda, alkohol), levandulová silice (D-Limonene, Linalool), vitamin E, beta-karoten
Anglicky: Adeps Suillus, Cera Flava, Calendula Officinalis Extract (alcohol, aqua), lavandula angustifolia oil (D-Limonene, Linalool), Tocopheryl Acetate, beta-carotene. |
|
|
|
| Pozemstan:
a tady to zřejmě zprůměrovali
jj, taky myslím. |
|
|
|
| Telemachus Rhade: Jasně, ale v tom grafickém přehledu je i "rostlinný margarín", tedy, chápu-li to dobře, ztužený rostlinný tuk, a kupodivu na čtvrtém místě, nikoli posledním. Možná to ale bude tím, že není uveden konkrétní druh zdrojového tuku. Margarín z olivového oleje zřejmě nebude tak špatný jako z oleje palmového, a tady to zřejmě zprůměrovali... |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|