Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Jídlo a pití všeho druhu

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 1810
Aktuální téma: avokáda

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 586 - 605 / 1810Starší   Nejstarší

AVip - 14. únor 2016 07:05sipka
ZAMĚŘIT
AVip
palmový olej

Ještě ad toto - před cca. třemi - čtyřmi lety dostávaly "biomatky" orgasmus z palmového oleje a byla to podle nich ta nejlepší věc, co vůbec může existovat.

A obecně, celá tahle -přiznejme si to otevřeně- hysterie je krásnou ilustrací tvrzení "opatrně s tím co si přeješ, mohlo by se to splnit", protože v posledních cca. 20 let se v médiích neustále blábolí o tom, jak jsou rostlinné tuky skvělé... tak proč konzumentům nevyhovět, že?
No, to, jak to dopadlo bych nazval praktickou lekcí kapitalismu, abych tak řekl.
lagga - 14. únor 2016 00:43sipka
ZAMĚŘIT
lagga
mám ráda ovesný mléko, mandlový mléko, rýžový mléko i sojový mléko a stydím se, že si nedělám čas na domácí výrobu, přitom je to jednoduchý

Rama, Flora, Perla ...bleee fuuuj kchhh
(bohužel jsme je doma taky nějakou měli, kdysi)
Telemachus Rhade - 14. únor 2016 00:08sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Pozemstan: Mno, obsah tuku je tady poměrně pofidérní položka. Jakého tuku? Celá vanička margarínu je ztužený rostliný olej, čili tuk. Technicky vzato je ho tam 100 %. Dá se to vyložit i tak, že po ztužení je ho tam 400 % :)
kapitan Pike - 13. únor 2016 23:58sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Pozemstan:
Jestliže ale počítají do 100 % celkového složení, do kterého patří i 55 % mimo tuk, zbývá na palmový olej "jen" 8,4 % z celkového objemu (nebo hmotnosti?)...

Oceňuji tvůj optimismus, ale pokud by ho tam bylo jen 8,4 %, tak by asi nebyl důvod to tajit :-)
kapitan Pike - 13. únor 2016 23:57sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Telemachus Rhade:
btw, dneska jsem poprvé zakoupil sojové mléko a... hmm. Ale jako náhražka do kafe dobrý.


Já si ho občas kupuju a imho se na tu chuť dá relativně dobře zvyknout.
Pozemstan - 13. únor 2016 23:46sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Telemachus Rhade: Přesné složení balení, co jsem měl v ruce, máš mezi těmi fotkami, na které jsem níže odkázal, konkrétně přímo tady. Asi se trochu změnilo: slunečnicový 24,2 %, lněný 10,4 %, palmový, řepkový 2 %. Zároveň uvádějí obsah tuku 45 %.

Je tedy otázkou, jak to myslí. Pokud počítají do 100 % jen pro položku "rostlinné oleje", znamená to 63,4 % palmového oleje ze všech olejů (a 28,53 % z celku). Jestliže ale počítají do 100 % celkového složení, do kterého patří i 55 % mimo tuk, zbývá na palmový olej "jen" 8,4 % z celkového objemu (nebo hmotnosti?)...
Telemachus Rhade - 13. únor 2016 23:43sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
btw, dneska jsem poprvé zakoupil sojové mléko a... hmm. Ale jako náhražka do kafe dobrý.
Marshall - 13. únor 2016 23:39sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
no než přijde období dešťů, tak určitě :)
Telemachus Rhade - 13. únor 2016 23:26sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Někde jsem to o té Floře psal.
- slunečnicový 18,4 %
- lněný 5,8 %
- řepkový 1,6 %
- palmový (neuvádí se, ale jednoduchými počty to je) 74,2 % :)

Pak mám jaksi problém i věřit těm udržitelným zdrojům. Ostatně záleží na výkladu. Když vykácím prales, tak plantáž se tam pak už udrží, že :)
Pozemstan - 13. únor 2016 23:21sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Pokud jde o palmový olej, nedávno mě nepříliš mile překvapila Flora, která na víčku uvádí slunečnicový, lněný a řepkový olej, ale vespod pak zmiňuje, jako jediný bez procentního údaje, i olej palmový, a ještě upozorňuje na závazek výrobce k používání pouze palmového oleje z udržitelných zdrojů... -)(
Mvek - 08. únor 2016 10:54sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Článek o ničem, jako je tam pár podivných úprav, ale spoustě politiků se to nelíbí, takže to snad bude pozměněno.

http://www.novinky.cz/ekonomika/393873-vanocnim-trhum-hrozi-ze-budou-bez-svaraku.html

Sice je na jednu stranu hezké snažit se vyhnat opilé lidi z ulic, na druhou stranu mnohé trhy stojí na tom, že tam můžu ochutnat a pak si koupit lahev. Ať už je to víno, ovocné víno, nebo medoviny atd.
Mvek - 03. únor 2016 16:16sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Klíčky munga s borůvkovým koláčem... Aneb tak to dopadne, když na ty klíčky k snídani zapomenu.

Stejně ale pořád nevím, jestli je lepší (co do zdraví a látek) jíst je trochu vyklíčené, nebo když už mají v podstatě i první lístky.
lagga - 30. leden 2016 10:44sipka
ZAMĚŘIT
lagga
Presne, jde o ekologicky problem pestovanych monokoltur a palmac je ted spolu s psenici a kukurici nejrozsirenejsi.
Mvek - 29. leden 2016 15:49sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
K palmovému oleji a likvidaci pralesů...

Na Nyxu padl zajímavý argument - je ta likvidace přírody zrovna důvod k omezení PO? Tak místo něj budou kácet lesy pro pěstování řepky, slunečnic atd. Jasně, u těch plodin, co rostou v mírném pásmu, půjde o likvidaci lesů, které mají mnohem menší hodnotu než ty tropické, takže zrovna u těch to význam má. Ale hlavní problém bude v tom, že jedna komodita se stane tak populární. Je třeba diverzifikovat to.

No a samozřejmě, nenahrazovat za každou cenu rostlinným olejem živočišný všude.
Telemachus Rhade - 19. leden 2016 22:22sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Paštiky kupuje jen v makru, takové ty malé francouzské, a ty mají jakékoli barvy, jen ne růžovou :)
Mvek - 19. leden 2016 10:33sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
My si tedy stejně oblíbili spíše zeleninové pomazánky, jako třeba tu cizrnovou s botulotoxinem vloni:-D. Nejvíce bylinkovou (která také nemá zelenou barvu) a mrkvovou (ta žluto-oranžová je)...

Z Drážďan jsme si přivezli asi jen játrovou, a ta teda byla sice ve skleničce, ale také šedo-hnědá.
AVip - 19. leden 2016 10:20sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek:
To je nějaká nová móda?

Bohužel, dá se říci že ano. Růžovoučké uzeninky sem přišly hlavně po listopadu '89, pod dojmem nákupů v SRN.

Spousta tradičních výrobců paštiky (zejména ty v neprůhledných obalech) nebarví a stejně tak většina malovýrobců, kteří je dělají čerstvé k okamžité spotřebě nemá potřebu je nějak extra pajcovat.
Mvek - 19. leden 2016 10:15sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Je to ale nějaké divné, nevybavuji si paštiku do červena. To je nějaká nová móda?
AVip - 19. leden 2016 10:06sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Jde o to, že tepelně zpracované maso má barvu od tmavě hnědošedé až po skoro bílou, ale nikdy, nikdy nebude růžovočervené. NIKDY.

Koneckonců, to si každý může ověřit doma při vaření.

A barva se udrží právě dusičnany (možná i dusitany), prostě těmahle chemickejma sajrajtama. Doslova.
Pokud by zázazníci netrvali na "růžové" barvě, klidně by se tam toho mohlo dávat mnohem míň, akorát by byl výsledek šedo-hnědý - ale byl by pravděpodobně srovnatelně chutný a rozhodně by byl zdravější (alespoň o trochu).
Mvek - 19. leden 2016 09:33sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
AVip: Nemůžu si to tu pustit, ale jestli to není tím, že třeba na paštiky jsou nějaké normy a barvivo tam nemá být, pokud se to má jmenovat opravdu paštika. I když je to asi to nejmenší.

Nejnovější   Novější 586 - 605 / 1810Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o