|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| pšenice má větší poměr lepku - ještě dobrá je tzv. semolinová/tvrdá pšenice, kde to vyvažuje větší podíl proteinu/bílkovin
a současná civilizace je přepšenicovaná - všichni máme mírnou netoleranci lepku. protože ucpává klky ve střevech a tak vlastně způsobuje podvýživu, jenže každému se to projevuje jinak, někomu infarktem, jinému tloušťkou a mě exémem
Telemachu vydrž, je to regulérní odvykačka
můžeš dávku cukru nahrazovat kouskama ovoce v průběhu dne |
|
|
|
| Telemachus Rhade: Skolka na tebe, to budeš úplný rosol... |
|
|
|
| Den bez cukru, kávy a čaje, poznatek první: Začínám pociťovat mírný třes. |
|
|
|
| Mvek: Tak pokud jsou to ty sladké, tak by měla být smrtící dávka 500 kusů... -) |
|
|
|
| Tak já poslední dobou právě dost jím syrové mandle:-), i ty se slupkou... |
|
|
|
| Hořké mandle, čili následný derivát kyanid draselný aka cyankáli - oblíbené travidlo Agathy Cristie :)
Každá mandloň vyprodukuje alespoň jednu mandli hořkou. Přidávají se do marcipánu, protože pečení a celkově tepelná úprava negativní vlastnosti odstraní - ale i tady už je nahrazují spíše jádra meruněk, byť mají jedovatou vlastnost v podstatě stejnou. Taky platí norma, že marcipán může obsahovat 50mg HCN/kg :)
V Rakousku s tím měli nějaké problémy, takže se tam balí mandle po max 25g. |
|
|
|
| Mvek: Ono by asi mělo jedovatost dost odstranit tepelné zpracování jako např. pražení, ale těch 10 (asi syrových) hořkých mandlí jako smrtelná dávka mě překvapilo... |
|
|
|
| Pozemstan: Nikdy mi žádná mandle nechutnala hořce, tak netuším, jestli se vůbec běžně v potravinách ten druh hořkých prodává, ale až uvidím obal, podívám se na přesný popis. |
|
|
|
| lagga, Mvek: Zajímavé, ale pozor na kyanid v hořkých mandlích (sladké, kde je ho padesátkrát méně, jsou bezpečné)... -)
"Hořké mandle obsahují kolem 5 % amygdalinu, takže větší počet hořkých mandlí (více než 3 – 5 jader) může znamenat otravu, jako smrtelná dávka se uvádí 10 hořkých mandlí."
|
|
|
|
| Jinak dík, vyzkouším, mám tu dost mandlí v té hnědé slupce. |
|
|
|
| lagga:
pšenici
Pšenici jo takovou? Proč? Myslel jsem, že je dobré se vyhnout jen bílé mouce.
|
|
|
|
| osobně se vyhýbám palmovému oleji stejně jako kyselině citronové, sacharinu, cukru, pšenici a řadě éčkům - a omezuju sůl- průmysl nám úspěšně vytvořil chuťovou závislost a schovává tak, jak potraviny šidí
teď mě hodně štve, že sehnat nesířené a neslazené sušené ovoce je nadlidský a drahý úkol |
|
|
|
| rostlinné oleje ale v rozumném množství a lisované za studena jsou zdravé, jenže to "zdravé" množství je u každé rostliny jiné ----- průšvih je to, co s tím udělal průmysl dál (ztužování), monokulturní vysazování na úkor biotopu, tepelné využití, použití jako náhražka, nacpání všude, dementní reklamová masáž veřejnosti a dietologicky neinformovaní doktoři - a zbytek jste tu vlastně už probrali
Mvek: mandlové mléko
1 hrnek mandlí natural i se slupkou
4 hrnky vody
(plátýnko, jemná gáza)
cca 12 hodin namočit mandle do vody, aby nasákly -> rozmixovat i s tou vodou, v které jsou mandle namočené, mixovat na hodně hodně jemno -> přes cedník a plátno přecedit rozmixovanou směs -> vymačkáním vody zbude v plátně kulička drti
-> a máme mandlové mléko, můžeme hned konzumovat
-> máme mandlovou drť - je dobrá do nepečených korpusů, nebo jen tak zamíchat do vloček
a tenhle recept se opakuje u všech rostlinných "mlék", jen doba namáčení se liší podle suroviny |
|
|
|
| Ale ad pralesy - sice prales je určitě lepší než hustý les ve střední Evropě, ale jinak je to dvojsečná zbraň. Tím, že palmový olej je v tuhle chvíli nejvýhodnější z hlediska výnosnosti, tak je vlastně dlouhodobě nejlepší.
Chci tím říct ale to, že "inkvizice" proti palmovému oleji není také řešení, řešením je kompromis, nebo lépe řečeno diverzifikace. Hledat další možnosti.
Ale jo, jako hodně se mu vyhýbám:-). |
|
|
|
| Telemachus Rhade: Viz lagga, doporučil bych zkusit další varianty, rýžové mi zatím chutnalo více.
lagga: Máš konkrétní návod na výrobu? Neříkám, že bych se do všeho pustil, ale něco třeba i jo. |
|
|
|
| palmový olej
Ještě ad toto - před cca. třemi - čtyřmi lety dostávaly "biomatky" orgasmus z palmového oleje a byla to podle nich ta nejlepší věc, co vůbec může existovat.
A obecně, celá tahle -přiznejme si to otevřeně- hysterie je krásnou ilustrací tvrzení "opatrně s tím co si přeješ, mohlo by se to splnit", protože v posledních cca. 20 let se v médiích neustále blábolí o tom, jak jsou rostlinné tuky skvělé... tak proč konzumentům nevyhovět, že?
No, to, jak to dopadlo bych nazval praktickou lekcí kapitalismu, abych tak řekl.
|
|
|
|
| mám ráda ovesný mléko, mandlový mléko, rýžový mléko i sojový mléko a stydím se, že si nedělám čas na domácí výrobu, přitom je to jednoduchý
Rama, Flora, Perla ...bleee fuuuj kchhh
(bohužel jsme je doma taky nějakou měli, kdysi) |
|
|
|
| Pozemstan: Mno, obsah tuku je tady poměrně pofidérní položka. Jakého tuku? Celá vanička margarínu je ztužený rostliný olej, čili tuk. Technicky vzato je ho tam 100 %. Dá se to vyložit i tak, že po ztužení je ho tam 400 % :) |
|
|
|
| Pozemstan:
Jestliže ale počítají do 100 % celkového složení, do kterého patří i 55 % mimo tuk, zbývá na palmový olej "jen" 8,4 % z celkového objemu (nebo hmotnosti?)...
Oceňuji tvůj optimismus, ale pokud by ho tam bylo jen 8,4 %, tak by asi nebyl důvod to tajit :-) |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|