Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Jídlo a pití všeho druhu

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 1810
Aktuální téma: avokáda

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 570 - 589 / 1810Starší   Nejstarší

lagga - 17. únor 2016 21:56sipka
ZAMĚŘIT
lagga
pšenice má větší poměr lepku - ještě dobrá je tzv. semolinová/tvrdá pšenice, kde to vyvažuje větší podíl proteinu/bílkovin
a současná civilizace je přepšenicovaná - všichni máme mírnou netoleranci lepku. protože ucpává klky ve střevech a tak vlastně způsobuje podvýživu, jenže každému se to projevuje jinak, někomu infarktem, jinému tloušťkou a mě exémem


Telemachu vydrž, je to regulérní odvykačka
můžeš dávku cukru nahrazovat kouskama ovoce v průběhu dne
Mvek - 16. únor 2016 14:15sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Telemachus Rhade: Skolka na tebe, to budeš úplný rosol...
Telemachus Rhade - 16. únor 2016 13:31sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Den bez cukru, kávy a čaje, poznatek první: Začínám pociťovat mírný třes.
Pozemstan - 14. únor 2016 23:14sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mvek: Tak pokud jsou to ty sladké, tak by měla být smrtící dávka 500 kusů... -)
Mvek - 14. únor 2016 22:46sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Až těch deset asi.
Mvek - 14. únor 2016 22:46sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Tak já poslední dobou právě dost jím syrové mandle:-), i ty se slupkou...
Telemachus Rhade - 14. únor 2016 22:25sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Hořké mandle, čili následný derivát kyanid draselný aka cyankáli - oblíbené travidlo Agathy Cristie :)

Každá mandloň vyprodukuje alespoň jednu mandli hořkou. Přidávají se do marcipánu, protože pečení a celkově tepelná úprava negativní vlastnosti odstraní - ale i tady už je nahrazují spíše jádra meruněk, byť mají jedovatou vlastnost v podstatě stejnou. Taky platí norma, že marcipán může obsahovat 50mg HCN/kg :)

V Rakousku s tím měli nějaké problémy, takže se tam balí mandle po max 25g.
Pozemstan - 14. únor 2016 22:11sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mvek: Ono by asi mělo jedovatost dost odstranit tepelné zpracování jako např. pražení, ale těch 10 (asi syrových) hořkých mandlí jako smrtelná dávka mě překvapilo...
Mvek - 14. únor 2016 21:43sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Pozemstan: Nikdy mi žádná mandle nechutnala hořce, tak netuším, jestli se vůbec běžně v potravinách ten druh hořkých prodává, ale až uvidím obal, podívám se na přesný popis.
Pozemstan - 14. únor 2016 21:06sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
lagga, Mvek: Zajímavé, ale pozor na kyanid v hořkých mandlích (sladké, kde je ho padesátkrát méně, jsou bezpečné)... -)
"Hořké mandle obsahují kolem 5 % amygdalinu, takže větší počet hořkých mandlí (více než 3 – 5 jader) může znamenat otravu, jako smrtelná dávka se uvádí 10 hořkých mandlí."
Mvek - 14. únor 2016 20:54sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Jinak dík, vyzkouším, mám tu dost mandlí v té hnědé slupce.
Mvek - 14. únor 2016 20:54sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
lagga:
pšenici
Pšenici jo takovou? Proč? Myslel jsem, že je dobré se vyhnout jen bílé mouce.
lagga - 14. únor 2016 19:35sipka
ZAMĚŘIT
lagga
osobně se vyhýbám palmovému oleji stejně jako kyselině citronové, sacharinu, cukru, pšenici a řadě éčkům - a omezuju sůl- průmysl nám úspěšně vytvořil chuťovou závislost a schovává tak, jak potraviny šidí

teď mě hodně štve, že sehnat nesířené a neslazené sušené ovoce je nadlidský a drahý úkol
lagga - 14. únor 2016 19:24sipka
ZAMĚŘIT
lagga
rostlinné oleje ale v rozumném množství a lisované za studena jsou zdravé, jenže to "zdravé" množství je u každé rostliny jiné ----- průšvih je to, co s tím udělal průmysl dál (ztužování), monokulturní vysazování na úkor biotopu, tepelné využití, použití jako náhražka, nacpání všude, dementní reklamová masáž veřejnosti a dietologicky neinformovaní doktoři - a zbytek jste tu vlastně už probrali

Mvek: mandlové mléko
1 hrnek mandlí natural i se slupkou
4 hrnky vody
(plátýnko, jemná gáza)
cca 12 hodin namočit mandle do vody, aby nasákly -> rozmixovat i s tou vodou, v které jsou mandle namočené, mixovat na hodně hodně jemno -> přes cedník a plátno přecedit rozmixovanou směs -> vymačkáním vody zbude v plátně kulička drti
-> a máme mandlové mléko, můžeme hned konzumovat
-> máme mandlovou drť - je dobrá do nepečených korpusů, nebo jen tak zamíchat do vloček

a tenhle recept se opakuje u všech rostlinných "mlék", jen doba namáčení se liší podle suroviny
Mvek - 14. únor 2016 10:21sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Ale ad pralesy - sice prales je určitě lepší než hustý les ve střední Evropě, ale jinak je to dvojsečná zbraň. Tím, že palmový olej je v tuhle chvíli nejvýhodnější z hlediska výnosnosti, tak je vlastně dlouhodobě nejlepší.

Chci tím říct ale to, že "inkvizice" proti palmovému oleji není také řešení, řešením je kompromis, nebo lépe řečeno diverzifikace. Hledat další možnosti.

Ale jo, jako hodně se mu vyhýbám:-).
Mvek - 14. únor 2016 10:18sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Telemachus Rhade: Viz lagga, doporučil bych zkusit další varianty, rýžové mi zatím chutnalo více.


lagga: Máš konkrétní návod na výrobu? Neříkám, že bych se do všeho pustil, ale něco třeba i jo.
AVip - 14. únor 2016 07:05sipka
ZAMĚŘIT
AVip
palmový olej

Ještě ad toto - před cca. třemi - čtyřmi lety dostávaly "biomatky" orgasmus z palmového oleje a byla to podle nich ta nejlepší věc, co vůbec může existovat.

A obecně, celá tahle -přiznejme si to otevřeně- hysterie je krásnou ilustrací tvrzení "opatrně s tím co si přeješ, mohlo by se to splnit", protože v posledních cca. 20 let se v médiích neustále blábolí o tom, jak jsou rostlinné tuky skvělé... tak proč konzumentům nevyhovět, že?
No, to, jak to dopadlo bych nazval praktickou lekcí kapitalismu, abych tak řekl.
lagga - 14. únor 2016 00:43sipka
ZAMĚŘIT
lagga
mám ráda ovesný mléko, mandlový mléko, rýžový mléko i sojový mléko a stydím se, že si nedělám čas na domácí výrobu, přitom je to jednoduchý

Rama, Flora, Perla ...bleee fuuuj kchhh
(bohužel jsme je doma taky nějakou měli, kdysi)
Telemachus Rhade - 14. únor 2016 00:08sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Pozemstan: Mno, obsah tuku je tady poměrně pofidérní položka. Jakého tuku? Celá vanička margarínu je ztužený rostliný olej, čili tuk. Technicky vzato je ho tam 100 %. Dá se to vyložit i tak, že po ztužení je ho tam 400 % :)
kapitan Pike - 13. únor 2016 23:58sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Pozemstan:
Jestliže ale počítají do 100 % celkového složení, do kterého patří i 55 % mimo tuk, zbývá na palmový olej "jen" 8,4 % z celkového objemu (nebo hmotnosti?)...

Oceňuji tvůj optimismus, ale pokud by ho tam bylo jen 8,4 %, tak by asi nebyl důvod to tajit :-)

Nejnovější   Novější 570 - 589 / 1810Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o