|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| lagga: Hm, je fakt, že dřív jsme tu pěstovali špaldu... Ta má také lepší poměr. Nevím, jestli je to to samé, co Němci nazývají Dinkel (přesný překlad jako dvojzrnka). To se dá v Německu koupit přímo v sáčku jako náhražka rýže:-). Je to docela chutné, rozhodně to mám radši než bulgur i když mi ho to připomíná. |
|
|
|
| Telemachus Rhade: Tak to jsou zajímavé účinky. Čekal bych, že zarudnutí obličeje vlivem vyššího tlaku způsobí spíše kofein, ale tady bez něj asi jde spíše o přesměrování z končetin do hlavy... Smím-li se zeptat, kolik kávy, čaje a cukru jsi předtím denně spotřeboval? |
|
|
|
| lagga:
Telemachu vydrž, je to regulérní odvykačka
Je. A musim zvolnit :) Mám tak rudý xicht, že si připadám jak přímotop na Sibiři - ruce mám naprosto ledový. On to je žádoucí stav, jatýrka reagují :), ale přecijen se v tom nedá úplně normálně fungovat.
Zajímavé, s cigaretama to šlo ze dne na den a nic. Ale tam to asi bylo tím, že šlo o závislost psychickou. |
|
|
|
| Mléko bez laktózy jsem pil ve Finsku. Chuťově působilo kvalitněji než normální mléko a přivádělo mě k vzpomínkám na dětství. Kdo ví, možná to jen chutnalo jako Sunar... -) |
|
|
|
| Dneska jsem v obchodě narazil na mléko bez laktózy, místo ní je tam laktáza. Ze ze zvědavosti jsem si to koupil :-) |
|
|
|
| *dávku cukru tudíž energie a neboj si dát 15minutového šlofíčka |
|
|
|
| pšenice má větší poměr lepku - ještě dobrá je tzv. semolinová/tvrdá pšenice, kde to vyvažuje větší podíl proteinu/bílkovin
a současná civilizace je přepšenicovaná - všichni máme mírnou netoleranci lepku. protože ucpává klky ve střevech a tak vlastně způsobuje podvýživu, jenže každému se to projevuje jinak, někomu infarktem, jinému tloušťkou a mě exémem
Telemachu vydrž, je to regulérní odvykačka
můžeš dávku cukru nahrazovat kouskama ovoce v průběhu dne |
|
|
|
| Telemachus Rhade: Skolka na tebe, to budeš úplný rosol... |
|
|
|
| Den bez cukru, kávy a čaje, poznatek první: Začínám pociťovat mírný třes. |
|
|
|
| Mvek: Tak pokud jsou to ty sladké, tak by měla být smrtící dávka 500 kusů... -) |
|
|
|
| Tak já poslední dobou právě dost jím syrové mandle:-), i ty se slupkou... |
|
|
|
| Hořké mandle, čili následný derivát kyanid draselný aka cyankáli - oblíbené travidlo Agathy Cristie :)
Každá mandloň vyprodukuje alespoň jednu mandli hořkou. Přidávají se do marcipánu, protože pečení a celkově tepelná úprava negativní vlastnosti odstraní - ale i tady už je nahrazují spíše jádra meruněk, byť mají jedovatou vlastnost v podstatě stejnou. Taky platí norma, že marcipán může obsahovat 50mg HCN/kg :)
V Rakousku s tím měli nějaké problémy, takže se tam balí mandle po max 25g. |
|
|
|
| Mvek: Ono by asi mělo jedovatost dost odstranit tepelné zpracování jako např. pražení, ale těch 10 (asi syrových) hořkých mandlí jako smrtelná dávka mě překvapilo... |
|
|
|
| Pozemstan: Nikdy mi žádná mandle nechutnala hořce, tak netuším, jestli se vůbec běžně v potravinách ten druh hořkých prodává, ale až uvidím obal, podívám se na přesný popis. |
|
|
|
| lagga, Mvek: Zajímavé, ale pozor na kyanid v hořkých mandlích (sladké, kde je ho padesátkrát méně, jsou bezpečné)... -)
"Hořké mandle obsahují kolem 5 % amygdalinu, takže větší počet hořkých mandlí (více než 3 – 5 jader) může znamenat otravu, jako smrtelná dávka se uvádí 10 hořkých mandlí."
|
|
|
|
| Jinak dík, vyzkouším, mám tu dost mandlí v té hnědé slupce. |
|
|
|
| lagga:
pšenici
Pšenici jo takovou? Proč? Myslel jsem, že je dobré se vyhnout jen bílé mouce.
|
|
|
|
| osobně se vyhýbám palmovému oleji stejně jako kyselině citronové, sacharinu, cukru, pšenici a řadě éčkům - a omezuju sůl- průmysl nám úspěšně vytvořil chuťovou závislost a schovává tak, jak potraviny šidí
teď mě hodně štve, že sehnat nesířené a neslazené sušené ovoce je nadlidský a drahý úkol |
|
|
|
| rostlinné oleje ale v rozumném množství a lisované za studena jsou zdravé, jenže to "zdravé" množství je u každé rostliny jiné ----- průšvih je to, co s tím udělal průmysl dál (ztužování), monokulturní vysazování na úkor biotopu, tepelné využití, použití jako náhražka, nacpání všude, dementní reklamová masáž veřejnosti a dietologicky neinformovaní doktoři - a zbytek jste tu vlastně už probrali
Mvek: mandlové mléko
1 hrnek mandlí natural i se slupkou
4 hrnky vody
(plátýnko, jemná gáza)
cca 12 hodin namočit mandle do vody, aby nasákly -> rozmixovat i s tou vodou, v které jsou mandle namočené, mixovat na hodně hodně jemno -> přes cedník a plátno přecedit rozmixovanou směs -> vymačkáním vody zbude v plátně kulička drti
-> a máme mandlové mléko, můžeme hned konzumovat
-> máme mandlovou drť - je dobrá do nepečených korpusů, nebo jen tak zamíchat do vloček
a tenhle recept se opakuje u všech rostlinných "mlék", jen doba namáčení se liší podle suroviny |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|