|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Marshall: To je právě velký mýtus. Když už smažit, tak jedině na olivě. Ostatní (běžné) oleje mají mnohem nižší kouřový bod. |
|
|
|
| Smažit na olivovém oleji rozhodně dobré není :D))))
Oliváč je pravděpodobně nejlepší na studenou kuchyni, kromě nějakých exotik jako třeba lněný...
Když už jsi to smažil (osobně preferuji topinky na sucho a křupavé, které pak použiji jako struhadlo na česnek) tak bych to udělal na slunečnici :)
Ale třeba mě někdo vyvede z omylu... |
|
|
|
| Dnes večer: smažená topinka s dvěma vajíčky, solí a česnekem + eidam.
Získám malý pozitivní bod alespoň za to, že to bylo na olivovém oleji? :)
#tehotenskechute |
|
|
|
| lagga: Hm, je fakt, že dřív jsme tu pěstovali špaldu... Ta má také lepší poměr. Nevím, jestli je to to samé, co Němci nazývají Dinkel (přesný překlad jako dvojzrnka). To se dá v Německu koupit přímo v sáčku jako náhražka rýže:-). Je to docela chutné, rozhodně to mám radši než bulgur i když mi ho to připomíná. |
|
|
|
| Telemachus Rhade: Tak to jsou zajímavé účinky. Čekal bych, že zarudnutí obličeje vlivem vyššího tlaku způsobí spíše kofein, ale tady bez něj asi jde spíše o přesměrování z končetin do hlavy... Smím-li se zeptat, kolik kávy, čaje a cukru jsi předtím denně spotřeboval? |
|
|
|
| lagga:
Telemachu vydrž, je to regulérní odvykačka
Je. A musim zvolnit :) Mám tak rudý xicht, že si připadám jak přímotop na Sibiři - ruce mám naprosto ledový. On to je žádoucí stav, jatýrka reagují :), ale přecijen se v tom nedá úplně normálně fungovat.
Zajímavé, s cigaretama to šlo ze dne na den a nic. Ale tam to asi bylo tím, že šlo o závislost psychickou. |
|
|
|
| Mléko bez laktózy jsem pil ve Finsku. Chuťově působilo kvalitněji než normální mléko a přivádělo mě k vzpomínkám na dětství. Kdo ví, možná to jen chutnalo jako Sunar... -) |
|
|
|
| Dneska jsem v obchodě narazil na mléko bez laktózy, místo ní je tam laktáza. Ze ze zvědavosti jsem si to koupil :-) |
|
|
|
| *dávku cukru tudíž energie a neboj si dát 15minutového šlofíčka |
|
|
|
| pšenice má větší poměr lepku - ještě dobrá je tzv. semolinová/tvrdá pšenice, kde to vyvažuje větší podíl proteinu/bílkovin
a současná civilizace je přepšenicovaná - všichni máme mírnou netoleranci lepku. protože ucpává klky ve střevech a tak vlastně způsobuje podvýživu, jenže každému se to projevuje jinak, někomu infarktem, jinému tloušťkou a mě exémem
Telemachu vydrž, je to regulérní odvykačka
můžeš dávku cukru nahrazovat kouskama ovoce v průběhu dne |
|
|
|
| Telemachus Rhade: Skolka na tebe, to budeš úplný rosol... |
|
|
|
| Den bez cukru, kávy a čaje, poznatek první: Začínám pociťovat mírný třes. |
|
|
|
| Mvek: Tak pokud jsou to ty sladké, tak by měla být smrtící dávka 500 kusů... -) |
|
|
|
| Tak já poslední dobou právě dost jím syrové mandle:-), i ty se slupkou... |
|
|
|
| Hořké mandle, čili následný derivát kyanid draselný aka cyankáli - oblíbené travidlo Agathy Cristie :)
Každá mandloň vyprodukuje alespoň jednu mandli hořkou. Přidávají se do marcipánu, protože pečení a celkově tepelná úprava negativní vlastnosti odstraní - ale i tady už je nahrazují spíše jádra meruněk, byť mají jedovatou vlastnost v podstatě stejnou. Taky platí norma, že marcipán může obsahovat 50mg HCN/kg :)
V Rakousku s tím měli nějaké problémy, takže se tam balí mandle po max 25g. |
|
|
|
| Mvek: Ono by asi mělo jedovatost dost odstranit tepelné zpracování jako např. pražení, ale těch 10 (asi syrových) hořkých mandlí jako smrtelná dávka mě překvapilo... |
|
|
|
| Pozemstan: Nikdy mi žádná mandle nechutnala hořce, tak netuším, jestli se vůbec běžně v potravinách ten druh hořkých prodává, ale až uvidím obal, podívám se na přesný popis. |
|
|
|
| lagga, Mvek: Zajímavé, ale pozor na kyanid v hořkých mandlích (sladké, kde je ho padesátkrát méně, jsou bezpečné)... -)
"Hořké mandle obsahují kolem 5 % amygdalinu, takže větší počet hořkých mandlí (více než 3 – 5 jader) může znamenat otravu, jako smrtelná dávka se uvádí 10 hořkých mandlí."
|
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|