|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Nenašel jsem na to jednoznačné odpovědi, pouze to, že než slunečnicový je lepší řepkový (ale to jsme tu už probírali, zejména na řízky apod. je slunečnicový vysloveně už špatná volba). Olivový asi nikdo nekritizoval, spíše chválili, pouze jednou kritizovali smažit na panenském, na druhou stranu důvodem asi bude jen "plýtvání", ne zdraví. |
|
|
|
| Marshall: To je právě velký mýtus. Když už smažit, tak jedině na olivě. Ostatní (běžné) oleje mají mnohem nižší kouřový bod. |
|
|
|
| Smažit na olivovém oleji rozhodně dobré není :D))))
Oliváč je pravděpodobně nejlepší na studenou kuchyni, kromě nějakých exotik jako třeba lněný...
Když už jsi to smažil (osobně preferuji topinky na sucho a křupavé, které pak použiji jako struhadlo na česnek) tak bych to udělal na slunečnici :)
Ale třeba mě někdo vyvede z omylu... |
|
|
|
| Dnes večer: smažená topinka s dvěma vajíčky, solí a česnekem + eidam.
Získám malý pozitivní bod alespoň za to, že to bylo na olivovém oleji? :)
#tehotenskechute |
|
|
|
| lagga: Hm, je fakt, že dřív jsme tu pěstovali špaldu... Ta má také lepší poměr. Nevím, jestli je to to samé, co Němci nazývají Dinkel (přesný překlad jako dvojzrnka). To se dá v Německu koupit přímo v sáčku jako náhražka rýže:-). Je to docela chutné, rozhodně to mám radši než bulgur i když mi ho to připomíná. |
|
|
|
| Telemachus Rhade: Tak to jsou zajímavé účinky. Čekal bych, že zarudnutí obličeje vlivem vyššího tlaku způsobí spíše kofein, ale tady bez něj asi jde spíše o přesměrování z končetin do hlavy... Smím-li se zeptat, kolik kávy, čaje a cukru jsi předtím denně spotřeboval? |
|
|
|
| lagga:
Telemachu vydrž, je to regulérní odvykačka
Je. A musim zvolnit :) Mám tak rudý xicht, že si připadám jak přímotop na Sibiři - ruce mám naprosto ledový. On to je žádoucí stav, jatýrka reagují :), ale přecijen se v tom nedá úplně normálně fungovat.
Zajímavé, s cigaretama to šlo ze dne na den a nic. Ale tam to asi bylo tím, že šlo o závislost psychickou. |
|
|
|
| Mléko bez laktózy jsem pil ve Finsku. Chuťově působilo kvalitněji než normální mléko a přivádělo mě k vzpomínkám na dětství. Kdo ví, možná to jen chutnalo jako Sunar... -) |
|
|
|
| Dneska jsem v obchodě narazil na mléko bez laktózy, místo ní je tam laktáza. Ze ze zvědavosti jsem si to koupil :-) |
|
|
|
| *dávku cukru tudíž energie a neboj si dát 15minutového šlofíčka |
|
|
|
| pšenice má větší poměr lepku - ještě dobrá je tzv. semolinová/tvrdá pšenice, kde to vyvažuje větší podíl proteinu/bílkovin
a současná civilizace je přepšenicovaná - všichni máme mírnou netoleranci lepku. protože ucpává klky ve střevech a tak vlastně způsobuje podvýživu, jenže každému se to projevuje jinak, někomu infarktem, jinému tloušťkou a mě exémem
Telemachu vydrž, je to regulérní odvykačka
můžeš dávku cukru nahrazovat kouskama ovoce v průběhu dne |
|
|
|
| Telemachus Rhade: Skolka na tebe, to budeš úplný rosol... |
|
|
|
| Den bez cukru, kávy a čaje, poznatek první: Začínám pociťovat mírný třes. |
|
|
|
| Mvek: Tak pokud jsou to ty sladké, tak by měla být smrtící dávka 500 kusů... -) |
|
|
|
| Tak já poslední dobou právě dost jím syrové mandle:-), i ty se slupkou... |
|
|
|
| Hořké mandle, čili následný derivát kyanid draselný aka cyankáli - oblíbené travidlo Agathy Cristie :)
Každá mandloň vyprodukuje alespoň jednu mandli hořkou. Přidávají se do marcipánu, protože pečení a celkově tepelná úprava negativní vlastnosti odstraní - ale i tady už je nahrazují spíše jádra meruněk, byť mají jedovatou vlastnost v podstatě stejnou. Taky platí norma, že marcipán může obsahovat 50mg HCN/kg :)
V Rakousku s tím měli nějaké problémy, takže se tam balí mandle po max 25g. |
|
|
|
| Mvek: Ono by asi mělo jedovatost dost odstranit tepelné zpracování jako např. pražení, ale těch 10 (asi syrových) hořkých mandlí jako smrtelná dávka mě překvapilo... |
|
|
|
| Pozemstan: Nikdy mi žádná mandle nechutnala hořce, tak netuším, jestli se vůbec běžně v potravinách ten druh hořkých prodává, ale až uvidím obal, podívám se na přesný popis. |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|