|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| No, v tom případě jsme zase u toho semene k znásilnění (rapeseed), teda řepky. Akorát mě zaujalo, že virgin i high quality extra virgin olivový je na tom o tolik lépe než extra virgin:-). Nějak mi to nesedí. |
|
|
|
| Doporučil bych spíš toto:
https://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point
Ta česká stránka o sádle vypadá, že jí editoval nějaký podpantoflák od biomatky, údaje tam uvedené jsou hodně zkreslené. |
|
|
|
| Já jsem na české wiki (heslo Sádlo) totiž našel ohledně kouřových bodů toto:
Máslo 177 °C
Rostlinný ztužený tuk 182 °C
Vepřové sádlo 188 °C
Lůj 200 °C
Olivový olej 216 °C
Slunečnicový olej 232 °C
Sojový olej 232 °C
Kukuřičný olej 232 °C
Burákový olej 232 °C
A u Kokosového oleje 180 °C (prý "Kokosový olej je velmi termostabilní, proto se výborně hodí na vaření a smažení.")
|
|
|
|
| Telemachus Rhade: jsou ty kouřové body někde přehledně? |
|
|
|
| Samozřejmě, ale tam by mne ani nenapadlo vrazit panenský olej... nemluvě o tom, že ten česnek taky nemá být usmažený vyloženě "do bezvědomí" (což je ta asi nejvíce usmažená část Aglio Olio). |
|
|
|
| Nenašel jsem na to jednoznačné odpovědi, pouze to, že než slunečnicový je lepší řepkový (ale to jsme tu už probírali, zejména na řízky apod. je slunečnicový vysloveně už špatná volba). Olivový asi nikdo nekritizoval, spíše chválili, pouze jednou kritizovali smažit na panenském, na druhou stranu důvodem asi bude jen "plýtvání", ne zdraví. |
|
|
|
| Marshall: To je právě velký mýtus. Když už smažit, tak jedině na olivě. Ostatní (běžné) oleje mají mnohem nižší kouřový bod. |
|
|
|
| Smažit na olivovém oleji rozhodně dobré není :D))))
Oliváč je pravděpodobně nejlepší na studenou kuchyni, kromě nějakých exotik jako třeba lněný...
Když už jsi to smažil (osobně preferuji topinky na sucho a křupavé, které pak použiji jako struhadlo na česnek) tak bych to udělal na slunečnici :)
Ale třeba mě někdo vyvede z omylu... |
|
|
|
| Dnes večer: smažená topinka s dvěma vajíčky, solí a česnekem + eidam.
Získám malý pozitivní bod alespoň za to, že to bylo na olivovém oleji? :)
#tehotenskechute |
|
|
|
| lagga: Hm, je fakt, že dřív jsme tu pěstovali špaldu... Ta má také lepší poměr. Nevím, jestli je to to samé, co Němci nazývají Dinkel (přesný překlad jako dvojzrnka). To se dá v Německu koupit přímo v sáčku jako náhražka rýže:-). Je to docela chutné, rozhodně to mám radši než bulgur i když mi ho to připomíná. |
|
|
|
| Telemachus Rhade: Tak to jsou zajímavé účinky. Čekal bych, že zarudnutí obličeje vlivem vyššího tlaku způsobí spíše kofein, ale tady bez něj asi jde spíše o přesměrování z končetin do hlavy... Smím-li se zeptat, kolik kávy, čaje a cukru jsi předtím denně spotřeboval? |
|
|
|
| lagga:
Telemachu vydrž, je to regulérní odvykačka
Je. A musim zvolnit :) Mám tak rudý xicht, že si připadám jak přímotop na Sibiři - ruce mám naprosto ledový. On to je žádoucí stav, jatýrka reagují :), ale přecijen se v tom nedá úplně normálně fungovat.
Zajímavé, s cigaretama to šlo ze dne na den a nic. Ale tam to asi bylo tím, že šlo o závislost psychickou. |
|
|
|
| Mléko bez laktózy jsem pil ve Finsku. Chuťově působilo kvalitněji než normální mléko a přivádělo mě k vzpomínkám na dětství. Kdo ví, možná to jen chutnalo jako Sunar... -) |
|
|
|
| Dneska jsem v obchodě narazil na mléko bez laktózy, místo ní je tam laktáza. Ze ze zvědavosti jsem si to koupil :-) |
|
|
|
| *dávku cukru tudíž energie a neboj si dát 15minutového šlofíčka |
|
|
|
| pšenice má větší poměr lepku - ještě dobrá je tzv. semolinová/tvrdá pšenice, kde to vyvažuje větší podíl proteinu/bílkovin
a současná civilizace je přepšenicovaná - všichni máme mírnou netoleranci lepku. protože ucpává klky ve střevech a tak vlastně způsobuje podvýživu, jenže každému se to projevuje jinak, někomu infarktem, jinému tloušťkou a mě exémem
Telemachu vydrž, je to regulérní odvykačka
můžeš dávku cukru nahrazovat kouskama ovoce v průběhu dne |
|
|
|
| Telemachus Rhade: Skolka na tebe, to budeš úplný rosol... |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|